HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

ΑΘ.ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Να δώσουμε στον τόπο μας, τώρα και στο μέλλον

Του Θανάση Παπαδόπουλου, Δημάρχου Καλαβρύτων  Άρθρο στην εφημερίδα "ΩΡΑ των ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ" Η απογραφή του πληθυσμού αποτελεί, κάθε φο...



Του Θανάση Παπαδόπουλου, Δημάρχου Καλαβρύτων 

Άρθρο στην εφημερίδα "ΩΡΑ των ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ"

Η απογραφή του πληθυσμού αποτελεί, κάθε φορά, μια εξαιρετικά σημαντική διαδικασία για την αποτύπωση των πληθυσμιακών δεδομένων της χώρας και όλων των συνοδών, αντικειμενικών πληροφοριών που λαμβάνουν υπόψη τους οι εθνικές και κοινοτικές Υπηρεσίες. 

Και τα στοιχεία που προκύπτουν αποτελούν βαρόμετρο για την χάραξη της οικονομικής, κοινωνικής και περιβαλλοντικής πολιτικής του κράτους αλλά και για την διοικητική και χρηματοδοτική αναφορά των φορέων Αυτοδιοίκησης. 

Η απογραφή που ξεκινά το επόμενο διάστημα είναι εξαιρετικά σημαντική για τον Δήμο Καλαβρύτων. Έναν Δήμο ορεινό, έναν ιστορικό Δήμο, με πολλές ανάγκες αλλά και με εξίσου πολλές δυνατότητες. 

Ο αριθμός του πληθυσμού που θ’ απογραφεί στην περιοχή μας, θα προσδιορίσει στη συνέχεια μια σειρά από διαδικασίες, όπως η ροή των χρηματοδοτήσεων προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση αλλά και η αριθμητική σύνθεση των αιρετών, αντιπροσωπευτικών μας οργάνων. Και μαζί τη δυνατότητα μας στη δημιουργία ή στην πρόσβαση δομών με κοινωνικό και αναπτυξιακό πρόσημο. Άρα, απ’ τον προσδιορισμό του πόσοι είμαστε, θα κριθεί και ο βαθμός των δυνατοτήτων μας στο μέλλον.  

Το δικό μας μήνυμα, το μήνυμα του Δήμου Καλαβρύτων, είναι σαφές, ευκρινές και ηχηρό. Αν ο Δήμος υποχωρήσει πληθυσμιακά κάτω από τους 10.000 κατοίκους, θα είναι πολύ κοντά η απώλεια μιας σειράς εφοδίων για την αναπτυξιακή του υπόσταση. Θα καταταγεί στην κατηγορία των Δήμων με μικρότερες κατανομές και με μειωμένο βαθμό διεκδίκησης πόρων, δυνατοτήτων και ενισχυτικών πρωτοβουλιών. 

Άρα, εκείνο που προέχει σήμερα είναι οι Καλαβρυτινοί να σπεύσουμε ν’ απογραφούμε. Τόσο με τη μέθοδο της ηλεκτρονικής αυτοαπογραφής και την αξιοποίηση της σύγχρονης διαδικασίας. Όσο και με την μέθοδο που θ’ ακολουθήσει αργότερα, για τους μη εξοικειωμένους με την τεχνολογία, μέσω των δια ζώσης συνεντεύξεων. 

Ειδικά, οι Καλαβρυτινοί που, για διάφορους λόγους, προσωρινά διαμένουν σε κάποια άλλη περιοχή αλλά η κύρια, η κανονική κατοικία τους είναι στον Δήμο Καλαβρύτων, έχουμε τη γνώμη ότι θα πρέπει κατά προτεραιότητα να επιλέξουν ως δήλωση τους τον Δήμο Καλαβρύτων. Της καταγωγής τους, δηλαδή. Και αυτό ζητάμε. Είτε πρόκειται για συνταξιούχους, με δικαιώματα εδώ, είτε για άλλες κατηγορίες πολιτών που για λόγους επαγγελματικούς ή κοινωνικούς πρόσκαιρα και μόνο διαμένουν κάπου αλλού.

Όλοι, άλλωστε, γνωρίζουμε ότι ο πραγματικός αριθμός των Καλαβρυτινών είναι πολύ μεγαλύτερος απ’ αυτόν που επισήμως αποτυπώνεται. Είναι, καιρός, λοιπόν, να το δείξουμε και στην πράξη. Δίνοντας δύναμη στην περιοχή μας, τώρα και στο μέλλον. Και δείχνοντας ότι όσο πιο πολλοί είμαστε, τόσο μεγαλώνει και η ισχύς μας σε κάθε επόμενο βήμα. 

Είναι δε και η μεγάλη ευκαιρία να τονίσουμε ότι η κεντρική διοίκηση, το κράτος, έχει διαχρονικά την ευθύνη ν’ απαντήσει με αποτελεσματικές πολιτικές και συντονισμένο τρόπο στο δημογραφικό ζήτημα της χώρας, ιδίως για ορεινές περιοχές όπως ο Δήμος Καλαβρύτων που, μ’ όλα τα μέσα του, ακολουθεί μια συντεταγμένη πολιτική κινητοποίησης όλων των τοπικών δυνάμεων, με προφανή στόχο την διαρκή βελτίωση του βιοτικού επιπέδου όλων των δημοτών μας, την πρόοδο και την ευημερία τους. 

Λίγος χρόνος απ’ την καθημερινότητα όλων μας στην απογραφή, ισούται με μια μεγάλη, αθροιστική δύναμη για το αύριο της περιοχής μας. Και θα το ξαναπώ, με την βεβαιότητα ότι εκφράζω την στέρεη γνώμη σύσσωμου του Δημοτικού Συμβουλίου μας: Καλαβρυτινοί, σ’ όλη την επικράτεια, ας σπεύσουμε ν’ απογραφούμε κι ας δηλώσουμε ότι η ταυτότητα μας είναι απόλυτα ταυτισμένη, είναι στοιχείο, είναι γνώρισμα, δεσμός και περηφάνια για τον τόπο μας.   


Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.