HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

«ΚΟΣΜΟΣ»: «ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ: ΟΡΕΙΝΟ ΣΥΝΟΡΟ – ΜΟΝΟΠΑΤΙ ΣΤΟΝ ΟΥΡΑΝΟ ΚΑΙ ΣΤΟ ΣΥΜΠΑΝ» - Το σχέδιο δημιουργίας Πλανηταρίου

Να διευρύνει τις δυνατότητες που παρέχει παγκοσμίως το Τηλεσκόπιο «Αρίσταρχος» στον Χελμό, επιθυμεί ο Δήμος Καλαβρύτων και ο Δήμαρχος κ. Παπ...




Να διευρύνει τις δυνατότητες που παρέχει παγκοσμίως το Τηλεσκόπιο «Αρίσταρχος» στον Χελμό, επιθυμεί ο Δήμος Καλαβρύτων και ο Δήμαρχος κ. Παπαδόπουλος, άνθρωποι του οποίου βρίσκονται σε πολύ στενή συνεργασία με επιστήμονες, πανεπιστήμια και υπηρεσίες, προκειμένου να μεγαλώσει η εμβέλειά του και εξ’ αυτού να μετατραπεί η περιοχή σε έναν σταθμό έρευνας, καινοτομίας και επίσκεψης για πολλούς, κυρίως για μαθητές και φοιτητές.
Πρόκειται για ένα σημαντικό έργο αν αναλογιστούμε οτι στην Ελλάδα υπάρχου δυο, πλανητάρια, ένα στην Αθήνα και ένα στην Θεσσαλονίκη, με χιλιάδες επισκεπτών να παρακολουθούν εικόνες από το διάστημα και εκατοντάδες σχολεία να τα επισκέπτονται. 
Η μεγάλη και σημαντική διαφορά του Πλανηταρίου Καλαβρύτων θα είναι η άμεση διασύνδεσή του με το τηλεσκόπειο "Αρίσταρχος" και με την εικόνα να είναι "ζωντανή" και όχι βίντεο όπως τα άλλα πλανητάρια.
Το Κέντρο θα έχει το ακρωνύμιο - λογότυπο «ΚΟΣΜΟΣ»: «ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ: ΟΡΕΙΝΟ SΥΝΟΡΟ – ΜΟΝΟΠΑΤΙ ΣΤΟΝ ΟΥΡΑΝΟ ΚΑΙ ΣΤΟ SΥΜΠΑΝ» 90 περίπου θέσεων και θα συμβάλει ουσιαστικά στη μορφωτική, πολιτισμική και τουριστική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής. Στην προσπάθεια αυτή θα συμβάλουν και άλλοι επιστημονικοί φορείς της περιοχής, όπως το Πανεπιστήμιο Πατρών, ο Φορέας Διαχείρισης Χελμού – Βουραϊκού κ.ά. Το Πλανητάριο θα αποτελέσει ένα πόλο έλξης, τόσο για επιστημονικούς σκοπούς όσο και για εκπαιδευτικούς. Σκοπός του είναι η συνεισφορά στην εκπαίδευση των νέων στην Ελλάδα στο τεχνικό και επιστημονικό πεδίο με κύριο άξονα την αστρονομία και την αστροφυσική, αλλά και παράλληλα σε συγγενικές επιστήμες, όπως τη γενική φυσική, τη βιολογία, τη γεωλογία, τη μετεωρολογία και άλλες. 




Σήμερα Σάββατο 13/11/2021, στα πλαίσια της εκδήλωσης ανακήρυξης ως επίτιμου δημότη Καλαβρύτων του Δρ. Σπύρου Βασιλάκου, Διευθυντή Ινστιτούτου Αστρονομίας Αστροφυσικής Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και υπεύθυνου λειτουργίας του τηλεσκοπίου Αρίσταρχος στο Χελμό, ο Δρ. Παναγιώτης Χάντζιος (Κύριος Ερευνητής ΙΑΑΔΕΤ/ΕΑΑ), παρουσίασε την ολοκληρωμένη πρόταση:


















Τι είναι το πλανητάριο
Το πλανητάριο (planetarium) είναι μία αίθουσα κατασκευασμένη κυρίως για την παρουσίαση εκπαιδευτικών και ψυχαγωγικών παραστάσεων σχετικών με την Αστρονομία και τον νυκτερινό ουρανό, καθώς και για εξάσκηση στην αστρονομική ναυτιλία. Κυρίαρχο χαρακτηριστικό των περισσότερων πλανηταρίων είναι μία μεγάλη οθόνη με ημισφαιρικό σχήμα, πάνω στην οποία εικόνες αστέρων (και αστερισμών), πλανητών και άλλων ουράνιων σωμάτων εμφανίζονται και κινούνται όπως ακριβώς στον ουρανό. Το πλανητάριο λοιπόν, στην αρχική και βασική του λειτουργία δίνει κυρίως μία ρεαλιστική προσομοίωση του ουρανού. Σήμερα ωστόσο χρησιμοποιείται και για την προβολή θεαματικών ταινιών πάνω σε επιστημονικά θέματα. Η οθόνη συνήθως ταυτίζεται με την οροφή του κτίσματος που στεγάζει το πλανητάριο και έχει τη μορφή ημισφαιρικού θόλου.
Τα πλανητάρια χρησιμοποιούν μία ποικιλία τεχνολογιών, όπως ειδικούς προβολείς, προβολείς διαφανειών, βίντεο, συστήματα προβολής θόλου και λέιζερ. Υπάρχει η δυνατότητα να αναπαρασταθούν οι θέσεις των ουράνιων σωμάτων στο στερέωμα σε οποιαδήποτε στιγμή του παρελθόντος ή του μέλλοντος, αλλά και όπως φαίνονται από οποιοδήποτε σημείο της Γης.
Ο όρος «πλανητάριο» υποδηλώνει σήμερα γενικότερα και άλλες μεθόδους για την αναπαράσταση των ουράνιων σωμάτων, ιδίως του Ηλιακού Συστήματος, όπως ένα πρόγραμμα υπολογιστή ("planetarium programs") ή μηχανικό μοντέλο.
{full_page}

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.