HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Επίτιμος Δημότης Καλαβρύτων ο Δρ. Σπύρος Βασιλάκος Διευθυντής ΙΑΑΔΕΤ/ΕΑΑ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΦΩΤΟ)

Σε ιδιαίτερα συγκινησιακό κλήμα πραγματοποιήθηκε σήμερα Σάββατο 13/11/2021 στο πέτρινο κτίριο στην κεντρική πλατεία Καλαβρύτων, η τελετή ανα...



Σε ιδιαίτερα συγκινησιακό κλήμα πραγματοποιήθηκε σήμερα Σάββατο 13/11/2021 στο πέτρινο κτίριο στην κεντρική πλατεία Καλαβρύτων, η τελετή ανακήρυξης ως επίτιμου δημότη Καλαβρύτων του Δρ. Σπύρου Βασιλάκου, Διευθυντή Ινστιτούτου Αστρονομίας Αστροφυσικής Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και υπεύθυνου λειτουργίας του τηλεσκοπίου Αρίσταρχος στο Χελμό.

Ο Δρ. Σπύρος Βασιλάκος είναι διευθυντής του ΙΑΑΔΕΤ/ΕΑΑ και διευθυντής ερευνών στο κέντρο Ερευνών Αστρονομίας και Εφαρμοσμένων Μαθηματικών της Ακαδημίας Αθηνών. Επίσης είναι πρόεδρος της Εθνικής Αστρονομικής Επιτροπής, η οποία είναι συμβουλευτικό όργανο της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας για θέματα Αστρονομίας και Αστροφυσικής και εθνικός εκπρόσωπος της Ελλάδας στη διεθνή Αστρονομική ένωση.


Ο Δήμαρχος Καλαβρύτων στην ομιλία του ανέφερε: 

Αγαπητέ φίλε, καθηγητή Σπύρο Βασιλάκο, 
Κυρίες και Κύριοι, 
Φίλες και Φίλοι, 
Όταν πριν από κάποιους μήνες το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Καλαβρύτων αποφάσιζε ν’ ανακηρύξει Επίτιμο Δημότη του Δήμου μας τον Διευθυντή του Ινστιτούτου Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκοπήσης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Διευθυντή του Κέντρου Ερευνών Αστρονομίας της Ακαδημίας Αθηνών και Πρόεδρο της Εθνικής Αστρονομικής Επιτροπής, Δόκτορα Σπύρο Βασιλάκο, η ομόφωνη απόφαση ήταν εκ των προτέρων δεδομένη. 
Και δεν χρειάζονται ιδιαίτερα επιχειρήματα γι’ αυτό. 
Ο καθηγητής Βασιλάκος έχει συνδέσει σημαντικό μέρος της επιστημονικής του διαδρομής και έρευνας με τον «Αρίσταρχο», το Τηλεσκόπιο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το μεγαλύτερο Τηλεσκόπιο των Βαλκανίων, που απ’ την κορυφή του Χελμού, απ’ τη «Νεραϊδοράχη», κατακτά, όπως είδαμε και φέτος το καλοκαίρι, όλο και περισσότερες επιστημονικές κορυφές, με παγκόσμια αναγνώριση.
Ο Σπύρος Βασιλάκος είναι ήδη, από χρόνια, «πολιτογραφημένος» φίλος και συνοδοιπόρος του Δήμου Καλαβρύτων. 
Είναι ένας συνεργάτης, είναι πια ένας συνδημότης μας, που άνοιξε νέους ορίζοντες στην περιοχή. 
Ο «Αρίσταρχος» ηγείται σήμερα παγκόσμιων τεχνολογικών εξελίξεων. 
Είναι ήδη ο πρώτος επίγειος σταθμός που επελέγη απ’ τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος για το «Ευρυζωνικό Δίκτυο του Διαστήματος», στο πλαίσιο του προγράμματος «Σκάι-λάιτ», το οποίο σηματοδοτεί την επόμενη μεγάλη «επανάσταση» στον χώρο των τηλεπικοινωνιών. 
Μια «επανάσταση» που είναι ήδη πολύ κοντά μας, που έρχεται, που θα δώσει εξ ολοκλήρου νέες δυνατότητες, νέες, μεγαλύτερες ταχύτητες και θωρακισμένη ασφάλεια στη μεταφορά δεδομένων, με τη χρήση δορυφόρων και χωρίς περιορισμούς. 
Μια «επανάσταση» που ταυτίζεται με την Ελλάδα και ειδικότερα, ταυτίζεται με τον Δήμο Καλαβρύτων, της Εθνικής Παλιγγενεσίας του 1821, της Αγίας Λαύρας και των Αγωνιστών μας, με μια περιοχή που ήταν πάντα πρωτοπόρος – που είναι πάντα πρωτοπόρος- στους αγώνες για την πρόοδο, τα εθνικά ιδανικά και τις πανανθρώπινες αξίες.   
Ασφαλώς, η συμβολή του Σπύρου Βασιλάκου δεν περιορίζεται σ’ αυτό το πεδίο. 
Θα έλεγα ότι ο «Αρίσταρχος», το Τηλεσκόπιο μας, δεν θα είχε τον ρόλο που σήμερα έχει αν ο καθηγητής Βασιλάκος, με το επιστημονικό του εκτόπισμα, με το κύρος και την ακτινοβολία του στη διεθνή επιστημονική κοινότητα, δεν έστρεφε προς τον Χελμό το ερευνητικό του έργο. Αν δεν δρομολογούσε αλλαγές, στις τόσες φορές που ανέβηκε στο βουνό μας.  
Αλλαγές που με παγκόσμιο χαρακτήρα ξεκινούν από εδώ. 
Αλλαγές που φέρνουν σε πρωταγωνιστική θέση τον Δήμο Καλαβρύτων. 
Και εξασφαλίζουν νέα εφόδια για το αύριο. Εφόδια με πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα για την περιοχή. 
Και αυτό είναι κάτι που θα το δούμε και στα χρόνια που έρχονται. 
Ο Δήμος Καλαβρύτων έχει μπει πια στον παγκόσμιο χάρτη της Αστρονομίας και των Επιστημών του Διαστήματος. Είναι σημείο αναφοράς, είναι σημείο σύνδεσης με το Διάστημα, είναι ο τόπος που ελκύει το ενδιαφέρον πανεπιστημιακών ιδρυμάτων και ερευνητικών ινστιτούτων από κάθε πλευρά της οικουμένης, κινητοποιώντας και προάγοντας την επιστημονική συνεργασία και έρευνα.
Δεν είναι μόνο η παγκόσμια προβολή που κερδίζουμε. 
Δεν είναι μόνο η προοπτική, τα επόμενα χρόνια, επενδυτικές πρωτοβουλίες με πρώτο άξονα τις τηλεπικοινωνίες, να επιλέξουν ως τόπο εγκατάστασης τους την περιοχή μας. 
Είναι η ίδια η ταύτιση του Δήμου Καλαβρύτων με όλες τις Επιστήμες που αναφέρονται στο μέλλον, η ανάδειξη μας σ’ ένα αναγνωρίσιμο προορισμό που συνδέεται με το σύμπαν, αντλεί και μεταφέρει γνώση. Γνώση πρακτικά εφαρμόσιμη, που υπηρετεί την πρόοδο και την μετακυλίει στην καθημερινή πρακτική.
Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η πρωτοβουλία για το Διεπιστημονικό Επιμορφωτικό Κέντρο Καλαβρύτων. Για το Πλανητάριο Καλαβρύτων που θα συνδέσει την περιοχή και τους επισκέπτες μας με το Τηλεσκόπιο «Αρίσταρχος», παρέχοντας μια μοναδική εμπειρία, μέσω της -σε «ζωντανό χρόνο»- παρατήρησης του σύμπαντος, κάτι που δεν συμβαίνει σήμερα αλλού στην Ελλάδα.
Μια δομή -στο κέντρο των Καλαβρύτων, στην πρώην Μαθητική Εστία- που έρχεται να υπηρετήσει, κατά πρώτο λόγο, εκπαιδευτικούς αλλά και επιμορφωτικούς σκοπούς. 
Και η οποία θα υλοποιηθεί σε συνεργασία και σύμπραξη με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και την Επιτροπή «Ελλάδα 2021».
Και με την επιστημονική συνδρομή του καθηγητή Σπύρου Βασιλάκου.













Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.