Page Nav

HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

ΕΡΓΑΝΗ: Στην “τσιμπίδα” 21.000 ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι που… ξέχασαν τα rapid test

Στην “τσιμπίδα” του Πληροφοριακού Συστήματος ΕΡΓΑΝΗ πιάστηκαν 21.000 ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι που δεν έκαναν τον απαιτούμενο αριθμό rapid t...



Στην “τσιμπίδα” του Πληροφοριακού Συστήματος ΕΡΓΑΝΗ πιάστηκαν 21.000 ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι που δεν έκαναν τον απαιτούμενο αριθμό rapid test.
Aυτό προέκυψε ύστερα από σχετικό έλεγχο που έγινε στις δηλώσεις που υποβλήθηκαν από τις 18 Οκτωβρίου και μετά στην ΕΡΓΑΝΗ.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα “Ελεύθερος Τύπος”, οι εν λόγω εργαζόμενοι δηλώθηκαν στο Πληροφοριακό Σύστημα ΕΡΓΑΝΗ μόνο για τη διενέργεια του πρώτου rapid test, ενώ όπως διαπιστώθηκε στη συνέχεια, δεν καταχωρίσθηκαν τα επαναληπτικά rapid test που θα έπρεπε να γίνουν για τις επόμενες τρεις εβδομάδες.
Τον λόγο έχει το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) που σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση για τα rapid test στους ανεμβολίαστους εργαζόμενους είναι αρμόδιο να επιβάλλει πρόστιμα αφού πάρει το τελικό αρχείο παραβατών από την “ΕΡΓΑΝΗ “.

Τα πρόστιμα για τη μη διενέργεια των rapid test
Τα πρόστιμα που προβλέπονται στους εργαζόμενους για κάθε rapid test που δεν έχουν κάνει είναι 300 ευρώ για τους πλήρως απασχολούμενους και 150 ευρώ για τους μερικώς απασχολούμενους.
ΕΡΓΑΝΗ -ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι 
Οι εργοδότες που εντοπιστούν ότι απασχολούν εργαζόμενο με θετικό rapid test στον κορονοϊό πληρώνουν πρόστιμο 1.500 ευρώ, αν δεν υποβάλουν την Υπεύθυνη Δήλωση με την κατάσταση των εργαζομένων που έκαναν rapid test επιβάλλεται πρόστιμο 2.000 ευρώ και σε περίπτωση υποβολής ψευδούς δήλωσης το πρόστιμο φτάνει τα10.000 ευρώ.
Στην περίπτωση των μη δηλωμένων rapid test, το ΣΕΠΕ θα βρεθεί στη θέση να επιβάλλει πρόστιμα όχι μόνον σε εργοδότες αλλά και σε εργαζόμενους που ως ανεμβολίαστοι δεν εφάρμοσαν την απόφαση για τα μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό.
Σύμφωνα με την απόφαση που καθιστά υποχρεωτικούς τους διαγνωστικούς ελέγχους για κορονοϊό, οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα θα πρέπει να προσέρχονται για εργασία με αρνητικό αποτέλεσμα rapid 48 ωρών πριν από την ανάληψη της εργασίας τους.
Η διενέργεια των τεστ ξεκίνησε από τις 18 Οκτωβρίου για μία φορά την εβδομάδα και από τις 6 Νοεμβρίου είναι 2 φορές την εβδομάδα.
Το θετικό αποτέλεσμα σημαίνει καραντίνα για τον εργαζόμενο και υποχρεώνεται να το δηλώσει στην επιχείρηση και εκείνη με τη σειρά της στην ‘ΕΡΓΑΝΗ”.
Το αρνητικό rapid test δηλώνεται επίσης στην “ΕΡΓΑΝΗ” και ο εργαζόμενος συνεχίζει να προσέρχεται στην εργασίας του με το αντίστοιχο πιστοποιητικό διαγνωστικού ελέγχου.
Ο έλεγχος θα πρέπει να επαναλαμβάνεται 1 ή 2 φορές την εβδομάδα, εφόσον ο εργαζόμενος παραμένει ανεμβολίαστος.
Οι 21.000 περιπτώσεις που εντοπίστηκαν δεν είχαν περάσει στους εμβολιασθέντες γιατί τέτοιο στοιχείο δεν προέκυψε από το ιστορικό διαγνωστικών ελέγχων των εργαζομένων που καταχωρίζεται σε ΗΔΙΚΑ και ΕΡΓΑΝΗ.
Ούτε κάποιος εξ αυτών εμφανίζεται στις εξαιρέσεις που προβλέπει η απόφαση καθώς δεν υπήρξε δήλωση από τους εργοδότες ότι ανήκουν στις κατηγορίες που εξαιρούνται.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.