HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

"ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ 1943" Ταινία μυθοπλασίας η όχι; Ο σεναριογράφος Δ. Κατσαντώνης μιλά στο "ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS"

Έκανε πρεμιέρα  η ταινία "ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ 1943" στην Ελληνική διανομή της και "Echoes of the Past" στην παγκόσμια, στο 62ο Φεσ...



Έκανε πρεμιέρα  η ταινία "ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ 1943" στην Ελληνική διανομή της και "Echoes of the Past" στην παγκόσμια, στο 62ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και χθες 8/11 στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Στους Κινηματογράφους θα αρχίσει να προβάλλεται στις 11 Νοεμβρίου.  
Η ταινία από τους τίτλους της αρχής αναφέρει πως είναι "εμπνευσμένη" από αληθινά γεγονότα, όχι "βασισμένη", είναι δηλαδή προϊόν μυθοπλασίας, όπως δηλώνουν παντού οι δημιουργοί της και δεν έχει σχέση με ένα ιστορικό ντοκιμαντέρ. 
Στα Καλάβρυτα, ξέσπασαν αντιδράσεις από την πρώτη στιγμή που κυκλοφόρησε το τρέιλερ της ταινίας, όπου σε μία σκηνή ένας Γερμανός στρατιώτης (τον υποδύεται ο ηθοποιός Προμηθέας Αλειφερόπουλος) βοηθά πολίτες των Καλαβρύτων που βρίσκονται εγκλωβισμένοι σε ένα φλεγόμενο κτίριο, το σχολείο, να γλιτώσουν από τον θάνατο, με το να τους ανοίξει την πόρτα. 
Η ιστορική έρευνα και η συντριπτική πλειοψηφία των μαρτυριών έχει κλείσει αυτό το κεφάλαιο του μύθου του "καλού στρατιώτη" και επισφραγίσθηκε με την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Καλαβρύτων το 1990 χωρίς από τότε να έχει αναιρεθεί.
Είναι όμως μυθοπλασία; Συνομιλώντας με τον σεναριογράφο κ. Δημήτριο Κατσαντώνη μας δίνει στοιχεία που για πρώτη φορά αποκαλύπτονται. Ο κ. Κασταντώνης λέει στο kalavrytanews.com, οτι "το σενάριο της ταινίας είναι μυθοπλασία και σκοπός μου είναι, να μεταδοθεί ένα μήνυμα καθαρά αντιφασιστικό και αντιπολεμικό, μέσα από τις έντονες και τραγικές στιγμές, την ψυχοσύνθεση ανθρώπων και τις εναλλαγές συναισθημάτων", συμπληρώνοντας οτι "Σκοπός είναι να δείξουμε πώς μπορεί να υπάρξει μια υψηλού επιπέδου και αισθητικής ελληνική ταινία και σε αυτό το είδος (του ιστορικού δράματος). Και έτσι είναι, ένα κινηματογραφικό σενάριο, με πολλά στοιχεία, που όμως για εμπορικούς λόγους περιορίστηκε από 125 λεπτά ταινίας, σε 99'. Μάλιστα, όπως μας αποκάλυψε, ίσως το αρχικό σενάριο το αποτυπώσει και σε βιβλίο. Προσπάθησα να κάνω μια ταινία με ήχους από το παρελθόν, άλλωστε αυτόν το τίτλο έδωσα “Echoes of the Past”, μια ισχυρή ανθρώπινη ιστορία επικεντρωμένη γύρω από το έγκλημα πολέμου που διαπράχθηκε, χωρίς όμως να παρασυρθούμε  από τα ιστορικά γεγονότα που αναπόφευκτα παρέχουν τα ίδια τα θεμέλια πάνω στα οποία κατασκευάζεται το στοιχείο της φαντασίας. Οι χαρακτήρες της ιστορίας είναι μεν φανταστικοί, όμως στην πλειοψηφία τους φέρουν τις αποχρώσεις πολλών ιστοριών που άκουσα από επιζώντες ή έχω διαβάσει
.
Συμφώνησε, τέλος μαζί μας, οτι ο τίτλος της ταινίας στην Ελλάδα που είναι "ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ 1943" και που επέλεξε ο διανομέας της ταινίας, για εμπορικούς λόγους, "μπερδεύει" τα πράγματα δίνοντας την αίσθηση οτι η ταινία είναι ιστορική.








   

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.