HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

ΤΑΙΝΙΑ "ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ 1943": ΤΙ ΕΙΧΕ ΣΥΜΦΩΝΗΣΕΙ Η ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΜΕ ΔΗΜΟ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ ΚΑΙ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΟ 2018 - Η ΣΥΜΒΑΣΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ

...ΚΑΙ ΟΜΩΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΥΜΦΩΝΗΤΙΚΟ που διασφαλίζει την ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΜΝΗΜΗ!  Έκανε πρεμιέρα  η ταινία "ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ 1943" στην Ελληνική διανο...

...ΚΑΙ ΟΜΩΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΥΜΦΩΝΗΤΙΚΟ που διασφαλίζει την ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΜΝΗΜΗ! 



Έκανε πρεμιέρα  η ταινία "ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ 1943" στην Ελληνική διανομή της και "Echoes of the Past" στην παγκόσμια, στο 62ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και χθες 8/11 στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Στους Κινηματογράφους θα αρχίσει να προβάλλεται στις 11 Νοεμβρίου.  
Η ταινία από τους τίτλους της αρχής αναφέρει πως είναι "εμπνευσμένη" από αληθινά γεγονότα, όχι "βασισμένη", είναι δηλαδή προϊόν μυθοπλασίας, όπως δηλώνουν παντού οι δημιουργοί της και δεν έχει σχέση με ένα ιστορικό ντοκιμαντέρ. 
Στα Καλάβρυτα, ξέσπασαν αντιδράσεις από την πρώτη στιγμή που κυκλοφόρησε το τρέιλερ της ταινίας, όπου σε μία σκηνή ένας Γερμανός στρατιώτης (τον υποδύεται ο ηθοποιός Προμηθέας Αλειφερόπουλος) βοηθά πολίτες των Καλαβρύτων που βρίσκονται εγκλωβισμένοι σε ένα φλεγόμενο κτίριο, το σχολείο, να γλιτώσουν από τον θάνατο, με το να τους ανοίξει την πόρτα. 
Τελικά δεν είναι η μοναδική σκηνή που η ταινία επικεντρώνεται στον "καλό Γερμανό στρατιώτη", -οξύμωρο να χρησιμοποιήσουμε την έκφραση "καλός ναζί" που κατα κόρον χρησιμοποιείται - αλλά παρουσιάζεται ως ένας εκ των πρωταγωνιστών της ταινίας.
Η ιστορική έρευνα και η συντριπτική πλειοψηφία των μαρτυριών έχει κλείσει αυτό το κεφάλαιο του μύθου του "καλού στρατιώτη" και επισφραγίσθηκε με την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Καλαβρύτων το 1990 χωρίς από τότε να έχει αναιρεθεί.
Στην ταινία λοιπόν γίνεται μια "εξίσωση" του "καλού στρατιώτη" και των "αιμοβόρων συμπολεμιστών" του και μια μετατόπιση του στυγερού ομαδικού εγκλήματος κατα αμάχων, σε ιδεολογικά κίνητρα και όχι με συνειδητή και οργανωμένη επιχείρηση του συνόλου του τακτικού Γερμανικού στρατού κατοχής.   
Αυτά ως επισημάνσεις συμπληρώνοντας οτι η Ελληνική διανομή της ταινίας είναι "ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ 1943" που έχει ιστορικό και μόνο προσδιορισμό.

Η Σύμβαση Συνεργασίας του Δ.Μουσείου Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος με την Παραγωγή της ταινίας.
Στις 11 Ιουλίου 2018, συνεδρίασε το Δ.Σ.του ΔΜΚΟ, παρουσία του τότε Δημάρχου Καλαβρύτων κ. Λαζουρά,  του δημοτικού συμβούλου κ. Βασιλόπουλου του προέδρου της Ένωσης Θυμάτων Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος κ. Ερμείδη, των εκπροσώπων της παραγωγής και του Σκηνοθέτη κ. Νικόλα Δημητρόπουλου.
Μετά από διεξοδική συζήτηση (είχε ξεκινήσει αρκετές μέρες πριν) και με δεδομένο οτι μια ταινία μυθοπλασίας βασισμένη σε πραγματικά γεγονότα, ενέχει τον κίνδυνο να εκτραπεί και να αλλοιώσει γεγονότα και ιστορία όλοι ζήτησαν δεσμεύσεις ώστε το τελικό αποτέλεσμα να μην προσβάλει ιστορία και κυρίων την μνήμη των εκατοντάδων αδίκως δολοφονημένων συμπατριωτών μας και το μήνυμα του αντιφασισμού που εμπνέουν τα Καλάβρυτα. Το ΄βασικό που έμεινε αδιευκρίνιστο, ήταν το σενάριο και επ΄αυτού εκφράστηκαν σοβαρές επιφυλάξεις τόσο από τα  μέλη του Μουσείου κ. Φ. Σαρδελιάνο και κ. Θ. Παπαγεωργίου, όσο και από τον κ. Χ. Ερμείδη και από τον κ. Λ. Βασιλόπουλο.

Τα μέλη του Δημοτικού Μουσείου Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος, Φίλλιπος Σαρδελιάνος και Φάνης Παπαγεωργίου διαφοροποίησαν την θέση τους και στις 16 Ιουλίου 2018 απέστειλαν την παρακάτω επιστολή: 
- Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης έγραψαν πως «βγήκε .....λευκός καπνός από τις συζητήσεις που διήρκεσαν επί δεκαήμερο μεταξύ της εταιρείας παραγωγής, Foss productions, και του ΔΣ του Μουσείου Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος» και πως εκφράστηκαν κάποιες «σοβαρές επιφυλάξεις» από τα μέλη του Δ.Σ Φίλιππο Σαρδελιάνο και Φάνη Παπαγεωργίου, για την συνεργασία του Μουσείου με παροχή διευκολύνσεων χώρων, αρχειακού υλικού κ.λπ. στην ταινία Echoes of the Past με αναφορά στα ιστορικά γεγονότα στην επαρχία 41- 44 και τον αποηχό τους.
- Θέλουμε εδώ να διευκρινήσουμε σε αυτούς που προσπαθούν να στρογγυλέψουν τις συζητήσεις, που εμείς προκαλέσαμε, για αυτό το ζήτημα και να πουν πως όλοι το ίδιο, πάνω κάτω, είμαστε, πως δεν πρόκειται για «σοβαρές επιφυλάξεις μας» στο θέμα, αλλά για καθαρή διαφωνία, και αρνητική ψήφο, στην απόφαση που πάρθηκε με πλειοψηφία, στην με οποιοδήποτε τρόπο ανάμειξη του Μουσείου στην παραγωγή ταινίας, οποιουδήποτε ιδιώτη, με θέμα την ιστορία του Ολοκαυτώματος, πόσο μάλλον, την ανάμειξη του Μουσείου σε ταινίες μυθοπλασίας.
- Οι όποιες άτυπες, αόριστες, διαβεβαιώσεις δόθηκαν από πλευράς των ιδιωτών παραγωγων, για θέματα ιστορικά ανοιχτά για τα Καλάβρυτα,όπως η διεκδίκηση των αποζημιώσεων, η αντίσταση κατά της Γερμανικής κατοχής, οι «εκκαθαριστικές επιχειρήσεις», τα λεγόμενα «αντίποινα», οι καλοί Γερμανοί ή Αυστριακοί που έσωσαν τα γυναικόπαιδα κλπ. δεν μας έπεισαν. Είναι ευαίσθητα θέματα και δεν είναι δυνατό το Μουσείο με τη συμμετοχή του, ακόμα και τους τίτλους τέλους ή παζαρεύοντας λίγα χρήματα για αντάλλαγμα, να εκτεθεί πάνω σ΄αυτά από τις απόψεις διάφορων ιδιωτών, τις οποίες δεν γνωρίζει καν.
- Κάθε ιδιώτης, παραγωγός ταινίας, συγγραφέας βιβλίου, ιστορικός ερευνητής κλπ. είναι, ασφαλώς, ελεύθερος να εκφράσει τις όποιες απόψεις του, πάνω στα ιστορικά γεγονότα της περιοχής, του 1940-1944, με οποιονδήποτε τρόπο επιθυμεί. Είτε τεκμηριωμένο με ντοκουμέντα, είτε με «μυθοπλασίες με ...λάμψη αστέρων Χόλιγουντ, ελλείψει ντοκουμέντων και φοβούμενος τις όποιες αντιδράσεις. Το Μουσείο οφείλει να μείνει μακριά από όλα αυτά και να προβάλει αντικειμενικά την ιστορία από όλες της τις πλευρές. Βεβαίως και θα μπορούσε ίσως να χορηγήσει κάποιες φωτογραφίες ή έγγραφα, των οποίων έχει τα δικαιώματα, με τους όρους και τις προϋποθέσεις που τα διαθέτουν τα υπόλοιπα Μουσεία ή Αρχειακές Συλλογές, αλλά μέχρι εκεί.
- Για όλα αυτά λοιπόν δεν είχαμε μόνο «σοβαρές επιφυλάξεις» αλλά ήταν αρνητική η ψήφος μας για, οποιασδήποτε μορφής συνεργασία, που πιθανό, να εκθέτει το Μουσείο , στη «Μυθοπλαστική ταινία με....λάμψη αστέρων του Χόλιγουντ», Εchoes of the Past, που αφορά το Καλαβρυτινό Ολοκαύτωμα και τα ιστορικά γεγονότα της Γερμανικής κατοχής 1941-1944. Και τον απόηχό τους μεχρι σήμερα.
Καλάβρυτα 16/7/2018
Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Μουσείου Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος
Φίλιππος Σαρδελιάνος
Φάνης Παπαγεωργίου

Στις 30 Ιουλίου 2018, υπεγράφη 4σέλιδη σύμβαση με τις υπογραφές Δημάρχου, Παραγωγής και Μουσείου. Στα κύρια σημεία της σύμβαση τονίστηκε:
  • Οι συντελεστές της ταινίας, υπόσχονται και εγγυώνται οτι το περιεχόμενο της ταινίας θα είναι αντάξια, της θυσίας των Καλαβρυτινών, θα σέβεται και θα προστατεύει την ιστορική μνήμη του Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος, τη μνήμη των εκτελεσθέντων και των οικογενειών τους και το ρόλο του Δ.Μ.Κ.Ο., ως θεματοφύλακα της μνήμης του Ολοκαυτώματος και ως αντιφασιστικού-αντιπολεμικού συμβόλου.
  • Η αφετέρου, εδώ συμβαλλομένη και οι συντελεστές της ταινίας (παραγωγοί, σκηνοθέτες, σεναριογράφοι κ.λπ.) υπόσχονται και εγγυώνται ότι, το περιεχόμενο της ταινίας, δεν θα προσβάλει- θίγει κατά την αντικειμενική κρίση του μέσου συνετού ανθρώπου, τη μνήμη των εκτελεσθέντων Καλαβρυτινών ηρώων και των οικογενειών τους, δεν θα υποβαθμίζει το θέμα των γερμανικών επανορθώσεων και δεν θα φέρει, σε δύσκολη θέση, το Δ.Μ.Κ.Ο.
  • Στην ταινία, θα δηλώνεται ρητά, στους αρχικούς εισαγωγικούς τίτλους και στους τίτλους τέλους, αυτής, ότι, τόσο, ο Δήμος Καλαβρύτων, όσο και το Δ.Μ.Κ.Ο., δεν προσυπογράφουν ή δεν αποδέχονται, το περιεχόμενο του σεναρίου ή ό,τι άλλο δείχνει, η ταινία. Οι αφενός, εδώ συμβαλλόμενοι, θα συντάξουν, τη σχετική συνοπτική έκφραση, την οποία, αναλαμβάνει την υποχρέωση, η αφετέρου συμβαλλομένη, να αναφέρει, στους εισαγωγικούς τίτλους και στους τίτλους τέλους, της ταινίας.







 

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.