HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ: Μελέτη, προϋπολογισμού 1,9 εκατ. ευρώ, για τη ενεργειακή αναβάθμιση 11 σχολικών συγκροτημάτων στα Καλάβρυτα

Φωτοβολταϊκά συστήματα στις στέγες, αντλίες θερμότητας και συστήματα ψύξης για ομαλές συνθήκες θερμότητας στο χώρο της αίθουσας διδασκαλίας,...



Φωτοβολταϊκά συστήματα στις στέγες, αντλίες θερμότητας και συστήματα ψύξης για ομαλές συνθήκες θερμότητας στο χώρο της αίθουσας διδασκαλίας, μόνωση στο εξωτερικό κέλυφος και νέα θερμομονωτικά κουφώματα εκεί όπου σήμερα υφίστανται μονά τζάμια και παλαιά ξύλινα παντζούρια, σχεδιάζεται να αποκτήσουν 11 σχολικά συγκροτήματα του Δήμου Καλαβρύτων. Στα κτίρια αυτά, πολλά από τα οποία είναι παλαιά πέτρινα κτίρια και, στην πλειοψηφία αυτών των περιπτώσεων, υφίσταται άμεση ανάγκη, στεγάζονται σήμερα τα 16 σχολεία Α’βάθμιας και Β’βάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου.                   
Η μελέτη για ‘Ενεργειακή Αναβάθμιση Σχολικών Κτηρίων Δήμου Καλαβρύτων’ εκπονήθηκε από εξουσιοδοτημένο γραφείο με βάση τις προδιαγραφές που έθεσαν οι Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου, με προϋπολογισμό για μια σειρά απαιτούμενων αναβαθμίσεων, της τάξης των 1,9 εκατ. ευρώ.  Πλέον ο Δήμος αναζητά το κατάλληλο χρηματοδοτικό εργαλείο για να εντάξει το σημαντικό αυτό έργο και να το εκτελέσει καθώς η ενεργειακή αναβάθμιση των σχολείων έχει τεθεί στην κορυφή των προτεραιοτήτων της Δημοτικής αρχής για τρεις λόγους:
➠Αντιμετώπιση του υψηλού κόστους θέρμανσης -το οποίο φέτος, λόγω της ανατίμησης του πετρελαίου θέρμανσης θα είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένο- για τις ανάγκες των μαθητών στην παγωμένη ορεινή ζώνη,
➠ βελτίωση των συνθηκών διδασκαλίας στα παλαιά και ενεργοβόρα κτίσματα όπου στεγάζονται πολλά από τα σχολεία και 
➠ σχεδιασμός για την δημιουργία «πράσινων σχολείων» στο μέλλον με στόχο την βελτίωση του «ενεργειακού αποτυπώματος» και σε όλα τα δημοτικά κτίρια της πόλης.         
«Η ενεργειακή αναβάθμιση δημοσίων κτηρίων αποτελεί μία πάγια επιδίωξη των Δήμων, με στόχο μειωμένη κατανάλωση ενέργειας και μετάβαση σε μία οικονομία χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Γι αυτό και ο Δήμος Καλαβρύτων προχώρησε έγκαιρα στην ανάθεση της μελέτης ενεργειακής αναβάθμισης των σχολικών κτηρίων η οποία κρίθηκε απαραίτητη, δεδομένου ότι τα κτήρια χαρακτηρίζονται από υψηλές ενεργειακές καταναλώσεις» σύμφωνα με τον Αντιδήμαρχο Βασίλη Κουτρουλάκη.
Παρεμβάσεις μελετήθηκαν σε όλα τα σχολικά κτήρια, το Δημοτικό Σχολείο, Νηπιαγωγείο, Ειδικό Σχολείο “ΑΓΛΑΪΑ ΚΟΝΤΗ - ΕΛΕΝΗ ΧΑΜΨΑ”  και το  Γυμνάσιο, ΓΕΛ, ΕΠΑΛ “ΕΥΣΕΒΙΟΣ ΚΗΠΟΥΡΓΟΣ” στα Καλάβρυτα. Το Δημοτικό Σχολείο - Νηπιαγωγείο του Σκεπαστού, το Δημοτικό - Νηπιαγωγείο και το Γυμνάσιο - ΓΕΛ της Κλειτορίας, το Δημοτικό Σχολείο – Νηπιαγωγείο, το Γυμνάσιο και το ΓΕΛ της Δάφνης. 
Τέλος στο σχέδιο περιλαμβάνονται και το Δημοτικό Σχολείο Πάου, το Γυμνάσιο και Δημοτικό της Ψωφίδας. 
Σύμφωνα με την μηχανικό και υπεύθυνη των Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Ευγενία Ιντζεγιάννη, για την επιλογή της ορθής παρέμβασης στα σχολικά κτίρια του Δήμου, συλλέχθηκαν και αξιολογήθηκαν -σύμφωνα με τις απαιτήσεις του Υπουργείου Περιβάλλοντος- γενικά στοιχεία κάθε κτηρίου, στοιχεία από την περιγραφή του κελύφους και των κουφωμάτων του, υφιστάμενα συστήματα θέρμανσης, ψύξης, αερισμού και φωτισμού, στοιχεία καταναλώσεων, δράσεις, προτάσεις αλλά και υφιστάμενες εντάξεις σε προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας. 

ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ  
Σύμφωνα με τη μελέτη, στα πλαίσια του προγράμματος θα πρέπει να πραγματοποιηθεί αντικατάσταση φωτιστικών και λαμπτήρων,  με αντίστοιχα τεχνολογίας LED, η δυνατότητα εγκατάστασης Φωτοβολταϊκής συστοιχίας στα δώματα και εξωτερική θερμομόνωση, ανάλογα με το υλικό κατασκευής του φέροντα οργανισμού του κτηρίου
Μία από τις βασικές παρεμβάσεις είναι η αντικατάσταση των κουφωμάτων με νέα υψηλής ενεργειακής απόδοσης και χαμηλού συντελεστή θερμοπερατότητας, η εγκατάσταση αντλιών θερμότητας και κλιματιστικών μονάδων υψηλής απόδοσης. Προβλέπεται και η επανάχρηση για τους υφιστάμενους λέβητες πετρελαίου, με παράλληλη λειτουργία με τις νέες αντλίες θερμότητας.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.