HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

ΔΕΣΙΝΟ: Γιορτή Παιδείας & Αφιέρωμα στους Αγωνιστές του 1821, διακόσια χρόνια απ’ την Εθνεγερσία μας

  «Παιδεία και αρετή και γνώση όσο κι αν είναι άγνωστα στους πολλούς, είναι το πιο γλυκό πράγμα στη ζωή του ανθρώπου». (Σωκράτης) Αυτά τα στ... «Παιδεία και αρετή και γνώση όσο κι αν είναι άγνωστα στους πολλούς, είναι το πιο γλυκό πράγμα στη ζωή του ανθρώπου». (Σωκράτης)

Αυτά τα στοιχεία διαπνέουν το Σύνδεσμό μας Καμενιανιτών-Δροβολοβιτών-Δεσινιωτών σε τομείς της Παιδείας, της Ιστορίας και του Πολιτισμού στον τόπο μας. Η στάση ζωής μας, οι δράσεις μας και κάθε ενέργειά μας-πέρα απ’ το πρακτικό μέρος-έχει και παιδευτικό χαρακτήρα.
  Σε μια τέτοια προσπάθεια έχουμε δρομολογήσει εδώ και χρόνια κάποιες δράσεις μας, όπως η κατ’ έτος πραγματοποίηση της «Γιορτής Παιδείας» που γίνεται από εμάς στο Δεσινό Καλαβρύτων την 26η Σεπτεμβρίου, βραβεύοντας τους αριστεύσαντες μαθητές του Γυμνασίου Ψωφίδας. Τονίζουμε ότι και φέτος στις 26 Σεπτεμβρίου-κατά την πανήγυρη του Δεσινού, στον αύλειο χώρο του Ιερού Ναού της     Μεταστάσεως του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου, πέρα απ’ τη Γιορτή Παιδείας και τις βραβεύσεις των μαθητών-τιμήσαμε επετειακά και με λαμπρότητα τους Δεσινιώτες Αγωνιστές του 1821, με τρισάγιο και προσκλητήριο των ονομάτων τους, αλλά και εκτενή αναφορά στη μνήμη τους. 

   Η συμμετοχή του κόσμου, η σεμνότητα και η λαμπρότητα των παρισταμένων ήταν κάτι  που μας ενθουσίασε. Δεν χάνεται τίποτα σ’ αυτό τον τόπο, όσο τα ιδανικά και οι αξίες μας πλημμυρίζουν τις ψυχές των απλών ανθρώπων. Αυτό το συμπέρασμα αποκομίζουμε διαχρονικά.
  Αυτό φάνηκε διάχυτα και στις εκδηλώσεις του Δεσινού και τονίστηκε απ’ τους ομιλούντες, και την πρόεδρο Διαμάντω Αθανασοπούλου κατά τον χαιρετισμό της.

  Παραθέτουμε στη συνέχεια απόσπασμα από την ομιλία του προέδρου του Συνδέσμου Καμενιανιτών-Δροβολοβιτών-Δεσινιωτών Κωνσταντίνου Νικολόπουλου-Καμενιανίτη, που φέτος πλαισιωνόταν από τους δύο Αντιπροέδρους κ. Αλέξανδρο Σταθόπουλο και Βασίλειο Ηλιόπουλο. Επίσης παραθέτουμε τα ονόματα των αριστευσάντων μαθητριών του Γυμνασίου Ψωφίδας.


ΟΜΙΛΙΑ  ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΚΑΜΕΝΙΑΝΙΤΩΝ-ΔΡΟΒΟΛΟΒΙΤΩΝ-ΔΕΣΙΝΙΩΤΩΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ -ΚΑΜΕΝΙΑΝΙΤΗ


     Αιδεσιμότατε,  κυρία πρόεδρε της κοινότητας Δεσινού, κύριε πρόεδρε της Κοινότητας Ψωφίδας, Κυρίες και κύριοι, αγαπητοί μας μαθητές και γονείς σας καλωσορίζω σήμερα εδώ σε τούτη τη μικρή φιλόξενη γωνιά του Δήμου   μας, στο όμορφο Δεσινό και στον  πανηγυρίζοντα ναό τηςΜεταστάσεως του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου-ηγαπημένου μαθητή του Χριστού-και εύχομαι από καρδιάς,  Χρόνια Πολλά σε όλους εσάς και τις οικογένειές σας!!!

      Με αφορμή την σημερινή μέρα-όπου ο Σύνδεσμός μας Καμενιανιτών, Δροβολοβιτών, Δεσινιωτών «Ο ΗΡΑΚΛΗΣ», βραβεύει τους αριστεύσαντες μαθητές και μαθήτριες του Γυμνασίου μας της Ψωφίδας. Μια γιορτή που έχει καθιερωθεί εδώ και χρόνια με σκοπό την καλλιέργεια του πνεύματος  «της ευγενούς άμιλλας και του ευ αγωνίζεσθαι» μεταξύ σας- μεταξύ των υπευθύνων πολιτών του αύριο του τόπου μας-θα ήθελα κι εγώ ως πρόεδρος του Συλλόγου μαζί με τα άλλα μέλη του Διοικητικού μας Συμβουλίου και με όσους σας σκέπτονται και σας αγαπούν να δώσω τις ευχές μου για καλή και καρποφόρα σχολική χρονιά. 

   Θα μου επιτρέψετε κάποια λόγια από καρδιάς…

     «Παιδεία και αρετή και γνώση όσο κι αν είναι άγνωστα στους πολλούς, είναι το πιο γλυκό πράγμα στη ζωή του ανθρώπου.» Σύμφωνα με τον Σωκράτη, τον σπουδαιότερο ίσως από τους αρχαίους Έλληνες σοφούς μας.
  Αυτά τα στοιχεία διαπνέουν το Σύνδεσμό μας Καμενιανιτών-Δροβολοβιτών-Δεσινιωτών σε τομείς της Παιδείας, της Ιστορίας και του Πολιτισμού στον τόπο μας. Η στάση ζωής μας, οι δράσεις μας και κάθε ενέργειά μας, έχει κατά κύριο λόγο παιδευτικό χαρακτήρα.
    Εδώ και χρόνια αγαπητοί μου, η Ελλάδα μπήκε σε περίοδο παρακμής επειδή υποβάθμισε την Παιδεία και υπονόμευσε την ιδιοπροσωπία Της. Οι ίδιοι μετατρέψαμε τις συνειδήσεις μας σε πνευματικές εκτάσεις, όπου ανθεί ο λαϊκισμός και η παραπληροφόρηση και όπου η έλλειψη ήθους προβάλλεται ως πολιτική και κοινωνική ορθότητα. Όμως δεν πάει άλλο. Πρέπει η παιδεία στην πατρίδα μας να αποτελέσει πρώτη προτεραιότητα και σκέψη μας, για να υπάρξει μέλλον σε τούτο τον τόπο.
Επιβάλλεται γι’ αυτό η καλλιέργεια της ανθρωπιστικής Παιδείας από το Νηπιαγωγείο έως και το Πανεπιστήμιο. Λύση λυσιτελή στο πρόβλημα δεν αποτελούν τα σεμινάρια σε διαμορφωμένες συνειδήσεις, αλλά η εξ απαλών ονύχων, δια της Παιδείας, καλλιέργεια και διαμόρφωση κριτικής σκέψης.

   Επίσης τα σχολικά προγράμματα παρασκευάζουν ανθρώπους που εξυπηρετούν την παραγωγή και δεν δημιουργούν πολίτες που πρώτα αποκτούν αξίες και έτσι γίνονται άριστοι σε ό,τι και αν απασχοληθούν. Η πικρή αλήθεια είναι πως  χωρίς ουσιαστική Παιδεία όχι μόνο η παραπληροφόρηση δεν αντιμετωπίζεται αλλά και το μέλλον της χώρας υπονομεύεται και η Δημοκρατία κινδυνεύει, όπως μας δίδαξαν οι Πλάτωνας και Αριστοτέλης.

  Όσες φιλότιμες προσπάθειες από γονείς και καθηγητές σκοντάφτουν σε κάποια στεγανά. Όμως ας γίνει προσπάθεια από όλους μας να δώσουμε όσες σωστές κατευθύνσεις και να καλύψουμε τα όποια κενά υπάρχουν.

   Συγχαρητήρια λοιπόν πολλά σε σας παιδιά που αριστεύσατε, συγχαρητήρια και σε όλους τους μαθητές για τον καθημερινό αγώνα που δίνουν στη ζωή! Ας αποτελέσουμε λοιπόν εμείς τα πρότυπα για μια καλύτερη Ελλάδα, όπως της πρέπει.

   Να έχετε όλοι σας, καθηγητές, γονείς και μαθητές, αλλά και όλοι οι παριστάμενοι  την ευλογία του Θεού.

                                  Χρόνια πολλά!!!


**Σημειώνουμε επιπρόσθετα ότι: Οι μαθήτριες που αρίστευσαν έλαβαν από το Σύνδεσμο μετάλλιο, δίπλωμα, χρηματικό ποσό και το ποιητικό βιβλίο του γράφοντος Κωνσταντίνου Νικολόπουλου «ΚΑΛΑΒΡΥΤΙΝΑ ΑΝΑΛΕΚΤΑ», που είναι αφιερωμένο στα διακοσιάχρονα απ’ το 1821.ΑΡΙΣΤΕΥΣΑΝΤΕΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΨΩΦΙΔΑΣ


    Α ΤΑΞΗ:  Μάντη Νικολίτσα του Θεοδώρου ,με γενικό βαθμό ΄΄Άριστα΄΄ 19 και 10/14

    Β ΤΑΞΗ:  Σπανού Ειρήνη του Ιωάννη ,με γενικό βαθμό ΄΄Άριστα΄΄ 19 και 07/14

    Γ ΤΑΞΗ:  Δημοπούλου Ανδριάνα του Φωτίου, με γενικό βαθμό ΄΄Άριστα΄΄ 19 και 07/14


Για το Δ. Σ. του Συνδέσμου Καμενιανιτών-Δροβολοβιτών-Δεσινιωτών

Ο πρόεδρος Κωνσταντίνος Νικολόπουλος-Καμενιανίτης

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.

EURO 2024 - Highlights