Page Nav

HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

ΑΓΡΑΜΠΕΛΑ - Ι.Μ.ΠΟΡΕΤΣΟΥ: Ιστορία και παράδοση σε μια μοναδική εκδήλωση στις πλαγιές του Ερύμανθου (ΒΙΝΤΕΟ - ΦΩΤΟ)

Μια εξαιρετικής ποιότητας εκδήλωση, αφιερωμένη στα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, πραγματοποιήθηκε χθες βράδυ στις πλαγιές του θρυλ...



Μια εξαιρετικής ποιότητας εκδήλωση, αφιερωμένη στα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, πραγματοποιήθηκε χθες βράδυ στις πλαγιές του θρυλικού Ερύμανθου, στον χώρο της Ιεράς Μονής Πορετσού, στα Αγράμπελα Καλαβρύτων.
Την εκδήλωση διοργάνωσε, ο σύλλογος Αγραμπέλων, σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Ηλείας και της Τοπικής Κοινότητας.
Η εκδήλωση περιελάβανε:  Ομιλία για τους Κλέφτες του Ωλενού από τον ιστοριοδίφη κ. Ηλία Τουτούνη. Χορευτική παράσταση από το χορευτικό τμήμα Πολιτιστικού Συλλόγου Ερικίνη Αφροδίτη Τριποτάμων, με χοροδιδάσκαλο τον κ. Δημήτριο Διαμαντόπουλο. Ομιλία για την Ελληνική Επανάσταση 1821 από τον λογοτέχνη συγγραφέα κ. Κωνσταντίνο Νικολόπουλο. Χορευτική παράσταση από το χορευτικό τμήμα Πολιτιστικού Συλλόγου Ερικίνη Αφροδίτη Τριποτάμων, με χοροδιδάσκαλο τον κ. Δημήτριο Διαμαντόπουλο. Ομιλία για την Ιστορία της Ιεράς μονής Πορετσού από τον Αντιπρόεδρο του Συλλόγου κ. Παναγιώτη Παναγιωτόπουλο. Ερμηνεία ιστορικών τοπικών τραγουδιών από το παραδοσιακό συγκρότημα του κ. Γεωργίου Δαλιάνη. Προσκλητήριο των Αγωνιστών του 1821 από το Πορετσό και το Γερμοτσάνι.
Στα απρόοπτα της εκδήλωσης που την έκανε όμως ακόμα πιό ωραία, το γενικό μπλακάουτ στην περιοχή. Έτσι χωρίς ρεύμα κάτω από τον Ερύμανθο, η εκδήλωση μετατράπηκε σε ένα άκρως παραδοσιακό και ειδυλλιακό αντάμωμα, ιστορίας και φύσης.
Παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων, ο Επίσκοπος Ωλένης Αθανάσιος, βοηθός επίσκοπος της μητρόπολης Ηλείας, ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Θ. Βασιλόπουλος, ο Πρόεδρος τςη Παγκαλαβρυτινής Ένωσης κ. Δ.Βαρβιτσιώτης, ο δημοτικός σύμβουλος κ. Καυγάς, ο πρώην δήμαρχος Αροανίας κ. Φιλιππόπουλος,  η Πρόεδρος του Συλλόγου Ειρήνη Πετρούτσου, ο Πρόεδρος της Κοινότητας Αγραμπέλων κ. Παπαθεοδώρου, ο Πρόεδρος της Κοινότητας Τριποτάμων κ. Γιαλαμάς, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων και πλήθος κόσμου.
Τις εντυπώσεις "έκλεψαν" τα παιδιά του Πολιτιστικού Συλλόγου Ερικίνη Αφροδίτη Τριποτάμων, όπου συνοδεία του Γ. Δαλιάνη και του υιού του χόρεψαν και όλοι μαζί τραγούδησαν χωρίς φωτισμό και μικροφωνικές.


Η Ιερά Μονή Πορετσού ανήκει στην Ιερά Μητρόπολη Ηλείας και είναι αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου. Βρίσκεται εντός του Νομού Αχαΐας κοντά στα όριά του με τον Νομό Ηλείας, πλησίον των χωριών Αγράμπελα (πρώην Πορετσό) και Πλατανίτσα (πρώην Γερμοτζάνι ή Ρεμουτζάνι) των Καλαβρύτων και είναι χτισμένη στους πρόποδες του Ερύμανθου σε υψόμετρο 794 μέτρων [1]. Απέχει περίπου: 52 χιλιόμετρα από τα Καλάβρυτα, 80 χιλιόμετρα από τον Πύργο, 88 χιλιόμετρα από την Τρίπολη και 102 χιλιόμετρα από την Πάτρα.
Ιστορία της Μονής
Σαφείς πληροφορίες για την ίδρυση της Μονής δεν υπάρχουν. Σύμφωνα με μια εκδοχή ιδρύθηκε τον 10ο αιώνα από τον όσιο Λουκά. Άλλοι πάλι ερευνητές υποστηρίζουν ότι ιδρύθηκε τον 11ο αιώνα από τον όσιο Μελέτιο σε διαφορετική πάντως θέση από αυτή που βρίσκεται σήμερα. Μετά την καταστροφή της αρχικής Μονής από πυρκαγιά, αυτή ξανακτίστηκε στο σημείο που βρίσκεται τώρα.
Την σημερινή της μορφή η Μονή την απέκτησε μεταξύ των ετών 1608 - 1611 όταν ανακαινίστηκε "εκ βάθρων" με την συνδρομή του άρχοντα Σπυλιώτη Κλωκόνη, σύμφωνα με επιγραφή που υπάρχει στο καθολικό της το οποίο αγιογραφήθηκε την ίδια περίοδο από τους Ναυπλιώτες αδελφούς Μόσχου.
Τόσο η Μονή όσο και οι μοναχοί της διαδραμάτισαν σημαντικότατο ρόλο κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας και ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της Επανάστασης. Σε αυτήν κατέφυγε το 1824 - 1825 ο Ασημάκης Φωτήλας όταν διατάχτηκε η σύλληψή του από τον Κωλλέτη. Επίσης σε ένα σπήλαιο κοντά στο μοναστήρι κρυβόταν για μεγάλο διάστημα και ο Ανδρέας Ζαΐμης μαζί με τον πατέρα του μέχρι να τους δοθεί αμνηστία από την κυβέρνηση Κουντουριώτη.
Σοβαρά προβλήματα αντιμετώπισε το μοναστήρι κατά τη διάρκεια της Γερμανικής κατοχής. Το 1943 λεηλατήθηκε από τους Γερμανούς και τα περισσότερα κειμήλιά του κλάπηκαν. Από αυτά τα μόνα που σώθηκαν είναι ορισμένοι χειρόγραφοι κώδικες σε μεμβράνη, ο παλιότερος των οποίων είναι του 1698 καθώς και ένα χειρόγραφο τετραευάγγελο του 13ου ή 14ου αιώνα.
Σήμερα η Μονή έχει ανακαινιστεί πλήρως, αλλά δεν διαθέτει δική της Αδελφότητα.
Οι ανεκτίμητης τέχνης τοιχογραφίες του Ναού, έχουν αγιογραφηθεί από τους αδελφούς Γεώργιο και Δημήτριο Μόσχο το 1611 όταν επίσκοπος Ωλένης ήταν o Θεόδουλος.
Το Μοναστήρι του Πορετσού από τα χρόνια τα παλιά υπήρξε προπύργιο του Χριστιανισμού και το καταφύγιο του Ελληνισμού σε δύσκολες ώρες.













{full_page}

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.