HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

ΤΑ ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ ΠΥΛΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΣΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ - ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΊΑ Η ΖΕΥΞΗ "ΑΡΙΣΤΑΡΧΟΥ" ΜΕ ΤΟΝ ΔΟΡΥΦΟΡΟ "ALPHA-SAT" (ΦΩΤΟ)

Το τηλεσκόπιο «Αρίσταρχος» γίνεται ο πρώτος επίγειος σταθµός του «Ευρυζωνικού ∆ικτύου του ∆ιαστήµατος». Μέσα από αυτό το πρόγραμμα Όλα τα γν...



Το τηλεσκόπιο «Αρίσταρχος» γίνεται ο πρώτος επίγειος σταθµός του «Ευρυζωνικού ∆ικτύου του ∆ιαστήµατος». Μέσα από αυτό το πρόγραμμα Όλα τα γνωστά δορυφορικά συστήματα μπαίνουν, πλέον, μέσω του προγράμματος SkyLight, σε τροχιά διασύνδεσης με τον ίδιο τρόπο που διασυνδέονται σήμερα τα επίγεια -γνωστά μας- δίκτυα σταθερών και κινητών επικοινωνιών.
Σήμερα Σάββατο 31 Ιουλίου 2021 στο «Πέτρινο» κτίριο, στην κεντρική πλατεία Καλαβρύτων, πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του προγράμματος SkyLight, παρουσία του Γενικού Γραμματέα Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων Δρ. Αθανάσιου Στάβερη.
Στην παρουσίαση χαιρετισμό απηύθυνε ο Αθανάσιος Παπαδόπουλος, Δήμαρχος Καλαβρύτων και ο Δρ. Αθανάσιος Στάβερης, Γενικός Γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, ενώ μίλησαν, ο Καθηγητής Μανώλης Πλειώνης, Διευθυντής και Πρόεδρος ΔΣ ΕΑΑ, ο Δρ. Σπύρος Βασιλάκος, Διευθυντής ΙΑΑΔΕΤ/ΕΑΑ και ΕΥ Scylight, η Δρ. Χριστίνα Γιαννόπαπα, Σύμβουλος ΓΓΤΤ και ο Harald Haushshield, Scylight Project Manager, Director of Telecommunications and Integrated Applications, European Space Agency.
Αμέσως μετά την εκδήλωση στο "πέτρινο" ακολούθησε ξενάγηση στις εγκαταστάσεις του Χελμού, όπου έγινε η παρουσίαση του εξοπλισμού από τους ερευνητές του ΙΑΑΔΕΤ/ΕΑΑ και το τεχνικό κλιμάκιο της ESA, παρατήρηση από τον «Αρίσταρχο» του δορυφόρου Alphasat και η πρώτη σύζευξη μεταξύ του «Αρίσταρχου» και του δορυφόρου AlphaSat. (Δείτε σχετικά με την εκδήλωση ΕΔΩ)

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΜΕΡΑ
Στο "Αρίσταρχο" έγινε στις 15:40 η επίσημη δοκιμή ζεύξης με τον δορυφόρο που ήταν απόλυτα πετυχημένο. Στην ιστορική στιγμή για την παγκόσμια τεχνολογία, παρόντες ήταν, ο Δήμαρχος Καλαβρύτων κος Αθανάσιος Παπαδόπουλος ο Δρ. Αθανάσιος Στάβερης, Γενικός Γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, ο Καθηγητής Μανώλης Πλειώνης, Διευθυντής και Πρόεδρος ΔΣ ΕΑΑ, ο Δρ. Σπύρος Βασιλάκος, Διευθυντής ΙΑΑΔΕΤ/ΕΑΑ και ΕΥ Scylight, η Δρ. Χριστίνα Γιαννόπαπα, Σύμβουλος ΓΓΤΤ και ο Harald Haushshield, Scylight Project Manager, Director of Telecommunications and Integrated Applications, European Space Agency και ο Πρόεδρος της Παγκαλαβρυτινής Ένωσης κος Δημήτριος Βαρβιτσιώτης. 

Η ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ
Στον «Αρίσταρχο» από μέρες βρίσκονται επιστήμονες της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας οι οποίοι πραγματοποίησαν μια σειρά από πετυχημένα πειράματα και δοκιμές με το Τηλεσκόπιο και τον γεωστατικό δορυφόρο AlphaSAT.
Η επιστημονική ομάδα που εργάσθηκε αποτελούταν από τους: Μανώλη Ξυλούρη (Ερευνητή NOA), Donatas Miklusis και Zoran Sodnik (μηχανικούς της ESA), Αλέξης Γουρζέλας (τεχνικός ΕΑΑ), Παναγιώτης Χάντζιος (Ερευνητής ΕΑΑ), Ιωάννης Αλικάκος (Αστρονόμος ΕΑΑ).
Στις 23 Ιουλίου, η ομάδα τηλεσκοπίων του ΙΑΑΔΕΤ μαζί με δύο οπτικούς μηχανικούς από την ESA ξεκίνησαν να εγκαθιστούν τον εξοπλισμό, ο οποίος σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε ειδικά για το τηλεσκόπιο Αρίσταρχος από τους επιστήμονες της ESA με στόχο την παρακολούθηση και καταγραφή πληροφορίας που θα στέλνει ο δορυφόρος, με οπτικό laser, σε ειδικό ανιχνευτή που θα είναι τοποθετημένος στον Αρίσταρχο.
Η ομάδα εγκατέστησε ένα μικρό τηλεσκόπιο στο πλάι του τηλεσκοπίου Αρίσταρχος, το οποίο θα στέλνει το σήμα λέιζερ στον δορυφόρο. Χρησιμοποιήθηκε επίσης, ένα κατάλληλο οπτικό σύστημα για την ευθυγράμμιση με ακρίβεια του μικρού τηλεσκοπίου με τον Αρίσταρχο. Στις 26 Ιουλίου, η ομάδα ευθυγράμμισε με επιτυχία το οπτικό σύστημα του ανιχνευτή με τον οπτικό άξονα του τηλεσκοπίου και πήρε την πρώτη εικόνα ενός αστέρα μέσω του νέου ανιχνευτή, επομένως επιτεύχθηκε το πρώτο φως! Η ευθυγράμμιση του μικρού τηλεσκοπίου με τον οπτικό άξονα του Αρίσταρχου επιτεύχθηκε επίσης κατά τη διάρκεια της νύχτας. 
Σήμερα 31 Ιουλίου 2021 σε μια ιστορική μέρα, η ομάδα στόχευσε να συζεύξει τον Αρίσταρχο με τον δορυφόρο Alphasat, τον μεγαλύτερο ευρωπαϊκό δορυφόρο τηλεπικοινωνιών που υπάρχει σήμερα, με πετυχημένο αποτέλεσμα.
Η επιτυχής εγκατάσταση του εξοπλισμού ήταν και το “πρώτο φως” για το πρόγραμμα ScyLight του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) και η πετυχημένη ζεύξη έκανε πλέον το Αστεροσκοπείο Χελμού το πρώτο επίγειο σταθμό αυτού του πρωτοποριακού ευρωπαϊκού προγράμματος που αναμένεται να φέρει επανάσταση στις τεχνολογίες επικοινωνίας.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ SKYLIGHT ΚΑΙ Ο «ΑΡΙΣΤΑΡΧΟΣ»
Η τεχνολογία οπτικών επικοινωνιών με τη χρήση laser είναι η επόμενη επανάσταση
στις δορυφορικές επικοινωνίες, φέρνοντας πρωτοφανείς ρυθμούς μετάδοσης, και
υψηλή ασφάλεια δεδομένων για την κάλυψη αναγκών την επόμενη δεκαετία.
Σήμερα, η μετάδοση δεδομένων από δορυφόρους αξιοποιεί κυρίως την τεχνολογία των ραδιοκυμάτων. Ο «Αρίσταρχος» θα επικοινωνεί απευθείας με έναν Γεωστατικό δορυφόρο και θα κατεβάζει τα δεδομένα σε πάρα πολύ μεγάλες ταχύτητες με τη χρήση του laser στη γη. Για πρώτη φορά θα έχουμε συνεχή επικοινωνία με τους δορυφόρους καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.
Θα είναι ο πρώτος επίγειος σταθμός στη γη που θα κατεβάσει δεδομένα με τη
τεχνολογία αυτή. Λόγω του μεγάλου όγκου δεδομένων που συλλέγουν οι δορυφόροι θα δημιουργηθούν σε τελικό στάδιο 10 επίγειοι σταθμοί σαν τον «Αρίσταρχο» σε όλο τον κόσμο.
Πρόκειται για µία κορυφαία στιγµή για τα Καλάβρυτα και τον "Αρίσταρχο" που χαρακτηρίζεται ως «επανάσταση στις νέες τεχνολογίες των επικοινωνιών», «ένα παράθυρο στο µέλλον, µέσω του δεύτερου µεγαλύτερου Τηλεσκοπίου στην Ευρώπη και του µεγαλύτερου στα Βαλκάνια», όπως δήλωσε ο δήµαρχος Θαν. Παπαδόπουλος.

Στις 4 Αυγούστου στον Χελμό, με υψηλούς και πάλι προσκεκλημένους θα γίνει και νέα δοκιμή

Ρεπορτάζ για το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS
Νίκος Κυριαζής 






















{full_page}

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.