HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

ΑΓ. ΛΑΥΡΑ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ: ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΑ 200 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΜΑΣ ΠΑΛΙΓΓΕΝΕΣΙΑ

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το διήμερο Επιστημονικό- Ιστορικό Συνέδριο που διοργάνωσε στις 29 & 30 Μαΐου η Μονή της Αγίας Λ...



Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το διήμερο Επιστημονικό- Ιστορικό Συνέδριο που διοργάνωσε στις 29 & 30 Μαΐου η Μονή της Αγίας Λαύρας Καλαβρύτων επ’ ευκαιρία των εορτασμών για τα διακοσιάχρονα απ’ την εθνική μας Παλιγγενεσία, της οποίας η φλόγα ξεπήδησε από εδώ. Σημαντικοί πανεπιστημιακοί καθηγητές ανέπτυξαν τα θέματα γύρω από την ιστορία της Μονής, τη διαδρομή της ανά τους αιώνες, σε συνάρτηση βέβαια με τον πρωτεύοντα ρόλο της στον μεγάλο αγώνα για την εθνική μας Παλιγγενεσία το 1821.
Την έναρξη του Συνεδρίου κήρυξε ο καθηγούμενος της Μονής, πανοσιολογιότατος αρχιμανδρίτης Γ. Ευσέβιος Σπανός, ενώ χαιρέτησαν ο εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Καλαβρύτων & Αιγιαλείας, ο Δήμαρχος Καλαβρύτων, ο εκπρόσωπος του Περιφερειάρχη, καθώς και βουλευτές.
Πρώτος ομιλητής ήταν ο εκ Καμενιάνων Καλαβρύτων οσιολογιώτατος μοναχός της Ι. Μονής Ιβήρων, πρώην Πρωτεπιστάτης του Αγίου Όρους και επίτιμος καθηγητής του Διεθνούς Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Γ. Μάξιμος Ιβηρίτης. Ο Γ. Μάξιμος σήκωσε και το κύριο βάρος του Συνεδρίου – καθότι είναι βαθύς γνώστης και αντικειμενικός ερευνητής της ιστορίας, την οποία αναλύει και παρουσιάζει με τεκμηρίωση και ακρίβεια, δίχως ακροβατισμούς και παλινδρομήσεις - και ο οποίος μάλιστα παρουσίασε νέα σημαντικά και ατράνταχτα στοιχεία για τα όσα διημείφθησαν κατά την προετοιμασία και την κήρυξη της επανάστασης του 1821 στο ιστορικό Μοναστήρι της Αγίας Λαύρας και αλλού, από τον υψιπέτη αετό της Ρωμιοσύνης Π. Π. Γερμανό και τους άλλους αγωνιστές. Η μνημειώδης ομιλία του Γ. Μαξίμου αποτέλεσε και θ’ αποτελεί φραγμό και απάντηση στους όποιους παραχαράκτες και αποδομητές της ιστορίας μας γύρω απ’ το εικοσιένα. Θα διατρανώνει το προβάδισμα των Καλαβρύτων στην απελευθέρωση, τον ηγετικό ρόλο και την φυσιογνωμία του Π. Π. Γερμανού, τον οποίο επίσης κάποιοι θέλουν να αποδομήσουν και να προσβάλουν, με διάφορα κίβδηλα και σαθρά άρθρα τους σε βιβλία, καθώς και στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο.

Αξίζει να τονίσουμε ότι η Μονή Αγίας Λαύρας, ομού με τον Δήμο Καλαβρύτων τίμησαν τον λόγιο Μοναχό Γ. Μάξιμο Ιβηρίτη με όλη τη σειρά των αντιγράφων των αναμνηστικών μεταλλίων του Π. Π. Γερμανού, ( χρυσού, αργυρού και χάλκινου), εκ του πρωτοτύπου του Οθωνικού μεταλλίου που έφτιαξε ο Δήμος Καλαβρύτων. Ο Γ. Μάξιμος-ο οποίος συνέβαλλε τα μέγιστα στο να αποκτηθεί απ’ τη Μονή το αυθεντικό μετάλλιο-σε μια συμβολική και σπουδαία αξιακά κίνηση, αφιέρωσε το πρώτο εκ της σειράς, (χρυσό μετάλλιο), στο Ιστορικό-Λαογραφικό Μουσείο της γενέτειράς μας των Καμενιάνων Καλαβρύτων, για να θυμίζει στο διηνεκές το σύνδεσμο του Π. Π. Γερμανού με τα τρία φιλόξενα χωριά που απαρτίζουν το Σύνδεσμό μας Καμενιανιτών-Δροβολοβιτών-Δεσινιωτών, τα οποία και χαρακτήρισε ο αοίδιμος Εθνεγέρτης ως ευλογημένο τόπο, κατά το χρόνο της φυλάκισής του από εμφύλια στρατεύματα, τον Ιανουάριο του 1825 στη Ζωοδόχο Πηγή Δροβολοβού. Εμείς φυλάσσοντας το πολύτιμο αυτό αναμνηστικό μετάλλιο που κοσμεί το Μουσείο μας, ευχαριστούμε θερμά τον Γ. Μάξιμο γι’ αυτή του την προσφορά, καθώς και για την τεράστια προσφορά του στην πατρίδα και την εκκλησία μας.
Υποκλινόμαστε σ αυτή την διοργάνωση του Συνεδρίου και σε όλους τους ομιλητές. Θα αποτελεί στο διηνεκές ένα σπουδαίο γεγονός που εξυψώνει στην πραγματική τους διάσταση τα αληθινά γεγονότα της εξέγερσης του 1821, που ξεκίνησε με την ύψωση του Λαβάρου απ’ το ιστορικό αυτό Μοναστήρι της Αγίας Λαύρας.
Θερμότατα συγχαρητήρια στον καθηγούμενο π. Ευσέβιο. Άξιος!!! Σήκωσε το βαρύ φορτίο της διοργάνωσης και ολοκλήρωσης του Συνεδρίου, ενός απ’ τα σημαντικότερα γεγονότα και εκδηλώσεις που έγιναν στην ευρύτερη περιοχή των Καλαβρύτων και όχι μόνο, κατά τους εορτασμούς για τα διακοσιάχρονα απ’ την Εθνική μας ανεξαρτησία.
Δόξα και τιμή στον Π. Π. Γερμανό και τους αγωνιστές του εικοσιένα. Τιμή στην Άγια Λαύρα!

Κωνσταντίνος Νικολόπουλος-Καμενιανίτης
Πρόεδρος του Συνδέσμου Καμενιανιτών-Δροβολοβιτών-Δεσινιωτών
















Οι ομιλητές και τα θέματα που ανέπτυξαν ήταν 
- Καθηγούμενος Ι.Μ Αγίας Λαύρας, Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Ευσέβιος Σπανός Η Αγία Λαύρα μέσα από τον Αγώνα για την Ανεξαρτησία
-Οσιολογιώτατος Μονάχος π. Μάξιμος Ιβηρίτης, πρ. Πρωτεπιστάτης Αγίου Όρους
Ο υψιπετής αετός της Ρωμιοσύνης Αρχιεπίσκοπος Παλαιών Πατρών Γερμανός
-Απόστολος Νικολαϊδης, Ομότιμος Καθηγητής και Προκοσμήτωρ της Θεολογικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστήμιου Αθηνών. Καθηγήτης Κοινωνιολογίας της Θρησκείας και Κοινωνικής Ηθικής.
Η Θεολογία της Επανάστασης στη Διακήρυξη του Παλαιών Πατρών Γερμανού στην Αγία Λαύρα (17.3.1821) και στη Διακήρυξη της Γ΄ Εθνοσυνέλευσης (Τροιζήνα 5.5.1827)
-Μαρίνα Β. Κολοβοπούλου, Αναπληρώτρια καθηγήτρια Ιστορίας Δογμάτων και Συμβολικής, στο Τμήμα Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Ο Άνθρωπος: Ο του Θεού Αλέξιος
-Γιούλα Γ. Κωνσταντοπούλου, Φιλόλογος, Μ.Α Ιστορίας και Διδακτικής της Ιστορίας ΕΚΠΑ, Δρ. Ιστορίας Πανεπιστημίου Πατρών. Απομνημονευματικός λόγος και ιστοριογραφία: Φωνές, μαρτυρίες και μαρτυρούμενα Καλαβρυτινών και άλλων Αγωνιστών του ΄21
- Άννα Λαμπροπούλου, τ. Διευθύντρια Ερευνών του ινστιτούτου Ερευνών- Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών (Τμήμα Βυζαντινών Σπουδών) Ο Άγιος Αλέξιος, ο Άνθρωπος του Θεού και η Μονή της Αγίας Λαύρας: η διάχυση της λατρείας του Αγίου Αλεξίου στην Αχαΐα
-Νεκτάριος Ζάρας, Επίκουρος Καθηγητής Βυζαντινής Αρχαιολογίας και Τέχνης, Πανεπιστήμιου Αιγαίου. Ο Ιστορικός Ναός της Αγίας Λαύρας: αρχιτεκτονική, ζωγραφική και αγιολογική παράδοση.
-Νικόλαος Αναστασόπουλος, Επίκουρος Καθηγητής Νεότερης και Σύγχρονης Ελληνικής Ιστορίας (19ος – 20ος αι.) στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Η μαρτυρία του Κανέλλου Δεληγιάννη για την Ιερά Μονή της Αγίας Λαύρας
-Δημήτριος Σταθακόπουλος, Μέλος Δ.Σ Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων, Δρ Παντείου Πανεπιστημίου (Οθωμανολόγος), συνεργάτης Εργαστηρίου τουρκικών και ευρασιατικών μελετών Πανεπιστημίου Πειραιώς, Διπλωματούχος Βυζαντινής Μουσικής και Δικηγόρος παρ΄ Αρείω Πάγω. Ο καθημερινός βίος των Αγωνιστών μέσα από τα τραγούδια και τα μουσικά τους όργανα
-Ιωάννη Παναγιωτόπουλος, Αναπληρωτής Καθηγητής Γενικής Εκκλησιαστικής Ιστορίας στο Τμήμα Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Άσκηση Ελευθερίας- Μοναστήρια και μοναχοί του Δυτικού Χελμού (Βουραϊκού) μέχρι της Εθνεγερσίας του 1821.
- Χαράλαμπος Μπαμπούνης, Ομότιμος Καθηγητής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Καθηγητής Ιστορίας του Ελληνικού Κράτους και των θεσμών του. Κύριλλος Πατρεύς Πελοποννήσιος, ο Λαυριώτης
-Αθανάσιος Κ. Κατσιρώδης, Επίτιμος Αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Το Απάνθισμα των Εγκληματικών: Ο πρώτος Ποινικός Κώδικας της Ελεύθερης Ελλάδος.
-Γεώργιος Νικολάου, Αναπληρωτής Καθηγητής Ελληνικής Οικονομικής και Κοινωνικής Ιστορίας (16ος – 19ος αι) στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Η Ιερά Μονή της Αγίας Λαύρας Καλαβρύτων κατά την οθωνική περίοδο με βάση ανέκδοτα έγγραφα από τα Γενικά Αρχεία του Κράτους.
-Δημήτριος Γιαννούλης. Αναπληρωτής Καθηγητής Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Βελλά Ιωαννίνων Πτυχές της Ιστορίας της Ιστορικής Μονής της Αγίας Λαύρας μέσα από τις επιγραφές των Ιερών Λειψανοθηκών.


Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τα Καλάβρυτα, την Αχαΐα, την Δυτική Ελλάδα και τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.