HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

ΚΕΡΤΕΖΗ: Σημαντική συλλογή ιστορικών κειμηλίων στον Σύλλογο Κερτεζιτών "Ο Στριφτόμπολας" (ΦΩΤΟ)

Μια πολύ σημαντική συλλογή, απέκτησε ο Σύλλογος Κερτεζιτών ο "Στριφτόμπολας", μεγάλης ιστορικής αξίας. Πρόκειται για 3 πίνακες, σπ...



Μια πολύ σημαντική συλλογή, απέκτησε ο Σύλλογος Κερτεζιτών ο "Στριφτόμπολας", μεγάλης ιστορικής αξίας. Πρόκειται για 3 πίνακες, σπάνια ιστορικά βιβλία του 19ου αιώνα και προσωπικά αντικείμενα της οικογένειας του Κερτεζίτη ήρωα αγωνιστή του '21 Αναγνώστη Στριφτόμπολα.
Οι δύο πίνακες αφορούν προσωπογραφίες, μία της Ασπασίας Στριφτόμπολα κόρης του Αναστασίου Στριφτόμπολα, ανιψιάς του Αναγνώστη Στριφτόμπολα και συζύγου του Γεωργίου Πετμεζά και η δεύτερη, του Αλέξιου Στριφτόμπολα, ανιψιού του Αναγνώστη Στριφτόμπολα, που γεννήθηκε το 1834 στο Σιγούνι Καλαβρτύτων και πέθανε το 1910 στην Πάτρα. 
Ο Αλέξιος Στριφτόμπολας (Σιγούνι Καλαβρύτων, 1834 – Πάτρα, 16 Φεβρουαρίου 1912) ήταν Έλληνας πολιτικός.
Εκλέχτηκε πολλές φορές δημοτικός πάρεδρος και βουλευτής Πάτρας ενώ ήταν και υποψήφιος δήμαρχος Πατρέων. Ήταν φιλοβασιλικός και αφοσιωμένος στον Όθωνα και τον ακολούθησε στην εξορία. Αποτέλεσε γραφική φιγούρα του ελληνικού κοινοβουλίου, αφού ήταν ο μόνος βουλευτής που φορούσε φουστανέλα για όλη του την ζωή αρνούμενος να φορέσει φράγκικα (κοστούμι, παντελόνι), τα οποία αποτελούσαν πλέον το επίσημο τρόπο ενδυμασίας στην εποχή του.
Ήταν γιος του Αναστάσιου Στριφτόμπολα από την Κέρτεζη Καλαβρύτων και ανιψιός του αγωνιστή του 1821 Α. Στριφτόμπολα. Αδέλφια του ήταν ο Περικλής, ο Επαμεινώνδας , η Ασπασία, η Ελένη και η Πραξιθέα. Από μικρή ηλικία εγκαταστάθηκε με την οικογένεια του στην Πάτρα όπου τελείωσε και τις γυμνασιακές του σπουδές. Στην συνέχεια η οικογένεια μετακόμισε στην Αθήνα λόγω διορισμού του πατέρα του ως διευθυντής αστυνομίας. Εκεί ο Αλέξιος λόγω της δουλειάς του πατέρα του συναντήθηκε με τον Όθωνα κι έγινε οπαδός του.
Το 1863 ξέσπασε η επανάσταση κατά του Όθωνα ο Στριφτόμπολας ευρισκόμενος στην Πάτρα τον υποστήριξε ανοιχτά και συνελήφθη από αντιοθωνικούς και κρατήθηκε σε ένα πλοίο στο λιμάνι της πόλης. Αργότερα οδηγήθηκε στην Αθήνα και αποφασίστηκε η εξορία του από την χώρα, έτσι έφυγε για το Μόναχο όπου έμεινε τρία χρόνια για να επιστρέψει έπειτα στην Πάτρα. Στο Μόναχο έμεινε κοντά στον εξόριστο Όθωνα και την Αμαλία, με παρότρυνση του βασιλικού ζεύγους επέστρεψε στην Ελλάδα.
Το 1908 αρρώστησε βαριά, έπαθε ημιπληγία στα άκρα και πέθανε την Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου στις 9 το πρωί.
Ο τρίτος πίνακας είναι γκραβούρα του γνωστού πίνακα  Peta Von Hess που απεικονίζει  Η άφιξη του Όθωνα στο Ναύπλιο,1835.
Από την συλλογή ξεχωρίζουν ακόμα ένα βιβλίο του 1860 του Πέτρου Ε,Πετρίδη και του Γεωργίου Αναγνώστη Στριφτόμπολα και το "καμουτσίκι" του Γεωργίου Πετμεζά
Τα σπάνια αυτά αντικείμενα δώρισε η κα Σπυριδούλα Μπακοπούλου Σπυριδούλα βαφτιστήρα της εγγονής του Στριφτόμπολα, Ασπασίας Στριφτόμπολα και τα παρέλαβε η Πρόεδρος του Συλλόγου Κερτεζιτών κα Γεωργία Χασαποπούλου

Χθες το βράδυ σε ειδική εκδήλωση παρουσία του Δημάρχου Καλαβρύτων Θανάση Παπαδόπουλου τα σπάνια αντικείμενα και βιβλία τοποθετήθηκαν στα γραφεία του Συλλόγου στην Κέρτεζη.
Παραβρέθηκαν ακόμα,  ο εφημέριος της Κέρτεζης π. Ανδρέας Ρηγόπουλος, ο εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος Σωτήριος Δουκλιάς, ο Πρόεδρος της Τ.Κ. Κέρτεζης Παναγιώτης Κούρτης, ο συγγραφέας  Παναγιώτης Μπούρδαλας, ο ιστορικός ερευνητής Φίλιππος Σαρδελιάνος, ο εκδότης της εφημερίδας "Ωρα των Καλαβρύτων" Νίκος Κυριαζής και πολλοί άλλοι.

Ο Δήμαρχος κος Παπαδόπουλος επισήμανε την σπουδαιότητα των ιστορικών αυτών κειμηλίων, που θα αποτελούν πλέον πολύτιμη περιουσία των Κερτεζιτών, εξήρε την δράση του Συλλόγου και υπενθύμισε οτι προτεραιότητα της Δημοτικής Αρχής είναι η διάσωση της ιστορικής μνήμης όσον αφορά τη συμβολή των Καλαβρύτων στην Εθνική Παλιγγενεσία, μέσα από συγκεκριμένες δράσεις στις οποίες περιλαμβάνεται και η ίδρυση Κέντρου Ιστορίας και Τεκμηρίωσης του δήμου Καλαβρύτων.
 
Η κα Χασαποπούλου ευχαρίστησε πρώτα απ όλα την δωρήτρια κα Σπυριδούλα Μπακοπούλου Σπυριδούλα, τον Δήμαρχο και όλους τους παρευρισκόμενους, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην πολυετή προσπάθεια του Συλλόγου για την διατήρηση της ιστορικής μνήμης και παράδοσης. Ευχαρίστησε, τέλος, ιδιαίτερα τον ιστορικό ερευνητή κ. Φίλιππα Σαρδελιάνο για την πρόσφατη αρθρογραφία του στην εφημερίδα "Ωρα των Καλαβρύτων" σχετικά με τον αγωνιστή Στριφτόμπολα και τα ιστορικά ανέκδοτα στοιχεία που παραθέτει και τον Κερτεζίτη συγγραφέα Παναγιώτη Μπούρδαλα για την συνεχή ανάδειξη της ιστορίας της Κέρτεζης μέσα από την πλούσια συγγραφή του

Παραθέτουμε φωτογραφίες από την εκδήλωση στην Κέρτεζη και φωτό από την παραλαβή των κειμηλίων από οικία της δωρήτριας

ρεπορτάζ για το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS
Νίκος Κυριαζής 















   
 



Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τα Καλάβρυτα, την Αχαΐα, την Δυτική Ελλάδα και τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.