HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

«1821-ΤΙΜΗ ΣΤΗ ΛΑΥΡΑ»: Ενημέρωση-Κάλεσμα στον απανταχού Καλαβρυτινό Κόσμο

Παγκαλαβρυτινή Κίνηση: «1821-ΤΙΜΗ ΣΤΗ ΛΑΥΡΑ»     «Προάσπισης της μεγάλης Ιστορίας της μαρτυρικής επαρχίας μας» Προσωρινά γραφεία: Βορείου Ηπ...



Παγκαλαβρυτινή Κίνηση: «1821-ΤΙΜΗ ΣΤΗ ΛΑΥΡΑ»    
«Προάσπισης της μεγάλης Ιστορίας της μαρτυρικής επαρχίας μας»
Προσωρινά γραφεία: Βορείου Ηπείρου 41 Πάτρα Τ.Κ. 26224
Τηλέφωνα 2610324266 - 6978721922 email: timi.sti.layra@gmail.com  

Ενημέρωση-Κάλεσμα στον απανταχού Καλαβρυτινό Κόσμο

Κυκλοφόρησε το πρώτο τεύχος του φυλλαδίου της κίνησής μας, σε 500 αντίτυπα, με χρήματα που έδωσε ένας εκλεκτός συμπατριώτη μας, που αγκάλιασε την κίνησή μας και θα είναι συνεχής χρηματοδότης του. Περιέχει την πρόσκληση που απευθύνουμε σε όλο τον Καλαβρυτινό κόσμο να αντισταθεί στην ύπουλη και μεθοδευμένη παραχάραξη τη τοπικής μας ιστορίας. Παρατίθενται επίσης η διαμαρτυρία μας στους τοπικούς παράγοντες για την αδιαφορία τους όπως και η διαμαρτυρία- υπόμνημα που στείλαμε στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στον Πρωθυπουργό, στους αρχηγούς κομμάτων, σε αρμόδιους υπουργούς κλπ.
Νιώθουμε ιδιαίτερη ικανοποίηση που την κίνηση μας όχι μόνο όλο και περισσότερος κόσμος τη στηρίζει, αλλά και συμπράττει σ’ αυτή μας την προσπάθεια. Θεωρούμε δε βέβαιο πως με τη διανομή του φυλλαδίου ο αριθμός θα αυξηθεί κατά πολύ.
Με την ευκαιρία σας γνωρίζουμε πως η διαμαρτυρία-υπόμνημα που στείλαμε στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Πρωθυπουργό και λοιπούς συνοδευόταν και από ξεχωριστές σχετικές ενημερωτικές επιστολές, για να προσεχθούν τα στοιχεία που παραθέταμε. Από γραφείο υπουργού μας ενημέρωσαν πως θεωρούν δίκαιο το αίτημά μας, όπως το θέτουμε, και θα το προσέξουν ιδιαίτερα, παρά τις αντιδράσεις που φοβούνται. Γι’ αυτό οι ενέργειές μας πρέπει όχι μόνο να συνεχιστούν, αλλά να ενταθούν με περισσότερες φωνές διαμαρτυρίας.
Όπως έχουμε κατ’ επανάληψη τονίσει θεωρούμε πως μεμονωμένες ενέργειες δεν μπορούν να φέρουν αποτέλεσμα. Φάνηκε αυτό ξεκάθαρα από αυτές που έγιναν, και μάλιστα προς διάφορες κατευθύνσεις. Μόνο αν όλοι ενώσουμε τη φωνή μας μπορεί να επιτευχθεί ο ιερός αυτός σκοπός. Όπως λέμε κι άλλου «φωνή λαού οργή Θεού».
Τα αντίτυπα του φυλλαδίου που θα σταλούν στην Περιφέρεια (Περιφερειάρχη και μέλη Συμβουλίου), Δήμο Καλαβρύτων (Δήμαρχο και μέλη Συμβουλίου) και Αχαιούς Βουλευτές θα συνοδεύονται και από σχετική ανοιχτή επιστολή μας. Παρόμοια επιστολή θα συνοδεύει και τα αντίτυπα που θα σταλούν στους πατριωτικούς και πολιτιστικούς Συλλόγους.
Παρατίθενται στη συνέχεια οι εν λόγω επιστολές που εκτός από την παράκληση για συμπόρευση ξεκαθαρίζουν ανοιχτά τις απόψεις μας, την τακτική που ακολουθούμε και έμμεσα την ευθύνη που αναλογεί στον καθένα μας.
Τονίζουμε ιδιαίτερα πως σ’ αυτό το προσκλητήριο δεν δικαιολογείται η αδιαφορία ή μοιρολατρική στάση κανενός μας και ιδιαίτερα των τοπικών παραγόντων. Όπως λέμε κι αλλού είναι θέμα τιμής, καθήκοντος, αξιοπρέπειας και πάνω απ’ όλα σεβασμός στη μνήμη των προγόνων μας. Είναι ιερή υποχρέωσή μας να παραδώσουμε στις νέες γενιές αναλλοίωτο ότι εμείς παραλάβαμε από τις προηγούμενες.
Θα κλείσουμε με τα λόγια του μεγάλου μας ποιητή Σεφέρη που ειπώθηκαν σε εποχή όχι και τόσο συννεφιασμένη, όπως η σημερινή, τα οποία είναι ιδιαίτερα επίκαιρα : «Είμαστε ένας λαός με παλικαρίσια ψυχή, που κράτησε τα βαθιά κοιτάσματα της μνήμης του ακόμα και σε καιρούς διωγμών και άδειων λόγων. Τώρα που ο τριγυρινός μας κόσμος μοιάζει να θέλει να μας κάνει τρόφιμους ενός οικουμενικού πανδοχείου θα την απαρνηθούμε αυτή τη μνήμη; Θα το παραδεχτούμε τάχα να γίνουμε απόκληροι;…»
Το αγωνιώδες ερώτημα του μεγάλου μας ποιητή και σπουδαίου Έλληνα το απευθύνουμε κι εμείς στους τοπικούς μας παράγοντες, για το θέμα της τοπικής μας ιστορίας.


Μετά τιμής
Για την κίνηση: «1821-ΤΙΜΗ ΣΤΗ ΛΑΥΡΑ», τα ενεργά μέλη:
Αθανάσιος Φωτόπουλος, πρ. καθηγητής ιστορίας Πανεπιστημίου Πατρών και νυν πρόεδρος Ομίλου Πελοποννησιακών Σπουδών.
Αθανάσιος Τζώρτζης, ιστορικός ερευνητής-συγγραφέας.
Δημήτριος Σταθακόπουλος Διδάκτορας της κοινωνιολογίας, της ιστορίας και του πολιτισμού.
Γεράσιμος Ρηγόπουλος, ιατρός τ. πρόεδρος του Παγκαλαβρυτινού Συλλόγου.
Νίκος Σακελλαρόπουλος Επίτιμος πρόεδρος του Παγκαλαβρυτινού Συλλόγου, συγγραφέας, Μέλος της κίνησης «ΤΙΜΗΣ ΤΟΥ 1821»
Κωνσταντίνος Νικολόπουλος (Καμενιανίτης), ιστορικός ερευνητής-λογοτέχνης.
Νίκος Παπακωνσταντόπουλος, συγγραφέας.
Δημήτριος Βέρας, ιατρός, ιστορικός ερευνητής.
Σωκράτης Μούσιος πρόεδρος Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων «Ο Αρχαίος Κλείτωρ»
Λουκάς Μηλιτσόπουλος Δικηγόρος
Αχιλλέας Παπαδιονυσίου Τηλεοπτικός παραγωγός
Βασίλειος Αποστολόπουλος Μηχανικός πληροφορικής και blogger (Καλάβρυτα ΝΕΤ)
Κων. Σκαρτσιάρης πρόεδρος Συλλόγου Κρινοφυτών
Ελένη Γ. Πορετσάνου, ιδιοκτήτρια του Ιστορικού και Λαογραφικού Μουσείου Λεχουρίου.
Στέφανος Σκαρπέλος, καθηγητής φιλολογίας.
Βασίλειος Θούας, πρόεδρος Συλλόγου Λιβαρτζινών Πάτρας.
Βασιλική Γκολφινοπούλου Πρόεδρος Συλλόγου Λεχουριτών και Κερασοβινών
Κωνσταντίνος Κουτσαντώνης τ. αντιπρόεδρος Παγκαλαβρυτινού Συλλόγου.


Συντονιστική Επιτροπή
Νίκος Σακελλαρόπουλος τηλ. 2610324266 - 2692051280 (Καλοκαιρινούς μήνες) 6978721922 email: nsakell@otenet.gr
Kώστας Νικολόπουλος (Καμενιανίτης) Τηλ. 6972571650 email: k.kamenianitis@gmail.com
Βασίλης Θούας τηλ. 6978350127 email: Basilisthouas@gmail.com




Επιστολή που στείλαμε μαζί με το Φυλλάδιο προς:
Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος.
Δήμο Καλαβρύτων.
Βουλευτές του τ. Νομού Αχαΐας.


Πριν από 15 περίπου ημέρες σας στείλαμε με το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο τις διαμαρτυρίες μας, που αναφέρονται στο συνημμένο φυλλάδιο.
Με λύπη μας διαπιστώσαμε πως δεν κοινοποιήθηκαν στους Περιφερειακούς και Δημοτικούς Συμβούλους, ούτε παράλληλα τύχαμε κάποιας απάντησής σας, έστω και τυπικής. Δείξατε σαν να μην σας απασχολεί καθόλου αυτό το θέμα, παρά τη σοβαρότητά του, και ακόμα σαν να υποτιμάτε αυτή μας την προσπάθεια, που μοναδικό και ξεκάθαρο κίνητρο έχει την προάσπιση της τοπικής μας ιστορίας, του πιο πολύτιμου που διαθέτει ο αιματοβαμμένος τόπος μας. Θεωρούμε πως δεν θα έπρεπε να τύχουμε, εκ μέρους σας, αυτής της αντιμετώπισης, για να μην πούμε απαξίωσης και εκφράζουμε τη λύπη μας γι’ αυτή την αδιάφορη και υπεροπτική στάση σας.

Με την ευκαιρία αυτή θέτουμε υπόψη σας τα εξής:
Την κίνησή μας εκτός από τα 18 ενεργά μέλη την υποστηρίζουν μέχρι τώρα με ηλεκτρονική δήλωση αλλά 23 άτομα και περισσότερα είναι αυτά που μας τηλεφώνησαν. Προβλέπουμε πως σύντομα θα αυξηθούν κατά πολύ, με το φυλλάδιο που θα το στείλουμε σε πολύ κόσμο. Σας γνωρίζουμε ακόμα πως στη σκέψη μας είναι, αν δεν δοθεί λύση, από Φθινόπωρο να εντείνουμε τις προσπάθειές μας με πιο συντονισμένες προσπάθειες. Μπορεί κάποιους, και ιδιαίτερα μη Αχαιούς, να μην τους ενδιαφέρει το θέμα της τοπικής μας ιστορίας, ή και ακόμα να τους ενοχλούν οι ενέργειές μας, δικαίωμά τους. Για μας, όμως, έχει μεγάλη σημασία, είναι θέμα τιμής αξιοπρέπειας και προπαντός σεβασμός στη μνήμη των προγόνων μας, όπως λέμε κι αλλού.
Ξεκαθαρίζουμε, για μια ακόμα φορά, πως η κίνησή μας είναι έξω από κόμματα, παρατάξεις, πρόσωπα κλπ, ούτε υπάρχει κάποιου είδους δέσμευσης μεταξύ μας ως προς τις προτιμήσεις μας στις όποιες εκλογές ή το χειρότερο πως θα κάνουμε υποδείξεις. Απλώς θα επαινούμε φανερά την όποια συμβολή σας, σ’ αυτή την προσπάθειά μας και θα καταγγέλλουμε την τυχόν αδιαφορίας σας, χωρίς καμιά απολύτως άλλη διάκριση και για το συγκεκριμένο και μόνο θέμα.
Αυτό είναι αναφαίρετο δικαίωμά μας, μέσα στις υποχρεώσεις σας είναι να υπερασπίζεστε και τα τοπικά προβλήματα, όπου μεταξύ αυτών σημαντική θέση έχει και η προάσπιση της, όντως, μεγάλης τοπική μας ιστορίας, η οποία όχι μόνο υποβαθμίζεται αλλά και διαστρεβλώνεται για εξυπηρέτησε ανομολόγητων σκοπών.
Είναι λυπηρό να την τιμούν άλλες περιοχές κι εμείς να αφήνουμε να νοθεύονται σπουδαία ιστορικά γεγονότα, να βεβηλώνονται ιερά σύμβολα και το χειρότερο να λοιδορούνται πρόσωπα τα οποία με τους αγώνες τους ή και με το αίμα τους μας χάρισαν τη λευτεριά μας.
Θα τονίσουμε ιδιαίτερα τα λόγια του περιφερειάρχη Κρήτης κ. Σταύρου Αρναουτάκη με την ευκαιρία της θερμής υποδοχή που έγινε στο ιερό Λάβαρο της Αγίας Λαύρας στις πρόσφατες εκδηλώσεις της ιστορικής μάχης του Λασιθίου: «Με ιδιαίτερη συγκίνηση υποδεχόμαστε σήμερα το ιερό λάβαρο της Επανάστασης από την Αγία Λαύρα, το μοναστήρι που σημάδεψε τη νεότερη ιστορία του ελληνικού κράτους. Που έδωσε τη δύναμη σε ένα υπόδουλο λαό να σηκώσει το κεφάλι, να ορκιστεί στα ιερά και τα όσια της πατρίδας μας, για την ελευθερία ή το θάνατό».
Ίδια περίπου και τα λόγια που είπε ο Δήμαρχο κ. Γιάννης Στεφανάκης.
Θεωρούμε πως είναι ότι πιο ξεκάθαρο για παραδειγματισμό όλων μας και ιδιαίτερα σε σας
Θα τονίσουμε για μια ακόμα φορά, πως κάθε άλλο παρά πρόθεσή μας είναι να αντιδικήσουμε μαζί σας. Απλώς σας καλούμε να πρωτοστατήστε με συντονισμένες και δυναμικές ενέργειες για τη θεσμική θωράκιση της τοπικής μας ιστορίας κι εμείς θα είμαστε δίπλα σας. Δεν θα πρέπει μετά από δύο περίπου αιώνες παράδοσης η δική μας γενιά να επιτρέψει αυτό το ανάθεμα, που ο καθένας θα φέρει την ευθύνη που του αναλογεί.




Επιστολή που στείλαμε μαζί με φυλλάδια προς:


α) τους Καλαβρυτινούς Πατριωτικούς και πολιτιστικούς Συλλόγους
β)Μέλη τοπικών ενοτήτων και προέδρους διαμερισμάτων


Αγαπητοί Συμπατριώτες
Με πικρία και απογοήτευση παρατηρούμε αυτά που συμβαίνουν στην τοπική μας ιστορία. Όλες αυτές οι ύπουλες μεθοδεύσεις, με τα ανιστόρητα και διχαστικά Προεδρικά Διατάγματα, το θέμα της θέσης του κακέκτυπου αντιγράφου του Λαβάρου στην παρέλαση, η αντικατάσταση της επαναστατικής σημαίας που ανυψώνει ο Π. Π. Γερμανός με το διακριτικό των ομοφυλόφιλων και άλλα δεν ήταν τυχαία. Το οριστικό «γκρέμισμα» της Λαύρας θα φανεί καλύτερα από του χρόνου που θα σταματήσουν οι εορταστικές εκδηλώσεις
Οι Σύλλογοι έχουν παίξει σπουδαίο ρόλο στην ανάπτυξη της επαρχίας μας με ποικίλες δραστηριότητες και πολλά κοινωφελή έργα. Μερικοί δε και τώρα λειτουργούν με αξιοζήλευτη δραστηριότητα και προσφέρουν σπουδαίο έργο. Στην εποχή μας, όπου ο ευδαιμονισμός, το φτηνό και το άσεμνο έχουν πάρει πρωταρχική θέση στη ζωή μας, κάνουν αγώνα να διατηρηθεί η παράδοσή μας για να μην αποκοπή ο λαός μας από τα πατροπαράδοτα ήθη και έθιμά του και παράλληλα να κρατήσουν τους νέους κοντά στις ηθικές, πολιτιστικές και πνευματικές αξίες, που είναι ο ίσιος δρόμος για το μέλλον τους και για το μέλλον του τόπου μας. Μεγάλη επίσης η προσφορά των μελών των Δημοτικών Ενοτήτων και προέδρων Κοινοτήτων, που κάτω από δύσκολες συνθήκες αγωνίζονται για τη λύση των πολλών και ποικίλων προβλημάτων.
Σας καλούμε να συμμετάσχετε σ’ αυτή την προσπάθεια που κάνει η κίνησης μας, που έχει ένα και μόνο σκοπό την προάσπιση της μεγάλης, όντως, τοπικής μας ιστορίας, ότι πιο πολύτιμο διαθέτει η ηρωική και μαρτυρική επαρχία μας. Τονίζουμε ιδιαίτερα πως πρόθεσή μας δεν είναι να αντιδικήσουμε με κανέναν, απεναντίας μάλιστα. Η διαμαρτυρία μας στην Περιφέρεια, το Δήμο και στους Βουλευτές γίνεται γιατί αδράνησαν, σχεδόν παντελώς, για την αντιμετώπιση του τόσο σοβαρού αυτού προβλήματος και τους καλούμε, έστω και τώρα, να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να προβούν σε συντονισμένες και δυναμικές ενέργειες, βέβαιοι πως όλος ο Καλαβρυτινός κόσμος θα τους ακολουθήσει, όπως φυσικά κι εμείς. Ξεκαθαρίζουμε ακόμα, πως κάθε άλλο παρά στη σκέψη μας είναι να ιδρύσουμε κάποιο συλλογικό όργανο. Είναι μια προσωρινή κίνηση για ένα και μόνο σκοπό, και αν αποκατασταθεί η αδικία δεν θα έχει λόγο ύπαρξης.
Θεωρούμε πως μεμονωμένες ενέργειες δεν μπορούν να φέρουν αποτέλεσμα και πως μόνο αν όλοι ενώσουμε τη φωνή μας μπορεί να επιτευχθεί ο ιερός αυτός σκοπός. Η συμμετοχή των Συλλόγων σ’ αυτή την προσπάθεια θα έχει καθοριστική σημασία.

Σας στέλνουμε αριθμό αντιτύπων του φυλλαδίου να μοιράσετε στα μέλη σας και σας παρακαλούμε θερμά να στηρίξετε φανερά αυτή την προσπάθεια Ας παραμερίσουμε τις όποιες τυχόν διαφορές, που εδώ δεν έχουν θέση.
Όπως αναφέραμε και αλλού η διαμαρτυρία-υπόμνημα που στείλαμε στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Πρωθυπουργό και λοιπούς συνοδευόταν και από ξεχωριστές σχετικές ενημερωτικές επιστολές, για να προσεχθούν τα στοιχεία που παραθέταμε. Από γραφείο υπουργού μας ενημέρωσαν πως θεωρούν δίκαιο το αίτημά μας, όπως το θέτουμε, και θα το προσέξουν ιδιαίτερα, παρά τις αντιδράσεις που φοβούνται. Γι’ αυτό οι ενέργειές μας πρέπει όχι μόνο να συνεχιστούν, αλλά να ενταθούν με περισσότερες φωνές διαμαρτυρίας.
Γι’ αυτό σας καλούμε να δηλώστε τη στήριξή σας στην κίνηση για να στείλουμε στους αρμόδιους και νέα διαμαρτυρία που θα την απευθύνει τώρα πολύ περισσότερος κόσμος. Ήδη έχουν δηλώσει οι Σύλλογοι Λιβαρτζινών Πάτρας, Κρινοφυτών, Λεχουριτών και Κερασοβινών. Συμμετέχει δε ως ενεργό μέλος ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων «Ο Αρχαίος Κλείρωρ», Σωκράτης Μούσιος.
Αν αφήσουμε να οριστικοποιηθεί αυτό το τόσο σοβαρό θέμα θα είμαστε άξιοι της μοίρας μας και θα φέρουμε την ευθύνη. Για το όποιο κακό δεν φταίνε μόνο αυτοί που το δημιουργούν, αλλά και κείνοι που σιωπούν.


Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τα Καλάβρυτα, την Αχαΐα, την Δυτική Ελλάδα και τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.