HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ: Η Πρώτη Ελεύθερη Πόλη γιόρτασε - Ρεπορτάζ, Δηλώσεις, Φωτογραφίες

Τα Καλάβρυτα τίμησαν σήμερα τα 200 χρόνια από τότε που ως πρώτη πόλη της Ελλάδος Ελευθερώθηκε από τον Τουρκικό ζυγό – Το ιδιαίτερης σημασίας...



Τα Καλάβρυτα τίμησαν σήμερα τα 200 χρόνια από τότε που ως πρώτη πόλη της Ελλάδος Ελευθερώθηκε από τον Τουρκικό ζυγό – Το ιδιαίτερης σημασίας μήνυμα της ΠτΔ κ.Σακελλαροπούλου για την απελευθέρωση της πόλης αλλά και το ρόλο της Μονής Αγίας Λαύρας στην έναρξη του αγώνα και του ξεσηκωμού των Ελλήνων      
Το ρόλο των Καλαβρύτων στην ανύψωση του αδούλωτης ψυχής χαρακτήρα και στη διαμόρφωση του χαρακτήρα μιας ανεξάρτητης και ελεύθερης Ελλάδας τίμησε η Κυβέρνηση, η Προεδρία της Δημοκρατίας και η Επιτροπή του «Ελλάδα 2021» μετέχοντας, μαζί με την Περιφέρεια και τους βουλευτές της περιοχής, στον εορτασμό για τα 200 χρόνια από την απελευθέρωση της πόλης των Καλαβρύτων.           
Ξεχωριστό αλλά και ιστορικό τόνο στην συμπλήρωση δύο αιώνων από την ώρα που τα Καλάβρυτα ξεκίνησαν να αναπνέουν ελεύθερα έδωσε ο χαιρετισμός της ΠτΔ Αικατερίνης Σακελλαροπούλου, για τη διπλή επέτειο της 21ης και 25ης Μαρτίου του 1821, τον οποία ανέγνωσε ο Δήμαρχος της πόλης Αθ. Παπαδόπουλος, το πρωί κατά την Δοξολογία στην κεντρική πλατεία της πόλης.   
«Ηρωικά και μαρτυρικά, δοξασμένα και υπερήφανα, τα Καλάβρυτα είναι συνδεδεμένα με μεγαλειώδεις τιμές της νεότερης ιστορίας μας» ανέφερε τη εισαγωγή του χαιρετισμού της Προέδρου στον οποίο υπάρχει ξεκάθαρη αναφορά για την πρώτη πόλη που έλαβε τα όπλα και εξασφάλισε την ελευθερία.  
«Εδω στις 21 Μαρτίου του 1821,600 περίπου αγωνιστές μες αρχηγούς τον Φωτήλα, τον Χαραλάμπη, τον Θεοχαρόπουλο, τον Σολιώτη, τον Παπαδόπουλο και τους Πετμεζαίους, ύψωσαν -μέσα στη μυσταγωγική ατμόσφαιρα της Αγίας Λαύρας- το ιερό λάβαρο της μονής την χρυσοκέντητη εικόνα της Κοιμήσεως της Θεοτόκου και επιτέθηκαν κατά των Τούρκων Κατακτητών. Ελευθερώνοντας την πόλη στην πρώτη πολεμική επιχείρηση της Επανάστασης» τόνισε η ΠτΔ και συνέχισε: «Σύντομα η επαναστατική τους φλόγα απλώθηκε και σε άλλες υπόδουλες περιοχές, έγινε η πυρκαγιά που πυρπόλησε τις ψυχές και τα σώματα του αδούλωτου έθνους». 
Με αφορμή και την απόφαση του Δήμου να τιμηθεί φέτος η Αιτή, η πρώτη χώρα που αναγνώρισε την ανεξαρτησία, η Αικ. Σακελλαρόπουλου επεσήμανε πως «ο πόθος για την ελευθερία ξεσήκωσε πόλεις και χωριά, έγινε εξέγερση, μαρτύριο, ηρωισμός και θυσία.  Εφτασε και μέχρι την μακρινή Αϊτή την πρώτη χώρα που αναγνώρισε την Επανάσταση και το δικαίωμα των Ελλήνων για αυτοδιάθεση».
Τέλος στο μήνυμα έγινε αναφορά και στο Ολοκαύτωμα της 13/12/1943 και την απόφαση των Ναζί να πνίξουν στο αίμα την αντίσταση στην Κατοχή. «Η πόλη των Καλαβρύτων αποτελεί την έμπρακτη επιβεβαίωση της διαχρονικής προσήλωσης των Ελλήνων στο υπέρτατο ιδανικό της ελευθερίας το οποίο καλούμαστε όλοι μας να υπερασπιζόμαστε» κατέληξε η ΠτΔ. 

ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ
Το πρωί τελέσθηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία για την ημέρα της Ορθοδοξίας, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Καλαβρύτων κ. Αιγιαλείας κ.κ.Ιερωνύμου, πλαισιούμενου από του καθηγουμένους των Ιερών Μονών Λαύρας και Σπηλαίου, π. Ευσεβίου και π. Καλλινίκου και Ιερέων της καθ΄ημάς Μητροπόλεως. Ακολούθησε Δοξολογία έξωθεν του Ναού. Κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας που προηγήθηκε της Δοξολογίας στον Καθεδρικό Ναό των Καλαβρύτων, ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ.Ιερώνυνος μετέφερε το δικό του μήνυμα, επισημαίνοντας ότι την 17η Μαρτίου του 1821, με αφορμή την εορτή του Αγίου Αλεξίου, ξεκίνησε η επανάσταση. Κάνοντας αναφορά στην ένωση κοινωνίας, πολιτείας και εκκλησίας, υπό τη Σκέπη του θεού στον αγώνα για την ελευθερία. 
«Ας είμαστε ενωμένοι» εξέφρασε την ελπίδα, ορίζοντας ως εθνικό στόχο «να καταφέρουμε να διατηρήσουμε το Χριστό, τους Αγίους και την Εκκλησία στην καρδιά μας» αλλά «κυρίως –όπως επισήμανε - την Ελλάδα μας».    
«Ενωμένοι με το Χριστό και την Εκκλησία μπορεί να πορευόμεθα με ψηλά το κεφάλι» κατέληξε ενώπιον των πατέρων και του ιερού συμβόλου της Μονής Αγίας Λαύρας, της Παναγίας, το οποίο ως λάβαρο και σημαία έλαβαν οι εξεγερθέντες για την κατάληψη της πόλης της 21/3/1821.      
Την Περιφέρεια εκπροσώπησαν ο αντιπεριφερειάρχες Φ. Ζαϊμης και Αν. Φίλιας ενώ παρέστησαν οι βουλευτές Αγγ. Τσιγκρής, Ανδρ. Κατσιανιώτης, Χρ. Αλεξοπούλου, Κ. Μάρκου και η πρ. υφυπουργός Σία Αναγνωστοπούλου. Παραβρέθηκε επίσης ο Διοικητής 6ης ΥΠΕ, Γιάννης Καρβέλης συνοδευόμενος από την Διοικήτρια του Νοσοκομείου Καλαβρύτων κ. Σφυρή
 
Ακολούθησε αναπαράσταση της έναρξης του αγώνα για την κατάληψη της πόλης στην Αγ. Λαύρα αλλά και μια μικρή τελετή κατά την οποία ο δήμαρχος επέδωσε στους προσκεκλημένους ανάτυπο μεταλλείου ανδρείας που είχε κατασκευαστεί κατά την εποχή του πρώτου Βασιλείου από τον Όθωνα.   
Τον Πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο Οδυσσέας Ιωάννης Ζώρας, Πρόεδρος του ΕΑΠ και ακολούθησε το τρισάγιο στο μνημείο πεσόντων Ηρώων στην κεντρική πλατεία της πόλης, η κατάθεση στεφάνων. 

Κ. ΣΚΡΕΚΑΣ 
Στεφάνι στο μνημείο Ηρώων στα Καλάβρυτα κατέθεσε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κων/νος Σκρέκας ο οποίος εκπροσώπησε την κυβέρνηση στις εκδηλώσεις.
Σε δηλώσεις του αναφέρθηκε στους φετινούς εορτασμούς για τα 200 χρόνια από την ανεξαρτησία και την ανάγκη εθνικής συσπείρωσης για την αντιμετώπιση της πανδημίας, στο πρότυπο τα ενότητας των αγωνιστών του ’21.
Παράλληλα ο Υπουργός είχε διαβουλεύσεις με την ηγεσία του Δήμου για ενεργειακά θέματα, επενδύσεις σε αιολικά πάρκα και ΑΠΕ (Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι υπήρξαν και κάποιες συζητήσεις για το θέμα του δικτύου υπερυψηλής τάσης της ΔΕΗ Μεγαλόπολη – Πάτρα (δυτικός ενεργειακός διάδρομος) που έχει μπλοκάρει στους Αγ. Θεοδώρους Αροανίας.  
        
Η ΓΙΑΝΝΑ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ  
«Σήμερα λοιπόν τιμάμε όλοι εδώ την 21/3/1821 και την απελευθέρωση των Καλαβρύτων από την Οθωμανική κατοχή που σήμανε και τον ξεσηκωμό των Ελλήνων με το σύνθημα ‘Ελευθερία ή θάνατος’. Σήμερα 21/3/2021 τιμάμε και την συνολική πορεία των Καλαβρύτων αυτά τα 200 χρόνια. Πως με τη διαδρομή τους στους δύο αυτούς αιώνες, τα Καλάβρυτα, επαναληπτικά, έγιναν ένα σύμβολο ελευθερίας και αντοχής» ανέφερε η  πρόεδρος του «Ελλάδα 2021» Γιάννα Αγγελοπούλου που βρέθηκε χθες στα Καλάβρυτα εστιάζοντας και αυτή από την πλευρά της, στην ιστορική συνέχεια και συνέχεια των των αγώνων των Καλαβρυτινών. 
Ακολούθως η κ.Αγγελοπούλου έκανε αναφορά στις προτάσεις που κατέθεσε ο Δήμος στην Επιτροπή του «Ελλάδα 2021», στα πλαίσια των εορτασμών για τα 200 χρόνια από την Εθνική Παλιγγενεσία. Συγκεκριμένα αναφέρθηκε στο Ανοικτό Θέατρο που θα διαμορφωθεί στο ‘μνημείο Ελευθερίας’ στην Αγ. Λαύρα που ήδη συντηρείται με έξοδα του εφοπλιστή Αθ. Μαρτίου, το Πλανητάριο «Κόσμος» που θα ιδρυθεί στα Καλάβρυτα  και την Γαλακτοκομική σχολή για την οποία εξέφρασε την ελπίδα ότι η κυβέρνηση θα αποδεχθεί την πρόταση και για την ανωτατοποίηση της. 
Εστιάζοντας και στην διπλή πρόταση, προϋπολογισμού 1,4 εκατ. ευρώ, που θα περάσει μέσω της Επιτροπής στο πρόγραμμα «Αντ. Τρίτσης» για την ίδρυση Κέντρου Ερευνας και Πολιτιστικής Κληρονομίας στα Καλάβρυτα -με στόχο και την ψηφιοποίηση του μεγάλου θρησκευτικού, ιστορικού, πολιτικού και πολιτιστικού αποθέματος της περιοχής- αλλά την διαμόρφωση πίστας προσγείωσης και απογείωσης ελαφρών αεροσκαφών, στα Καλάβρυτα.  
«Θυμόμαστε την επέτειο αλλά θέλουμε και να αναπτυχτούμε. Χαιρετώ τα Καλάβρυτα διότι τιμούν το χθες και επενδύουν στο αύριο, διασφαλίζοντας ένα καλύτερο μέλλον για τους κατοίκους σε αυτό τον ωραίο και ιστορικό τόπο» κατέληξε η Αγγελοπούλου.

Στεφάνια κατέθεσαν:
Ο Υπουργός κ. Σκρέκας, η Πρόεδρος της επιτροπής "Ελλάδα 2021" κ. Αγγελοπούλου, εκ μέρους της Βουλής ο κ. Κατσανιώτης, εκ μέρους της Περιφέρειας ο κ. Ζαΐμης, εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Μάρκου, εκ μέρους της "Ελληνικής Λύσης" κ. Λαϊνιώτης, ο Δήμαρχος Καλαβρύτων κ. Παπαδόπουλος, ο Διοικητής του ΚΕΤΧ, ο απόγονος των αγωνιστών κ. Πετμεζάς, ο Πρόεδρος του Ανοικτού Πανεπιστημίου κ. Ζώρας, ο Πρόεδρος της 6ης ΥΠΕ κ. Καρβέλης και ο Πρόεδρος της Παγκαλαβρυτινής Ένωσης κ. Βαρβιτσιώτης.

Στο Αρχονταρίκι και στους Αγίους Θεοδώρους
Η. κ. Γιάννα Αγγελοπούλου, με την ολοκλήρωση των εκδηλώσεων φιλοξενήθηκε στο Αρχονταρίκι της Αγίας Λαύρας όπου απόλαυσε την φιλοξενία του Μοναστηριού. Μαζί της, μέλη της επιτροπής 2021, ο Αντιπερειφερειάρχης κ. Φίλιας, ο τ. Βουλευτής και νυν Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Κατσικόπουλος.
Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κων/νος Σκρέκας, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του kalavrytanews.com, συνοδευόμενος από τον Δήμαρχο Καλαβρύτων κ. Παπαδόπουλο, επισκέφθηκε την Ιερά Μονή Αγίων Θεοδώρων, όπου συναντήθηκε με τις μοναχές και ενημερώθηκε για την δικαστική διαμάχη των μοναζουσών με τον ΑΔΜΗΕ για την διέλευση των πυλωνων υπερυψηλής τάσης  

ρεπορταζ για το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS
Νίκος Κυριαζής
        

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.