HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΜΥΖΗΘΡΟΠΙΤΑ

Συνταγές από την εφημερίδα "ΩΡΑ των ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ" ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΜΥΖΗΘΡΟΠΙΤΑ (της κ. Ευτυχίας Παπαναγιώτου) Η τρίτη εβδομάδα του Τριωδί...


Συνταγές από την εφημερίδα "ΩΡΑ των ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ"
ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΜΥΖΗΘΡΟΠΙΤΑ (της κ. Ευτυχίας Παπαναγιώτου)
Η τρίτη εβδομάδα του Τριωδίου ονομάζεται κατά την παράδοση εβδομάδα της Τυρινής ή Τυροφάγου, γιατί καταναλώνουμε τυριά και γενικότερα γαλακτοκομικά προϊόντα, ψάρια, αυγά και όχι κρέας. Ουσιαστικά είναι η ενδιάμεση της κρεατοφαγίας και της νηστείας. Έτσι οι νοικοκυρές περισσότερο στο παρελθόν και λιγότερο σήμερα ετοιμάζουν παραδοσιακές πίτες όπως γαλατόπιτες κολοκυθόπιτες χορτόπιτες, μυζηθρόπιτες και κάθε είδους πίτα  φτιαγμένη με παραδοσιακά υλικά που ποικίλουν από τόπο σε τόπο και αναδεικνύουν την πολιτισμική ταυτότητα της κάθε Ελλαδικής γωνιάς. 
Μία απ’ αυτές τις πίτες που φτιάχνουμε και σήμερα στην περιοχή μας είναι η παραδοσιακή μυζηθρόπιτα με ντόπια Καλαβρυτινά υλικά. 
Υλικά:
500 γρ. κολοκύθι τριμμένο (κατά προτίμηση ξερό)
400 γρ. μυζήθρα 
4 αυγά 
4-5 κουταλιές σούπας ζάχαρη 
Λίγο γάλα 
Εκτέλεση:
Τρίβουμε το κολοκύθι  σε χοντρό τρίφτη, το στύβουμε να φύγουν τα υγρά του και στη συνέχεια προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά μας, με τελευταίο το γάλα. Η ποσότητα γάλακτος που θα ρίξουμε εξαρτάται από το πόσο σφιχτό είναι το μείγμα μας. Πρέπει να επιτύχουμε μια μέτρια ρευστότητα στο μείγμα μας για τέλεια πίτα (δεν πρέπει να είναι ούτε πολύ σφιχτό αλλά ούτε και πολύ αραιό), γιατί μην ξεχνούμε ότι το κολοκύθι όταν αναμιχθεί με άλλα υλικά βγάζει υγρά. Έπειτα ετοιμάζουμε τα φύλλα μας για τα οποία χρειαζόμαστε αλεύρι για όλες τις χρήσεις λίγο αλάτι και νερό. Θα χρειαστούμε 4 λεπτά φύλλα. 
Τοποθετούμαι τα δύο φύλλα στο ταψί μας Νο 42 πάντα με ελαιόλαδο ενδιάμεσα για να μη μας  κολλήσουν, απλώνουμε το υλικό μας και ολοκληρώνουμε με τα άλλα δύο. 
Για περισσότερη νοστιμιά ο παραδοσιακός φούρνος με ξύλα είναι η καλύτερη επιλογή ψησίματος. Αν όμως δεν είναι εφικτό κάτι τέτοιο ψήνουμε σε ηλεκτρικό φούρνο στους 200 βαθμούς για μια περίπου ώρα. 







Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.