HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

ΛΥΚΟΥΡΙΑ: «έναρξις» 1821 - 2021 - 200 χρόνια Χελωνοσπηλιά

Λόγω των μέτρων, για την πανδημία του κορωνοΐου, δεν θα διεξαχθεί ούτε φέτος η εκδήλωση στο χώρο της Χελωνοσπηλιάς που πραγματοποιεί ο Σύλλο...




Λόγω των μέτρων, για την πανδημία του κορωνοΐου, δεν θα διεξαχθεί ούτε φέτος η εκδήλωση στο χώρο της Χελωνοσπηλιάς που πραγματοποιεί ο Σύλλογος Λυκουριωτών σε συνεργασία με τον Δήμο Καλαβρύτων. Θα γίνει μόνον Τρισάγιο και κατάθεση Στεφάνων χωρίς την παρουσία κόσμου

Κάθε χρόνο στο χώρο, πέρα από το τρισάγιο στη μνήμη των προγόνων μας, την εκφώνηση του πανηγυρικού και την κατάθεση στεφάνων, ο Σύλλογος Λυκουριωτών παρουσίαζε παραδοσιακούς χορούς από διάφορα χορευτικά τμήματα και την αναπαράσταση του γεγονότος από την θεατρική ομάδα του Συλλόγου «Πηγές Λάδωνα».

Τα χαράματα της 16ης Μαρτίου του 1821, στο χώρο της Χελωνοσπηλιάς, έγινε το πρώτο διατεταγμένο προεπαναστατικό επεισόδιο που σήμανε και την έναρξη της επανάστασης στα Καλάβρυτα. Τότε που ο καπετάνιος Γιάννης Χονδρογιάννης με τα παιδιά του και τα πρωτοπαλίκαρα της περιοχής, μετά από εντολή του Ασημάκη Ζαίμη, μαζεύτηκαν στην Χελονωσπηλιά για να στήσουν ενέδρα στους Τούρκους εισπράκτορες που μετέφεραν χρήματα προς την Τρίπολη.

Με αφορμή την επέτειο των 200 χρόνων από την επανάσταση, σχεδιάστηκε για τις ανάγκες του Συλλόγου Λυκουριωτών, λογότυπο για το γεγονός της Χελωνοσπηλιάς. Η λέξη «έναρξις» ερμηνεύει τον τόπο που έγινε το πρώτο διατεταγμένο προεπαναστατικό επεισόδιο λίγο πριν την επανάσταση του ’21 που έλαβε χώρα στα Καλάβρυτα, όπως και το «21» να παίρνει τη θέση του «ξι» για να μπορεί να σταθεί και ανεξάρτητο χωρίς την παρουσία της χρονολογίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.