HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Αίτηση για ΓΙΓΑ ΑΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ στην Πελοπόννησο - Σχέδια και για περιοχές Καλαβρύτων και Γορτυνίας

8 ανεμογεννήτριες  πάνω από τη Λυκούρια Ισχυρές αντιδράσεις έχουν αναπτυχθεί το τελευταίο διάστημα στην περιοχή της Αχαΐας αλλά και περιοχών...

8 ανεμογεννήτριες  πάνω από τη Λυκούρια


Ισχυρές αντιδράσεις έχουν αναπτυχθεί το τελευταίο διάστημα στην περιοχή της Αχαΐας αλλά και περιοχών της Γορτυνίας και της Μεσσηνίας, όπου φορείς και Τοπικές Αυτοδιοικήσεις, όλων των παραπάνω περιοχών εναντιώνονται στην εγκατάσταση εκατοντάδων MWatt ανεμογεννητριών στις περιοχές του Μαινάλου, του Σαΐτα, τον Λακκωμάτων, της Βυτίνας, των Καλαβρύτων, της Κλειτορίας, του Κλείτορος, της Κοντοβάζαινας, των Λαγκαδίων, του Λεβιδίου, του Λεοντίου, των Παϊων, των Φαρρων, του Φενεου αλλά και πολλές περιοχές του ιερού Λυκείου όρους της Μεσσηνίας την περιοχή των πηγών της Νέδας και του ναού του Επικουρίου Απόλλωνα.
34 ανεμογεννήτριες  πάνω από τα «Νεζεροχώρια»

Όπως σημειώνει η εφημερίδα "Ωρα των Καλαβρύτων", πρόκειται για υποβολή τριών προτάσεων από την ίδια εταιρεία «Αιολική Θεοδώρων ΑΕ», η οποία υποβλήθηκε στον κύκλο Δεκεμβρίου 2020 στη ΡΑΕ και αναρτήθηκε στον Ιστότοπο της ΡΑΕ πριν από λίγες ημέρες ξεσηκώνοντας αμέσως με τη δημοσίευση της αντιδράσεις στις περιοχές που πραναφέρθηκαν.
Οι υποβληθείσες προτάσεις αναφέρονται σε τρεις μεγάλες επενδύσεις 280 MW, 187 MW, και 417 MW, δηλαδή συνολικά περίπου 884 MWatt και περίπου 220 ανεμογεννήτριες γίγαντες με διάμετρο φτερών από 130 έως 155 μέτρα και ισχύ κάθε μίας από 3 έως 5,8 Μwatt.
Ειδικά στην περιοχή Αχαΐας υποβάλλονται για εγκατάσταση περίπου 60 ανεμογεννήτριες. Το οξύμωρο της πρότασης είναι ότι η Πελοπόννησος, με βάση τα στοιχεία της ΡΑΕ, αποτελεί κορεσμένη περιοχή και δεν επιτρέπεται υποβολή προτάσεων για εγκατάσταση ανεμογεννητριών με σύνδεση στο δίκτυο Πελοποννήσου.
Αυτό οδηγεί στο συμπέρασμα ότι μάλλον έχει προταθεί διασυνδετικό δίκτυο με την Αιτωλοακαρνανία για να γίνει δεκτό από την ΡΑΕ η αίτηση.
Σε τέτοια περίπτωση το έργο μάλλον είναι ουτοπικό και μάλλον αποσκοπεί σε «δέσμευση» περιοχών ώστε να παραμείνουν χωρίς αιτήσεις άλλων εταιρειών όταν θα ανοίξει το δίκτυο Πελοποννήσου.
Η ανάπτυξη των ανεμογεννητριών, όπως θα δείτε και στην αποτύπωση του χάρτη που επισήμως αναφέρεται στην ΡΑΕ, έχει πυκνές εγκαταστάσεις στην περιοχή της Μεσσηνίας πολύ κοντά στο ναό του Επικούριου Απόλλωνα αλλά και του Λυκείου όρους κοντά στην περιοχή που γίνονταν οι Αρχαίοι Αγώνες προ των Ολυμπιακών.
Σημαντικές είναι οι αντιδράσεις από το Επιμελητήριο Αρκαδίας, Περιβαλλοντικών ομάδων και συλλόγων, Πατριωτικών Σωματείων από τη Μεσσηνία, τη Γορτυνία και την Αχαΐα, ο Δήμος Οιχαλίας, η Περιφέρεια Πελοποννήσου και πολλοί άλλοι φορείς και άλλες οργανώσεις έχουν ήδη συντάξει υπομνήματα με τα οποία διαφωνούν για τις εγκαταστάσεις σε όλες αυτών των περιοχών χωρίς να λαμβάνεται υπ’ όψη οι αρχαιολογικοί χώροι, με τεράστια πυκνότητα, η οποία δεν δικαιολογεί την αναπτυξιακή λογική για τις περιοχές αυτές.
Ήδη έχουν σταλεί υπομνήματα προς τον αρμόδιο Υφυπουργό με τα οποία ζητούνται:
α. Να αρνηθεί την εγκατάσταση των αιολικών πάρκων σ’ αυτές τις περιοχές.
β. Να βρεθούν εναλλακτικές θέσεις εγκατάστασης.
γ. Να προωθήσει τις διαδικασίες για το Προεδρικό Διάταγμα και τα Τοπικά Χωρικά Σχέδια, ώστε αφ΄ ενός οι φορείς διαχείρισης να μπορέσουν να προστατεύσουν την φυσική κληρονομιά και αφ΄ετέρου η σωστή επιχειρηματικότητα και η ανάπτυξη των ΑΠΕ να χωροθετηθούν ώστε να αποδώσουν τα βέλτιστα χωρίς καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος.
πηγή: εφημερίδα "Ωρα των Καλαβρύτων"

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.