HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΛΥΚΟΥΡΙΩΤΩΝ: Ένσταση για την τοποθέτηση ανεμογεννητριών στο βουνό Σαϊτάς - Εκτός από τις ανεμογεννήτριες θα μας φέρουν και καθρεφτάκια;

Ο Σαϊτάς είναι το ομορφότερο βουνό τις Λυκούριας και ένα από τα ομορφότερα της περιφέρειας Καλαβρύτων. Στέκει εκεί αγέρωχο ανάμεσα σε τρεις ...


Ο Σαϊτάς είναι το ομορφότερο βουνό τις Λυκούριας και ένα από τα ομορφότερα της περιφέρειας Καλαβρύτων. Στέκει εκεί αγέρωχο ανάμεσα σε τρεις νομούς (Αχαΐας, Αρκαδίας, Κορινθίας) και είναι ιδιαίτερα δημοφιλές για την σπάνια χλωρίδα και πανίδα που φιλοξενεί. Το βουνό εκτός από την φυσική ασπίδα που προσφέρει στο χωριό, τις καταβόθρες του Φενεού και την πλούσια βλάστηση, έχει δώσει «ψωμί» σε πολλές γενιές Λυκουριωτών.


Στον Σαϊτά μπορεί κανείς να βρει τα φυτά Άδωνις της Κυλλήνης και τη Μπιμπερστάινια, τα οποία συμπεριλαμβάνονται στο Κόκκινο Βιβλίο των Σπάνιων και Απειλούμενων Φυτών της Ελλάδας.

Πέρα από την σπάνια χλωρίδα του, μπορεί κανείς να θαυμάσει και την ορνιθοπανίδα του όπως φιδαετοί, γερακίνες και άλλα απειλούμενα πτηνά.

Δυστυχώς πληροφορηθήκαμε ότι αυτό το υπέροχο βουνό κάποιοι το «έχουν βάλει στο μάτι». Όχι για εξερεύνηση ή ορειβασία αλλά να το κατακλίσουν από ανεμογεννήτριες (ΑΠΕ).

Πριν το τυράκι που μπορεί να τάξουν, ότι δήθεν θα έχουμε ανταποδοτικότητα ή ό,τι άλλο σαν χωριό, να ενημερώσω ότι τα ΑΠΕ έχουν αυξηθεί σχεδόν 300% τα τελευταία χρόνια και η ανταποδοτικότητα που είδαμε στους λογαριασμούς της ΔΕΗ είναι 30% αύξηση.

Εάν συνεχίσουν έτσι, χωρίς σχέδιο και έγκριση από την επιστημονική κοινότητα τα χωριά μας και όλη η περιφέρεια θα γίνει ένα σύγχρονο απολιθωμένο δάσος. 

Εάν τοποθετηθούν ανεμογεννήτριες στο Σαϊτά, σε σύντομο διάστημα όλα τα παραπάνω είδη της χλωρίδας και της πανίδας μας θα τα συναντάμε μόνο στο wikipedia. Τα αρπακτικά πτηνά που υπάρχουν στο βουνό δεν είναι «φτιαγμένα» να απειλούνται από μεταλλικούς γίγαντες. Το περίφημο «μονοπάτι του Ηρακλή», που περνάει από τον Σαϊτά, θα περάσει στην ιστορία. 

Προφανώς και δεν αμφισβητούμε τις εναλλακτικές πηγές ενέργειας ούτε την τεχνολογία, αλλά αμφισβητούμε έντονα την άναρχη τοποθέτηση των ΑΠΕ όπου βρεθεί «ελεύθερο οικόπεδο».

Αν βάλουμε όμως στην άκρη τον ρομαντισμό μας για το περιβάλλον και την καταστροφή του, μπορούν να μας ενημερώσουν με τι παροχή ρεύματος θα το κάνουν; Μήπως με πυλώνες υψηλής τάσης που θα διασχίζουν τα βουνά και γιατί όχι τα ίδια τα χωριά γύρω από το Σαϊτά; Για το ύψος των πυλώνων δεν χρειάζεται να αναφέρω ότι θα ξεπερνούν τα 120 μέτρα. Δηλαδή όσο είναι η απόσταση από την είσοδο του χωριού έως την πλατεία. 

Αν έχουν εγκριθεί όλα τα παραπάνω από τις «εξέχουσες» επιτροπές που έχουμε, γιατί η Ελλάδα κινδυνεύει από το ευρωπαϊκό δικαστήριο για παράλειψη αδειοδοτήσεων για έργα ιδίου τύπου;

Ελπίζουμε να ακολουθήσουμε τον δρόμο που χάραξε το ΟΧΙ του Περιφερειακού Συμβουλίου για τις ΑΠΕ σε Μαίναλο και Λύκαιο όρος, και ότι θα είναι αρωγοί στην όλη μας προσπάθεια η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, ο Δήμος Καλαβρύτων, η Περιφέρεια Πελοποννήσου, οι αρμόδιοι φορείς, ομοσπονδίες και σύλλογοι της ορεινής Αχαΐας, Κορινθίας και Αρκαδίας.

Το βουνό δεν ανήκει σε κανέναν και κυρίως σε αυτούς που θέλουν να το καταπατήσουν.

Για το Δ.Σ.
Ο Πρόεδρος Σωκράτης Μούσιος
O Αντιπρόεδρος Σπήλιος Πίστας
Η Γραμματέας Θεοδώρα Μαγκλάρα

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.