HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ: Χειμερινός μαρασμός με τεράστιο πολυεπίπεδο οικονομικό πλήγμα

Θανάσης Παπαδόπουλος: το οικονομικό πλήγμα είναι τεράστιο Αλέξης Άγριος:  "To Χιονοδρομικό Καλαβρύτων, έτοιμο από καιρό" Κώστας Δ...

  • Θανάσης Παπαδόπουλος: το οικονομικό πλήγμα είναι τεράστιο
  • Αλέξης Άγριος: "To Χιονοδρομικό Καλαβρύτων, έτοιμο από καιρό"
  • Κώστας Δαφαλιάς: "Δύσκολη εξίσωση"
  • Ηλίας Ερμείδης: "Αβέβαιο το μέλλον"

Ο χειμερινός τουρισμός έχασε ήδη το 60% της σεζόν, λένε οι επαγγελματίες παρά το γεγονός που έχουμε μπροστά μας τουλάχιστον άλλους δύο μήνες γεμάτους -ίσως και παραπάνω. Κι αυτό γιατί χάθηκε η περίοδος των Χριστουγέννων που είναι και αυτή που δίνει τα περισσότερα έσοδα. Περιοχές, όπως τα Καλάβρυτα, που ο χειμερινός τουρισμός είναι η κύρια πηγή της τοπικής οικονομίας, η ζημία είναι τεράστια.  
Μιλώντας στο thebest.gr o Δήμαρχος Καλαβρύτων Θανάσης Παπαδόπουλος, ο οποίος είναι συνάμα Πρόεδρος του Χιονοδρομικού, τονίζει οτι, το οικονομικό πλήγμα είναι τεράστιο και η «χασούρα» πολυεπίπεδη, όχι μόνο για τα Καλάβρυτα, αλλά και την ευρύτερη περιοχή. Όπως επισημαίνει ήδη έχουν γίνει οι συντηρήσεις και όλα τα προβλεπόμενα, ενώ έχει καταρτιστεί σχέδιο για την επαναλειτουργία του όταν αυτή επιτραπεί , με την τήρηση των υγειονομικών μέτρων. «Η ζημιά για την επιχείρηση μπορεί να εκτιμηθεί μέχρι στιγμής γύρω στις 200.000 ευρώ που έχουν ήδη δαπανηθεί για τη συντήρηση και την προετοιμασία του Χιονοδρομικού Κέντρου και από την άλλη μέχρι στιγμής δεν έχουμε εισπράξει τίποτα», σημειώνει ο Θανάσης Παπαδόπουλος. Όπως τονίζει « έχουμε κάνει όλες τις απαραίτητες προετοιμασίες ώστε το Χιονοδρομικό Κέντρο να είναι ανά πάσα στιγμή, έτοιμο ν’ ανοίξει. Άδεια για τη λειτουργία του, πιστοποιήσεις για την καταλληλότητα χρήσης των αναβατήρων, έχουμε πληρώσει πολλά χρήματα για τη συντήρηση, επισκευές μηχανημάτων, αυτοκινήτων και είμαστε πανέτοιμοι». Το Χιονοδρομικό διαθέτει 14 πίστες και 8 αναβατήρες,. 
Σύμφωνα με τα στοιχεία που μας έδωσε ο κ. Παπαδόπουλος, κάθε χρόνο κόβονται 60.000 εισιτήρια χιονοδρόμων ενώ συνολικά «περνούν» πάνω από 200.000 (σκιέρ και επισκέπτες). Πολυεπίπεδη η ζημιά «Η ζημιά στην περιοχή είναι τεράστια γιατί αφορά όλους τους επιχειρηματίες οι οποίοι είναι πάρα πολλοί στην περιοχή, τουλάχιστον 300, με καφέ, εστιατόρια και διάφορες επιχειρήσεις σε σχέση με το χιονοδρομικό. Επίσης οι ξενοδόχοι έχουν υποστεί πλήγμα. Έχουμε 2.000 κλίνες στην περιοχή. 
 Η ζημιά της επιχείρησης είναι πολύ μεγάλη. Κάνει τζίρο περίπου 1.300.000 ευρώ τον χρόνο από τα εισιτήρια και περίπου 300.000 ευρώ από τη λειτουργία του σαλέ και της καντίνας. Όλα αυτά φέτος δεν τα εισπράττουμε ακόμα. Από την άλλη μεριά, πληρώνουμε προσωπικό για την προετοιμασία του Χιονοδρομικού ενώ τα έξοδα της συντήρησης είναι πάνω από 150.000 ευρώ το χρόνο» εξηγεί. Επίσης, άλλη μια διάσταση των απωλειών είναι το γεγονός ότι κάθε χρόνο εργάζονται στο χιονοδρομικό, εποχικά, γύρω στα 50 με 60 άτομα, από την περιοχή. «Αυτοί δεν έχουν κάνει μέχρι στιγμής μεροκάματο και είναι και οικογενειάρχες πολλοί και έμπειροι στη δουλειά τους». 
Επιπρόσθετα, όπως εξηγεί ο κ. Παπαδόπουλος η οικονομική ζημιά αφορά και την ευρύτερη περιοχή . Πχ οι επισκέπτες θα περάσουν και από τα Σπήλαια των Καστριών. «Το ένα φέρνει το άλλο η ζημιά είναι τεράστια».

🔺Ηλίας Ερμείδης: Δυστυχώς η πολιτεία δεν βοηθάει στο βαθμό που χρειάζεται τον αυτοαπασχολούμενο, τις μικρομεσαίες και πολύ μικρές επιχειρήσεις
Μιλώντας στην εφημερίδα "Ωρα των Καλαβρύτων" ο Πρόεδρος Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Καλαβρύτων κ. Ηλίας Ερμείδης, τονίζει μεταξύ άλλων:
"...Δυστυχώς η πολιτεία δεν βοηθάει στο βαθμό που χρειάζεται τον αυτοαπασχολούμενο, τις μικρομεσαίες και πολύ μικρές επιχειρήσεις σε μια αγορά όπου είναι κλειστή, είτε με κρατική εντολή είτε με αναγκαστικό κλείσιμο λόγω ελλείψης της αγοραστικής κίνησης. Τα πάγια έξοδα μιας επιχείρησης συνεχίζουν και υφίστανται ακόμα και όταν η επιχείρηση είναι κλειστή (ΔΕΗ, τηλέφωνο, κ.α.). Από τη στιγμή που μια επιχείρηση αναγκαστεί να κλείσει λόγω της πανδημίας δεν υπάρχει η σχετική μέριμνα για το σύνολο των επιχειρήσεων και δεν μιλάω για πληρωμές σε εφορία, ΕΦΚΑ όπου αυτά θα μεταφερθούν προς την Άνοιξη όπου και τότε πάλι δεν είναι σίγουρο εάν θα αντέξουν οι επιχειρήσεις μέχρι τότε για να ρυθμίσουν τις οφειλές που θα έχουν δημιουργηθεί μέσω πανδημίας. Η κυβέρνηση βιάστηκε να νομοθετήσει τον νέο πτωχευτικό κώδικα αντί να νομοθετήσει μια λύση για χρέη που συσσωρεύονται σε μια κλειστή επιχείρηση προς εταιρείες κοινής ωφέλειας. Η κατάσταση την οποία βρίσκονται στην πλειοψηφία τους οι επιχειρηματίες, με ένα αβέβαιο μέλλον για εμάς και χωρίς την πολιτεία να βρίσκεται στο πλευρό μας είναι πολύ δύσκολο να κρατηθούμε ζωντανοί και φοβάμαι εως την άνοιξη του ‘21 θα μετρήσουμε πάρα πολλές απώλειες, (με κλείσιμο επιχειρήσεων και μείωση προσωπικού)..."

🔺Κώστας Δαφαλιάς: "Δύσκολη εξίσωση αναφορικά με το πως θα μπορέσουν να επιβιώσουν οι επιχειρήσεις"
Την αγωνία του για το μέλλον των επιχειρηματιών της περιοχής που ενοικιάζουν καταλύματα αλλά και των εργαζομένων σε αυτά που έχουν πληγεί λόγω των περιοριστικών μέτρων της πανδημίας εξέφρασε ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων και Τουριστικών Καταλυμάτων Καλαβρύτων κ. Κωνσταντίνος Δαφαλιάς μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και στον Γιάννη Θεοδόση.
Ο δημοφιλής προορισμός παραμένει έδω και καιρό άδειος και η ζημιά, όπως υποστηρίζουν, είναι μεγάλη.
Ο κ. Δαφαλιάς, ανέφερε ότι από τη στιγμή που οι μετακινήσεις από νομό σε νομό έχουν απαγορευτεί και δεν μπορεί ο κόσμος να έρθει στην περιοχή τους, οι επιχειρήσεις είναι αδύνατον να επαναλειτουργήσουν: «Οι περισσότεροι επισκέπτες έρχονται από το Λεκανοπέδιο της Αττικής. Βρισκόμαστε στα μέσα της χειμερινής σεζόν, επομένως, δεν γνωρίζουμε τι θα μπορέσουμε να καλύψουμε σε ένα ενδεχόμενο ανοίγματος. Επίσης, υπάρχει και το πολύ μεγάλο ερωτηματικό, αν κάποιες επιχειρήσεις ανοίξουν ή θα παραμείνουν κλειστές μέχρι τον Οκτώβριο. Αν εμείς ανοίξουμε τον Μάρτιο η τον Απρίλιο, ουσιαστικά θα ανοίξουμε στην πολύ χαμηλή περίοδο για εμάς, που σημαίνει πάρα πολύ μικρά έσοδα και λειτουργικά έξοδα τα οποία θα συνεχίσουν να τρέχουν, συμπεριλαμβανομένης και της ζημιάς που έχουμε υποστεί όλο αυτό το διάστημα».
Έκανε λόγο για μια πολύ δύσκολη εξίσωση αναφορικά με το πως θα μπορέσουν να επιβιώσουν: «Το μέτρα της αναστολής έχει βοηθήσει γιατί μας δίνει τη δυνατότητα να κρατήσουμε τους εργαζόμενους στις επιχειρήσεις. Εμείς δεν έχουμε κλείσει με κρατική εντολή αλλά επειδή είμαστε πληττόμενοι», τόνισε.
Επίσης, χαρακτήρισε επιτακτική την ανάγκη να υπάρξει μια γερή στήριξη από το κράτος υπό τη μορφή αποζημιώσεων βάσει του τζίρου που έχει χαθεί ώστε οι επιχειρήσεις να κρατηθούν όρθιες και να διατηρήσουν και τις θέσεις εργασίας: «Οι επιστρεπτέες προκαταβολές δεν είναι κάτι που μας λύνει το πρόβλημα. Χρειάζονται αποζημιώσεις. Υπάρχουν επιχειρήσεις που έχουν χάσει χιλιάδες ευρώ σε τζίρο αλλά και στα ταμειακά τους διαθέσιμα», σημείωσε.
Επισήμανε δε, ότι εξίσου σημαντικό είναι να η στηριχθεί το μισθολογικό κόστος, ιδιαίτερα στις επιχειρήσεις που είναι δωδεκάμηνης λειτουργίας αναφερόμενος κατά κύριο λόγο στις μισθολογικές εισφορές.
Όπως είπε, στον δήμο Καλαβρύτων, οι επιχειρήσεις του κλάδου που δραστηριοποιούνται είναι γύρω στις 150 και διαθέτουν 2000 κλίνες .

➠Γεωργιάδης: "Έχουμε να κάνουμε με τον παράγοντα του χρόνου"
Τηλεδιάσκεψη με τους υπευθύνους των χιονοδρομικών κέντρων είχε ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης. Σύμφωνα με τον υπουργό, στην συγκεκριμένη περίπτωση έχουμε να κάνουμε με τον παράγοντα του χρόνου καθώς τα χιονοδρομικά δουλεύουν συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Ο κ. Γεωργιάδης μιλώντας στο ραδιόφωνο του Σκάι, ανέφερε ότι θα μπορούσε να εξεταστεί μαζί με το άνοιγμα των χιονοδρομικών και το άνοιγμα των χώρων ενοικίασης στολών, όπου ο αριθμός των ατόμων που θα εισέρχονται θα καθορίζεται με βάση τα τετραγωνικά μέτρα.

➠Αλέξης Άγριος: "To Χιονοδρομικό Καλαβρύτων, έτοιμο από καιρό"
Το χιονοδρομικό κέντρο Καλαβρύτων, όπως τόνισε, ο Διευθυντής του Χιονοδρομικού Κέντρου Καλαβρύτων. κ. Αλέξης Άγριος στην εφημερίδα "Ωρα των Καλαβρύτων", είναι προετοιμασμένο και έχει ολοκληρώσει τις καθιερωμένες εργασίες βελτίωσης των παρεχόμενων υπηρεσιών του σε σύντομο χρονικό διάστημα., Όπως σημειώνει στην "ΩτΚ". "Την φετινή χρονιά πραγματοποιήθηκαν αρκετές και σημαντικές εργασίες συντήρησης στους αναβατήρες καθώς και στα μηχανήματα που ανήκουν στον στόλο του χιονοδρομικού. Παράλληλα, διενεργήθηκαν επιτυχώς όλοι οι καθιερωμένοι ετήσιοι έλεγχοι που απαιτούνται ενώ υπήρξε αποκατάσταση της εικόνας των περισσοτέρων από τα κτίρια που συναντά κανείς στις εγκαταστάσεις του κέντρου. 
Κύρια τροποποίηση αποτελεί η δημιουργία ενός νέου συνεργείου που βρίσκεται στην είσοδο του parking και θα στεγάσει τα 2 νέα και υπερσύγχρονα διαστρωτικά μηχανήματα που έφτασαν στις αρχές Νοεμβρίου στις εγκαταστάσεις μας. Τέλος, ευελπιστούμε στην ολοκλήρωση μέσα στον Δεκέμβριο, του έργου αποκατάστασης - αντικατάστασης του οδοστρώματος του οδικού δικτύου που ενώνει τα Καλάβρυτα με το χιονοδρομικό. Πλέον η πρόσβαση όλων των επισκεπτών θα είναι ταχύτερη και ασφαλέστερη καθώς το οδικό δίκτυο αντιμετώπιζε τεράστια προβλήματα τα τελευταία χρόνια τα οποία είχαν σαν αποτέλεσμα την ταλαιπωρία των επισκεπτών μας", συμπληρώνοντας: Εκτός των μεγάλων ερωτημάτων όμως που καλούμαστε να απαντήσουμε σε σχέση με την φετινή χιονοδρομική περίοδο, καθημερινά, εργαζόμαστε πυρετωδώς - σε συνεργασία με την δημοτική και περιφερειακή αρχή του τόπου - για την ολοκλήρωση του μεγάλου έργου αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού των εγκαταστάσεων του κέντρου μας. Μετά και το πράσινο φως που έδωσε η ολομέλεια του ελεγκτικού συνεδρίου, κρίνοντας πως η συγκεκριμένη επένδυση αποτελεί έργο αναπτυξιακού χαρακτήρα ολόκληρης της περιφέρειας και όχι μόνο των Καλαβρύτων, καλούμαστε να δημιουργήσουμε από μηδενική βάση τα τεύχη δημοπράτησης αλλά και τις τεχνικές προδιαγραφές ολόκληρου του έργου. Στόχος μας είναι ή όσο το δυνατόν καλύτερη αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων καθώς η συγκεκριμένη επένδυση είναι τεράστιας σημασίας για τον τόπο μας. Από την πλευρά μας πιστεύουμε, πως όλες οι προαναφερθείσες ενέργειες θα συμβάλουν ριζικά στην ουσιαστική βελτίωση και αναβάθμιση της λειτουργίας του κέντρου, θα αυξήσουν θεαματικά την επισκεψιμότητα ολόκληρης της περιοχής και θα εδραιώσουν το χιονοδρομικό κέντρο Καλαβρύτων σαν το νο.1 χειμερινό προορισμό της χώρας μας. Ευελπιστώ λοιπόν, τα αποτελέσματα που θα έρθουν μέσα στα επόμενα έτη να είναι ανάλογα της δουλειάς και των προσπαθειών που καθημερινά καταβάλλουμε." (από εφημερίδα "Ωρα των Καλαβρύτων")

⏭Με ποιους κανόνες σχεδιάζεται να λειτουργήσει φέτος το Χιονοδρομικό Κέντρο
Σε εξέλιξη είναι οι διαβουλεύσεις στο Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων και τα συναρμόδια υπουργεία Υγείας και Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων σε σχέση με το άνοιγμα των Χιονοδρομικών.
Χωρίς να έχει αποσαφηνιστεί η απόφαση για άνοιγμα (σ.σ. τα Χιονοδρομικά δεν έχουν επαναλειτουργήσει από την περίοδο της έναρξης του 1ου lockdown τον Μάρτιο), οι πληροφορίες του kalavrytanews.com αναφέρουν ότι το πρωτόκολλο της  επαναλειτουργίας θα περιλαμβάνει:
  • Πινακίδες πληροφόρησης με οδηγίες συμμόρφωσης για το Covid-19 στα σημεία πρόσβασης στις εγκαταστάσεις μεταφοράς, τις καμπίνες τελεφερίκ, τα εστιατόρια, τα καταστήματα αθλητικών ειδών και τις αποθήκες σκι.
  • Όταν κάποιος αγοράζει μια κάρτα σκι, θα του δίνουν δωρεάν μια fullface mask, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως μάσκα προστασίας. Η fullface mask θα είναι υποχρεωτική στις περιοχές με αντίστοιχα σημάδια.
  • Οι επισκέπτες θα τοποθετούνται στις περιοχές αναμονής ανεξάρτητα από τις ισχύουσες νομικές διατάξεις με τέτοιο τρόπο ώστε να αποφευχθούν ομάδες ατόμων που στέκονται μαζί σε κοντινή απόσταση όσο το δυνατόν περισσότερο.
  • Στις εγκαταστάσεις των τελεφερίκ και στα εστιατόρια θα υπάρχουν τοποθετημένα αντισηπτικά χεριών.
  • Η μείωση του υψηλότερου αριθμού ατόμων που επιτρέπεται στις καμπίνες του τελεφερίκ ή των αναβατήρων δεν είναι νομικά υποχρεωτική. Οι επιτρεπόμενες χωρητικότητες όμως, δεν
  • θα χρησιμοποιηθούν πλήρως εάν η κίνηση στο χιονοδρομικό είναι χαμηλή.
  • -Όλες οι καμπίνες θα πρέπει να απολυμαίνονται πολλές φορές την ημέρα. 
  • Συχνή απολύμανση σε όλους τους χώρους των χιονοδρομικών (τουαλέτες, στα μαγαζιά, στις καφετέριες κ.α.). Στα εστιατόρια και καφέ θα πρέπει να τηρείτε η ελάχιστη απόσταση ανάμεσα σε τραπέζια και καθίσματα, όπως ορίζουν οι αρχές. Όλα τα μενού φαγητού/ποτών θα παρέχονται σε ψηφιακή μορφή. «Το Χιονοδρομικό ανακοινώνει πως προχωράει κανονικά σε όλες τις αναγκαίες εργασίες για την ολοκλήρωση της προετοιμασίας του και θα ενημερώσει άμεσα όλους τους φίλους χιονοδρόμους και επισκέπτες μόλις υπάρξει επίσημη ενημέρωση σε σχέση με την λειτουργία του για την επερχόμενη περίοδο» σύμφωνα με την τελευταία επίσημη ενημέρωση.
Το Χιονοδρομικό Καλαβρύτων θα είναι το μοναδικό στην Ελλάδα που μεριμνά για την εξυπηρέτηση όλων των επισκεπτών ΑΜΕΑ, αφού θα μπορούν πλέον, με ευκολία, να περιηγηθούν στις εγκαταστάσεις του.


επιμέλεια
Νίκος Κυριαζής

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.