Page Nav

HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Θ.Νασιώτης: Τα εμβόλια, ο εμβολιασμός... και ο κακός μας ο καιρός

Έξι ημέρες πριν την έναρξη των εμβολιασμών και το δίλημμα «κάνω δεν κάνω το εμβόλιο» είναι στην καθημερινότητά μας, διανθισμένο με συνωμοσιο...



Έξι ημέρες πριν την έναρξη των εμβολιασμών και το δίλημμα «κάνω δεν κάνω το εμβόλιο» είναι στην καθημερινότητά μας, διανθισμένο με συνωμοσιολογίες πληροφορίες, βλακείες και πάει λέγοντας. Ήρθε και καπάκι η στατιστική ότι πάνω από 50% του υγειονομικού δυναμικού της χώρας δεν θα εμβολιαστεί (ειδήσεις ΑΝΤ1 πριν τρεις ημέρες) και έδεσε το γλυκό.
Και όλα αυτά γιατί δεν υπάρχει ενημέρωση, επαρκής ενημέρωση, ούτε από την Πολιτεία, ούτε από τις αρμόδιες ΥΠΕ (είπε, ξείπε, τι είπε; Εκείνο που τους ενδιαφέρει είναι να μην τους τσαλακωθεί δημόσια η γραβάτα. Όλα τα άλλα περισσεύουν. Να δείτε ότι μετά από αυτή τη δημοσίευση θα βγουν να μου απαριθμήσουν τα κατορθώματά τους από το 1821 μέχρι σήμερα).
Επειδή το τελευταίο δίμηνο έχω περιοδεύσει αρκετές φορές τον δήμο μας, η πρώτη ερώτηση που μου κάνουν οι συνδημότες μας είναι «να κάνω το εμβόλιο;»
Δεν θα σας απαντήσω εγώ αλλά ούτε και εσείς θα πρέπει να κάνετε ότι κάνω εγώ. Αν εγώ θέλω να πέσω στο γκρεμό κάνοντας ή μη κάνοντας το εμβόλιο δεν σημαίνει ότι πρέπει να με ακολουθήσετε και εσείς. Εγώ όσο πιο απλά μπορώ θα σας παραθέσω τα στοιχεία που γνωρίζω και η απόφαση θα είναι δική σας.
Και ξεκινάμε.
Το εμβόλιο της pfizer ( μιλάω για αυτό και όχι για τα άλλα γιατί είναι το πρώτο που θα γίνει στην Ελλάδα) διαφέρει από τα εμβόλια που είναι διαθέσιμα σήμερα και βασίζεται στην τεχνολογία mRNA της BioN Tech. Το εμβόλιο κωδικοποιεί μία γλυκοπρωτεΐνη της ακίδας του SARS_Cov_2 η οποία αποτελεί τον στόχο των εξουδετερωτικων αντισωμάτων κατά του ιού. Σε αντίθεση με τα συμβατικά εμβόλια, τα εμβόλια mRNA δεν καλλιεργούνται σε αυγά ή σε κύτταρα, είναι απλά χημικά, που παράγονται σε δοκιμαστικό σωλήνα ή σε δεξαμενή
Από ότι λέει η εταιρεία, η πλατφόρμα mRNA, παρακάμπτει την ανάγκη το γενετικό υλικό να πρέπει πρώτα να εισέλθει στον πυρήνα του κυττάρου ξενιστή και από κει να δημιουργηθεί ο αγγελιοφόρος RNA, όπως συμβαίνει σε ένα εμβόλιο DNA. Το 95% των κυττάρων που έρχονται σε επαφή προσλαμβάνουν το mRNA και παράγουν πρωτεΐνες, οπότε είναι μία εξαιρετικά αποτελεσματική διαδικασία. Το ποσοστό αποτελεσματικότητας φτάνει το 94 με 95% που φαντάζει εξωπραγματικό την ώρα μάλιστα που η υπηρεσία τροφίμων και φαρμάκων το FDA είχε θέσει ως όριο μόνο το 50%. Για να έχουμε μία εικόνα αξίζει να αναφέρουμε ότι, τόσο υψηλό ποσοστό παρουσιάζει το εμβόλιο της ιλαράς, ενώ το γνωστό μας αντιγριπικό έχει μόλις 70% αποτελεσματικότητα στο γενικό πληθυσμό και σε ηλικιωμένους τα ποσοστά πέφτουν μέχρι και στο 40%. Εδώ να σημειώσουμε ότι, το εμβόλιο βασίζεται στη νέα τεχνολογία mRNA,  από την οποία μέχρι σήμερα δεν έχουμε λάβει ούτε ένα εγκεκριμένο προϊόν. Έτσι δεν έχουμε διαθέσιμα μακροπρόθεσμα δεδομένα ασφαλείας και αποτελεσματικότητας.
Το κύριο πλεονέκτημα του εμβολίου είναι ότι προσφέρει αυξημένη ασφάλεια διότι δεν μπορεί να προκαλέσει λοίμωξη. Επίσης (σύμφωνα με την εταιρεία) δεν εισέρχεται στον πυρήνα του κυττάρου, οπότε η πιθανότητα ενσωμάτωσης του στο ανθρώπινο DNA πιστεύετε ότι είναι πολύ χαμηλή. Υπό κανονικές συνθήκες για την παραγωγή ενός εμβολίου απαιτούνται 5 έως 10 χρόνια και τώρα αυτό έγινε εφικτό μέσα σε μερικούς μήνες.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις επιστημόνων στις ΗΠΑ, οι οποίοι έχουν αναπτύξει σχετικά μοντέλα ακόμη και 20 έως 40% εμβολιασμένου πληθυσμού θα κάνει τη διαφορά προστατεύοντας άμεσα όσους εμβολιαστούν και έμμεσα όσους δεν το κάνουν. Εκτιμούν ότι, αν εμβολιαστεί το 40% του πληθυσμού, τόσο οι εισαγωγές στο νοσοκομείο, όσο και ειδικότερα στις μονάδες εντατικής θεραπείας θα μειωθούν κατά τουλάχιστον 80%, ενώ οι θάνατοι κατά 88% σε σχέση με την περίπτωση που δεν θα είχαν γίνει καθόλου εμβολιασμοί. Επίσης εκτιμούν ότι, με δεδομένο πόσο εύκολα μεταδίδεται ο κορονοϊός, πιθανώς περίπου τα τρία τέταρτα του πληθυσμού 75% θα χρειαστεί να εμβολιαστούν προτού οι αρμόδιες αρχές μπορέσουν με ασφάλεια να άρουν πλήρως τους περιορισμούς. Επίσης λαμβάνοντας υπόψιν την νέα μετάλλαξη του κορονοϊού που ανακοινώθηκε στη Μεγάλη Βρετανία και η ίδια μετάλλαξη εντοπίστηκε και στην Ολλανδία, τη Δανία και την Αυστραλία, όπως αναφέρει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, δεν υπάρχουν στοιχεία πως η νέα μετάλλαξη αντιδρά με διαφορετικό τρόπο στα εμβόλια.
Αυτά.
Πάντα πίστευα και εξακολουθώ να πιστεύω ότι υπεύθυνος και ευσυνείδητος πολίτης είναι ο ενημερωμένος πολίτης. Και επειδή αυτοί που είναι καθ’ ύλην αρμόδιοι για την ενημέρωση περί άλλων τυρβάζουν, αποφάσισα να το κάνω εγώ σαν ελάχιστο φόρο τιμής σε όλους αυτούς που έφυγαν νικημένοι από αυτό το καρκίνωμα που λέγεται κοροναϊος και που δεν τους δόθηκε ποτέ η ευκαιρία να μπουν στο δίλλημα να κάνουν ή όχι το εμβόλιο.
Αλλά το κάνω επίσης, γιατί το χρωστάμε σε όλους εσάς που μας τιμήσατε με την ψήφο σας και γιατί θέλω όλοι μαζί να αποδείξουμε ότι δεν είμαστε τα «βόδια», που από τις 28 του Δεκέμβρη και μετά θα πάμε να απλώσουμε ή όχι το μπράτσο μας επειδή έκανε το εμβόλιο «εκείνος ή δεν το ‘κανε ο άλλος» αλλά ο καθένας συνειδητά και υπεύθυνα θα κάνει ότι εκείνος νομίζει ότι πρέπει να κάνει. 
 
Θεόδωρος Κ. Νασιώτης
Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.