Page Nav

HIDE

Grid

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΩΡΑ των ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ

2hQzL.gif

Breaking News

latest

Απερρίφθη η αίτηση της ΑΔΜΗΕ για ανάκληση της προσωρινής διαταγής που είχε κερδίσει η Ι.Μ.Αγίων Θεοδώρων Αροανίας

Απερρίφθη από το Μονομελές Πρωτοδικείο Καλαβρύτων, με απόφαση που εκδόθηκε σήμερα Δευτέρα 21/12/2020, η  αίτηση Ασφαλιστικών Μέτρων (ανάκλησ...Απερρίφθη από το Μονομελές Πρωτοδικείο Καλαβρύτων, με απόφαση που εκδόθηκε σήμερα Δευτέρα 21/12/2020, η  αίτηση Ασφαλιστικών Μέτρων (ανάκλησης προσωρινής διαταγής) της εταιρείας ΑΔΜΗΕ ΚΑΤΑ των: 
α) της από 28.11.2020 απόφασης χορήγησης προσωρινής διαταγής του Μονομελούς Πρωτοδικείου Καλαβρύτων  επί της από 25.11.2020 Αίτησης Ασφαλιστικών Μέτρων της «ΙΕΡΑΣ ΜΟΝΗΣ ΑΓΙΩΝ ΘΕΟΔΩΡΩΝ ΑΡΟΑΝΙΑΣ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ ΑΧΑΙΑΣ»  κλπ  και 
β)  της «ΙΕΡΑΣ ΜΟΝΗΣ ΑΓΙΩΝ ΘΕΟΔΩΡΩΝ ΑΡΟΑΝΙΑΣ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ ΑΧΑΙΑΣ»  κλπ η οποία συζητήθηκε στις 18/12/2020.


Η αίτηση της ΑΔΜΗΕ συζητήθηκε την Παρασκευή 18/12/2020 Ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου Καλαβρύτων  και αφορούσε αίτηση ασφαλιστικών μέτρων της ΑΔΜΗΕ  ΚΑΤΑ :α) της από 28.11.2020 απόφασης χορήγησης προσωρινής διαταγής του Μονομελούς Πρωτοδικείου Καλαβρύτων  επί της από 25.11.2020 Αίτησης Ασφαλιστικών Μέτρων της «ΙΕΡΑΣ ΜΟΝΗΣ ΑΓΙΩΝ ΘΕΟΔΩΡΩΝ ΑΡΟΑΝΙΑΣ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ ΑΧΑΙΑΣ»  κλπ  και β)  της «ΙΕΡΑΣ ΜΟΝΗΣ ΑΓΙΩΝ ΘΕΟΔΩΡΩΝ ΑΡΟΑΝΙΑΣ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ ΑΧΑΙΑΣ»  κλπ με την οποία η αιτούσα εταιρεία ζητούσε  την ανάκληση  της  ανωτέρω προσωρινής διαταγής της Προέδρου Υπηρεσίας του Μονομελούς Πρωτοδικείου Καλαβρύτων και αναμένεται η έκδοση της απόφασης (πιθανότατα αύριο).
Στη διαδικασία παρέστη δια του Δικηγόρου κ. Χριστοδούλου, παρουσία του Δημάρχου κ. Παπαδόπουλου και του Δημοτικού Συμβούλου κ. Τσενέ, όπου τονίστηκε η σημασία της ιστορικότητας του Μοναστηριού των Αγίων Θεοδώρων, τονίζοντας  ο κ. Χριστοδούλου χαρακτηριστικά ότι η Δημοτική Αρχή όπως και οι μοναχές δεν είναι αντίθετοι με την πραγματοποίηση του έργου, αλλά θα πρέπει να διατηρηθεί αλώβητο ένα σύμβολο εκκλησιαστικό και ιστορικό επισημαίνοντας ότι δεν μπορεί να επικρατήσει το "δίκαιο της μπουλντόζας"
Ο Συνήγορος των μοναχών κ. Ζαφειρόπουλος εξέθεσε όλα τα ζητήματα που εγείρονται από τους επίμαχους δύο  πυλώνες , προτάσσοντας τις εναλλακτικές λύσεις που έχει ήδη καταθέσει ως εκπρόσωπος της Μονής.
Οι Συνήγοροι του ΑΔΜΗΕ στηρίχτηκαν στο γεγονός ότι επί σειρά ετών δεν έχουν δεχθεί καμία όχληση από κανέναν και για τίποτα όσο αφορά τη Δημοτική Αρχή και την Εκκλησία, επισημαίνοντας ότι είναι επιτακτική ανάγκη η συνέχιση και ολοκλήρωση του έργου.
Η εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων έχει ορισθεί για 7 Ιανουαρίου 2021 και σήμερα συζητήθηκε η  αίτηση ανάκλησης της προσωρινής διαταγής  την οποία  είχαν κερδίσει προ ημερών οι μοναχές.

Το ιστορικό
Είναι γνωστό ότι από την περιοχή Καλαβρύτων περνάει η γράμμα που διασυνδέει το ηλεκτρικό σύστημα της Πελοποννήσου με το ενιαίο δίκτυο της χώρας και μέσα από την Αιτωλοακαρνανία διασυνδέεται με υποθαλάσσιο δίκτυο με την Ιταλία.
Οι καλόγριες της Μοναστικής Κοινότητας των Αγίων Θεοδώρων Αροανίας, κατέθεσαν το Σάββατο 28 Νοεμβρίου, αίτηση ασφαλιστικών μέτρων κατά των εργασιών του ΑΔΜΗΕ και κέρδισαν με απόφαση της Προέδρου Πρωτοδικών Καλαβρύτων,  προσωρινή διαταγή αναστολής οποιασδήποτε εργασίας, μέχρι την εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων, που ορίστηκαν σχεδόν άμεσα
Μετά την εξέλιξη αυτή, την Δευτέρα 30 Νοεμβρίου, στελέχη του ΑΔΜΗΕ πήγαν στο σημείο όπου πρόκειται με βάση τις υπάρχουσες εγκρίσεις, να τοποθετηθούν οι 2 επίμαχοι πυλώνες και συναντήθηκαν με τις μοναχές παρουσία του δικηγόρου κ. Νίκου Ζαφειρόπουλου που τις εκπροσωπεί, χωρίς όμως να υπάρχει σύγκλιση για την επίλυση του ζητήματος.
Όπως αναφέρει στην «ΩτΚ» ο δικηγόρος κ. Ζαφειρόπουλος η πάγια θέση της Μοναστικής Κοινότητας, όπως και παλιότερα έχει εγγράφως αποσταλεί στη Διοίκηση του ΑΔΜΗΕ και εκφράστηκε στην ακρόαση των ασφαλιστικών μέτρων  το Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2020 στο Δικαστήριο Καλαβρύτων, συνοψίζεται στα παρακάτω: 

«Η Ι.Μ Αγίων Θεοδώρων είναι χτισμένη σε μια κατάφυτη πλαγιά του όρους Ζέμπι, σε υψόμετρο 1.030 μέτρων. Είναι κυριολεκτικά μια αετοφωλιά περιτριγυρισμένη από βουνά, στις παρυφές των οποίων κτίστηκε το Μοναστήρι περίπου το 1000 - 1100 μ.Χ. και ανακαινίστηκε το 1724. Έκτοτε δεν έχει γίνει καμία ουσιαστική παρέμβαση τόσο σε κτιριακό όσο και φυσικό επίπεδο. Η φυσική ομορφιά του τοπίου είναι αδύνατον να αποτυπωθεί με λέξεις στο χαρτί. 
Η αδελφότητα μας ήρθε στο Μοναστήρι το 2012 με όραμα τη δυναμική αξιοποίηση του φυσικού περιβάλλοντος χώρου της Μονής, με σκοπό την άσκηση αγάπης και διακονίας χιλιάδων προσκυνητών της Ελλάδας και του εξωτερικού, που ζητούν την βοήθεια και στήριξη καθώς και τη φιλοξενία της Μονής. Η ανάγκη για την διακονία αυτών των ανθρώπων μας οδήγησε σε μια προγραμματισμένη κίνηση αναστήλωσης της Μονής και μελέτης του περιβάλλοντος χώρου της, με στόχο την αξιοποίηση του και την κοινωνική προσφορά. 
Όσον αφορά το έργο του ΑΔΜΗΕ, πριν από λίγες ημέρες πληροφορηθήκαμε από τεχνικούς του έργου που ήρθαν στο Μοναστήρι για να επιβλέψουν τον χώρο, πως υπάρχει η πρόθεση να εγκατασταθούν δύο ογκώδεις πυλώνες στον περίβολο χώρο της Μονής σε απόσταση 400 περίπου μέτρων από τις σημερινές εγκαταστάσεις της και να ανοιχτεί δρόμος πάνω και πίσω από το Μοναστήρι. Το γεγονός αυτό μας ανησύχησε ιδιαίτερα γιατί το έργο αυτό είναι καθ' όλα ασύμβατο και καταστροφικό για το Μοναστήρι μας, που είναι ένα μνημείο πολιτισμού και προσφοράς.
Επιτρέψτε μας να αναφερθούμε σε μερικά από τα πάμπολλα προβλήματα που εγκυμονεί αυτή η επιχειρούμενη ενέργεια: Η ύπαρξη των πυλώνων πλήττει άμεσα και έμμεσα την τεχνοοικονομική μελέτη των βραχυπρόθεσμων σχεδίων της Μονής που έγινε από δυο εγκεκριμένους μηχανικούς. Όπως αναφέραμε ανωτέρω η ομορφιά του τοπίου είναι απαράμιλλη και η τοποθέτηση δύο πυλώνων με έξι σύρματα μεταξύ τους, οπωσδήποτε αλλοιώνουν αυτήν την ομορφιά αλλά και το σκοπό της Μονής που είναι η επαφή του ανθρώπου με τη φύση και η ανάπαυση του. Για αυτό εξ' άλλου τα περισσότερα Μοναστήρια είναι κτισμένα σε ορεινές περιοχές. Επίσης η ησυχία είναι ένα ανεκτίμητο αγαθό το οποίο επιζητεί πολύς κόσμος για την πνευματική ανάταση και ξεκούραση του. Το εγχείρημα αυτό σαφώς διασαλεύει τον ησυχαστικό χαρακτήρα της Μονής. 
Επιπλέον είναι ευρέως γνωστές οι αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία από την έκθεσή σε πυλώνες υψηλής και υπερύψηλης τάσης. Σύμφωνα με την σύσταση της ICNIRP (International Commission οι Νοη- lonizing Radiation Protection) ασφαλής απόσταση για την διαβίωση έμβιων όντων αποτελεί η απόσταση των 350 μέτρων για υψηλή και 600 μέτρων για υπερύψηλη τάση. Όπως επισημάνθηκε ανωτέρω η απόσταση τοποθέτησης των πυλώνων είναι μικρότερη από αυτή τη σύσταση, Θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία τόσο των μοναζουσών όσο και των επισκεπτών και των ποιμνίων της Μονής όπου η βόσκηση τους τώρα πραγματοποιείται στην τοποθεσία της δυνητικής τοποθέτησης των πυλώνων. Πιο συγκεκριμένα η κατανάλωση προϊόντων που θα προέρχονται από τα συγκεκριμένα ποίμνια Θα Θέτει σε κίνδυνο την υγεία των καταναλωτών αυτών των προϊόντων. 
Τα σημεία τοποθέτησης των πυλώνων εντός των ορίων της Μονής είναι ζωτικής σημασίας τόσο για τις Μοναχές όσο και για τους δεκάδες φιλοξενούμενους της Μονής που εργάζονται στον χώρο είτε με την συλλογή και αποξήρανση βοτάνων, είτε με την βόσκηση των αιγοπροβάτων, είτε με τις ερευνητικές μελέτες κ.α.
Ανακεφαλαιώνοντας, αυτές ήταν μερικές μόνο από τις δυσάρεστες συνέπειες που απορρέουν από την τοποθέτηση των πυλώνων, όσο και από την διάνοιξη του νέου δρόμου, όμως υπάρχουν και πολλά άλλα προβλήματα ίσως σημαντικότερα, που δεν είναι της παρούσης να αναφερθούν. 


Παρόλα αυτά, υπάρχουν λύσεις που διευκολύνουν τη συνέχιση του έργου σας και που δεν διαταράσσουν την ισχύουσα τάξη της Μονής: μια εναλλακτική διαδρομή στην σειρά τοποθέτησης των πυλώνων όπως μπορείτε να δείτε στην εικόνα. Αυτή είναι μια από τις εναλλακτικές προτάσεις, η πιο συμφέρουσα νια σας, από την στιγμή που η χιλιομετρική απόσταση θα είναι ίση ή και λιγότερη και επιπλέον Θα μπορούσε να τοποθετηθεί ένας πυλώνας λιγότερος. Προς διευκόλυνση σας, προτιθέμεθα να σας παραχωρήσουμε την πρόταση αυτή και σε χάρτη σε κλίμακα 1:5000 εκπονημένο από τον τοπογράφο της Μονής. Επίσης από πληροφορίες μας σε παρόμοιες καταστάσεις, μετά την έγκριση της όποιας τροποποίησης, δεν επηρεάστηκε ο χρόνος ολοκλήρωσης του έργου σε σημαντικό βαθμό. 
Παρότι δύο από τους πυλώνες ο 146 και ο 147 θα βρίσκονται σε χώρο ιδιοκτησίας νομής και κατοχής της Μονής δεν ζητήθηκε ποτέ άδεια για κάτι τέτοιο από την οικία Μονή και Μητρόπολη. Παρ' όλα αυτά έχουμε την πρόθεση να σας διευκολύνουμε στην ολοκλήρωση του έργου σας, χωρίς όμως να Θιχτούν τα ζωτικά συμφέροντα της Μονής.»
Κίνηση αιφνιδιασμού
Τα έργα, μετά από παύση ενός χρόνου και πολλές προσπάθειες να βρεθεί συναίνεση με τις Μοναχές, με προτάσεις βελτίωσης της γραμμής, ξεκίνησαν ξανά στα μέσα Νοεμβρίου.
Ο νέος Μητροπολίτης μας είχε ο ίδιος προσπαθήσει να βρεθεί μια συναινετική λύση, ενώ από πλευράς του ΑΔΜΗΕ υπήρχε πρόθεση να χρηματοδοτηθεί ως ανταποδοτικότητα, το Μοναστήρι και οι δράσεις της Μητροπόλεως. Και ενώ όλα έδειχναν πως αυτήν τη φορά οι πέντε καλόγριες έχουν αποδεχθεί τη συναινετική λύση έπιασαν στον ύπνο τον ΑΔΜΗΕ και αλλάζοντας τον δικηγόρο εκπρόσωπο τους, (νέος δικηγόρος τους ο κ. Ζαφειρόπουλος), κατέθεσαν  αίτηση ασφαλιστικών μέτρων κατά των εργασιών του ΑΔΜΗΕ,  κερδίζοντας προσωρινή διαταγή μέχρι την εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων.
Ιερώνυμος: «Δεν ζήτησα ποτέ αντάλλαγμα από τον ΑΔΜΗΕ»
Την πρόθεση να κάνει ο ΑΔΜΗΕ κάποια χρηματοδότηση, επιχείρησαν κάποιοι να εκμεταλλευτούν, εμπλέκοντας τον Μητροπολίτη, κάνοντας λόγο για συμφωνημένα ανταλλάγματα μεταξύ Μητρόπολης και ΑΔΜΗΕ προκειμένου να δεχθεί το έργο. Μάλιστα έγινε και λόγος για χρηματοδότηση ορφανοτροφείου.  
Με δηλώσεις του στο ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS ο κ.κ. Ιερώνυμος, ξεκαθαρίζει ορθά-κοφτά, οτι ποτέ δεν υπήρξε καμία συμφωνία για κανένα αντάλλαγμα, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Δεν ζήτησα κανένα αντάλλαγμα. Αν έχει κανείς στοιχεία, για το αντίθετο να έρθουν με αποδείξεις», όσο αναφορά τα γραφόμενα περί ορφανοτροφείου, δηλώνει «ποιο Ορφανοτροφείο, η Μητρόπολή μας δεν διαθέτει τέτοιο ίδρυμα. Πώς να ζητήσω κάτι για Ορφανοτροφείο, αφού δεν έχω, ούτε θέλω να φτιάξω γιατί δεν έχω ορφανά»! 

Συμπαραστάτης στις μοναχές των Αγίων Θεοδώρων ο Δήμος Καλαβρύτων
Συνάντηση πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2020, μεταξύ του Δημάρχου Καλαβρύτων κ. Αθανασίου Παπαδόπουλου, του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Καλαβρύτων κ. Θεόδωρου Νασιώτη και του Δημοτικού Συμβούλου του Δήμου Καλαβρύτων και επικεφαλής της παράταξης “ΔΗΜΟΣ ΑΝΟΙΧΤΟΣ”, κ. Γεωργίου Τσενέ.
Η συνάντηση, πραγματοποιήθηκε αφορμή την πρόσφατη επιστολή του κ. Τσενέ προς τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Θεόδωρο Νασιώτη με την οποία ζητούσε την άμεση σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου, ώστε να παρθεί σαφή θέση επί του μείζονος θέματος των αντισταθμιστικών για τους πυλώνες υψηλής τάσης, υπερασπιζόμενοι τα ζωτικά συμφέροντα του ΔΗΜΟΥ και της ΙΕΡΑΣ ΜΟΝΗΣ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, κατα την συνάντηση συμφωνήθηκαν τα εξής:
1. Ο Δήμος Καλαβρύτων να παρέμβει νομικά αρωγός στην εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων  που έχουν ασκήσει οι μοναχές της Ιεράς Μονής Αγίων Θεοδώρων κατά του ΑΔΜΗΕ και που θα συζητηθούν, την 16η Δεκεμβρίου, με την παρουσία του Δημάρχου Καλαβρύτων και νομικού εκπροσώπου του δήμου και 
2.Να χρησιμοποιήσει κάθε ένδικο μέσο, προκειμένου να διεκδικήσει τα νόμιμα αντισταθμιστικά αφού καταπατήθηκαν και δικές του εκτάσεις, με αποτέλεσμα την αλλοίωση του περιβάλλοντος και της υποβάθμισης των περιουσιακών του στοιχείων.

Το ζήτημα των πυλώνων δεν είναι τωρινό. Ξεκινά το 2012, όταν ο Δήμος Καλαβρύτων λαμβάνει μελέτη του υπουργείου Περιβάλλοντος για εγκατάσταση πυλώνων υπερυψηλής τάσης και μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας από Μεγαλόπολη - Πάτρα. Το 2014, ανακοινώνεται από τον ΑΔΜΗΕ η αναγκαστική απαλλοτρίωση εδαφών σε ακίνητα των περιοχών δυτικά των Καλαβρύτων, από Αροανία προς Ποντιάδες. Ο Δασάρχης Καλαβρύτων, προχωρά σε «πράξη χαρακτηρισμού» και δρομολογείται η έναρξη των εργασιών.
Οι εργασίες ξεκινούν το καλοκαίρι του 2019 με εντατικούς ρυθμούς. Η εφημερίδα "Ωρα των Καλαβρύτων" τον Ιούλιο του 2019 είχε όλο το ρεπορταζ σε πρωτοσέλιδη αναφορά της. Διεκδικήσεις δεν έγιναν σε καμία των περιπτώσεων με αποτέλεσμα τα έργα να εκτελούνται "ανενόχλητα". Τον Σεπτέμβριο του 2020 το θέμα μπαίνει στο Δημοτικό Συμβούλιο, γίνεται διαπαραταξιακή επιτροπή για να εξετάσουν τα ζητήματα. Μέχρι σήμερα η μοναδική ουσιαστική αντίδραση είναι από τις μοναχές των Αγίων Θεοδώρων   

Οι επιπτώσεις
Η Γραμμή Μεταφοράς έχει ολοκληρωθεί σε ποσοστό 98% και απομένουν δύο πυλώνες, για την εγκατάσταση των οποίων, όταν ξεπεραστεί το ζήτημα της Μονής, χρειάζονται 60-80 ημέρες. 
Πρόκειται για την επένδυση, ύψους 110 εκατ. ευρώ, του ΑΔΜΗΕ για την ευστάθεια του συστήματος μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας στην Πελοπόννησο, το έργο της επέκτασης του συστήματος 400 kV (Κιλοβόλτ) που εξαιτίας των αντιδράσεων των καλογριών είναι σταματημένο εδώ και έναν χρόνο και  πλέον αναμένονται νέες καθυστερήσεις.
Και γι’ αυτό το σύστημα Μεταφοράς Υψηλής Τάσης στην Πελοπόννησο παραμένει στα 150 kV και δεν έχει αναβαθμιστεί στα 450 KV, με αποτέλεσμα να μη «σηκώνει» άλλο φορτίο, και η μονάδα 5 της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη λειτουργεί κατά 40% χαμηλότερα σε σχέση με τη δυναμικότητα παραγωγής ενέργειας.
Η κυριότερη όμως επίπτωση στην Πελοπόννησο και στα διασυνδεδεμένα νησιά (Ζάκυνθο, Κύθηρα κ.λ.π.) είναι η πλήρης αδυναμία ανάπτυξης έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) αφού το «Σύστημα» έχει ξεπεράσει τα όρια της χωρητικότητάς του, για περισσότερο από 4 χρόνια. Με τις εξελίξεις δε της τεράστιας μείωσης των τιμών ΑΠΕ λόγω των ανταγωνιστικών διαγωνισμών, είναι πλέον αμφίβολο στο μέλλον να υπάρξει σημαντικό επενδυτικό ενδιαφέρον για δημιουργία μεγάλων μονάδων παραγωγής καθαρής ενέργειας στην Πελοπόννησο και βεβαίως στην περιοχή μας με ότι αυτό συνεπάγεται για την ενίσχυση των τοπικών οικονομιών.
ρεπορταζ για το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS
Νίκος Κυριαζής

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.