HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Γ. Μαξίμου Ιβηρίτου-Νικολόπουλου «ΦΩΤΕΙΝΑΙ ΚΑΛΑΒΡΥΤΙΝΑΙ ΣΕΛΙΔΕΣ 1821 - Ιστορικόν Λεύκωμα επί τη Διακοσιετηρίδι 1821-2021»

  «ΦΩΤΕΙΝΑΙ ΚΑΛΑΒΡΥΤΙΝΑΙ ΣΕΛΙΔΕΣ 1821 Ιστορικόν Λεύκωμα επί τη Διακοσιετηρίδι 1821-2021» Γ. Μαξίμου Ιβηρίτου-Νικολόπουλου (Έκδ. 2020) ...

 


«ΦΩΤΕΙΝΑΙ ΚΑΛΑΒΡΥΤΙΝΑΙ ΣΕΛΙΔΕΣ 1821

Ιστορικόν Λεύκωμα επί τη Διακοσιετηρίδι 1821-2021»

Γ. Μαξίμου Ιβηρίτου-Νικολόπουλου (Έκδ. 2020)

ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: Από τον Λογοτέχνη, συγγραφέα Κωνσταντίνο Νικολόπουλο – Καμενιανίτη.

 

   Η ιστορία μιας εποχής είναι αδιαχώριστη από την ιστορία των ιστορικών της.

   Ο κάθε ιστορικός, ανάλογα με την γνώση, την έρευνα, την τεκμηρίωση, την αντικειμενικότητα που τον διακρίνει και την ηθική υπόστασή του, συμπεριφέρεται και στην συγγραφή της ιστορίας μας, πόσο μάλλον όταν αυτή αφορά το μεγάλο εικοσιένα.

   Διακόσια χρόνια πέρασαν από την Επανάσταση του 1821. Όμως οι ιδέες και οι αξίες της βρίσκονται δίπλα μας, σε κάθε βήμα!


   Χρέος απαράβατο όλων των Ελλήνων είναι η διατήρηση της ιστορικής μνήμης, αλλά και η ακριβοδίκαιη στάση ζωής μας απέναντι στην ιστορική αλήθεια. Τούτη ενισχύεται και ενδυναμώνεται ενίοτε από ανθρώπους πνευματικούς, ακούραστους και ανιδιοτελής-όπως εν προκειμένω ο συγγραφέας του παρουσιαζομένου βιβλίου Γ. Μάξιμος-που όρισαν σκοπό της ζωή τους να φυλάττουν τα όσια και ιερά, να «φυλάττουν Θερμοπύλες», αγωνιζόμενοι σε κάθε στάδιο προσφοράς προς την πατρίδα, αλλά κρατώντας παράλληλα το καντήλι της μνήμης αναμμένο.

   Ο λογιώτατος μοναχός -πρώην Πρωτεπιστάτης του Αγίου Όρους και επίτιμος καθηγητής του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης  Γ. Μάξιμος Ιβηρίτης-Νικολόπουλος εκ Καμενιάνων Καλαβρύτων, με το μεγαλειώδες -πολυποίκιλο συγγραφικό του έργο, έχει προσφέρει κατά καιρούς αλλά και σήμερον τα μέγιστα στην ιστοριογραφία της χώρας μας, αλλά και στην υπόθεση της εθνικής- ιστορικής υπόστασης της πατρίδας μας, που στις μέρες μας βάλλεται, αλλά δεν καταβάλλεται!

   Σημαντικό σταθμό στην Καλαβρυτινή ιστοριογραφία και όχι μόνο, θα αποτελεί από εδώ και στο εξής το επιστημονικά γραμμένο και τεκμηριωμένο, πρόσφατα εκδοθέν βιβλίο του Γ. Μαξίμου Ιβηρίτου με τίτλο, «ΦΩΤΕΙΝΑΙ ΚΑΛΑΒΡΥΤΙΝΑΙ ΣΕΛΙΔΕΣ 1821  (Ιστορικόν Λεύκωμα επί τη Διακοσιετηρίδι 1821-2021)».

  


  «…Είναι αληθές, ότι η Ελληνική ψυχή ουδέποτε εγνώρισε περιορισμούς εις την δια μέσου των αιώνων εκπολιτιστικήν διαδρομήν αυτής, αλλ’ υπήρξε ο αιώνιος και ακάματος σπορεύς της ιδέας εις το άτερμον πεδίον του ανθρωπίνου πνεύματος …. όπως γράφει στο προοίμιο του βιβλίου του ο Γ. Μάξιμος, για να συνεχίσει, …Η δουλωθείσα ημών Πατρίς, περιβεβλημένη το πένθιμον πέπλον της 400ετούς δουλείας, εζήτησεν παρά Θεού την δύναμιν της Απολυτρώσεως, ήτις ήλθεν εις τον πρέποντα καιρόν και δη εις αυτόν το μήνα Μάρτιον …

…Ο χρυσόπτερος Ελληνικός Σταυραετός επετάσθη ταύτην την φοράν από των Μολδαβικών Καρπαθίων ορέων άνωθεν των Ερυμανθίων, Αροανίων και Καλλιφώνων ορέων της περιφανούς επαρχίας των Καλαβρύτων, υπό τον γηραιόν πλάτανον της Αγίας Λαύρας, όπου ο Εθνεγέρτης Αρχιεπίσκοπος – Μητροπολίτης Π. Π. Γερμανός ύψωσε την Σημαίαν-Λάβαρον της Επαναστάσεως και ηυλόγησε τα όπλα των Οπλαρχηγών…..»


   Η Ελλάδα αναδύεται ύστερα από μακρές και υπόγειες διεργασίες ως «αναγεννώμενος φοίνιξ» από την τέφρα της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας  και αποκτά υπόσταση και μορφή μέσα από τα ολοκαυτώματα των αγωνιζομένων για την ελευθερία τους Ελλήνων.


  
«Πώς» και «γιατί» είναι τα ερωτήματα που αναλύονται και προσεγγίζονται στο έργο που θα διαβάσει ο αναγνώστης. Είναι τα «πώς» και τα «γιατί» ενός θαύματος, του σύγχρονου ελληνικού θαύματος, στο οποίο οφείλουν να ανάγονται όλοι οι σημερινοί Έλληνες σε αναζήτηση των ριζών τους. Και από το οποίο μπορούν να αντλούν διδάγματα μεγαλοσύνης και αισιοδοξίας για την πορεία τους στο μέλλον, χωρίς κομπασμούς, χωρίς αλαζονεία, χωρίς υπερφίαλους εθνικισμούς, αλλά με αξιοπρέπεια, με ευλάβεια και με σεβασμό προς τα κελεύσματα των νεκρών, των πεσόντων ηρωικά «υπέρ πίστεως και πατρίδος», όλων αυτών που με τη θυσία τους διαμόρφωσαν τη νεότερη ελληνική ιδιοπροσωπία μας.

  Με κυρτωμένη τη ράχη του πολιτικού συστήματος εξουσίας, απ’ τη χρεοκοπία του 2010 και εντεύθεν, με επικυριαρχούμενη τη χώρα μας απ’ την υπερεξουσία του ευρωδυτικού τοκογλυφικού κεφαλαίου, αλλά και με προωθούμενη, δίκην υποκατάστατης «εθνικής ιδεολογίας», την ηγεμονία του εθνοαποδομητισμού, από μερίδα ιστοριζόντων συγγραφέων, μόνο ανυποψίαστοι δεν μπορούμε να είμαστε και για το “πνεύμα’’ του εορτασμού της διακοσιοστής επετείου του ΄21 πουν θα ακολουθήσει. Μακάρι να διαψευστούμε..

   Ο Γ. Μάξιμος μέσα απ αυτό το μνημειώδες έργο του με τον τίτλο,

«ΦΩΤΕΙΝΑΙ ΚΑΛΑΒΡΥΤΙΝΑΙ ΣΕΛΙΔΕΣ 1821 (Ιστορικόν Λεύκωμα επί τη Διακοσιετηρίδι 1821-2021)», έρχεται να τοποθετήσει στο βάθρο της ιστορίας-εκεί που τους πρέπει-κατά κύριο λόγο τους πρωτεργάτες, αγωνιστές που έδωσαν το αίμα τους για τη λευτεριά της πατρίδας μας εκεί στα Καλάβρυτα και τα Καλαβρυτοχώρια. Με ορόσημο το υψωθέν υπό του Π. Π. Γερμανού Λάβαρο στην Άγια Λαύρα στις 17 Μαρτίου 1821, και την απελευθέρωση στη συνέχεια των Καλαβρύτων - πρώτη απελευθερωθείσα πόλη - 21 Μαρτίου 1821. Έρχεται επίσης να αποδώσει τα της ιστορίας πρέποντα, δίκαια και αξιοκρατικά, με σεβασμό στην αλήθεια και την ακρίβεια των ιστορικά τεκμηριωμένων και διαλαμβανομένων κατ εκείνο τον καιρό του ένδοξου αγώνα του 1821 και εντεύθεν, σε όλη την Ελλάδα και στις παραδουνάβιες περιοχές. Έρχεται ακόμη να αποκαταστήσει τα «ημαρτημένα» πολλών συγγραφέων και ιστορικών , παλαιότερων και νεοτέρων που εκ παραδρομής, εμπάθειας  ή έλλειψης αυθεντικών στοιχείων νόθεψαν, στρέβλωσαν και παραμόρφωσαν την ιστορική αλήθεια και πλήγωσαν βάναυσα τις μνήμες των αγωνιστών του ΄21 αλλά και την ροή των ιστορικών γεγονότων που μας κατέστησαν σήμερα λεύτερους.

  Το μνημειώδες τούτο έργο του Γ. Μαξίμου Ιβηρίτου-Νικολόπουλου, «ΦΩΤΕΙΝΑΙ ΚΑΛΑΒΡΥΤΙΝΑΙ ΣΕΛΙΔΕΣ 1821 (Ιστορικόν Λεύκωμα επί τη Διακοσιετηρίδι 1821-2021)», διανθίζεται  με πλούσιες αναλύσεις, βιογραφίες εκατοντάδων αγωνιστών, καθώς και ιστορικών που έγραψαν γι’ αυτούς, με άρθρα και ομιλίες, με δημοσιεύματα εκείνης της εποχής και μετέπειτα, με πάμπολλα φωτογραφικά στοιχεία, έγχρωμα πορτρέτα αγωνιστών, τόπων, ηρώων και μνημείων ανά την Καλαβρυτινή επικράτεια κυρίως.

   Είναι μια ξεχωριστά πολυτελής έκδοση 240 σελίδων, που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως: Το σύγχρονο «Ευαγγέλιο» της Καλαβρυτινής και ελληνικής Ιστοριογραφίας του 1821, που θα πρέπει ο καθένας να έχει στο σπίτι του, ως μια αέναη αναβλύζουσα πηγή παλιγγενεσίας, γνώσης και ανατροφοδότησης των ιδανικών και αξιών της πατρίδας μας, για το μέλλον και για όλους τους καιρούς.


Κωνσταντίνος Νικολόπουλος Καμενιανίτης






Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.