Page Nav

HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: «Με ένα κερί στη Άγιας Νύχτας την υμνολογία», Παναγιώτη Αθ. Τσιακούλια

ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ «Με ένα κερί στη Άγιας Νύχτας την υμνολογία», Παναγιώτη Αθ. Τσιακούλια, έκδοση 2020. Γράφει ο Κωνσταντίνος Νικο...

ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ
«Με ένα κερί στη Άγιας Νύχτας την υμνολογία»,
Παναγιώτη Αθ. Τσιακούλια, έκδοση 2020.

Γράφει ο Κωνσταντίνος Νικολόπουλος - Καμενιανίτης, Λογοτέχνης-συγγραφέας τ. Αντιπρόεδρος της Ένώσεως Ελλήνων Λογοτεχνών & Αντιδήμαρχος Πολιτισμού στον τ. Δήμο Αροανίας Καλαβρύτων.

Μέσα σε ατμόσφαιρα χαράς και αγαλλιάσεως πανηγυρίζει η Εκκλησία μας κάθε χρόνο τη Γέννηση του Χριστού και ψάλλει ωραίους ύμνους προς τον ενανθρωπήσαντα και αναπλάσαντα την φθαρμένη ανθρώπινη φύση Θεό. Η ορθόδοξη υμνογραφία και η θεολογία εξαίρουν την μεγάλη ανθρωπολογική σημασία της θείας ενσαρκώσεως: από την απελπιστική φθορά και από το χάος του καταστροφικού μίσους σώζει τον άνθρωπο η αγάπη του Θεού που παίρνει σάρκα και οστά μέσα στην ιστορία διά του προσώπου του Ιησού Χριστού· κι όχι μόνο τον λυτρώνει από την σίγουρη καταστροφή, αλλά και τον οδηγεί στο «αρχαίον κάλλος», τον θεώνει, κατά την γνωστή πατερική ορολογία. Αυτό που δεν θα μπορούσε ποτέ να πετύχει ο άνθρωπος ένεκα της υποδουλώσεώς του στην δαιμονική δύναμη της φθοράς και της αμαρτίας, προσφέρεται από τον γεννηθέντα εκ Πνεύματος αγίου και εκ της Παρθένου Μαρίας. Ακριβώς δε η εκ Πνεύματος αγίου προέλευση του Σωτήρα δείχνει με τρόπο εύγλωττο ότι η σωτηρία δεν ήταν δυνατό να προέλθει από τα χαλάσματα και τα συντρίμμια της αναπόφευκτα καταδικασμένης σε θάνατο ανθρωπότητας, αλλά από τον ουρανό, από το Πνεύμα του Θεού, από την πηγή της ζωής.

Ταπεινά ήλθε ο Θεός …αθόρυβα ήλθε ο Βασιλεύς των Ουρανών..ο ποιητής των όλων. Ένας σταύλος ή σπήλαιο έγιναν ο ιερός χώρος της γέννησης του Θεανθρώπου!

Οι ποιητές μας και οι υμνωδοί ,εμπνευσμένοι από το θείο γεγονός έγραψαν ποιήματα, σχεδίασαν ύμνους για τον Θείο βρέφος.

Η Γέννηση του Χριστού αποκτά νόημα σαν υπαρξιακό γεγονός του κάθε ανθρώπου στην ιδιαιτερότητα και μοναδικότητά του, στο προσωπικό πρόβλημα και την αγωνία του, στον φόβο του για τον αφανισμό και στην ελπίδα του για την ζωή. Η Γέννηση του Χριστού δεν σημαίνει αναγκαστική επικράτηση της αγάπης και της ειρήνης, αλλ’ αποτελεί αφετηρία διαλόγου, δυνατότητα αλλαγής του ανθρώπου σε τρόπο ώστε, αν ακούσει και ενστερνισθεί το θείο μήνυμα, να μεταβληθεί ριζικά: να παύσει να βλέπει τον συνάνθρωπό του σαν εχθρό έναντι του οποίου αμύνεται συνεχώς και μάλιστα πολλές φορές επιτιθέμενος για να εξασφαλίσει περισσότερο την οντότητά του, αλλά να τον βλέπει σαν αδελφό για τον οποίο επίσης γεννήθηκε, σταυρώθηκε και αναστήθηκε ο Υιός του Θεού.

Οι έννοιες αυτές μεταφέρονται ατόφιες, με θεολογική και σπάνια αφηγηματική πληρότητα και προσέγγιση από τον συγγραφέα του παρουσιαζόμενου βιβλίου Παναγιώτη Αθ. Τσιακούλια. Ο λόγος του γλαφυρός, η γλώσσα του κελαρυστή και κρυστάλλινη σε γοητεύει και σε συνεπαίρνει.

Η προσκυνηματική του εκδρομή στους Αγίους και Θεοβάδιστους τόπους τον Οκτώβριο του 2005, στάθηκε αφορμή να βιώσει ψυχικά και διαπεραστικά στο είναι του, το μεγαλείο της Θείας ενανθρωπήσεως, στον τόπο που συντελέστηκε. 

Ακούει τα ωσσανά των αγγέλων, συνομιλεί με την Αγία οικογένεια, ταξιδεύει δυο χιλιάδες χρόνια πίσω και συνδέεται ψυχικά και νοητά με τα ιερά πρόσωπα της Καινής Διαθήκης, με τους ευαγγελιστές και υμνολόγους των γεγονότων της Θείας Γέννησης και ενανθρωπήσεως του Χριστού μας. Συνομιλεί μαζί τους σαν σε ουράνιο όνειρο, πίνει απ το θαυματουργικό κρασί της Κανά, βρίσκεται στο σπήλαιο της γέννησης, ανηφορίζει συμπάσχοντας στο Θείο δράμα την λιθόστρωτη οδό προς τον τόπο του μαρτυρίου και υμνολογεί την γέννηση και την Ανάσταση του Χριστού μας. Και δεν μπορούσε να γίνει αλλιώς αφού ο ίδιος ο συγγραφέας και η ευρύτερη πατρομητορική του οικογένεια χαρακτηρίζονται ως άνθρωποι με πίστη στα ιερά και τα όσια του τόπου μας, καθώς και υπηρέτες των θείων προσταγών.

Ο Παναγιώτης Τσιακούλιας γεννήθηκε στη Σκοτάνη Καλαβρύτων. Διαμένει στον Πόρο, όπου είναι πρωτοψάλτης στο Μητροπολιτικό Ι. Ναό Αγίου Γεωργίου, υμνολογώντας αδιάλειπτα και μελωδικά τον Κύριο. Εκτός από τ. ανώτατος υπάλληλος στη διεύθυνση τελωνείων του υπουργείου οικονομικών, είναι πτυχιούχος βυζαντινής μουσικής. 
Ταπεινός και αθόρυβος ο ίδιος, ως άνθρωπος και ως συγγραφέας, σεμνός και δημιουργικός, δείχνει το μεγαλείο της ψυχής του στολισμένο με τα θεία νάματα. 

Το παρουσιαζόμενο βιβλίο του με τον τίτλο «ΜΕ ΕΝΑ ΚΕΡΙ ΣΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΝΥΧΤΑΣ ΤΗΝ ΥΜΝΟΛΟΓΙΑ», αποτελεί μια σπουδαία συγγραφική εργασία άξια πολλών επαίνων. Τον συγχαίρω από καρδιάς.
Αγαπητέ μου φίλε Παναγιώτη Τσιακούλια, να σε έχει καλά ο Θεός για όλα τα ανωτέρω, καθώς και για να τον υμνολογείς μελωδικά απ το αναλόγιο της εκκλησίας μας.

Κωνσταντίνος Νικολόπουλος-Καμενιανίτης

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.