Page Nav

HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

24 Σεπτεμβρίου 1828: Η ίδρυση των Ελληνικών Ταχυδρομείων

Στις 24 Σεπτεμβρίου 1828 ο πρώτος κυβερνήτης της Ελλάδας, Ιωάννης Καποδίστριας, έλαβε την απόφαση «περί συστάσεως τακτικής ταχυδρομικής συγκ...


Στις 24 Σεπτεμβρίου 1828 ο πρώτος κυβερνήτης της Ελλάδας, Ιωάννης Καποδίστριας, έλαβε την απόφαση «περί συστάσεως τακτικής ταχυδρομικής συγκοινωνίας», ιδρύοντας το «Ταχυδρομείον Γενικόν» του νεοσύστατου ελληνικού κράτους.
Τότε συστάθηκαν τα πρώτα ταχυδρομεία «εις Άργος, εις Τριπολιτσάν, εις Επίδαυρον, εις Αίγιναν και εις Σύραν».
Στην Αθήνα ο ταχυδρόμος, ερχόμενος από το Ναύπλιο, την τότε πρωτεύουσα, «ανήρχετο επί βαρελίου, αναγιγνώσκων εις επήκοον των συγκεντρωμένων κατοίκων τας επί των επιστολών διευθύνσεις. Εν περιπτώσει καθ’ ην δεν εμφανίζοντο οι αποδέκται, αι επιστολαί εκαίοντο επιτόπου».
Η γεωγραφική ιδιομορφία της χώρας και η παντελής έλλειψη συγκοινωνιακής υποδομής καθιστούσαν το ταχυδρομικό έργο ιδιαίτερα δύσκολο.
Το 1834 εξασφαλίστηκε η ταχυδρομική εξυπηρέτηση των πολιτών προς και από τα νησιά, ενώ το 1836 τοποθετήθηκαν οι πρώτες άμαξες για τη μεταφορά αλληλογραφίας μεταξύ Αθήνας και Πειραιά.
Το 1860 τέθηκε σε ισχύ ο νόμος περί γραμματοσήμων και τυπώθηκε στο Νομισματοκοπείο των Παρισίων το πρώτο ελληνικό γραμματόσημο, που είχε ως παράσταση την κεφαλή του Ερμή.
Τα πρώτα ελληνικά γραμματόσημα που τυπώθηκαν στο Παρίσι

Το 1869 τα Ελληνικά Ταχυδρομεία άρχισαν να χρησιμοποιούν το τρένο, ενώ το 1874, πάντα πρωτοπόρα, έδωσαν το «παρών» στην Ίδρυση της Παγκόσμιας Ταχυδρομικής Ένωσης στη Βέρνη.
Το 1892 το τηλέφωνο προστέθηκε στις αρμοδιότητες των Ελληνικών Ταχυδρομείων και δημιουργήθηκαν τα τρία Τ ή ΤΤΤ (Ταχυδρομείον, Τηλεγραφείον, Τηλεφωνείον).

Το 1896, όταν διεξήχθησαν οι πρώτοι σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες στην Αθήνα, τα Ελληνικά Ταχυδρομεία προέβησαν σε δύο πρωτοποριακές κινήσεις.
Εξέδωσαν την πρώτη παγκοσμίως σειρά αναμνηστικών γραμματοσήμων με αθλητικό θέμα και διέθεσαν μέρος των εσόδων από την πώληση αυτών των γραμματοσήμων, για να ενισχύσουν οικονομικά την Ολυμπιακή Επιτροπή.
Με αυτόν τον τρόπο τα Ελληνικά Ταχυδρομεία έγιναν οι πρώτοι επίσημοι χορηγοί των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων.
Το 1909 εγκαινιάστηκε η αγροτική ταχυδρομική υπηρεσία.
Επί ολόκληρες δεκαετίες ο αγροτικός διανομέας αποτελούσε το μοναδικό μέσο επικοινωνίας της ελληνικής υπαίθρου με τον υπόλοιπο κόσμο.
Το 1926 η ιταλική αεροπορική εταιρεία «Αερο-Εσπρέσσο Ιταλιάνα» (S.A. Aero Espresso Italiana – AEI) «απογείωσε» πρώτη φορά τα Ελληνικά Ταχυδρομεία, αναλαμβάνοντας την αποκλειστικότητα της εναέριας διακίνησης της αλληλογραφίας μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας – Τουρκίας.
Το 1949, με την ίδρυση του ΟΤΕ, χωρίστηκαν τα τρία Τ, και τα Ταχυδρομεία ανέλαβαν αμιγώς ταχυδρομικές υπηρεσίες.
Το 1970 τα ΕΛΤΑ κατέστησαν ΝΠΙΔ, ενώ το 1983 εισήχθη ο ταχυδρομικός κώδικας (ΤΚ).
Το 1996 τα ΕΛΤΑ μετατράπηκαν σε ΑΕ. Το 2000 ιδρύθηκε η θυγατρική εταιρεία Ταχυμεταφορές ΕΛΤΑ.
Το 2013 απελευθερώθηκε η ταχυδρομική αγορά και τα ΕΛΤΑ ορίστηκαν καθολικός πάροχος.
Το 2016 ιδρύθηκε η ΕΛΤΑ Ενέργεια, ενώ το 2018 τα ΕΛΤΑ πέρασαν στο Υπερταμείο.
από: in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.