Page Nav

HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Το Οφφίκιο του Οικονόμου στον π. Δημήτριο Τζελέπη και στον π. Χρήστο Μπίρμπα (ΒΙΝΤΕΟ - ΦΩΤΟ)

Στα Καλάβρυτα και στον μητροπολιτικό Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Καλαβρύτων, ιερούργησε σήμερα Παρασκευή 14 Αυγούστου ο Μητροπολίτη...

Στα Καλάβρυτα και στον μητροπολιτικό Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Καλαβρύτων, ιερούργησε σήμερα Παρασκευή 14 Αυγούστου ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων κ. Αιγιαλείας κ.κ.Ιερώνυμος, όπου και τέλεσε το Μνημόσυνο για την Καλαβρυτινή μάνα
Προ της Απολύσεως, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας, απένειμε το Οφφίκιο του Οικονόμου στον Εφημέριο του Ιερού Ναού Καλαβρύτων π. Δημήτριο Τζελέπη και στο Εφημέριο της Ενορίας του Σκεπαστού π. Χρήστο Μπίρμπα, μιλώντας και για τους δυο Ιερείς με θερμά λόγια τονίζοντας την ακαταπόνητη παρουσία τους τόσο στο πνευματικό τους έργο, όσο και για την καθημερινή λειτουργία των Ενοριών τους.

Τα Οφφίκια και το Οφφίκιο του Οικονόμου
Τα Οφφίκια, έκφρασις της μακράς και ευγενούς εκκλησιαστικής παραδόσεως, απονέμονται εις εκείνους οι οποίοι εργάζονται εν τη Εκκλησία και τη κοινωνία, ως τίτλοι μεγάλης προσφοράς προς την Εκκλησίαν, τον άνθρωπον, την επιστήμην και την τέχνην.

ΟΙΚΟΝΟΜΟΣ. Η λέξις «Οικονόμος» είναι σύνθετος εκ της λέξεως «οίκος» και του ρήματος «νέμω» το οποίον χαρακτηρίζει εκείνον ο οποίος αγαπά την οικονομίαν και φροντίζη τα του οίκου. Ούτος εξελέγετο εν μέρει μεν υπό του κλήρου, εν μέρει δε εκ των λαϊκών εκείνων οι οποίοι είχον σχετικήν νομικήν εμπειρίαν. Αργότερον ο Μέγας Οικονόμος διωρίζετο υπό του αυτοκράτορος, το έτος δε 1057 μ.Χ. ο αυτοκράτωρ Ισαάκ ο Κομνηνός (1057-1059 μ.Χ.) μετεβίβασεν το δικαίωμα τούτο εις τον Πατριάρχην Μιχαήλ Κηρουλάριον (1043-1059 μ.Χ.), διότι ο Πατριάρχης εβοήθησεν αυτόν όπως ανέλθη εις τον αυτοκρατορικόν θρόνον. Τα καθήκοντα του Μεγάλου Οικονόμου είναι τελετουργικά και περιουσιακά. Και περιουσιακά μεν είναι η διοίκησις της περιουσίας της Εκκλησίας κατά την γνώμην του Πατριάρχου και η συντήρησις αυτής, κατά τον 26ον Κανόνα της εν Χαλκηδόνι Δ΄ Οι κουμενικής Συνόδου: «ίνα μη αμαρτύρου ούσης της οικονομίας της Εκκλησίας, σκορπίζηται η ουσία αυτής και προστρίβηται λοιδορία τη ιερωσύνη». Τελετουργικά δε καθήκοντα του Μεγάλου Οικονόμου είναι: α) λειτουργούντος Επισκόπου, ίσταται δεξιά της Αγίας Τραπέζης, φορών το στιχάριον αυτού και κρατών το άγιον Ριπίδιον. β) Αναγινώσκει το Ευαγγέλιον τη Κυριακή του Πάσχα. γ) Προσάγει εις τον Επίσκοπον τον μέλλοντα χειροτονηθήναι ιερέα.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.