Page Nav

HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Η επένδυση του Χιονοδρομικού ξανά στις ράγες - Η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου

Ανοίγει ο δρόμος για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό του Χιονοδρομικού Κέντρου Καλαβρύτων, καθώς το Ελεγκτικό Συνέδριο άναψε το «πρ...

Ανοίγει ο δρόμος για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό του Χιονοδρομικού Κέντρου Καλαβρύτων, καθώς το Ελεγκτικό Συνέδριο άναψε το «πράσινο φως» για να ξεκινήσουν οι διαγωνιστικές διαδικασίες. 
Μετά από δύο αρνητικές αποφάσεις δικαστικών σχηματισμών του Ελεγκτικού Συνεδρίου  κι έπειτα από δικαστική μάχη που δόθηκε στην Ολομέλεια του δικαστηρίου,  κρίθηκε, τελικά, με μεγάλη πλειοψηφία ότι η προμήθεια εξοπλισμού για το Χιονοδρομικό Κέντρο Καλαβρύτων είναι νόμιμη, καθώς εντάσσεται στις αναπτυξιακού περιεχομένου αρμοδιότητες της Περιφέρειας. 
Πρόκειται για διαδικασία με φορέα υλοποίησης την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας η οποία και χρηματοδοτεί την προμήθεια εξοπλισμού με στόχο την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό του λειτουργούντος σε δημόσια δασική έκταση Χιονοδρομικού Κέντρου, παρέμβαση που αποβλέπει γενικότερα στην τουριστική αξιοποίηση της περιοχής. 
Με την σημαντική αυτή απόφαση ανοίγει πλέον ο δρόμος για την εξ ολοκλήρου υλοποίηση του έργου αναβάθμισης του Χιονοδρομικού Κέντρου Καλαβρύτων, συνολικού προϋπολογισμού 19.800.000 ευρώ. 


Η προσφυγή, η απόφαση και το ιστορικό
Η κατατεθείσα, την 7η Ιουλίου 2020, προσφυγή για την αναθεώρηση, της, με αριθμό 1076/2020, απόφασης του έκτου (VI) Τμήματος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, την οποία, πρότεινε και αυτός να ασκηθεί, συνέταξε (με τη συνδρομή, για τα, αμιγώς, τεχνικά θέματα του πρώην Διευθυντή του Χιονοδρομικού Λεωνίδα Σπυρόπουλου) άσκησε, συζήτησε και υποστήριξε, ο κ. Γεώργιος Λαζουράς, δικηγόρος, πρώην δήμαρχος και ήδη δημοτικός σύμβουλος Καλαβρύτων, στην πλήρη Ολομέλεια του Δικαστηρίου Αυτού (αποτελούμενη από τον Πρόεδρό του, 3 αντιπροέδρους και 25 συμβούλους)-κατ΄ εντολή και ως πληρεξούσιος δικηγόρος της δημοτικής επιχείρησης του Δήμου Καλαβρύτων, με την επωνυμία «Χιονοδρομικό Κέντρο Καλαβρύτων Α.Ε.Ο.Τ.Α.»-, όσο και οι συνεκδικασθείσες μ’ αυτή, αντίστοιχες προσφυγές, που άσκησαν, κατά σειρά και συζήτησαν, η ομόρρυθμη εταιρεία «ΥΙΟΙ Ν. ΝΟΥΛΙΚΑ Ο.Ε. και η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, έγιναν δεκτές, με την με αριθμό 1637/2020 απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου, η οποία δημοσιεύθηκε, στις 3 Αυγούστου, σε έκτακτη συνεδρίαση του Δικαστηρίου Αυτού και σήμερα κοινοποιήθηκε σε όλους τους ενδιαφερομένους και η οποία έκρινε ότι, είναι νόμιμη η χρηματοδότηση του Χιονοδρομικού Κέντρου και ότι δεν κωλύεται και μπορεί να υπογραφεί το ελεγχόμενο σχέδιο της σύμβασης, με την αναδειχθείσα ανάδοχο εταιρεία. Μάλιστα, μεταξύ άλλων, η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου έκρινε και ότι «…Περαιτέρω, η διενέργεια της επίμαχης προμήθειας δεν αποτελεί απαγορευμένη επιχορήγηση, κατά την παρ.3 του άρθρου 265 του ν. 3463/2006, διότι η κρινόμενη περίπτωση αφορά προδήλως έργο για την αναβάθμιση των παγίων υποδομών και περιουσιακών στοιχείων του χιονοδρομικού κέντρου, με αναπτυξιακό χαρακτήρα και δεν εξυπηρετεί λειτουργικές δαπάνες της προσφεύγουσας Α.Ε. Ο.Τ.Α.. 
Επισημαίνεται τέλος, ότι η εν λόγω δημοτική επιχείρηση, έχουσα προς τούτο αποκλειστικό προνόμιο επί δασικής εκτάσεως, επιτελεί πράγματι κρατικό σκοπό συνιστάμενο στην τουριστική αξιοποίηση και ανάπτυξη της περιοχής…» Με την έκδοση της απόφασης αυτής, η μεγαλύτερη επένδυση στο Δήμο Καλαβρύτων, τα τελευταία σαράντα χρόνια, η πρωτίστως αναπτυξιακή επένδυση των 20.000.000 ευρώ (συνολικά με το ΦΠΑ 25.110.000,00 ευρώ) και με ίδια συμμετοχή του Χιονοδρομικού Κέντρου, μόλις 4,11%, ή 831.364,00 ευρώ ( όταν σε προηγούμενες προτάσεις χρηματοδότησης το ποσοστό της ίδιας συμμετοχής του Χ.Κ., ανερχόταν, στο ανέφικτο 28%,περίπου) για τα αναγκαία έργα της αναβάθμισης, βελτίωσης και του εκσυγχρονισμού του Χιονοδρομικού Κέντρου Καλαβρύτων, που, αποτελούσε πάγιο αίτημα και διαρκή και πολύχρονο αγώνα του Δήμου μας και των δημάρχων του, από το έτος 2000 τουλάχιστον και που στη δημαρχιακή θητεία του πρώην δημάρχου Γ. Λαζουρά, διεκδικήθηκε και εξασφαλίστηκε (το Δεκέμβριο 2018), από την προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, μπαίνει ξανά στις ράγες, μετά τον εκτροχιασμό, που είχε υποστεί, στις αρχές του χρόνου, με τις αρνητικές και διακωλυτικές για τη συνέχειά της, υπ’ αριθμ.79/2020 πράξη του ΣΤ’ Κλιμακίου και 1076/2020 απόφαση του VI Τμήματος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, που είχαν κρίνει, λανθασμένα, (γιαυτό και αναθεωρήθηκαν και ανακλήθηκαν από την Ολομέλεια), ότι, τάχα, δεν ήταν νόμιμη η διαδικασία της δημοπράτησης από την Περιφέρεια και ότι, κωλύεται, η υπογραφή της σύμβασης, με την αναδειχθείσα ανάδοχο εταιρεία (Ν. ΝΟΥΛΙΚΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ Ο.Ε.) προμήθειας των χιονοστρωτήρων και λοιπών μηχανημάτων, για το υποέργο 1, προϋπολογισμού 1.00.000 ευρώ, της συνολικής επένδυσης. 
Όπως προκύπτει από την ανάγνωση της απόφασης αυτής της Ολομέλειας του Ε.Σ., με την από 7-7-2020 προσφυγή αναθεώρησης, ο κ. Λαζουράς, και οι δικηγόροι της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας κ. Γεώργιος Καραβοκύρης και της αναδόχου εταιρείας ΥΙΟΙ Ν. ΝΟΥΛΙΚΑ Ο.Ε.,κ. Δημήτρης Παναγούλης,με τις δικές τους προσφυγές, εξέθεσαν, παρουσίασαν και αγόρευσαν εμπεριστατωμένα, στην Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου, εκθέτοντας κρίσιμους και καταλυτικούς, για την επιτυχή και θετική έκβαση του δικαστικού αγώνα, ισχυρισμούς, που στηρίζονται στη βασική θέση και στάση ζωής, πως, όταν πιστεύεις και ενστερνίζεσαι μια υπόθεση, αγωνίζεσαι να την κερδίσεις και να φέρεις θετικό αποτέλεσμα, όταν όμως, δεν την πιστεύεις, μεμψιμοιρείς, βρίσκεις δικαιολογίες, κατηγορείς τους πάντες, εκτός από τον εαυτό σου και αναζητάς «σωτήρες».
Δικαίωση

Όπως όλοι γνωρίζουν, αυτός που από την πρώτη στιγμή που εξασφαλίστηκε η χρηματοδότηση και μέχρι σήμερα και στην προεκλογική περίοδο το φώναζε, που πίστεψε και πιστεύει, ακράδαντα, στην απόλυτη νομιμότητα της χρηματοδότησης και της επένδυσης αυτής στο Χιονοδρομικό μας Κέντρο-πίστη του, μάλιστα, που επιβεβαιώθηκε, από την απόφαση της Ολομέλειας- είναι ο πρώην δήμαρχος και πρώην πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Χιονοδρομικού Κέντρου κ Λαζουράς.  Ο νέος Δήμαρχος κ Παπαδόπουλος, σε μια κίνηση η οποία συζητήθηκε μεν, αλλά εκ του αποτελέσματος φαίνεται ότι απέδωσε, ανέθεσε στον εκλογικό αντίπαλό του κ Λαζουρά, ως νομικό, την στήριξη των θέσεων του Δήμου. Επίσης και ο νέος περιφερειάρχης κ Φαρμάκης συνέδραμε όσο ήταν εφικτό στην στήριξη της υπόθεσης. 
Ο κ Λαζουράς, μαζί με τους συναδέλφους του δικηγόρους, της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και της αναδόχου εταιρείας ΥΙΟΙ Ν. ΝΟΥΛΙΚΑ Ο.Ε., αγωνίστηκαν και επέτυχαν στον τελικό βαθμό της Ολομέλειας την αναθεώρηση, προηγούμενων κρίσεων του Ελεγκτικού Συνεδρίου η βάση των οποίων κινιόταν σε άλλη προσέγγιση αρνητική, αναγνωρίζοντας τελικά ότι πρόκειται για Αναπτυξιακό Έργο της Περιφέρειας και όχι Έργο επενδυτικής δραστηριότητας του Χιονοδρομικού. 
Ευχή και ελπίδα όλων, να προχωρήσει, τάχιστα η επένδυση και στο επόμενο μεγάλο τμήμα της των 19 εκ. Ευρώ, όπως είχε σχεδιασθεί και μελετηθεί και όπως τυχόν θα επικαιροποιηθεί και να μην εκτροχιαστεί ξανά, για το καλό του Χιονοδρομικού μας Κέντρου και της προώθησης της τουριστικής και ευρύτερης ανάπτυξης του τόπου μας, που όλοι αγαπάμε και για αυτόν αγωνιστήκαμε και αγωνιζόμαστε. Η απόφαση αυτή ούτως η άλλως απελευθερώνει την επόμενη προκήρυξη να γίνει κατά τον ίδιο πλέον τρόπο.
Ούτε λοιπόν ποτέ, «ήταν στραβό το κλίμα, ούτε το έφαγε ο γάιδαρος», όπως έτρεξαν να αναφωνήσουν οι «αμπελοφιλόσοφοι»


Νεκτάριος Φαρμάκης: Συνεργαζόμαστε αποτελεσματικά με στόχο το καλύτερο για τους πολίτες
«Για εμάς η Διοίκηση έχει συνέχεια, ακόμη κι αν ερχόμαστε αντιμέτωποι με δυσκολίες που πηγάζουν από κακούς σχεδιασμούς. Η ανάπτυξη του τόπου περνά μέσα από την αναβάθμιση υποδομών, όπως το Χιονοδρομικό.  Στις «Κασσάνδρες» απαντάμε με αποτελεσματικότητα. Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και Δήμος Καλαβρύτων θα συνεχίσουν να εργάζονται με στόχο το καλύτερο για τους πολίτες. Ο εκσυγχρονισμός και η ανάπτυξη του Χιονοδρομικού Κέντρου Καλαβρύτων θα «τρέξουν» σε στέρεες βάσεις και το αποτέλεσμα θα ωφελήσει τόσο την περιοχή, όσο και ευρύτερα την Αχαΐα και τη Δυτική Ελλάδα. Τον πρώτο βήμα έγινε. Τα σπουδαία είναι μπροστά…»  δήλωσε ο Περιφερειάρχης Νεκτάριος Φαρμάκης με αφορμή την σημαντική εξέλιξη που επιτρέπει να προχωρήσει πλέον η διακήρυξη του διαγωνισμού.   

Θανάσης Παπαδόπουλος: Διασώσαμε ένα σημαντικό έργο
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Ανώνυμης Εταιρείας ΟΤΑ «Χιονοδρομικό Κέντρο Καλαβρύτων» και Δήμαρχος Καλαβρύτων Θανάσης Παπαδόπουλος εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ευμενή εξέλιξη, ευχαρίστησε την Περιφέρεια και όλους όσους συνέδραμαν ώστε να απεμπλακεί το έργο και δήλωσε: «Καταφέραμε και διασώσαμε ένα σημαντικό έργο που είναι απαραίτητο να εκτελεστεί για τη λειτουργία του Χιονοδρομικού μας Κέντρου και τα επόμενα χρόνια.  Από το 1989 που δημιουργήθηκε άλλαξε τον χαρακτήρα της περιοχής και συνδέθηκε με σημαντικές επενδύσεις στην περιοχή των Καλαβρύτων. Είναι το δεύτερο σε επισκεψιμότητα Χιονοδρομικό Κέντρο της χώρας που μετά τον εκσυγχρονισμό του είναι βέβαιο ότι θα λειτουργήσει αναπτυξιακά για την ευρύτερη περιοχή». 








Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.