Page Nav

HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

22 Ανεμογεννήτριες θα… «σκεπάσουν» το Σκεπαστό - Το αποκαλυπτικό ρεπορταζ της εφ. "Ώρα των Καλαβρύτων"

Αναδημοσιεύουμε το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του τελευταίου φύλλου της εφημερίδας "Ωρα των Καλαβρύτων" (Ιουλίου 2020), σχετικά μ...

Αναδημοσιεύουμε το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του τελευταίου φύλλου της εφημερίδας "Ωρα των Καλαβρύτων" (Ιουλίου 2020), σχετικά με το Αιολικό παρκο 44 MWatt (23 ανεμογεννήτριες) που είναι έτοιμες να τοποθετηθούν πάνω από το Σκεπαστό. 
Το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, δημιούργησε από την πρώτη στιγμή έντονες συζητήσεις και ελπίζουμε να αποτελεί εφαλτήριο διεκδικήσεων. Θυμίζουμε τον Ιούνιο του 2019 πρωτοσέλιδο της "Ωρας" έκρουε τον κώδωνα για την τοποθέτηση των πυλώνων υπερύψηλης τάσης σε βουνά των Καλαβρύτων και μετά από ένα χρόνο "θυμηθήκαμε" διεκδικήσεις, αφού πρώτα... τοποθετήθηκαν...

Το ρεπορταζ για της ανεμογεννήτριες έχει ως εξής:  
Στην τελική φάση υλοποίησης φαίνεται να μπαίνει το Αιολικό Πάρκο 44 MWatt που έχει αδειοδοτηθεί στην εταιρεία ΑΙΟΛΙΚΗ ΛΙΡΑ ΑΕ που ανήκει στην «EDF EN HELLAS A.E.». Σύμφωνα με πληροφορίες της ΩτΚ ήδη τεχνικοί μεταφορικής εταιρείας που θα μεταφέρουν τις ανεμογεννήτριες από την Τρίπολη στα Λιβαδάκια του Σκεπαστού έκαναν αυτοψίες και ήδη επεξεργάζονται λύσεις στο πώς θα γίνει η διέλευση των τεράστιων τμημάτων τους από τον Πριόλιθο στον οποίο υπάρχουν σοβαρές δυσκολίες. Με την απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας(ΡΑΕ) υπ’ αρ. 562/2018 χορηγήθηκε Άδεια Παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας για αιολικό σταθμό ισχύος 44 MW στη θέση «ΑΓ. ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ - ΔΡΙΜΩΝΑΣ - ΚΟΥΡΠΕΣ», της Δημοτικής Ενότητας Καλαβρύτων, του Δήμου Καλαβρύτων, της Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας. Δικαιούχος της άδειας είναι η εταιρεία με την επωνυμία «ΑΙΟΛΙΚΗ ΛΙΡΑ ΑΝΩΝΥΜΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ και ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» και δ.τ. «ΑΙΟΛΙΚΗ ΛΙΡΑ Α.Ε.», με μετοχική σύνθεση 100% στην «EDF EN HELLAS A.E.». Η μητρική εταιρεία EDF είναι Ιταλική και μια από τις μεγαλύτερες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα στον τομέα των ΑΠΕ. 
Η άδεια χορηγήθηκε για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από αιολικό σταθμό, εγκατεστημένης ισχύος 44MW και μέγιστης ισχύος παραγωγής 44MW, αποτελούμενο από 22 ανεμογεννήτριες μάρκας VESTAS ισχύος 2 MW η κάθε μία, με πυλώνα 88 μέτρων και με διάμετρο της φτερωτής στα 90 μέτρα. 
Ο σταθμός θα εγκατασταθεί στη θέση «ΑΓ. ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ - ΔΡΙΜΩΝΑΣ - ΚΟΥΡΠΕΣ», της Δημοτικής Ενότητας Καλαβρύτων, του Δήμου Καλαβρύτων (οι θέσεις φαίνονται στο συνημμένο σχέδιο). Για την κατασκευή του νέου Αιολικού Πάρκου στα Καλάβρυτα η αίτηση έχει υποβληθεί από τις 10 Οκτωβρίου 2008. Το έργο έλαβε άδεια παραγωγής ενέργειας στις 21 Ιουνίου του 2018, με διάρκεια 25ετίας και θα πρέπει να κατασκευαστεί έως το τέλος του 2020 και όποιας χρονικής παράτασης δοθεί για το θέμα του κορωνοϊού. Στην επένδυση θα προχωρήσει η εταιρεία «Αιολική Λίρα ΑΕ», με εφαρμογή των Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που αναμφίβολα έχουν τεθεί σε γνώση και για έγκριση από το Δήμο Καλαβρύτων και την ΠΔΕ, πριν δοθεί η έγκριση από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση. 
ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ 
Ήδη έχοντας την εμπειρία από το Αιολικό πάρκο πάνω από τους Ρωγούς είναι εμφανείς οι επιπτώσεις στην γενικότερη περιοχή που επηρεάζεται. Μια από τις πλέον σημαντικές είναι η νυχτερινή Φωτορύπανση της περιοχής των Καλαβρύτων λόγω της αναλαμπής των προστατευτικών φανών αεροπλοΐας που αναβοσβήνουν τη νύχτα και κάνουν την περιοχή σαν να «αστράφτει» συνέχεια. Ειδικά στους Ρωγούς έχουν τοποθετηθεί δεκάδες Λευκοί φανοί οι οποίοι είναι πιο οικονομικού κόστους από τους κόκκινους που έχουν μικρότερη επίπτωση στη Φωτορύπανση, ειδικά σε μεγάλες αποστάσεις. Είναι γνωστό ότι η περιοχή των Καλαβρύτων είναι από τις πλέον καθαρές από πλευράς νυχτερινής φωτορύπανσης σε όλη την Ευρώπη και για αυτό εγκαταστάθηκε στο Χελμό τομ Αστεροσκοπείο «Αρίσταρχος». Η νέα θέση τοποθέτησης των Ανεμογεννητριών έχει οπτική επαφή με τον Αρίσταρχο και μάλιστα σε απόσταση μικρότερη από 15 χιλιόμετρα. Πέρα από τις σημαντικές επιπτώσεις που θα έχει το έργο αυτό στο Σκεπαστό αφού η τοποθέτηση τους ουσιαστικά «σκεπάζει» σε τρεις πλευρές το χωριό, Ανατολικά, Δυτικά και Βόρεια, θα πρέπει να εξεταστεί η επίπτωση στον «Αρίσταρχο» τώρα πριν ξεκινήσουν οι εργασίες κατασκευής του έργου. Σημειώνεται ότι οι 20 από του 22 Ανεμογεννήτριες (ΑΓ) έχουν πλήρη οπτική εικόνα στο χωριό. Επίσης θα πρέπει να υπάρξουν αντισταθμιστικά κοινωνικής ανταποδοτικότητας για την ευρύτερη περιοχή, δεδομένου ότι το δρόμο πρόσβασης της μεταφοράς των ΑΓ τον κατασκεύασε η Περιφέρεια με κρατικό χρήμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.