HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Δήλωση της UNESCO για την Αγία Σοφία, Κωνσταντινούπολη

Αγία Σοφία: Η ΟΥΝΕΣΚΟ λυπάται βαθιά για την απόφαση των τουρκικών αρχών, η οποία ελήφθη χωρίς προηγούμενη συζήτηση και ζητεί να διατηρηθεί...

Αγία Σοφία: Η ΟΥΝΕΣΚΟ λυπάται βαθιά για την απόφαση των τουρκικών αρχών, η οποία ελήφθη χωρίς προηγούμενη συζήτηση και ζητεί να διατηρηθεί η παγκόσμια αξία της Παγκόσμιας Κληρονομιάς.

Παρίσι, Παρασκευή 10 Ιουλίου - Ο Γενικός Διευθυντής της UNESCO εκφράζει τη λύπη του για την απόφαση των τουρκικών αρχών, που ελήφθησαν χωρίς προηγούμενη συζήτηση, να αλλάξει το καθεστώς της Αγίας Σοφίας. Σήμερα το απόγευμα, μοιράστηκε τις σοβαρές ανησυχίες της με τον Πρέσβη της Τουρκίας στην UNESCO.

Η Αγία Σοφία ανήκει στις Ιστορικές Περιοχές της Κωνσταντινούπολης, μια ιδιοκτησία που είναι εγγεγραμμένη στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. «Η Αγία Σοφία είναι ένα αρχιτεκτονικό αριστούργημα και μια μοναδική μαρτυρία για αλληλεπιδράσεις μεταξύ Ευρώπης και Ασίας κατά τη διάρκεια των αιώνων. Το καθεστώς του ως μουσείου αντικατοπτρίζει την παγκόσμια φύση της κληρονομιάς του και το καθιστά ένα ισχυρό σύμβολο διαλόγου », δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής Audrey Azoulay.

Αυτή η απόφαση που ανακοινώθηκε σήμερα εγείρει το ζήτημα του αντίκτυπου αυτής της αλλαγής κατάστασης στην παγκόσμια αξία του ακινήτου. Τα κράτη έχουν την υποχρέωση να διασφαλίζουν ότι οι τροποποιήσεις δεν επηρεάζουν την εξαιρετική καθολική αξία των εγγεγραμμένων ιστότοπων στην επικράτειά τους. Η UNESCO πρέπει να ειδοποιηθεί εκ των προτέρων για οποιεσδήποτε τέτοιες τροποποιήσεις, οι οποίες, εάν είναι απαραίτητο, εξετάζονται στη συνέχεια από την Επιτροπή Παγκόσμιας Κληρονομιάς.

Η UNESCO υπενθυμίζει επίσης ότι η αποτελεσματική, χωρίς αποκλεισμούς και δίκαιη συμμετοχή των κοινοτήτων και άλλων ενδιαφερομένων που αφορά η ιδιοκτησία είναι απαραίτητη για τη διατήρηση αυτής της κληρονομιάς και την ανάδειξη της μοναδικότητας και της σημασίας της. Ο σκοπός αυτής της απαίτησης είναι η προστασία και η μετάδοση της Εξαιρετικής Καθολικής Αξίας της κληρονομιάς και είναι εγγενής στο πνεύμα της Σύμβασης Παγκόσμιας Κληρονομιάς.

Αυτές οι ανησυχίες κοινοποιήθηκαν με την Τουρκική Δημοκρατία σε αρκετές επιστολές και ξανά χθες το βράδυ με τον εκπρόσωπο της τουρκικής αντιπροσωπείας στην UNESCO. Είναι λυπηρό το γεγονός ότι η τουρκική απόφαση ελήφθη χωρίς καμία μορφή διαλόγου ή προηγούμενης ειδοποίησης. Η ΟΥΝΕΣΚΟ καλεί τις τουρκικές αρχές να ξεκινήσουν διάλογο χωρίς καθυστέρηση, προκειμένου να αποφευχθεί οποιαδήποτε επιβλαβής επίδραση στην παγκόσμια αξία αυτής της εξαιρετικής κληρονομιάς, η κατάσταση της οποίας θα εξεταστεί από την Επιτροπή Παγκόσμιας Κληρονομιάς στην επόμενη σύνοδό της.

"Είναι σημαντικό να αποφευχθεί οποιοδήποτε μέτρο εφαρμογής, χωρίς προηγούμενη συζήτηση με την UNESCO, που θα επηρέαζε τη φυσική πρόσβαση στον ιστότοπο, τη δομή των κτιρίων, την κινητή ιδιοκτησία του ιστότοπου ή τη διαχείριση του ιστότοπου", τόνισε ο Ernesto Ottone, βοηθός διευθυντής της UNESCO- Γενικά για τον πολιτισμό. Τέτοια μέτρα θα μπορούσαν να συνιστούν παραβιάσεις των κανόνων που απορρέουν από τη Σύμβαση Παγκόσμιας Κληρονομιάς του 1972.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.