Page Nav

HIDE
TRUE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG
{fbt_classic_header}

Breaking News

latest

«Σπήλαια και υπόγεια ζωή στο Δήμο Καλαβρύτων» - Ημερίδα προγράμματος LIFE GRECABAT

Ο χώρος του κτηρίου που θα αποτελέσει σύντομα το νέο κέντρο ενημέρωσης του Σπηλαίου των Λιμνών φιλοξένησε τη συνάντηση εργασίας του LIFE...

Ο χώρος του κτηρίου που θα αποτελέσει σύντομα το νέο κέντρο ενημέρωσης του Σπηλαίου των Λιμνών φιλοξένησε τη συνάντηση εργασίας του LIFE GRECABAT με θέμα: «Σπήλαια και υπόγεια ζωή στο Δήμο Καλαβρύτων: Προς μία ολοκληρωμένη προστασία και διαχείριση».
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε τηρουμένων όλων των μέτρων ασφαλείας και σε συνεργασία με τον Δήμο Καλαβρύτων, τη ΔΗ.Κ.Ε.Κ. Σπηλαίου Λιμνών Καστριών, τον Φορέα Διαχείρισης Χελμού Βουραϊκού – Γεωπάρκο Χελμού Βοραϊκού και το ΚΠΕ Κλειτορίας – Ακράτας, Συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, μέλη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και του Δασαρχείου Καλαβρύτων, του Πανεπιστημίου Πατρών και εκπρόσωποι των τοπικών αρχών.
Το πρόγραμμα περιλάμβανε την παρουσίαση των δράσεων του προγράμματος και των αναμενόμενων αποτελεσμάτων του, των επιλεγμένων ειδών χειροπτέρων και του καθεστώτος προστασίας τους, καθώς και πληροφορίες για τον οικότοπο των σπηλαίων στην Ελλάδα και τη διαχείριση τους.
Ακολούθησε μία αναδρομή στην περιβαλλοντική νομοθεσία στην Ελλάδα που αποτέλεσε το έναυσμα για να ακολουθήσει ανοιχτή συζήτηση σχετικά με την επάρκεια του υπάρχοντος θεσμικού πλαισίου και τα πρακτικά προβλήματα που προκύπτουν στην εφαρμογή της νομοθεσίας.
Μέλη του προγράμματος παρουσίασαν στους συμμετέχοντες της εκδήλωσης, το περιεχόμενο της εκπαιδευτικής βαλίτσας και την εφαρμογή εικονικής εξερεύνησης του σπηλαίου που ολοκληρώθηκαν πρόσφατα και αποτελούν σημαντικά εργαλεία ευαισθητοποίησης για τα σπήλαια και τις νυχτερίδες, ενημέρωσης και περιβαλλοντικής εκπαίδευσης. 
H ομάδα του LIFE GRECABAT εκφράζει τις θερμές της ευχαριστίες σε όλο το προσωπικό του σπηλαίου και τη Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση - Σπήλαιο Λιμνών Καστριών για την εγκάρδια υποδοχή και θερμή φιλοξενία τους.

Το Πρόγραμμα
Το έργο LIFE-ΦΥΣΗ «Ελληνικά Σπήλαια και Χειρόπτερα: Διαχειριστικές Δράσεις και Αλλαγή Συμπεριφοράς» («Greek Caves and Bats: Management Actions and Change of Attitude», LIFE17 NAT/GR/000522 – LIFE GRECABAT), στοχεύει στην εφαρμογή επιδεικτικών δράσεων διατήρησης, στην ενημέρωση του κοινού για τα σπηλαιόβια ζώα, την εφαρμογή νέων συστημάτων παρακολούθησης και την προώθηση της ολοκληρωμένης διαχείρισης των σπηλαίων.
Το έργο έχει διάρκεια 4,5 έτη (01/09/2018 – 28/02/2023) και συγχρηματοδοτείται από το χρηματοδοτικό εργαλείο LIFE της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (EC / EASME). Συντονιστής Δικαιούχος είναι το Πανεπιστήμιο Κρήτης – Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης (ΜΦΙΚ). Συνδικαιούχοι (Εταίροι) είναι: (1) Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας (ΥΠΕΝ), (2) Πράσινο Ταμείο, (3) Ινστιτούτο Σπηλαιολογικών Ερευνών Ελλάδας (ΙΝΣΠΕΕ) και (4) ΑΤΕΠΕ Διαχείριση Οικοσυστημάτων Μονοπρόσωπη ΕΠΕ (ΑΤΕΠΕ).
Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου είναι 1,270,000.00 € με 60% (762,000.00 €) Ευρωπαϊκή χρηματοδότηση και 40% (508,000.00 €) ιδία συμμετοχή των εταίρων του προγράμματος και τους συν-χρηματοδότες τους (80,000.00 € από το Ίδρυμα Α. Γ. Λεβέντη, 55,000.00 € από το Ίδρυμα Σταύρος Σ. Νιάρχος και 373,000.00 € ιδία συμμετοχή των εταίρων του προγράμματος).   
Το έργο υλοποιεί δράσεις διατήρησης σε 10 περιοχές του Δικτύου NATURA 2000 στην Ελλάδα (από Κρήτη ως Έβρο), ενώ παράλληλα ενημερώνει και καταρτίζει τους κοινωνικούς εταίρους. Έχει σαν στόχο να βελτιώσει την κατάσταση διατήρησης 10 ειδών χειρόπτερων (είδη κοινοτικού ενδιαφέροντος, Παραρτήματα II-IV Οδηγίας 92/43/ΕΟΚ) και επιλεγμένων σπηλαίων (Τύπος οικότοπου 8310, Παράρτημα Ι Οδηγίας 92/43/ΕΟΚ), βοηθώντας παράλληλα την επιβίωση της μοναδικής σπηλαιόβιας ζωής (δεκάδες ενδημικά είδη εντόμων και άλλων ασπόνδυλων ζουν μόνο σε ένα ή περισσότερα σπήλαια της Ελλάδας).
Είναι η πρώτη πανελλαδική προσπάθεια για διαχείριση, προστασία και ανάδειξη νυχτερίδων, σπηλαίων και σπηλαιόβιας ζωής. Φιλοδοξεί να γίνει παράδειγμα ολοκληρωμένης διαχείρισής τους σε εθνικό επίπεδο.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.