Page Nav

HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Η ιερή εικόνα της «Παναγίας της Μεγαλοσπηλαιώτισσας» σε διαγνωστικό έλεγχο

Η ιερή εικόνα της «Παναγίας της Μεγαλοσπηλαιώτισσας», κορυφαίο ιερό κειμήλιο της Μονής του Μ. Σπηλαίου, είναι κατά την εκκλησιαστική μας...

Η ιερή εικόνα της «Παναγίας της Μεγαλοσπηλαιώτισσας», κορυφαίο ιερό κειμήλιο της Μονής του Μ. Σπηλαίου, είναι κατά την εκκλησιαστική μας παράδοση έργο του Ευαγγελιστή Λουκά (μία εκ των τριών που δημιούργησε και σώζονται μέχρι σήμερα).
Στο πλαίσιο μελέτης της κατάστασης διατήρησης και αναγνώρισης των υλικών και των τεχνικών κατασκευής της ιερής Εικόνας που πραγματοποιείται από την Διεύθυνση Συντήρησης Αρχαίων και Νεοτέρων Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, πραγματοποιήθηκε πρόσφατα διαγνωστικός έλεγχος και ανάλυση της εικόνας με μη καταστρεπτικές μεθόδους ακτινολογικής μελέτης στον Τομέα Διαγνωστικής Επεμβατικής Ακτινολογίας της Ευρωκλινικής Αθηνών υπό την ευθύνη και καθοδήγηση του Διευθυντή του Τμήματος κ. Γ. Βάκρινου και του Συντηρητή Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης, υπεύθυνου του Εργαστηρίου Συντήρησης του Ερευνητικού Προγράμματος Αρχαίας Ελίκης κ. Κ. Κιούση.
Οι εργασίες πραγματοποιήθηκαν σε απόλυτα ελεγχόμενες συνθήκες, με σταθερές τιμές στην θερμοκρασία περιβάλλοντος, και με απόλυτη ασφάλεια.  Έγινε σάρωση ολόκληρης της έκτασης της εικόνας με αξονικό τομογράφο, με τομές πάχους 0,5 χιλιοστών, και λήψη ψηφιακής ακτινογραφίας της κεντρικής περιοχής ενδιαφέροντος με την μορφή της Παναγίας και του Θείου Βρέφους, ενώ η όλη διαδικασία τεκμηριώθηκε φωτογραφικά  σε όλα τα στάδια. Με τις χρησιμοποιηθείσες μη καταστρεπτικές μεθόδους, δηλαδή χωρίς την λήψη δείγματος από την εικόνα, όπως συνήθως συμβαίνει με τις συμβατικές μεθόδους ανάλυσης ενός έργου τέχνης, προέκυψε ένας τεράστιος όγκος διαθέσιμων πληροφοριών για την υπό εξέταση ιστορική Εικόνα ώστε οι συντηρητές του έργου μπορούν με ασφάλεια να οδηγηθούν στην επιλογή των ορθότερων τεχνικών συντήρησής του.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.