HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ: Δήµος Καλαβρύτων και ΕΣΗΕΑ τιμούν τον Ηρακλή Πετιµεζά

Απόγονος της γνωστής Καλαβρυτινής οικογενείας, ο δηµοσιογράφος και αγωνιστής Ηρακλής Πετµεζάς κατέγραψε τη δική του ιστορική διαδροµή στ...

Απόγονος της γνωστής Καλαβρυτινής οικογενείας, ο δηµοσιογράφος και αγωνιστής Ηρακλής Πετµεζάς κατέγραψε τη δική του ιστορική διαδροµή στην Εθνική Αντίσταση, κατά των κατακτητών Ναζί, την περίοδο 1941-1944 και εν συνεχεία, στην προσπάθεια εθνικής ενότητας, στο υπουργείο Τύπου και την ΕΙΡ το ‘45-’46. ∆ήµος Καλαβρύτων και ΕΣΗΕΑ τιµούν την Κυριακή τη µνήµη του, 22 χρόνια µετά τον θάνατό του ενώ θα γίνει και ξενάγηση στον ιστορικό Πύργο των Πετµεζάδων,

9 Σεπτεµβρίου 1941. Ο «Αξονας» έχει ήδη καταλάβει και ελέγχει την Ελληνική Επικράτεια και µια οµάδα ανταρτών - πατριωτών υπό τον Ναπολέοντα Ζέρβα, ιδρύει τον Ε∆ΕΣ µε στόχο τη συγκρότηση µετώπου αντίστασης στον κατακτητή.
Μέσα σε λιγότερο από ένα χρόνο ο Ε∆ΕΣ διαθέτει ήδη 5.000 άνδρες, εκπαιδευµένους υπό άκρα µυστικότητα, διατηρεί επαφές µε την κυβέρνηση στο εξωτερικό και ο Ζέρβας αναχωρεί από την Αθήνα για την οργάνωση στρατού σε Πελοπόννησο-Στερεά Ελλάδα. Μεταξύ των ανδρών που από τις 31 Ιουνίου του ’42 αναλαµβάνουν την κεντρική διοίκηση του Ε∆ΕΣ στην Αττική είναι και ο Καλαβρυτινός Ηρακλής Πετµεζάς, απόγονος της γνωστής οικογενείας αγωνιστών του 1821. Ακολουθούν συλλήψεις και διώξεις και υπό το φόβο αυτών, το Σεπτέµβριο του ’43 ο Πετµεζάς αποχωρεί από την κεντρική διοίκηση Αθηνών και αναλαµβάνει δράση στο εξωτερικό. Μέχρι τότε όµως η οργάνωση έχει προβεί σε σωρεία επαναστατικών ενεργειών και έχει εδραιωθεί στην Αντίσταση κατά του κατακτητή. Το παρατσούκλι του Η. Πετµεζά στον Ε∆ΕΣ ήταν «Νικήτας». 
Το 1945, ως δηµοσιογράφος, αναλαµβάνει πρώτος διευθυντής της ΕΙΡ (νεοσύστατο Εθνικό Ιδρυµα Ραδιοφωνίας) αλλά θα έρθει σύντοµα σε ρήξη µε των εξωτερικό παράγοντα (Αγγλοι) µε τον οποίο πάντως είχε καλές σχέσεις κατά την Αντίσταση, στην κυβέρνηση εξωτερικού. Θα παυτεί κατηγορούµενος, µε σχόλια στη «Βραδυνή», ότι παραχωρεί χρόνο πολιτικού σχολιασµού στο ΕΑΜ. «Ηταν µια εποχή µεγάλων αναβρασµών που τα πάθη, οι φιλοδοξίες, οι ανταγωνισµοί κόχλαζαν κι όπου καθένας µπορούσε να ισχυριστεί οτιδήποτε. Οι κατηγορίες ήταν καθηµερινές κι ακούγονταν τα πιο αστήρικτα πράγµατα.
Η ισχυρότερη κατηγορία ήταν ο φιλοκοµουνισµός γιατι σ’ αυτήν ήταν ευήκοο τα αυτί της εξουσίας και υπήρχε µια ευαισθησία, λόγω των νωπών γεγονότων, στην συντηρητική κοινή γνώµη. Ετσι εκαλλιεργείτο το διχαστικό πνεύµα που βόλευε πολλούς» θα αναφέρει ο ίδιος σε συνέντευξη του σε προχωρηµένη ηλικία από το διαµέρισµά του στην οδό Τσακάλωφ. Είναι γνωστό τότε ότι το υπουργείο Τύπου όπου υπηρετούσε ο Πετµεζάς, µετά τα «∆εκεµβριανά» έλεγχαν ο στρατηγός Σκόµπι. 

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ 
Ο Ηρακλής Πετµεζάς γεννήθηκε στις 29 Ιανουαρίου του 1903 και έφυγε στις 15 Ιουλίου του 1998, σε ηλικία 95 χρόνων. Εργάστηκε στην «Ακρόπολη» και υπηρέτησε υπουργός Τύπου, γενικός διευθυντής του ΕΙΡ (1945 – 46). Με την συνδροµή της συζύγου, της Φωτεινής Νικολαίδη εξέδωσε τον παράνοµο «Ελληνικό Αγώνα» και µετά «Ελευθερία» – «Ελεύθερος Κόσµος» και ανάµεσά τους το µεγάλο, χρονικά, κοµµάτι της «Ακρόπολις» και της «Απογευµατινής». Τα βιβλία του «Εθνική Αντίσταση και επανάσταση», «Το τέλος της ∆ηµοκρατίας» και «Ελληνική υποτέλεια και κλεπτοκρατία» δεν υπάρχουν στα βιβλιοπωλεία. Μια σειρά διασώθηκε στην πλούσια βιβλιοθήκη της ΕΣΗΕΑ που της τα άφησε. 

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ 
Το πρόγραµµα της εκδήλωσης αυτή την Κυριακή 19/7 ξεκινά µε την τέλεση µνηµοσύνου, ώρα 9 π.µ. στον Ι. Ν. Κοιµήσεως Θεοτόκου στη κεντρική πλατεία των Καλαβρύτων, για τα 22 χρόνια από τον θάνατο του Ηρακλή Πετµεζά. Αµέσως µετά θα τελεστεί επιµνηµόσυνη δέηση και θα πραγµατοποιηθεί κατάθεση στεφάνου στο µνήµα του εκλιπόντος στα Καλάβρυτα. 
Ακολουθεί στο κτίριο εκδηλώσεων «Πέτρινο», ειδική εκδήλωση για τη ζωή και το έργο του συνεχιστή του έργου και της λαµπρής ιστορίας της οικογένειας των Καλαβρυτινών αγωνιστών. Την κεντρική οµιλία θα κάνει ο Αντώνης Πετµεζάς, αξιωµατικός ΠΝ(εα). 
Θα ακολουθήσει η αντιφώνηση της Μαρίας Αντωνιάδου, πρόεδρου της ΕΣΗΕΑ και του Μορφωτικού Ιδρύµατος ΕΣΗΕΑ και βράβευση αριστούχων απόφοιτων του Γενικού και Τεχνικού- Επαγγελµατικού Λυκείου Καλαβρύτων. Το πρόγραµµα, µε την έναρξη της εκδήλωσης, περιλαµβάνει χαιρετισµούς εκ µέρους των Αθανάσιου Παπαδόπουλου, δηµάρχου Καλαβρύτων και του Ανδρέα Φούρα, πρώην υπουργού. Επίσης, περιλαµβάνει και επίσκεψη και ξενάγηση στον Πύργο των Πετµεζαίων, στην κοινότητα Κάτω Λουσών Καλαβρύτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.