HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Οι μαθητές της Κλειτορίας γεφύρωσαν μύθο και τεχνολογία φτιάχνοντας το Ρομπότ "Μελάμπους"

Συνεχίζεται το 1ο θερινό σχολείο στην Κλειτορία και οι μαθητές του Γυμνασίου Κλειτορίας έκαναν την έκπληξη. Με την καθοδήγηση του κα...

Συνεχίζεται το 1ο θερινό σχολείο στην Κλειτορία και οι μαθητές του Γυμνασίου Κλειτορίας έκαναν την έκπληξη.
Με την καθοδήγηση του καθηγητή τους κ. Νεκτάριου Καζάνη έφτιαξαν ένα ρομπότ και το ονόμασαν "Μελάμπους'', όπως ο μυθικός Μελάμποδας της περιοχής. 
Η κατασκευή του μάλιστα, ξεκίνησε από τον χώρο των Σπηλαίων των Λιμνών (Καστριά), όπου παρακολούθησαν και εικονική περιήγηση και η ολοκλήρωσή του, έγινε στις αίθουσες του σχολείου.
Σήμερα το απόγευμα, οι μαθητές έκαναν την πρώτη βόλτα παρέα με τον... σύγχρονο Μελάμποδα, γεφυρώνοντας αρχαίους μύθους και σύγχρονη τεχνολογία.
Η μέρα ολοκληρώθηκε με προβολή της ταινίας "Πυρήνας στο κέντρο της γης" στο προαύλιο του σχολείου.

Ποιός ήταν ο Μελάμπους
Στην ελληνική μυθολογία ο Μελάμποδας ή Μελάμπους ήταν Έλληνας μάντης, γενάρχης ολόκληρου «μαντικού γένους», των Μελαμποδιδών, που διέσωσε τη διονυσιακή θρησκεία, όπως αναφέρει η μεθομηρική παράδοση (Ηρόδοτος).
Ο Μελάμπους ήταν ένας φημισμένος μάντης και ψυχοθεραπευτής πολλά χρόνια πριν τον Τρωικό Πόλεμο και μάλιστα θεωρείται αρχαιότερος θεραπευτής από τον Ασκληπιό και τον Κένταυρο Χείρωνα. Δεν είναι καθόλου υπερβολή να υποστηρίξει κάποιος πως ο Μελάμπους ήταν ο πρώτος στα παγκόσμια χρονικά που κατάφερε να διεισδύσει στα άδυτα της ανθρώπινης ψυχής και να θεραπεύσει ψυχικά νοσήματα ήδη από την εποχή του Χαλκού.
Ο αρχαίος περιηγητής και ιστορικός Παυσανίας, στο βιβλίο του ″Τα Αρκαδικά″, (VII. 18 7 – 8), αναφέρει:
“… Υπέρ δε την Νώνακριν όρη τε καλούμενα Αροάνια και σπήλαιον εστίν εν αυτοίς. Ες τούτο αναφυγείν το σπήλαιον τας θυγατέρας του Προίτου μανείσας λέγουσιν, ας ο Μελάμπους θυσίαις τε απορρήτοις και καθαρμοίς κατήγαγεν ες χωρίον καλούμενον Λουσούς … και ηκέσατο της μανίας εν Αρτέμιδος ιερώ. Και απ’ εκείνου την Άρτεμιν ταύτην Ημερασίαν καλούσιν οι Κλειτόριοι…″ Μετάφρ. (Πάνω από τη Νώνακρη υψώνονται τα λεγόμενα Αροάνια Όρη (Χελμός), όπου υπάρχει σπηλιά, στην οποία λένε πως ανέβηκαν και βρήκαν καταφύγιο οι θυγατέρες του Προίτου, όταν τρελάθηκαν. Με μυστήριες θυσίες και καθαρμούς, ο Μελάμπους τις έφερε σε μία θέση που λέγεται Λουσοί και θεράπευσε την τρέλα τους μέσα στο Ιερό της Άρτεμης. Και από τότε οι κάτοικοι του Κλείτορα ονομάζουν την Άρτεμη ″Ημερασία″).

Το 1ο Θερινό Σχολείο
Το 1ο Θερινό Σχολείο πραγματοποιείται στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Καλαβρύτων σε συνεργασία της ΔΗ.Κ.Ε.Κ. –Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Καλαβρύτων, Σπήλαιο Λιμνών Καστριών, με το  Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας και το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, το χρονικό διάστημα από 27/7/2020 έως την Κυριακή 2/8/2020, για παιδιά ηλικίας 12-18 ετών.
Ομάδα έγκριτων ακαδημαϊκών συνεργατών ‘’θα φωτίσει’’ τις πτυχές της Αρχαίας Ελληνικής Μυθολογίας, αναλύοντας μοτίβα μυθολογίας στην Ιστορία των Επιστημών, όπως στην περίπτωση του Μελάμποδα αλλά και στη σύγχρονη Τέχνη.
Παράλληλα φοιτητές του Κοινού Διαπανεπιστημιακού Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών (ΚΔΜΠΣ) «Δημιουργική Γραφή» (ΠΤΝ/ΠΔΜ-Τμήμα Κινηματογράφου/ΑΠΘ) έχουν αναλάβει την εκπόνηση διπλωματικών εργασιών με θέμα την Αρχαία Ελληνική Μυθολογία, πιο συγκεκριμένα:
1.Μορφές και Θέματα της Αρχαίας Ελληνικής Μυθολογίας. Διδακτικές Προσεγγίσεις Δημιουργικής Γραφής.
2.Η αφήγηση ως εργαλείο θεραπείας: Το παράδειγμα του μύθου του Μελάμποδα.
3.Μοτίβα μυθολογίας στην ιστορία των επιστημών: η περίπτωση του Μελάμποδα.
4.Μοτίβα μυθολογίας στη σύγχρονη τέχνη.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.