HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

8 Regional Growth Conference: Το μεγάλο τριήμερο της Δυτικής Ελλάδας

Το Αναπτυξιακό Συνέδριο που συνδιοργάνωσαν «Πελοπόννησος» και Περιφέρεια Δ. Ελλάδας ανέδειξε τις συντεταγμένες της κυβέρνησης και των ε...

Το Αναπτυξιακό Συνέδριο που συνδιοργάνωσαν «Πελοπόννησος» και Περιφέρεια Δ. Ελλάδας ανέδειξε τις συντεταγμένες της κυβέρνησης και των εθνικών δυνάμεων της αυτοδιοίκησης, της παραγωγής, της επιστήμης, της αγοράς, της παιδείας, του πολιτισμού, σε μία νέα συνθήκη κρίσης. Μιας κρίσης, όμως, που αποτελεί, με όρους ανεστραμμένους και πρόκληση για αποφασιστικές αναθεωρώσεις.
Εδωσε τον τόνο ο ίδιος ο πρωθυπουργός σε μήνυμά του που μεταδόθηκε στην εναρκτήρια συνεδρίαση. Η χώρα πρέπει να αυξήσει την παραγωγικότητά της και να ενισχύσει τη βιωσιμότητά της επενδύοντας στα διαθέσιμα όπλα της.
Αυτό απαιτεί δραστικό εκσυγχρονισμό του ελληνικού μοντέλου.
Είχε την ευκαιρία ο Κ. Μητσοτάκης να αναφερθεί στο παράδειγμα της Πάτρας και της Αιγάλειας πριν το 1900: Γνώρισαν περίοδο ακμής γιατί ανταποκρίθηκαν στις ανάγκες των ξένων αγορών. Πέρασαν σε παρακμή όταν οι ανάγκες αυτές άλλαξαν προσανατολισμούς χωρίς οι περιοχές να προσαρμοστούν κατάλληλα.
Η ανάγκη για αποφασιστικές προσαρμογές προέκυψε και στην κρίση του 2009-2011. Αλλά δεν προχωρήσαμε όσο γρήγορα έπρεπε και στην οριζόντια έκταση που έπρεπε. Η διπλή συγκυρία -κορονοϊός και επαναστατικές εξελίξεις στις νέες τεχνολογίες- μας υποχρεώνουν να επισπεύδουμε.
Η περιοχή μας μπορεί να έχει ρόλο στη νέα εποχή. Χάρη στις μεταφορές, τις έξυπνες καλλιέργειες, στη σύνδεσή της με τη φθηνή ενέργεια, στην καινοτομία και το πανεπιστήμιό της με την περιφερειακή ερευνητική και επιχειρηματική δραστηριότητα στο αντικείμενο, χάρη επίσης στον εξειδικευμένο τουρισμό και τον πολιτισμό.
Μια πρώτη αφορμή μάς δίνουν οι εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από το 2021, όπου η Αχαΐα και η Δ. Ελλάδα μπορούν να αποτελέσουν παίκτες με μεγάλη προοπτική στην εξιστόρηση του εθνικού αφηγήματος, με ανθεκτικούς θεσμούς μακράς διαρκείας.
Το συνέδριο τόνωσε τις συζητήσεις και τις επαφές, συνδυάστηκε με γαστρονομία και τέρψη, με όρους επίσης αναπτυξιακούς, αφού παρουσιάστηκαν ιδέες για θεσμούς και προϊόντα που μπορούν να φέρουν πόρους και δουλειές. Ηταν η πρώτη συνεδριακή διοργάνωση στη χώρα που έγινε με φυσική επαφή μετά την επιδημία. Και «έπαιξε» στα κεντρικά ενημερωτικά δίκτυα.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.