Top Ad

HIDE

HIDE_BLOG

HIDE_BLOG
{fbt_classic_header}

Classic Header

Breaking News:

latest


«Πέτα Ψυχή» στα Καλάβρυτα - Αυλαία των εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια από των Αγώνα του ’21

Συνέντευξη Τύπου παραχώρησαν σήμερα Πέμπτη 30 Ιουλίου, ο Δήμαρχος Καλαβρύτων Θανάσης Παπαδόπουλος, ο Εντεταλμένος Σύμβουλος και Βοηθός Π...

Συνέντευξη Τύπου παραχώρησαν σήμερα Πέμπτη 30 Ιουλίου, ο Δήμαρχος Καλαβρύτων Θανάσης Παπαδόπουλος, ο Εντεταλμένος Σύμβουλος και Βοηθός Περιφερειάρχη για το συντονισμό των εκδηλώσεων της επετείου των 200 ετών από την Επανάσταση του 1821, Ανδρέας Φίλιας και ο Πρόεδρος του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου, Οδυσσέας Ζώρρας και αφορούσε την διοργάνωση συναυλίας με τίτλο «Πέτα Ψυχή» στα Καλάβρυτα, (στις 8 Αυγούστου 2020) από τη Συμφωνική Ορχήστρα του Ανοικτού Πανεπιστημίου, η οποία αποτελεί και τον προπομπό των εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν στη Δυτική Ελλάδα το 2021 για την συμπλήρωση των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση του 1821.

«Πέτα Ψυχή»
Με την συναυλία υπό το τίτλο «Πέτα Ψυχή» η οποία παρουσιάζεται στα Καλάβρυτα, από την Συμφωνική Ορχήστρα του Ανοικτού Πανεπιστημίου, με έργα, εμπνευσμένα από τα τραγούδια των Κλεφτών και Αρματωλών, μπροστά από το Μουσείο Ολοκαυτώματος, ανοίγει το επόμενο Σάββατο 8 Αυγούστου το βράδυ η αυλαία των εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια από των Αγώνα του ’21. 
Κατά τη διάρκεια της συναυλίας θα παρουσιαστούν συμφωνικά έργα του μεγάλου συνθέτη Νίκου Σκαλκώτα και άλλων Ελλήνων και ξένων συνθετών που εμπνεύστηκαν από την Ελληνική Επανάσταση.
Η εκδήλωση με την οποία ανοίγει το πρόγραμμα των κοινών επετειακών εορτασμών της Περιφέρειας, με φορείς και οργανώσεις, όπως εξήγησε σήμερα ο εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος Ανδρέας  Φίλιας, είναι ο καρπός της συνεργασίας του Δήμου Καλαβρύτων και του ΕΑΠ και εντάσσεται στην "ομπρέλα" το προγράμματος που θα υλοποιηθεί, έως και τα τέλη του 2021, υπό την αιγίδα της ΠΔΕ σε όλη τη Δυτική Ελλάδα.
«Είναι μια συνεργασία εμβληματική για το ανώτατο επίπεδο διακυβέρνησης στην επικράτεια της Δυτικής Ελλάδος, με δεδομένο την αγαστή συνεργασία και σε επίπεδο Δήμων και την ανάγκη της δημόσιας διοίκησης να λειτουργεί παράλληλα με τα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα και Οργανισμούς» τόνισε ο κ.Φίλιας χθες κατά τη διάρκεια της Συνέντευξης Τύπου στα γραφεία του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδος.
Το γεγονός ότι η περιοχή των Καλαβρύτων, τόπος όπου προέρχονται μεγάλες οικογένειες οπλαρχηγών και αγωνιστών, τόπος όπου βρίσκεται η κοιτίδα από την οποία ξεπήδησε ο Εθνικοαπελευθερωτικός Αγώνας του ’21 -αλλά αποτελεί παράλληλα και την σημαντικότερη μαρτυρική πόλη της χώρας, κατά την περίοδο της Αντίστασης 1940 έως 1944- θα ανοίξει το πρόγραμμα των εκδηλώσεων «Δυτική Ελλάδα 2021», επεσήμανε από την πλευρά του χθες ο Δήμαρχος της πόλης Αθ. Παπαδόπουλος.   
Ο τόπος του περιβόλου και το αίθριο του Δημοτικού Μουσείου Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος επελέγη ως χώρος καθώς η συναυλία θα αποτελέσει μια «γέφυρα μνήμης» η οποία, με ένδυμα την συμφωνική μουσική, θα διέλθει μέσα στον ιστορικό χρόνο αντίστροφα, με αφετηρία το Καλαβρυτινό Ολοκαύτωμα του Δεκεμβρίου του ’43, για να φτάσει 200 χρόνια πριν, στην έναρξη της Επανάστασης του 1821.     
«Η συναυλία θα διεξαχθεί στη θέση που της αρμόζει, στα Καλάβρυτα, έναν τόπο ιστορικό, έναν τόπο συμβολικό, γνωστό στην ανθρωπότητα για τις θυσίες του αγώνα για ειρήνη και ελευθερία, σε όλη την Ευρώπη. Είναι μια ακόμη μεγάλη αναγνώριση και αποτελεί μια πρωτοβουλία η οποία προετοιμάστηκε εδώ και καιρό μετά και από συμφωνία με τον Περιφερειάρχη Νεκτάριο Φαρμάκη ο οποίος εκτίμησε κατά την παλαιότερη συνάντησή μας ότι η Δυτική Ελλάδα διαθέτει δύο μεγάλες φλόγες, των Καλαβρύτων και της Ι.Π. Μεσολογγίου» ανέφερε ο Δήμαρχος της μαρτυρικής Πόλης.    
Θα συμμετάσχουν στο Πιάνο ή Ελενα Φέντκο, η υψίφωνος Λένα Σουρμελή ενώ τη διεύθυνση της Ορχήστρας θα έχει η Φαίδρα Γιαννέλου. Την Καλλιτεχνική Επιμέλεια της συναυλίας θα έχει ο μουσικός του Ε.Α.Π. Ιωάννης  Αναγνωστόπουλος.
Μια συναυλία με εθνική εμβέλεια, στο πλαίσιο μιας σειράς πρωτοβουλιών, που θα λάβουν διεθνή χαρακτήρα απήχηση την οποία αναλαμβάνει το ΕΑΠ, όπως εξήγησε χθες ο πρόεδρος του ΕΑΠ καθηγητής Οδυσσέας-Ιωάννης Ζώρας.
«Μια συναυλία προεόρτια των εκδηλώσεων του 2021 η οποία γίνεται σε μια κρίσιμη περίοδο για να δοθεί και μια απάντηση για την Αγια-Σοφιά, μια μικρή βέβαια απάντηση αλλά όπως είπε και ο Κολοκοτρώνης, ‘ξεκινήσαμε χωρίς, άρματα, είχαν και τα κάστρα αλλά εμείς ξεκινήσαμε» ανέφερε ο κ.Ζώρας, τονίζοντας την ανάγκης της ανάγκης της ενότητας και κοινής έκφρασης των Ελλήνων, όπως εκφράζεται μέσα από την συνεργασία της Περιφέρειας και των Δήμων της Δυτικής Ελλάδος, στο πρόγραμμα εορτασμού για τα 200 χρόνια από το 2021.

➠ Στην συνέντευξη τύπου που κάλυψε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS, παραβρέθηκε επίσης ο Πρόεδρος της ΔΗΚΕΚ Σπήλαιο Λιμνών Καστριών κ. Κούκιος και ο Περιφερειακός Σύμβουλος και μέλος της επιτροπής της Περιφέρειας κ. Δημήτρης Κατσικόπουλος
Η συναυλία έχει ενταχθεί στα πλαίσια των φετινών εκδηλώσεων για το Καλοκαίρι Πολιτισμού στα Καλάβρυτα που συνδιοργανώνουν η ΔΗΚΕΚ (Δημοτική και Κοινωφελής Επιχείρηση Καλαβρύτων) και ο Δήμος Καλαβρύτων.
➠ Θα προηγηθεί την Παρασκευή 31 Ιουλίου συναυλία για το Καλαβρυτινό Ολοκαύτωμα με το έργο του Δ. Τσακνή «Ειρήνη», ώρα 9:00 μμ. με την Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων σε θεατρική απόδοση της Αννα Μονογιού. Τη διεύθυνση της ορχήστρας θα έχει ο Τάσος Συμεωνίδης.
➠ Επίσης, αυτή την Τρίτη 4 Αυγούστου η Γιώτα Νέγκα, με την Ορχήστρα Νυκτών Εγχόρδων του Δήμου Πατρέων, ώρα 9:00 μ.μ. στην κεντρική πλατεία στα Καλάβρυτα θα γίνει συναυλία πάλι με επετειακό χαρακτήρα, το Καλαβρυτινό Ολοκαύτωμα, υπό τον τίτλο «Με τα Μάτια Κλειστά» σε Δ/νση του Τάσου Συμεωνίδη.  
για το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS
Νίκος Κυριαζής         

Δεν υπάρχουν σχόλια