Page Nav

HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Γίνε ΕΘΕΛΟΝΤΗΣ στον Τόπο σου

Αγαπητοί Φίλοι και Συμπατριώτες με την δύναμη της φωτιάς ο Άνθρωπος κατάφερε, να φύγει από τα σπήλαια και να δημιουργήσει τον πολιτισμό,...

Αγαπητοί Φίλοι και Συμπατριώτες με την δύναμη της φωτιάς ο Άνθρωπος κατάφερε, να φύγει από τα σπήλαια και να δημιουργήσει τον πολιτισμό, αλλά η φωτιά είναι εκείνη, που αν ξεφύγει από τον έλεγχο του, μπορεί. να προξενήσει μεγάλες καταστροφές μέσα σε λίγα λεπτά.
Παρατηρούμε ότι το συντριπτικό ποσοστό των δασικών πυρκαγιών, προέρχεται από τον παράγοντα άνθρωπο. Η ανθρώπινη βούληση (πρόθεση) ή η ανθρώπινη αδιαφορία  (αμέλεια) είναι η κύρια αιτία των δασικών πυρκαγιών.
Οι περισσότεροι αν όχι όλοι μας έχουμε, δει τα πανέμορφα δάση της χώρας μας, να καταστρέφονται μέσα σε λίγες ώρες από τις φλόγες, μαζί με ότι άλλο βρεθεί μπροστά στην καταστροφική μανία της πυρκαγιάς,  όπως σπίτια, εργοστάσια, ποιμνιοστάσια, γεωργικές καλλιέργειες κλπ.
Δεν χρειάζεται Θεατές η κατάσβεση της Φωτιάς!
Χρειάζεται Πρόληψη  από Εμάς.
Προσέχουμε, με τις εργασίες που ασχολούμαστε τις ημέρες της αντιπυρικής περιόδου (1 Μαΐου έως 31 Οκτωβρίου).Αποφεύγουμε τις υπαίθριες θερμές εργασίες, που ενδέχεται να προκαλέσουν πυρκαγιά (οξυγονοκολλήσεις, χρήση τροχού ή άλλου εργαλείου, που εκτοξεύει σπινθήρες).Δεν ανάβουμε υπαίθριες ψησταριές (barbeque) κατά τους θερινούς μήνες εντός των δασών, ούτε σε χώρους που υπάρχουν ξερά χόρτα και κλαδιά. Αποφεύγουμε το κάπνισμα των μελισσών και δεν εγκαταλείπουμε τα αναμμένα υπολείμματα καύσης στην ύπαιθρο, διότι ενδέχεται να αναζωπυρωθούν και να προκαλέσουν πυρκαγιά κλπ.
Μην ξεχνάτε ότι η Φωτιά σβήνεται εν τη γένεση της!
Μπορείτε, να προσφέρετε  βοήθεια :
Δημιουργώντας Ομάδες Πυρασφάλειας σε συνεργασία με τον Πρόεδρο του χωριού σας,
Σημαντική είναι η βοήθεια σας, την στιγμή που βλέπεται Πυροσβεστικό Όχημα, να κατευθύνεται σε πυρκαγιά και Εσείς το διευκολύνεται ώστε να  προσπεράσει.
Σκεφτείτε, πριν παρκάρετε στο χωριό σας , ακόμη και σε στενούς δρόμους  των Καλαβρύτων, της Κλειτορίας, της Δάφνης, της Αροανίας και των Τριποτάμων  ότι σε ανύποπτο χρόνο, θα χρειαστεί η διέλευση Πυροσβεστικού οχήματος. Πολλές φορές έχει, συμβεί νύχτα αλλά και ημέρα, να ψάχνουμε τους ιδιοκτήτες των αυτοκινήτων !
Με το να πληροφορήσετε τις δυνάμεις Πυρόσβεσης για την συντομότερη οδό προσέγγισης της Φωτιάς και την κατάσταση του δρόμου , είναι ότι καλύτερο.
Με το να αναζητήσετε γνωστά σας πρόσωπα, που έχουν παρκάρει, σε σημεία τα οποία δεν διευκολύνουν  την πρόσβαση των δυνάμεων Πυρόσβεσης.
Με το να ενημερώσετε τις δυνάμεις Πυρόσβεσης για ΑμεΑ και υπερήλικες που υπάρχουν στο χωριό σας και οι οποίοι ζουν μόνοι τους και θα χρειαστούν βοήθεια σε περίπτωση εκκένωσης του χωριού .
Τις νυχτερινές ώρες το ανάγλυφο της περιοχής δεν είναι εμφανές στις δυνάμεις Πυρόσβεσης, δίνοντας πληροφορίες για την συντομότερη οδό προσέγγισης και την κατάσταση της οδού.
Τις νυχτερινές ώρες και όταν έχει εκδηλωθεί φωτιά, ενημερώνετε τους συγχωριανούς σας για την ύπαρξη της φωτιάς.
Να είστε συνετοί με τη χρήση του νερού από το δίκτυο ύδρευσης του χωριού σας, έχουν συμβεί περιπτώσεις που οι Πυροσβεστική κρουνοί, είχαν έλλειψη νερού λόγο της  αλόγιστης κατανάλωσης που είχε γίνει.
Φίλοι και Συμπατριώτες όταν Προσέχουμε, μπορούμε και να Έχουμε.
Γίνε ΕΘΕΛΟΝΤΗΣ στον Τόπο σου.
Ενέργειες, τις οποίες πρέπει να Κάνουμε, μόλις αντιληφθούμε μια πυρκαγιά  :
• Τηλεφωνούμε στους αριθμούς κλήσης 26920 23199  (Πυροσβεστική Υπηρεσία Καλαβρύτων), στο 199 ή 112 και Δίνουμε σαφείς πληροφορίες, για την τοποθεσία και το ακριβές σημείο που βρισκόμαστε, για τη συγκεκριμένη θέση που βλέπουμε την πυρκαγιά 
• Περιγράφουμε το είδος της βλάστησης που καίγεται 
• Προσδιορίζουμε την κατεύθυνση της πυρκαγιάς 
• Ενημερώνουμε για την ένταση και τη διεύθυνση του ανέμου στην περιοχή.
Η κλήση στον αριθμό 199 είναι χωρίς χρέωση, τόσο από σταθερό τηλέφωνο, όσο και από κινητό. Σε περίπτωση που το κινητό μας τηλέφωνο εμφανίζει στην οθόνη τις ενδείξεις «κλήσεις έκτακτης ανάγκης» ή «εκτός δικτύου», έχουμε τη δυνατότητα να τηλεφωνήσουμε στον αριθμό 112, που είναι επίσης αριθμός έκτακτης ανάγκης και ισχύει για όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πολιτική Προστασία  Δήμου Καλαβρύτων 
Αλέξης Λεχουρίτης 

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.