HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ: ΣΕ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΜΗΝΑ Η ΔΗΜΟΣΙΑ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ

« Μέσα σε εννέα μήνες πετύχαμε, πιστεύουμε, αρκετά. Τα καλύτερα, αλλά και τα πιο δύσκολα ακολουθούν… Μόνο με κοινή δράση, σύμπνοια, ξεκ...


«Μέσα σε εννέα μήνες πετύχαμε, πιστεύουμε, αρκετά. Τα καλύτερα, αλλά και τα πιο δύσκολα ακολουθούν… Μόνο με κοινή δράση, σύμπνοια, ξεκάθαρο και όχι καιροσκοπικό λόγο, θα καταφέρουμε να ολοκληρώσουμε αυτό το έργο στην τρέχουσα συμβατική περίοδο. Είναι μια μάχη που μας χρειάζεται όλους!».
Με τα λόγια αυτά ο Περιφερειάρχης, Νεκτάριος Φαρμάκης, κάλεσε σε συστράτευση για την έλευση του Φυσικού Αερίου στη Δυτική Ελλάδα, κατά την εισήγησή του σήμερα Τετάρτη 24 Ιουνίου 2020 στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου μέσω τηλεδιάσκεψης.
Ο Περιφερειάρχης  εξήγγειλε ότι σε λιγότερο από ένα μήνα αναμένεται η έκδοση της δημόσιας πρόσκλησης για την υποβολή πρότασης και τεχνικού δελτίου από την ΔΕΔΑ για την ένταξη και υλοποίηση του έργου.
«Το έργο αυτό, όταν υλοποιηθεί, δεν θα ανήκει σε κανένα. Θα ανήκει μόνο στη Δυτική Ελλάδα. Γιατί αυτός ο τόπος δεν έχει… “πατερούληδες”. Μόνο ανθρώπους… Γι’ αυτούς πολιτευόμαστε, από αυτούς εκλεγόμαστε και σ αυτούς απολογούμαστε» πρόσθεσε ο κ. Φαρμάκης, σημειώνοντας πως ήδη, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έχει αποστείλει επιστολή στην Επιτελική Δομή ΕΣΠΑ ΥΠΕΝ - Τομέας Ενέργειας για την υποβολή δελτίου εξειδίκευσης για τη δράση «Ανάπτυξη δικτύων φυσικού αερίου χαμηλής και μέσης πίεσης στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας».
Με την υποβολή του - που αναμένεται εντός της εβδομάδας-  ολοκληρώνονται οι προκαταρτικές ενέργειες για την προετοιμασία δημόσιας έκδοσης πρόσκλησης από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του ΠΕΠ Δυτικής Ελλάδας.
Ακόμα, κατά την τοποθέτησή του, ο κ. Φαρμάκης απηύθυνε ανοικτό κάλεσμα στον Δήμο Πατρέων να επανέλθει στο τραπέζι του διαλόγου. «Το αύριο πρέπει να μας βρει ενωμένους» υπογράμμισε και πρόσθεσε: «Σε κοινή γραμμή με τους Δήμους Αγρινίου και Πύργου διαμορφώνονται οι προϋποθέσεις αναζήτησης και παραχώρησης κατάλληλων εκτάσεων προκειμένου να ολοκληρωθεί η χωροθέτηση των εγκαταστάσεων αποθήκευσης υγροποιημένου φυσικού αερίου και τροφοδοσίας των δικτύων. Ένα στοίχημα που με σύνεση και κοινωνική συναίνεση πρέπει να κερδίσουμε. Σε αυτή την προσπάθεια, θα ήταν χαρά μας να έχουμε μαζί μας και τον Δήμο Πατρέων».
Σημειώνεται πως ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε διεξοδικά στο χρονικό της διεκδίκησης και παρατήρησε ότι «το έργο τον Σεπτέμβριο 2019 παραλήφθηκε από την νέα περιφερειακή αρχή σε σημείο μηδέν»», ενώ ως προς την διεκδίκηση της Περιφέρειας, ξεκαθάρισε πως έστω και αν υλοποιηθεί η έλευση υγροποιημένου αερίου, κανείς δεν παραιτείται από τη βασική διεκδίκηση, που δεν είναι άλλη από την επέκταση του αγωγού Φυσικού Αερίου. «Στοχεύουμε στην αναβίωση της κατασκευής αγωγού διέλευσης του Φυσικού Αερίου. Σε όλες μας τις τοποθετήσεις, έχουμε θέσει το ζήτημα αυτό στην κυβέρνηση της χώρας» ανέφερε, αποκαλύπτοντας μάλιστα ότι τον περασμένο Δεκέμβριο, σε συνάντηση  με τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστή Χατζηδάκη και την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου έγινε αποδεκτό το αίτημα για επανεξέταση του ζητήματος διασύνδεσης της Δυτικής Ελλάδας μέσω αγωγού από την Κόρινθο προς την Πάτρα. «Μόνιμη και μακροπρόθεσμη επιδίωξή μας είναι ο αγωγός. Δεν παραιτούμαστε. Και μπορούμε όλοι να ομονοήσουμε σε αυτή την επιλογή, ώστε σύσσωμα και συντεταγμένα να την διεκδικήσουμε. Ο λόγος μας λοιπόν, πρέπει να είναι ξεκάθαρος και ενωτικός. Αυτό μας έλλειψε στην περιοχή τα προηγούμενα χρόνια. Ενωμένοι, ας μετατρέψουμε την αυτοδιοίκηση σε ισχυρό διεκδικητικό μέτωπο…» κατέληξε.
Στη συνεδρίαση παρενέβη και ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΔΑ Μάριος Τσάκας, αναφέροντας μεταξύ άλλων πως «το έργο της έλευσης του φυσικού αερίου είναι  πλέον ορατό, ενώ προ εξαμήνου φοβόμασταν ότι δεν θα βλέπαμε φως…». Ο ίδιος, πρόσθεσε ότι από τον Δεκέμβριο και μετά ακολουθήθηκαν τα βήματα που συμφωνήθηκαν στην σύσκεψη της Πάτρας, με αποτέλεσμα οι διαδικασίες να βρίσκονται πια σε προωθημένο στάδιο. «Αναμένουμε να βγει η πρόσκληση από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Ε.Π «Δυτική Ελλάδας 2014-2020» κι έπειτα από το βήμα αυτό θα προσδιοριστούν και με ακρίβεια τα χρονοδιαγράμματα» συμπλήρωσε, επιμένοντας ότι χρονικός ορίζοντας για την ολοκλήρωση του συγχρηματοδοτούμενου έργου είναι το τέλος του 2023, ενώ η εταιρία έχει τη δυνατότητα να συνεχίσει με επεκτάσεις στις συνδέσεις έως και το 2043. Αναφερόμενος στην επικαιροποίηση του σχεδιασμού ανέφερε ότι πολλαπλασιάστηκαν οι συνδέσεις, ωστόσο δεν θα χρειαστούν περισσότερες από δύο δεξαμενές αποθήκευσης στην Πάτρα. Ακόμα, υπογράμμισε πως η εταιρία σχεδιάζει ένα ασφαλές έργο και κατέληξε: «Αναγνωρίζουμε το ενεργειακό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Δυτική Ελλάδα και προσπαθούμε να φέρουμε ένα φθηνότερο καύσιμο που κυρίως απευθύνεται σε οικιακούς, εμπορικούς χρήστες και κάποιες βιομηχανίες».
Αντιστοίχως, εκ μέρους της ΔΕΣΦΑ η Τατιάνα Ελευθεριάδου ανέφερε ότι η Επιχείρηση μελετά όλες τις εφικτές λύσεις, δηλαδή τα έργα μικρής κλίμακας, αλλά και την περίπτωση της επέκταση του αγωγού για την Δυτική Ελλάδα, χωρίς όμως στην παρούσα φάση να υπάρχει κάτι ανακοινώσιμο.
Στη συνεδρίαση συμμετείχαν ακόμη εκ μέρους της ΔΕΣΦΑ οι Σωτήρης Φώλιας και Ιωάννης Χωματάς, οι Δήμαρχοι Αγρινίου Γιώργος Παπαναστασίου  και Καλαβρύτων Θανάσης Παπαδόπουλος εκπροσωπώντας την ΠΕΔ, Πρόεδροι του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας Βασίλης Αϊβαλής, του τμήματος Αιτωλοακαρνανίας Στυλιανός Μπλέτσας, του Περιφερειακού Επιμελητηρίου Δυτικής Ελλάδας Παναγιώτης Τσιχριτζής, του Περιφερειακού Συμβουλίου Έρευνας και Καινοτομίας Δυτικής Ελλάδας Ιωάννης Καλαβρουζιώτης, του ΣΕΒΙΠΑ Πέτρος Μαντάς, ο Προϊστάμενος Μονάδας Α: Προγραμματισμού και Αξιολόγησης της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Ε.Π. Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας Ευάγγελος Γεωργίου..

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.

EURO 2024 - Highlights