HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Με κάθε επισημότητα ο εορτασμός των 193 ετών από τη νικηφόρα Μάχη του Μεγάλου Σπηλαίου (ΦΩΤΟ)

24 Ιουνίου 1827 – 24 Ιουνίου 2020... Εκατόν ενενήντα τρία χρόνια πέρασαν από την ημέρα που οι μοναχοί της ιστορικής και παλαιφάτου Ιεράς Μο...

24 Ιουνίου 1827 – 24 Ιουνίου 2020... Εκατόν ενενήντα τρία χρόνια πέρασαν από την ημέρα που οι μοναχοί της ιστορικής και παλαιφάτου Ιεράς Μονής του Μεγάλου Σπηλαίου μαζί με λιγοστά παλικάρια κατατρόπωσαν την μέχρι τότε ανίκητη στρατιά τού Ιμπραήμ Πασά, σε μία μάχη που έμελλε να γραφεί με χρυσά γράμματα στη νεώτερη ιστορία της Ελλάδος αλλά και του Μοναχισμού! Διότι η περίφημη Μάχη του Μεγάλου Σπηλαίου απέβη καθοριστική για την έκβαση του αγώνα της Παλιγγενεσίας και την απελευθέρωση του Γένους από την τετρακοσιόχρονη δουλεία, αποδεικνύοντας εμπράκτως πως το ευλογημένο ράσο βρίσκεται πάντοτε μάχιμο στο πλευρό του λαού μας!
Πιστοί στο ιερό χρέος τους και συνεχίζοντας την πολυετή παράδοση, η Ιερά Μονή του Μεγάλου Σπηλαίου υπό τον Καθηγούμενό της, Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη Καλλίνικο Αποστολόπουλο και τη Μοναστική Κοινότητα, το Διοικητικό Συμβούλιο της Παγκαλαβρυτινής Ενώσεως, σε συνεργασία με τον Δήμο Καλαβρύτων, εόρτασαν και φέτος την μνήμη της ιστορικής εκείνης ημέρας με διήμερο εκδηλώσεων, για την υ-λοποίηση των οποίων συνεργάστηκαν πολιτιστικοί σύλλογοι της περιοχής αλλά και από άλλα μέρη της Ελλάδας. 
Το πρωί της Κυριακής τελέστηκε ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία στην Ιερά Μονή, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πατρών κ. Χρυσοστόμου, συλλειτουργούντος του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας κ. Ιερωνύμου και συμπροσευχομένου του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου πρώην Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Αμβροσίου. 
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρών αναφέρθηκε στο νόημα και το μήνυμα της ημέρας, σημειώνοντας ότι αυτή η πατρίδα και αυτός ο λαός έχουν μέλλον μόνο όταν αναπνέουν τον ίδιο αέρα, της πίστεως δη-λαδή στον αληθινό Θεό και της αγάπης σε αυτόν τον τόπο. Από την Αγία Λαύρα ξεκίνησε η επανάσταση, στο Μέγα Σπήλαιο όμως ήρθε η θυσία των καλογέρων να επισφραγίσει την τελική νίκη κατά των Τούρκων και την δόξα της Ελλάδος! Τέλος, προέτρεψε να κρατήσουμε αυτή την παρα-καταθήκη μέσα στην ψυχή και την καρδιά μας. 
Στην αντιφώνησή του, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Ιερώνυμος, ευχαρίστησε ευγνωμόνως τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Πατρών για την φιλάδελφο παρουσία του και, απευθυνόμενος στους πιστούς, που παρά τις δύσκολες συνθήκες της περιόδου αυτής κατέκλεισαν την Ιερά Μονή με την ζωντανή παρουσία τους, τόνισε ότι η πίστη στον Χριστό είναι η μοναδική σανίδα της σωτηρίας μας, αλλά και της πατρίδας μας. Τέλος, εξέφρασε τις θερμές ευχαριστίες του σε όλους όσοι συνέβαλαν στην διοργάνωση των φετινών εκδηλώσεων. 
Στο σύντομο χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της Παγκαλαβρυτινής Ενώσεως κ. Δημήτριος Βαρβιτσιώτης παρουσίασε την κ. Αναστασία Μπαλασοπούλου, Διδάκτορα του Πανεπιστημίου Αθηνών, η οποία στη συνέχεια εκφώνησε τον πανηγυρικό της ημέρας με θέμα «Η νικηφόρα μάχη του Μεγάλου Σπηλαίου ως αποτέλεσμα της επανασύνδεσης των Ελλήνων». Αναφέρθηκε στο κλίμα της εποχής, στα γεγονότα που προηγήθηκαν και προετοίμασαν την ιστορική μάχη, στην καίρια συμβολή, το εκκλησιαστικό και εθνικό ήθος αλλά και την γενναιότητα του Ηγουμένου της Μονής, των μοναχών, των οπλαρχηγών και των επίλεκτων ελληνικών μονάδων τους, που οδήγησαν στην τελική νικηφόρα έκβαση και την αποπομπή των στρατευμάτων του Ιμπραήμ Πασά. 
Ακολούθησε η συγκινητική και επιτυχημένη αναπαράσταση της μάχης του Μεγάλου Σπηλαίου από τη Διασυλλογική Ομάδα Θεάτρου της Παγκαλαβρυτινής Ενώσεως. Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με την τιμητική διέλευση οργανωμένων τμημάτων αρματωμένων φουστανελοφόρων και ιππικού καθώς και χορευτικών τμημάτων καλαβρυτινών συλλόγων, που κέρδισαν το αυθόρμητο και ζεστό χειροκρότημα του πολυπληθούς κοινού.

Με πολλές συμμετοχές 
Στις εορταστικές εκδηλώσεις συνεργάστηκαν, η «Ομοσπονδία Συλλόγων ο Αρχαίος Κλέιτωρ», ο Παγκαλαβρυτινός Σύλλογος Πάτρας, οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι: Καλαβρύτων, Κλειτορίας, Σκεπαστού, Λυκούριας, Άνω Κλειτορίας, Κέρτεζης, Σκοτάνης, Κλειτορίας, Σοποτού και οι σύλλογοι "Βοστίτσα 1821", "Ελληνομνήμονες" οι Ναδουσαίοι, Αγία Τριάδα Καλαμάτας και οι "Μωραΐτες εν χορώ".
Μετα το πέρας της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας (δείτε εδώ) ακολούθησαν μοναστηριακά κεράσματα στο αρχονταρίκι της Μονής (απ όπου και το κύριο φωτογραφικό υλικό) και η Αναπαράσταση της προετοιμασίας και της μάχης του Μεγάλου Σπηλαίου κατά του Ιμπραήμ, από τη Διασυλλογική Ομάδα Θεάτρου της Παγκαλαβρυτινής Ενώσεως.
Παραβρέθηκαν
Στις εορταστικές εκδηλώσεις παραβρέθηκαν οι Απόγονοι Αγωνιστών του 1821 κ Αντώνης Πετιμεζάς, Φίλιππος Σαρδελιάνος και Ιάσωνας Φωτήλας. 
Στις εορταστικές εκδηλώσεις συνεργάστηκαν, η «Ομοσπονδία Συλλόγων ο “Αρχαίος Κλείτωρ”, οι ομάδες Αναβιωτών 1821  "Βοστίτσα 1821", οι «Νεδουσαίοι Μεσσηνίας», ο σύλλογος αναβιωτών «Αγίας Τριάδας Καλαμάτας» - περιοχή της καταγωγής του Αγωνιστή Μέλιου οπλαρχηγού που σκοτώθηκε στη Μάχη του μεγάλου Σπηλαίου - , η ομάδα «Φρουρά», οι «Μωραΐτες εν χορώ», ο Παγκαλαβρυτινός Σύλλογος Πάτρας, οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι: Καλαβρύτων, Κλειτορίας, Σκεπαστού, Λυκούριας, Άνω Κλειτορίας, Κέρτεζης, Σκοτάνης, Κλειτορίας, Σοποτού και εκπρόσωποι παραδοσιακών χορευτικών ομάδων. 
Μετά το πέρας της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας (δείτε εδώ) ακολούθησαν μοναστηριακά κεράσματα στο αρχονταρίκι της Μονής (απ’ όπου και το κύριο φωτογραφικό υλικό) και η Αναπαράσταση της Προετοιμασίας και της Μάχης του Μεγάλου Σπηλαίου κατά του Ιμπραήμ, από τη Διασυλλογική Ομάδα Θεάτρου της Παγκαλαβρυτινής Ενώσεως.
Παραβρέθηκαν ο Δήμαρχος Καλαβρύτων κ. Παπαδόπουλος, ο εκπρόσωπος του Περιφερειάρχη αντιπερειφερειάρχης και υπεύθυνος για τον συντονισμό των εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια κ Ανδρέας Φίλιας, οι Βουλευτές Αχαΐας κ. Αγγ. Τσιγκρής και Ιας. Φωτήλας, ο Πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου κ. Νασιώτης, ο τ. Βουλευτής και Νομάρχης κ. Κατσικόπουλος, οι Αντιδήμαρχοι Δουκλιάς και Λιακόπουλος, ο Πρόεδρος του Κέντρου Παιδιού Νεολαίας και Άθλησης του Δήμου κ. Φλογεράς, ο δημοτικός Σύμβουλος κ. Κοντογιάννης, η δημοτική Σύμβουλος κα Παπουτσή, ο Εισαγγελέας Καλαβρύτων κ. Λιανόπουλος και η κ. Ανακρίτρια Καλαβρύτων, ο Ταξίαρχος Αστυνομικής Διεύθυνσης Αχαϊας Αχαΐας κ. Μιχαλόπουλος, ο Διοικητής του Α.Τ. Καλαβρύτων κ. Σταθούλιας, ο Διοικητής της Π.Υ. Καλαβρύτων κ. Μαρτζάκλης, ο εκπρόσωπος του Δ. Μουσείου Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος κ. Παναγόπουλος, η Πρόεδρος του ΙΛΕΑ Αιγίου κα Μπεντεβή, ο Πρόεδρος του ΚΤΕΛ Αχαΐας κ. Μανωλόπουλος, πρόεδροι συλλόγων και φορέων και πολλοί άλλοι.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ για το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS
ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΕΣΣΗΝΗΣ
ΚΛΕΟΜΕΝΗΣ ΚΟΥΦΑΛΙΩΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.

EURO 2024 - Highlights