HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

193η Επέτειος της Μάχης του Μεγάλου Σπηλαίου - Στο Αρχονταρίκι και στο προαύλιο της Μονής (ΦΩΤΟ)

Με λαμπρότητα και μεγάλη προσέλευση και συμμετοχή, τιμήθηκε σήμερα η  193η επετείος  της νικηφόρας Μάχης του Μεγάλου Σπηλαίου κατά του...

Με λαμπρότητα και μεγάλη προσέλευση και συμμετοχή, τιμήθηκε σήμερα η  193η επετείος  της νικηφόρας Μάχης του Μεγάλου Σπηλαίου κατά του Ιμπραήμ Πασά και της στρατιάς του, που διεξήχθη την 24η Ιουνίου 1827 και ήταν καθοριστική για την έκβαση του αγώνα της Παλιγγενεσίας και την απελευθέρωση του Γένους από την τετρακοσιόχρονη δουλεία.
Η Παγκαλαβρυτινή Ένωση, συνεχίζοντας την πολυετή παράδοση, σε συνεργασία με τον Ηγούμενο και την Μοναστική Κοινότητα της σεβάσμιας και ιστορικής Ιεράς Μονής Μεγάλου Σπηλαίου π. Καλλινίκου, πραγματοποίησε, μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας την αναπαράσταση του γεγονότος.
Ομιλήτρια η κ. Αναστασία Μπαλασοπούλου, Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών, η οποία η οποία μίλησε για την: «Η νικηφόρα μάχη του Μεγάλου Σπηλαίου ως αποτέλεσμα της επανασύνδεσης των Ελλήνων»
Στις εορταστικές εκδηλώσεις συνεργάστηκαν, η «Ομοσπονδία Συλλόγων ο Αρχαίος Κλέιτωρ», ο Παγκαλαβρυτινός Σύλλογος Πάτρας, οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι: Καλαβρύτων, Κλειτορίας, Σκεπαστού, Λυκούριας, Άνω Κλειτορίας, Κέρτεζης, Σκοτάνης, Κλειτορίας, Σοποτού και οι σύλλογοι "Βοστίτσα 1821", οι Ναδουσαίοι, Αγία Τριάδα Καλαμάτας και οι "Μωραΐτες εν χορώ".
Ομιλήτρια η κ. Αναστασία Μπαλασοπούλου, Διδάκτορ του Πανεπιστημίου Αθηνών, η οποία η οποία μίλησε για την: «Η νικηφόρα μάχη του Μεγάλου Σπηλαίου ως αποτέλεσμα της επανασύνδεσης των Ελλήνων»
Μετα το πέρας της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας (δείτε εδώ) ακολούθησαν μοναστηριακά κεράσματα στο αρχονταρίκι της Μονής (απ όπου και το κύριο φωτογραφικό υλικό) και η Αναπαράσταση της προετοιμασίας και της μάχης του Μεγάλου Σπηλαίου κατά του Ιμπραήμ, από τη Διασυλλογική Ομάδα Θεάτρου της Παγκαλαβρυτινής Ενώσεως.

Παραβρέθηκαν
Στις εορταστικές εκδηλώσεις παραβρέθηκαν οι Απόγονοι Αγωνιστών του 1821 κ Αντώνης Πετιμεζάς, Φίλιππος Σαρδελιάνος και Ιάσωνας Φωτήλας. 

Στις εορταστικές εκδηλώσεις συνεργάστηκαν, η «Ομοσπονδία Συλλόγων ο “Αρχαίος Κλείτωρ”, οι ομάδες Αναβιωτών 1821  "Βοστίτσα 1821", οι «Νεδουσαίοι Μεσσηνίας», ο σύλλογος αναβιωτών «Αγίας Τριάδας Καλαμάτας» - περιοχή της καταγωγής του Αγωνιστή Μέλιου οπλαρχηγού που σκοτώθηκε στη Μάχη του μεγάλου Σπηλαίου - , η ομάδα «Φρουρά», οι «Μωραΐτες εν χορώ», ο Παγκαλαβρυτινός Σύλλογος Πάτρας, οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι: Καλαβρύτων, Κλειτορίας, Σκεπαστού, Λυκούριας, Άνω Κλειτορίας, Κέρτεζης, Σκοτάνης, Κλειτορίας, Σοποτού και εκπρόσωποι παραδοσιακών χορευτικών ομάδων. 

Μετά το πέρας της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας (δείτε εδώ) ακολούθησαν μοναστηριακά κεράσματα στο αρχονταρίκι της Μονής (απ’ όπου και το κύριο φωτογραφικό υλικό) και η Αναπαράσταση της Προετοιμασίας και της Μάχης του Μεγάλου Σπηλαίου κατά του Ιμπραήμ, από τη Διασυλλογική Ομάδα Θεάτρου της Παγκαλαβρυτινής Ενώσεως.

Παραβρέθηκαν ο Δήμαρχος Καλαβρύτων κ. Παπαδόπουλος, ο εκπρόσωπος του Περιφερειάρχη αντιπερειφερειάρχης και υπεύθυνος για τον συντονισμό των εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια κ Ανδρέας Φίλιας, οι Βουλευτές Αχαΐας κ. Αγγ. Τσιγκρής και Ιας. Φωτήλας, ο Πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου κ. Νασιώτης, ο τ. Βουλευτής και Νομάρχης κ. Κατσικόπουλος, οι Αντιδήμαρχοι Δουκλιάς και Λιακόπουλος, ο Πρόεδρος του Κέντρου Παιδιού Νεολαίας και Άθλησης του Δήμου κ. Φλογεράς, ο δημοτικός Σύμβουλος κ. Κοντογιάννης, η δημοτική Σύμβουλος κα Παπουτσή, ο δημοτικός σύμβουλος κ. Μαγκαφάς ο Εισαγγελέας Καλαβρύτων κ. Λιανόπουλος και η κ. Ανακρίτρια Καλαβρύτων κα Κριτσινέλια, ο Ταξίαρχος Αστυνομικής Διεύθυνσης Αχαϊας Αχαΐας κ. Μιχαλόπουλος, ο Διοικητής του Α.Τ. Καλαβρύτων κ. Σταθούλιας, ο Διοικητής της Π.Υ. Καλαβρύτων κ. Μαρτζάκλης, ο εκπρόσωπος του Δ. Μουσείου Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος κ. Παναγόπουλος, η Πρόεδρος του ΙΛΕΑ Αιγίου κα Μπεντεβή, ο Πρόεδρος του ΚΤΕΛ Αχαΐας κ. Μανωλόπουλος, πρόεδροι συλλόγων και φορέων και πολλοί άλλοι.
Η εκδήλωση έκλεισε δε με γεύμα στο grand chalet Μεγάλου Σπηλαίου
  

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.