HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Αγώνας 1821- Επέτειος της νικηφόρας Μάχης του Μεγάλου Σπηλαίου Μέγα Σπήλαιο 21 Ιουνίου 2020

Εκατόν ενενήντα τρία χρόνια πέρασαν από τη καθοριστική για την έκβαση του Αγώνα του 1821 νικηφόρα Μάχη του Μεγάλου Σπηλαίου κατά της στ...


Εκατόν ενενήντα τρία χρόνια πέρασαν από τη καθοριστική για την έκβαση του Αγώνα του 1821 νικηφόρα Μάχη του Μεγάλου Σπηλαίου κατά της στρατιάς του ανίκητου έως τότε Ιμπραήμ Πασά, που διεξήχθη την 24η Ιουνίου 1827 για την υπεράσπιση της Ιεράς Μονής του Μεγάλου Σπηλαίου.
Η νίκη αυτή απέβη καθοριστική για την έκβαση του αγώνα της Παλιγγενεσίας και την απελευθέρωση του Γένους από την τετρακοσιόχρονη δουλεία, αποδεικνύοντας εμπράκτως στους τότε ισχυρούς της Ευρώπης, ότι η Ελληνική Επανάσταση ήταν ζωντανή και το φρόνημα των Ελλήνων ήταν η Εθνική Ανεξαρτησία και η δημιουργία Ελληνικού Κράτους, κάτι που μέχρι τότε ο Ιμπραήμ και οι Οθωμανοί δήλωναν ότι έχουν καθυποτάξει. Η νίκη αυτή και ο αντίκτυπος που είχε, ενίσχυσε την εμπιστοσύνη των Ελλήνων στην επίτευξη του πολυπόθητου στόχου της Ελευθερίας, ενίσχυσε την θέση του Αρχιστράτηγου Κολοκοτρώνη και  άλλαξε την ροή των ιστορικών δυσμενών -έως τότε - εξελίξεων για το αποτέλεσμα της Επανάστασης του 1821 και οδήγησε λίγους μήνες μετά στην συμφωνία του Ναβαρίνου και την γέννηση του νέου Ελληνικού Κράτους.
Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι η εκδήλωση αυτή, αποτελεί κομβικό σημείο της αναβάθμισης που έγινε τα τελευταία χρόνια, και χρηματοδοτείται στο πλαίσιο παρεμβάσεων Δημοσίου χαρακτήρα του Υπομέτρου 19.2 του Τοπικού Προγράμματος CLLD/LEADER 2014-2020, που υλοποιεί η ΑΧΑΪΑ-ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ Α.Ε. στο Νομό Αχαΐας (Μέτρο 19 Τοπική Ανάπτυξη με Πρωτοβουλία Τοπικών Κοινοτήτων (CLLD/LEADER) του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020). 
Επίσης ήταν η πρώτη εκδήλωση ιστορικού χαρακτήρα που έγινε για τα 200 χρόνια από την επανάσταση του 1821– λόγω των απαγορεύσεων του Κορωνοϊού.
Η Παγκαλαβρυτινή Ένωση, με την εμπειρία του συντονισμού τέτοιων εκδηλώσεων, σε συνεργασία με τον Ηγούμενο και την Μοναστική Κοινότητα της Σεβάσμιας και Ιστορικής Ιεράς Μονής Μεγάλου Σπηλαίου π. Καλλινίκου, το Δήμο καλαβρύτων και δεκάδες συλλογικούς φορείς, πραγματοποίησε και φέτος σειρά εκδηλώσεων αφιερωμένων στην  νικηφόρα αυτή Μάχη του Μεγάλου Σπηλαίου κατά του Ιμπραήμ Πασά, της 24ης Ιουνίου 1827.
Στην πολυαρχιερατική θεία Λειτουργία Χοροστατούντος του Μητροπολίτου Πατρών κ.κ.Χρυσοστόμου, του Μητροπολίτου Καλαβρύτων κ. Αιγιαλείας κ.κ. Ιερωνύμου, συμπροσευχομένου του Μητροπολίτου πρώην Καλαβρυτων Αμβροσίου, του καθηγουγούμένου της Ιεράς Μονής Μεγάλου Σπηλαίου Καλλινίκου,  και του καθηγουμένου της Ιεράς Μονής Αγίας Λαύρας Ευσεβίου τελέστηκε στην Ιερά Μονή Μεγάλου Σπηλαίου πανηγυρική Θεία Λειτουργία για την επέτειο των 193 χρόνων από την νικηφόρα μάχη κατά του Ιμπραήμ.
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρών κ.κ Χρυσόστομος, αναφέρθηκε στο νόημα και το μήνυμα της ημέρας, σημειώνοντας ότι αυτή η πατρίδα και αυτός ο λαός έχουν μέλλον μόνο όταν αναπνέουν τον ίδιο αέρα, της πίστεως δη-λαδή στον αληθινό Θεό και της αγάπης σε αυτόν τον τόπο. Από την Αγία Λαύρα ξεκίνησε η επανάσταση, στο Μέγα Σπήλαιο όμως ήρθε η θυσία των καλογέρων να επισφραγίσει την τελική νίκη κατά των Τούρκων και την δόξα της Ελλάδος! Τέλος, προέτρεψε να κρατήσουμε αυτή την παρα-καταθήκη μέσα στην ψυχή και την καρδιά μας. 
Στην αντιφώνησή του, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Ιερώνυμος, ευχαρίστησε ευγνωμόνως τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Πατρών για την φιλάδελφο παρουσία του και, απευθυνόμενος στους πιστούς, που παρά τις δύσκολες συνθήκες της περιόδου αυτής κατέκλεισαν την Ιερά Μονή με την ζωντανή παρουσία τους, τόνισε ότι η πίστη στον Χριστό είναι η μοναδική σανίδα της σωτηρίας μας, αλλά και της πατρίδας μας. Τέλος, εξέφρασε τις θερμές ευχαριστίες του σε όλους όσοι συνέβαλαν στην διοργάνωση των φετινών εκδηλώσεων. 
Στο σύντομο χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της Παγκαλαβρυτινής Ενώσεως κ. Δημήτριος Βαρβιτσιώτης παρουσίασε την κ. Αναστασία Μπαλασοπούλου, Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών και απόφοιτη του πανεπιστημίου Muenster Γερμανίας, καθηγήτρια Πανεπιστημίου για τον Τομέα του Υγειονομικού management,  η οποία στη συνέχεια εκφώνησε τον πανηγυρικό της ημέρας με θέμα «Η νικηφόρα μάχη του Μεγάλου Σπηλαίου ως αποτέλεσμα της επανασύνδεσης των Ελλήνων». Αναφέρθηκε στο κλίμα της εποχής, στα γεγονότα που προηγήθηκαν και προετοίμασαν την ιστορική μάχη, στην καίρια συμβολή, το εκκλησιαστικό και εθνικό ήθος αλλά και την γενναιότητα του Ηγουμένου της Μονής, των μοναχών, των οπλαρχηγών και των επίλεκτων ελληνικών μονάδων τους, που οδήγησαν στην τελική νικηφόρα έκβαση και την αποπομπή των στρατευμάτων του Ιμπραήμ Πασά. 
Μετά το πέρας της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας ακολούθησαν μοναστηριακά κεράσματα στο αρχονταρίκι της Μονής και με την έξοδο των επισήμων σε πομπή εν μέσω εκατοντάδων αναβιωτών Αρματωμένων από πολλές περιοχές της χώρας, στον προαύλιο χώρο της Μονής.
Στο χώρο της εκδήλωσης ο Δήμαρχος Καλαβρύτων και Πρόεδρος της ΑΧΑΪΑ-ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ Α.Ε., κ. Αθανάσιος Παπαδόπουλος, καλωσόρισε όλους τους προσκεκλημένους απευθύνοντας χαιρετισμό και αναφέροντας την ιδιαίτερη σημασία του ιστορικού γεγονότος, αλλά και την μοναδική κοινή προσπάθεια της συνεργασίας πολλών συλλόγων και φορέων για την εκδήλωση αυτή.
Ακολούθησε η παρουσίαση της Αναπαράστασης της Προετοιμασίας και της Μάχης του Μεγάλου Σπηλαίου κατά του Ιμπραήμ, από τη Διασυλλογική Ομάδα Θεάτρου της Παγκαλαβρυτινής Ενώσεως, συγκινώντας όλους τους παρευρισκόμενους. Ιδιαίτερα οι σκηνές της Μάχης και των επινίκιων Ευχαριστιών εξέπληξαν το κοινό με την αρτιότητα και τον εντυπωσιακό χαρακτήρα τους.
Η εκδηλώσεις έκλεισαν με την αποφώνηση του Εκπροσώπου της περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας αντιπερειφερειάρχη και υπεύθυνου για τον συντονισμό των εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια κ Ανδρέα Φίλια.
Πρέπει αν σημειωθεί ότι το σύνολο των εκδηλώσεων είχε απευθείας τηλεοπτική μετάδοσή μέσω της πλατφόρμας digea και ηχητικά από ραδιοφωνικούς σταθμούς.
Παράλληλα συνεργεία κινηματογραφιστών με χρήση δεκάδων καμερών και δυο drones κατέγραψαν την εκδήλωση για τη δημιουργία ντοκυμανταίρ και ιστορικών αναφορών για τη συμβολή των Μοναστηριών στην Ελληνική Επανάσταση.
Στις εορταστικές εκδηλώσεις παραβρέθηκαν οι Απόγονοι Αγωνιστών του 1821 κ Αντώνης Πετιμεζάς, Φίλιππος Σαρδελιάνος και Ιάσωνας Φωτήλας.
Παραβρέθηκαν ο Δήμαρχος Καλαβρύτων και Πρόεδρος της ΑΧΑΪΑ-ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ Α.Ε., κ. Παπαδόπουλος , ο εκπρόσωπος του Περιφερειάρχη αντιπερειφερειάρχης και υπεύθυνος για τον συντονισμό των εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια κ Ανδρέας Φίλιας, οι Βουλευτές Αχαΐας κ. Αγγ. Τσιγκρής και Ιας. Φωτήλας, ο Πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου κ. Νασιώτης, ο τ. Βουλευτής και Νομάρχης κ. Κατσικόπουλος, οι Αντιδήμαρχοι Δουκλιάς και Λιακόπουλος, ο Πρόεδρος του Κέντρου Παιδιού Νεολαίας και Άθλησης του Δήμου κ. Φλογεράς, ο δημοτικός Σύμβουλος κ. Κοντογιάννης, η δημοτική Σύμβουλος κα Παπουτσή, ο δημοτικός σύμβουλος κ. Μαγκαφάς, ο Εισαγγελέας Καλαβρύτων κ. Λιανόπουλος και η κ. Ανακρίτρια Καλαβρύτων κα Κριτσινέλια, ο Ταξίαρχος Αστυνομικής Διεύθυνσης Αχαϊας Αχαΐας κ. Μιχαλόπουλος, ο Διοικητής του Α.Τ. Καλαβρύτων κ. Σταθούλιας, ο Διοικητής της Π.Υ. Καλαβρύτων κ. Μαρτζάκλης, ο εκπρόσωπος του Δ. Μουσείου Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος κ. Παναγόπουλος, η Πρόεδρος του ΙΛΕΑ Αιγίου κα Μπεντεβή, ο Πρόεδρος του ΚΤΕΛ Αχαΐας κ. Μανωλόπουλος, πρόεδροι συλλόγων και φορέων και πολλοί άλλοι. 
Στις εορταστικές εκδηλώσεις συνεργάστηκαν, η «Ομοσπονδία Συλλόγων ο “Αρχαίος Κλείτωρ”, οι ομάδες Αναβιωτών 1821  "Βοστίτσα 1821", οι «Νεδουσαίοι Μεσσηνίας», ο σύλλογος αναβιωτών «Αγίας Τριάδας Καλαμάτας» - περιοχή της καταγωγής του Αγωνιστή Μέλιου οπλαρχηγού που σκοτώθηκε στη Μάχη του μεγάλου Σπηλαίου - , η ομάδα «Φρουρά», οι «Μωραΐτες εν χορώ», ο Παγκαλαβρυτινός Σύλλογος Πάτρας, οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι: Καλαβρύτων, Κλειτορίας, Σκεπαστού, Λυκούριας, Άνω Κλειτορίας, Κέρτεζης, Σκοτάνης, Κλειτορίας, Σοποτού και εκπρόσωποι παραδοσιακών χορευτικών ομάδων.
Η εκδήλωση έκλεισε δε με παράθεση γεύματος για τους συντελεστές στο GRAND CHALLET του Μεγάλου Σπηλαίου.



Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.