Page Nav

HIDE
TRUE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG
{fbt_classic_header}

Breaking News

latest

Ανοίγουν Εστιατόρια και Καφέ - Πως θα λειτουργήσουν

Σε πυρετώδεις προετοιμασίες βρίσκονται οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων εστίασης για να ανοίξουν από τη Δευτέρα 25 Μαΐου τηρώντας τα απαρα...

Σε πυρετώδεις προετοιμασίες βρίσκονται οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων εστίασης για να ανοίξουν από τη Δευτέρα 25 Μαΐου τηρώντας τα απαραίτητα υγειονομικά πρωτόκολλα
Οι καταστηματάρχες διαμορφώνουν τους χώρους εστίασης αφού τα τραπεζοκαθίσματα θα μειωθούν στις περισσότερες περιπτώσεις προκειμένου να τηρηθούν οι απαραίτητες αποστάσεις. Θα επιτρέπεται ένας πελάτης ανά 2 τ.μ., ενώ σε κάθε τραπέζι θα κάθονται έως έξι άτομα, εκτός αν πρόκειται για οικογένεια με ανήλικα τέκνα. Παράλληλα θα είναι υποχρεωτική  η χρήση μάσκας για το προσωπικό και προαιρετική για τους πελάτες, ενώ θα υπάρχει και χρήση αντισηπτικών.

Επαναλειτουργία εστιατορίων, καφέ, μπαρ με αριθμό πελατών και αποστάσεις τραπεζιών και πελατών
Συγκεκριμένα, τη Δευτέρα 25 Μαΐου 2020 επανεκκινούν:
➥οι δραστηριότητες υπηρεσιών εστιατορίων και κινητών μονάδων εστίασης,
➥οι δραστηριότητες παροχής ποτών και
οι υπηρεσίες πίστας καρτ.
➥Τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος δύναται να λειτουργούν στον εξωτερικό και τον εσωτερικό τους χώρο υπό ορισμένες προϋποθέσεις.

Συγκεκριμένα:
➠Η αναλογία που ισχύει είναι ένας (1) πελάτης ανά δύο (2) τ.μ. συνολικής ωφέλιμης επιτρεπόμενης επιφάνειας λειτουργίας.
➠Η συνολική ωφέλιμη επιτρεπόμενη επιφάνεια λειτουργίας προκύπτει από το άθροισμα του εμβαδού της υπαίθριας επιφάνειας και της εσωτερικής ημιυπαίθριας επιφάνειας κυρίως χώρου.
➠Η υπαίθρια επιφάνεια είναι το εμβαδόν της επιφάνειας εκτός του φυσικού καταστήματος ενώ η εσωτερική ημιυπαίθρια επιφάνεια είναι η επιφάνεια εντός του καταστήματος που δύναται να αναπτυχθούν τραπεζοκαθίσματα.
➠Η δυνατότητα της χρήσης της εσωτερικής ημιυπαίθριας επιφάνειας προκύπτει όταν υφίσταται πλευρά ή πλευρές του χώρου με άνοιγμα σε επαφή με υπαίθριο εξωτερικό χώρο ή αίθριο.
➠Ανάλογα με το άνοιγμα της πλευράς δύναται να χρησιμοποιηθεί σε βάθος ο χώρος σε ποσοστό από 80% έως 160% του πλάτους του ανοίγματος.
Καθορίζεται ως ελάχιστη απόσταση μεταξύ των τραπεζιών σύμφωνα με την διάταξη των καθισμάτων από 0,70 εκ έως 1,70 εκ
➠Μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός καθήμενων σε τραπέζι τα έξι (6) άτομα. Δεν υφίσταται όριο σε περίπτωση οικογένειας με ανήλικα τέκνα.
➠Τέλος, υφίσταται ανάλογα με τη θέση εργασίας του προσωπικού υποχρέωση χρήσης μάσκας ή ασπίδας προσώπου ενώ ισχύει σύσταση και για τους πελάτες.

Υγειονομικά πρωτόκολλα για την επαναλειτουργία χώρων εστίασης
Η ελαστικοποίηση των μέτρων αφορά στη μείωση των αποστάσεων μεταξύ των πελατών, την αύξηση του επιτρεπόμενου αριθμού πελάτων ανά κατάστημα, την αύξηση του επιτρεπόμενου αριθμού ατόμων ανά τραπέζι, την ευελιξία στη χρήση εξωτερικών χώρων. Πιο συγκεκριμένα:
➠Προβλέπεται παραχώρηση επιπλέον τετραγωνικών μέτρων εξωτερικού κοινόχρηστου χώρου από τους αρμόδιους Δήμους μέχρι και το διπλασιασμό αυτών, όπου αυτό είναι δυνατό, με την ήδη κατεχόμενη άδεια χρήσης.
➠Όπου δεν είναι δυνατή η παραχώρηση πρόσθετου χώρου, προβλέπεται η μείωση των τελών χρήσης αναλογικά προς την επιβαλλόμενη μείωση των τραπεζοκαθισμάτων που μπορεί να φτάσει έως το 50%.
➠Επιτρέπεται η χρήση εσωτερικού ημιυπαίθριου χώρου όταν η μία τουλάχιστον πλευρά του χώρου βρίσκεται σε επαφή με εξωτερικό ή αίθριο χώρο. Σε περίπτωση που η οροφή ενός χώρου ανοίγει ή μπορεί να αφαιρεθεί, τότε όλος αυτός μπορεί να χρησιμοποιηθεί. Κλειστοί χώροι των καταστημάτων δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων.
➠Ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός πελατών στο κατάστημα εστίασης προσδιορίζεται βάσει της αναλογίας ενός πελάτη ανά 2 τ.μ αντί 3 τ.μ., όπως είχε αρχικά ανακοινωθεί.
➠Ο επιτρεπόμενος αριθμός πελάτων ανά τραπέζι αυξάνεται στα 6 άτομα, αντί του αρχικού αριθμού των 4 και χωρίς να τίθεται αριθμητικός περιορισμός ατόμων όταν πρόκειται για τα μέλη οικογένειας με ανήλικα τέκνα.
➠Η προβλεπόμενη απόσταση μεταξύ των τραπεζιών όταν στον ενδιάμεσο χώρο δεν τοποθετείται καρέκλα σε κανένα από τα δύο ορίζεται στα 0,70 μ. Όταν τοποθετείται καρέκλα σε ένα από τα δύο, τότε η απόσταση ορίζεται στο 1,10 μ. και τέλος όταν τοποθετούνται καρέκλες και στα δύο τραπέζια, τότε η ελάχιστη απόσταση αυξάνεται στο 1,70 μ., αντί των 2 μ. όπως είχε τεθεί αρχικά.
Τα παραπάνω μέτρα επιτρέπουν στις επιχειρήσεις εστίασης που διαθέτουν εξωτερικό χώρο να λειτουργήσουν φτάνοντας στο 60% έως 80% της πρότερης δυναμικής τους. Ωστόσο, δυσοίωνη έως και απαγορευτική προδιαγράφεται η επαναλειτουργία των καταστημάτων που δεν έχουν την δυνατότητα αξιοποίησης εξωτερικού ή κοινόχρηστου χώρου.

Ο ΕΦΕΤ για την λειτουργία των καταστημάτων ετσίασης
Ο ΕΦΕΤ εξέδωσε οδηγό που δίνει απλές και πρακτικές οδηγίες προσαρμογής των καταστημάτων στη νέα κανονικότητα που έχει δημιουργηθεί.
Σε αυτόν περιλαμβάνονται οδηγίες για το πώς θα παραλαμβάνονται οι πρώτες ύλες και πώς θα αποθηκεύονται τα τρόφιμα καθώς και οδηγίες για το προσωπικό.
Επίσης, αναφέρονται τα ειδικά μέτρα για το σέρβις, την παραλαβή από το κατάστημα (take away) και τη διανομή, τον τρόπο αποθήκευσης των τροφίμων, καθώς και τι πρέπει να γίνει όταν εντοπιστούν ύποπτα συμπτώματα, που παραπέμπουν σε κορονοϊό, σε εργαζομένους.
Παράλληλα ζητείται να διαμορφωθεί πρόγραμμα σταδιακής προσέλευσης και αποχώρησης των εργαζομένων. Ο ΕΦΕΤ καλεί τους ιδιοκτήτες των καταστημάτων εστίασης να ενθαρρύνουν την πραγματοποίηση ανέπαφων συναλλαγών. Στον οδηγό αναφέρεται ότι πρέπει να υπάρχει επαρκής αερισμός με έμφαση στον φυσικό αερισμό.
Οι υπεύθυνοι καλούνται επίσης να ενισχύσουν νέους τρόπους παραγγελιών, όπως για παράδειγμα πίνακες σταθερών μενού ή οθόνες, μενού σε app ή μενού με δυνατότητα λήψης σε smartphones. 

Τα 10 βασικά σημεία που πρέπει να προσέχουν οι πελάτες, σύμφωνα με τον οδηγό του ΕΦΕΤ, είναι τα εξής:
➠ Οι εργαζόμενοι με συμπτώματα πρέπει, με ευθύνη της εργοδοσίας, να απέχουν από τα καθήκοντά τους.
➠Είναι προτιμότερο να χρησιμοποιούνται σκάλες, όπου υπάρχουν, αντί των ασανσέρ.
➠Να τηρούνται οι αποστάσεις στα τραπεζοκαθίσματα, όπως ορίζεται από τον νέο κανονισμό για την εστίαση
➠Να προτιμώνται οι ανέπαφες συναλλαγές με κάρτα, αντί μετρητών
➠Το POS πρέπει να απολυμαίνεται τακτικά, όπως και ο χώρος γύρω από το ταμείο. Πρέπει να υπάρχει αντισηπτικό στη θέση του ταμία και ένα δεύτερο αντισηπτικό στη θέση του πελάτη
➠Το κατάστημα εστίασης δεν πρέπει να επιτρέπει σχηματισμό ουράς. Η σύσταση του ΕΦΕΤ είναι να υπάρχει οριοθέτηση αποστάσεων με σημάνσεις
➠Ο ΕΦΕΤ συστήνει στα καταστήματα εστίασης να αερίζονται επαρκώς. Για επιπλέον προστασία ο ΕΦΕΤ προτείνει χρήση νιπτήρων με ανέπαφες μπαταρίες (ποδοκινητές, φωτοκύτταρο κ.λπ)
➠Το κατάστημα εστίασης οφείλει να έχει επαρκή αναλώσιμα καθαρισμού στην τουαλέτα (σαπούνια ή και αντισηπτικά)
➠ Η οδηγία του ΕΦΕΤ για το προσωπικό των καταστημάτων εστίασης είναι να απολυμαίνονται οι δίσκοι των σερβιτόρων καθώς και οι κατάλογοι. Επιπλέον, πρέπει να απολυμαίνονται και οι χώροι παραλαβής (take away)
➠Σύμφωνα με τον ΕΦΕΤ, το προσωπικό και οι διανομείς πρέπει να φορούν μάσκα και γάντια

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.