HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

20 Μαΐου - Παγκόσμια Ημέρα Μέλισσας

γράφημα από ΑΜΕ -ΜΠΕ Η 20η Μαΐου γιορτάζεται κάθε χρόνο ως Παγκόσμια Ημέρα Μέλισσας, με απόφαση του ΟΗΕ. Η πρόταση έγινε από την Έ...

γράφημα από ΑΜΕ -ΜΠΕ
Η 20η Μαΐου γιορτάζεται κάθε χρόνο ως Παγκόσμια Ημέρα Μέλισσας, με απόφαση του ΟΗΕ.
Η πρόταση έγινε από την Ένωση Σλοβένων Μελισσοκόμων. Στόχος είναι να μάθει η παγκόσμια κοινή γνώμη τα οφέλη των μελισσών και των λοιπών επικονιαστών στον άνθρωπο, το περιβάλλον και τον πολιτισμό και να προωθηθούν δράσεις για την προστασία τους.
Σύμφωνα με τη Διακυβερνητική Επιστημονική Επιτροπή του ΟΗΕ για τη Βιοποικιλότητα, οι επικονιαστές έχουν μειωθεί έως και 3/4 στην Ευρώπη τα τελευταία 30 χρόνια.
Η συνεισφορά της μέλισσας στην ανθρωπότητα και την επιβίωσή της είναι παγκοίνως αναγνωρισμένη. «Αν οι μέλισσες εξαφανιστούν, το ανθρώπινο είδος θα εξαφανιστεί μέσα σε τέσσερα χρόνια» φέρεται να έχει δηλώσει ο Αϊνστάιν.
«Υπάρχει άμεση σχέση ανάμεσα στις μέλισσες και στην απώλεια του φυσικού τους περιβάλλοντος. Γνωρίζουμε ότι το 97% των λιβαδιών με αγριολούλουδα έχουν καταστραφεί στη Βρετανία. Και αυτό σημαίνει μεγάλη απώλεια σε νέκταρ, αλλά και σε χρώμα στην εξοχή. Περιοχές όπως το γρασίδι και οι δρόμοι γίνονται πολύ πιο σημαντικές για τις μέλισσες» δήλωσε ο βοτανολόγος Τρέβορ Ντάινς.
Η επιλογή της 20ης Μαΐου ως Παγκόσμιας Ημέρας Μέλισσας συμπίπτει με τη γέννηση το 1734 του Σλοβένου ζωγράφου και μελισσοκόμου Άντον Γιάνσα, που θεωρείται ένας από τους πρωτοπόρους της σύγχρονης μελισσοκομίας.

Η Μέλισσα με αριθμούς
➠Το 1/3 της παγκόσμιας παραγωγής τροφής εξαρτάται από τις μέλισσες.
➠Από τα 100 είδη καλλιεργειών, τα οποία παράγουν το 90% της παγκόσμιας τροφής, 71 επικονιάζονται από τις μέλισσες.
➠Στην Ευρώπη μόνο, πάνω από 4.000 είδη λαχανικών μεγαλώνουν χάρη στην ακούραστη δουλειά των μελισσών
➠Οι μέλισσες είναι σημαντικές για τη διατήρηση της οικολογικής ισορροπίας και της βιοποικιλότητας και βοηθούν στη μείωση της ρύπανσης.
➠Επίσης αποτελούν προάγγελους επερχόμενων περιβαλλοντικών κινδύνων και είναι δείκτες για την υγεία ενός οικοσυστήματος.

Κίνδυνοι και απειλές
Όμως οι μέλισσες και οι λοιποί επικονιαστές, όπως οι πεταλούδες, οι νυχτερίδες και τα κολιμπρί αντιμετωπίζουν σοβαρούς κινδύνους εξαιτίας της ανθρώπινης δραστηριότητας.
Σύμφωνα με στοιχεία της οργάνωσης Greenpeace (http://savethebees.gr/), από τα τέλη του 1990, οι μελισσοκόμοι, κυρίως στην Ευρώπη και τη Β. Αμερική, είχαν διαπιστώσει ότι οι πληθυσμοί των μελιφόρων μελισσών μειώνονταν με ασυνήθιστα γοργούς ρυθμούς. Σύμφωνα μάλιστα με το Intergovernmental Science-Policy Platform on Biodiversity and Ecosystem Services (IPBES), στην Ευρώπη τα τελευταία 30 χρόνια οι επικονιαστές έχουν μειωθεί κατά τα 3/4.
Τα επεμβατικά είδη, τα φυτοφάρμακα –και κυρίως τα νεονικοτινοειδή-  η αλλαγή χρήσεων γης και οι όλο και περισσότερες μονοκαλλιέργειες αποτελούν μέγιστες απειλές για τις αποικίες των μελισσών.
Φυτοφάρμακα
Η μεγαλύτερη απειλή προέρχεται από τη χρήση χημικών φυτοφαρμάκων υψηλής τοξικότητας στις βιομηχανικές καλλιέργειες, τα οποία έχουν την ιδιότητα να κυκλοφορούν σε όλα τα μέρη του φυτού. Οι μέλισσες τα προσλαμβάνουν από τη γύρη και το νέκταρ, κάτι που βλάπτει το νευρικό τους σύστημα και πολύ συχνά τις οδηγεί στο θάνατο.
Μονοκαλλιέργειες
Η Διεθνής Ένωση για την Προστασία της Φύσης (IUCN) εκτιμά ότι θα εξαφανιστούν άλλα 20.000 ανθοφόρα φυτά τις επόμενες δεκαετίες, λόγω των μονοκαλλιεργειών. Όμως οι μέλισσες για να επιβιώσουν χρειάζονται ποικιλία ανθοφόρων φυτών.

Το μέλι και τα οφέλη για την υγεία:
1. Βοηθά στην πρόληψη του καρκίνου και των καρδιακών παθήσεων:
Το μέλι περιέχει φλαβονοειδή, αντιοξειδωτικά που βοηθούν στη μείωση του κινδύνου ορισμένων καρκίνων και καρδιακών παθήσεων.
2. Μειώνει τα έλκη και άλλες γαστρεντερικές διαταραχές:
Πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι το μέλι μπορεί να βοηθήσει διαταραχές όπως έλκη και βακτηριακή γαστρεντερίτιδα.
3. Αντιβακτηριακά και αντιμυκητιακά:
"Το μέλι είναι αντιβακτηριακό, επειδή οι μέλισσες προσθέτουν υπεροξείδιο του υδρογόνου", δήλωσε ο Peter Molan, διευθυντής της μονάδας έρευνας μελιού στο πανεπιστήμιο του Waikato στη Νέα Ζηλανδία. Αυτό συμβάλλει στην απίστευτα μεγάλη διάρκεια ζωής του μελιού.
4. Αυξάνει την αθλητική απόδοση:
Οι αρχαίοι Ολυμπιακοί αθλητές έτρωγαν μέλι και ξηρά σύκα για να βελτιώσουν την απόδοσή τους. Αυτό έχει πλέον επαληθευτεί με σύγχρονες μελέτες, δείχνοντας ότι είναι ανώτερο στη διατήρηση των επιπέδων γλυκογόνου και τη βελτίωση του χρόνου ανάκτησης από άλλα γλυκαντικά.
5. Μειώνει τον ερεθισμό του βήχα και του λαιμού:
Το μέλι βοηθάει στο βήχα. Σε μία μελέτη με 110 παιδιά, μία δόση μέλι ήταν εξίσου αποτελεσματική με μια απλή δόση δεξτρομεθορφάνης για την ανακούφιση από το βήχα.
6. Ισορροπίζει τα 5 στοιχεία:
Το μέλι έχει χρησιμοποιηθεί στην ιατρική της Ινδίας για τουλάχιστον 4.000 χρόνια και θεωρείται ότι επηρεάζει θετικά και τις τρεις πρώιμες υλικές ανισορροπίες του σώματος. Λέγεται επίσης ότι είναι χρήσιμο για τη βελτίωση της όρασης, της απώλειας βάρους, της θεραπείας της ανικανότητας και της πρόωρης εκσπερμάτωσης, των διαταραχών της ουροφόρου οδού, του βρογχικού άσθματος, της διάρροιας και της ναυτίας.
7. Βοηθά στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα:
Αν και το μέλι περιέχει απλά σάκχαρα, δεν είναι το ίδιο με τη λευκή ζάχαρη ή τα τεχνητά γλυκαντικά. Ο ακριβής συνδυασμός της φρουκτόζης και της γλυκόζης βοηθά το σώμα να ρυθμίζει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Ορισμένα μέλια έχουν χαμηλό υπογλυκαιμικό δείκτη, οπότε δεν μεταβάλλουν το σάκχαρο του αίματός σας.
8. Θεραπεύει πληγές και εγκαύματα:
Η εξωτερική εφαρμογή του μελιού έχει αποδειχθεί ότι είναι αποτελεσματική για εξωτερικές πληγές. Θεωρείται ότι το αποτέλεσμα της ξήρανσης των απλών σακχάρων και η αντιβακτηριακή φύση του μελιού συνδυάζονται για να δημιουργήσουν αυτό το αποτέλεσμα.
9. Είναι προβιοτικό:
Ορισμένες ποικιλίες μελιού έχουν μεγάλες ποσότητες φιλικών βακτηρίων. Αυτό περιλαμβάνει έως και 6 είδη γαλακτοβακίλλων και 4 είδη βιφιδοβακτηρίων. Αυτό μπορεί να εξηγήσει πολλές από τις μυστηριώδεις θεραπευτικές ιδιότητες του μελιού.
10. Βοηθά στη βελτίωση της επιδερμίδας:

Οι αντιβακτηριακές του ιδιότητες είναι ιδιαίτερα χρήσιμες για το δέρμα και, όταν χρησιμοποιείται με άλλα συστατικά, το μέλι μπορεί επίσης να είναι ενυδατικό και θρεπτικό.


Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.