Top Ad

HIDE

HIDE_BLOG

HIDE_BLOG
{fbt_classic_header}

Classic Header

Breaking News:

latest


Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: Ανοίξτε τώρα τις Εκκλησίες

Το άνοιγμα των εκκλησιών ζητούν οι ιεράρχες εν όψει της άρσης των περιοριστικών μέτρων, ενοχλημένοι και από την χθεσινή κινητή συναυλία ...

Το άνοιγμα των εκκλησιών ζητούν οι ιεράρχες εν όψει της άρσης των περιοριστικών μέτρων, ενοχλημένοι και από την χθεσινή κινητή συναυλία της Αλκηστις Πρωτοψάλτη. Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος σύμφωνα με πληροφορίες, έστειλε χθες επιστολή προς την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως, με την οποία ζητά το άμεσο άνοιγμα των ναών.

Σύμφωνα με την επιστολή η οποία κινείται σε αυστηρό τόνο και γράφτηκε ύστερα από απόφαση που ελήφθη με τους Συνοδικούς, οι Ιεράρχες ζητούν να ανοίξουν οι ναοί για την λατρεία των πιστών χωρίς να υπάρχει θέμα συγχρωτισμού.   Οι Ιεράρχες φέρονται ενοχλημένοι με το ότι η κυβέρνηση αποδέχεται μία κινητή συναυλία της Αλκηστις Πρωτοψάλτη, ενώ δεν έγινε η περιφορά του Επιταφίου.

Οι Ιεράρχες σύμφωνα με πληροφορίες θεωρούν ότι έμειναν κλειστές οι Εκκλησίες για το χρονικό διάστημα που έπρεπε το Πάσχα, ενώ τώρα που αρχίζει σταδιακά η επαναλειτουργία άλλων υπηρεσιών όπως τα δικαστήρια, θα πρέπει να ενταχθούν και οι εκκλησίες στην ρύθμιση της σταδιακής άρσης των περιοριστικών μέτρων.

Επίσης, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί το βράδυ της 26ης προς 27ης Μαίου θα εορτασθεί η αναστάσιμη Παννυχίδα και φαίνεται ότι οι Ιεράρχες και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος στέλνουν μήνυμα προς την κυβέρνηση να ανοίξουν έγκαιρα οι εκκλησίες.

Στο μεταξύ έκκληση προς την Διαρκή Ιερά Σύνοδο για λήψη μέτρων στήριξης των ναών από τις συνέπειες της πανδημίας, απευθύνει με επιστολή του ο Ιερός Σύνδεσμος Κληρικών Ελλάδος. Ο ΙΣΚΕ κάνει λόγο για κατάσταση οικονομικής ασφυξίας των ναών λόγω της μακράς περιόδου που αυτοί μένουν κλειστοί, κάτι που οδηγεί σε αδυναμία πληρωμής των παγίων οφειλών τους προς τις μητροπόλεις, αλλά και στη διακινδύνευση των θέσεων εργασίας σε αυτούς.

Παρατίθεται μάλιστα συγκριτικά η στήριξη που παρέχει η Πολιτεία "σε όλες τις πληττόμενες από τα μέτρα κατά της διασποράς τού ιού κοινωνικές ομάδες” σημειώνοντας πως "σε ανάλογο πνεύμα θα πρέπει να κινηθεί και η Ιεραρχία”. 

Η αντίδραση του Μητροπολίτη Σταγών κκ. Θεόκλητου 
Για "δυο μέτρα και δυο σταθμά" έκανε λόγο στο κήρυγμά του ο Μητροπολίτης Σταγών και Μετεώρων Θεόκλητος, αναφερόμενος στην χθεσινή υπαίθρια συναυλία της Άλκηστις Πρωτοψάλτη. Συγκεκριμένα, μιλώντας με το πέρας της Θείας Λειτουργίας το πρωί της Κυριακής του Θωμά, ο Μητροπολίτης τόνισε με πόνο ψυχής ότι οι ιερείς αναγκάστηκαν να κλείσουν τους ναούς για το Πάσχα, υπακούωντας στις εντολές της κυβέρνησης, μέχρι χθες που είδαν ακόμη και τον ίδιο των πρωθυπουργό να μην τηρεί τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης, με αφορμή τη συναυλία Πρωτοψάλτη.
Προειδοποίησε μάλιστα πως στο εξής "και τις πόρτες ανοίγουμε των Ναών και τα μικρόφωνα ανοίγουμε και τις καμπάνες χτυπάμε και είμαστε εδώ για να απολογηθούμε σε όποιον έχει το παράπονό του".

Η ομιλία του Μητροπολίτη Θεόκλητου
"Όλες τις προηγούμενες Άγιες μέρες του Πάσχα κάναμε υπακοή στο Κράτος για την ασφάλεια όλων μας. Σφραγίσαμε τις εκκλησιές μας, σταματήσαμε να χτυπάμε και τις καμπάνες.
Όμως είδαμε χθες μια καλλιτέχνη να ανεβαίνει πάνω σε καρότσα και να γυρίζουν με ηχεία στους δρόμους της Αθήνας και να τραγουδούν και να χορεύουν. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός κατέβηκε με μια μεγάλη ομάδα ανθρώπων συνωστισμένοι μεταξύ τους, χωρίς μέτρα ασφαλείας και να παρακολουθούν τη συναυλία.
Επειδή, λοιπόν δεν μπορεί να υπάρχουν δυο μέτρα και δυο σταθμά και επειδή η πράξη αυτή μας προσβάλει όλους εμάς που κάναμε την υπακοή μας, κλειστήκαμε στους Ναούς μας, σφραγίσαμε και τα μικρόφωνα, σφραγίσαμε και τις καμπάνες, για να μην παρανομήσουμε.
Όταν, λοιπόν, οι Επιτάφιοι δεν βγήκαν, όταν οι Λιτανείες των Ιερών Εικόνων δεν βγαίνουν ούτε καν με έναν παπά και γίνονται όλα αυτά στην Αθήνα, τότε είμαστε κι εμείς υποχρεωμένοι να κάνουμε το ίδιο. Άρα, λοιπόν και τις πόρτες ανοίγουμε των Ναών και τα μικρόφωνα ανοίγουμε και τις καμπάνες χτυπάμε και είμαστε εδώ για να απολογηθούμε σε όποιον έχει το παράπονό του. Χριστός Ανέστη".
Με πληροφορίες από την ιστοσελίδα thetoc.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια