Page Nav

HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

«Το αλάτι της γης» στα Καλάβρυτα!!! - Γράφει ο Νίκος Παπακωνσταντόπουλος

γράφει ο Νίκος Παπακωνσταντόπουλος Από τις κορυφαίες τηλεοπτικές εκπομπές και ύμνος στη μουσική μας παράδοση, τη δημοτική ποίηση κα...



γράφει ο Νίκος Παπακωνσταντόπουλος
Από τις κορυφαίες τηλεοπτικές εκπομπές και ύμνος στη μουσική μας παράδοση, τη δημοτική ποίηση και την ιστορία «το αλάτι της γης» της ΕΡΤ1, με τον διαπρεπή μουσικολόγο κ. Λάμπρο Λιάβα, την Κυριακή 22 Μαρτίου φιλοξένησε τα Καλάβρυτα και όλη τη γύρω περιοχή!
Τα 4 CD με «Τα Καλαβρυτινά… με το νερό τ’ αθάνατο»

Είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι από τις σύντομες διαφημιστικές προβολές, τα γνωστά «σποτ» που είχαν προηγηθεί, πολλοί εξ ημών που προερχόμεθα από την ιστορική και μαρτυρική αυτή γη, είχαμε προσαρμόσει ανάλογα το πρόγραμμά μας να την παρακολουθήσουμε και οι λάτρεις της παράδοσης ακόμα περισσότερο! Βέβαια, τα περιοριστικά μέτρα και το «μένουνε σπίτι», συνέβαλαν ευνοϊκά σ’ αυτό! Και πράγματι, ήταν μια εκπομπή ανάλογη τον προσδοκιών μας! Με την ξεχωριστή άνεση που τον διακρίνει ο κ. Λιάβας, παρουσίασε γνωστούς καλλιτέχνες, αγαπημένους και καταξιωμένους και, κατά το δυνατόν, το έργο τους. Μεταξύ των παρευρισκομένων της εκπομπής, σύσσωμη η πασίγνωστη μουσική οικογένεια του Γιώργου Δαλιάνη (από παππούδες μέχρι εγγόνια!), ο Πρόεδρος της Παγκαλαβρυτινής Ενώσεως κ. Δημήτρης Βαρβιτσιώτης, ο καταξιωμένος και πολυβραβευμένος κ. Χαράλαμπος Γιαννόπουλος, ο χοροδιδάσκαλος της χορευτικής ομάδας της Λυκούριας Καλαβρύτων κ. Σωκράτης Μούσιος και πολλοί άλλοι.
Ιδιαίτερες όλες οι στιγμές της εκπομπής, θα ήθελα όμως να σταθώ στη σύντομη παρουσίαση του έργου «Τα Καλαβρυτινά… με το νερό τ’ αθάνατο», κι αυτό γιατί με αγγίζει και προσωπικά.
«Τα Καλαβρυτινά… με το νερό τα’ αθάνατο» είναι μια πολυτελής έκδοση της ιστορικής ΠΑΓΚΑΛΑΒΡΥΤΙΝΗΣ ΕΝΩΣΕΩΣ, που αποτελείται από τέσσερις δίσκους CD με Καλαβρυτινά τραγούδια κι ένα βιβλίο διακοσίων σελίδων, με τον ίδιο τίτλο, στο οποίο καταγράφεται η ιστορία των τραγουδιών αυτών και πολλά ακόμα ιστορικά και λαογραφικά στοιχεία της περιοχής. Το μεγάλο αυτό έργο είναι αποτέλεσμα πολυετούς προσπάθειας τριών συντελεστών: Της ΠΑΓΚΑΛΑΒΡΥΤΙΝΗΣ ΕΝΩΣΕΩΣ, των παραδοσιακών συγκροτημάτων Γιώργου Δαλιάνη και Ρωμιοσύνης και της πολυδιάστατης προσωπικότητας του κ. Δημητρίου  Σταθακόπουλου. Το προσωπικό «άγγιγμα», για το οποίο και νιώθω υπερήφανος, όντας και Μέλος του Δ.Σ. της Παγκαλαβρυτινής Ενώσεως, είναι η τιμή που μου έγινε από τους συντελεστές και ανέλαβα τη φιλολογική επιμέλεια του βιβλίου. Η έκδοση πραγματοποιήθηκε για τα εκατόν είκοσι χρόνια δράσεων της βραβευμένης και από την Ακαδημία Αθηνών ΠΑΓΚΑΛΑΒΡΥΤΙΝΗΣ ΕΝΩΣΕΩΣ (ιδρύθηκε το 1896).
     Στο διακοσίων σελίδων βιβλίο που συνοδεύει την πολυτελή έκδοση των τραγουδιών, διαβάζουμε στο «εισαγωγικό σημείωμα»,  σελίδα 10:
     (Στο έργο) Περιέχονται:
Α. Βιβλιογραφική Ενότητα για τα τραγούδια που τραγουδήθηκαν στην ευρύτερη περιοχή Καλαβρύτων.
Β. Μουσική Ενότητα 4 συλλογών σε CD, με αποτύπωση στιγμών της παράδοσης από τα Καλαβρυτοχώρια:
Συλλογή 1 : Ιστορικά και Επαναστατικά τραγούδια.
Συλλογή 2 : Τραγούδια της φιλοξενίας, της παρέας και του έρωτα.
Συλλογή 3: Τραγούδια του πανηγυριού, του γλεντιού, αλλά και της χαράς και του έρωτα.
Συλλογή 4: Τραγούδια του γάμου.

     Στον «πρόλογο» του βιβλίου, στη σελίδα 18, διαβάζουμε: «[…] Η Παγκαλαβρυτινή ένωση από πολλών ετών είχε αναλάβει σειρά από ενέργειες, σημαντικής αποτελεσματικότητος, για τη αποτύπωση των ιστορικών στοιχείων της περιοχής των Καλαβρύτων, είτε μέσω των ετήσιων εκδόσεων της Επετηρίδας[…] είτε μέσω άλλων ενεργειών, όπως, π.χ. αποτύπωση σε κινηματογραφικά φιλμ, video κλπ[…]». Εντέλει, η προσπάθεια άρχισε να παίρνει μορφή για την υλοποίησή της, μετά από συνάντηση του Δημητρίου Σταθακόπουλου, του Γιώργου Δαλιάνη και του σημερινού Προέδρου της Παγκαλαβρυτινής Ενώσεως Δημητρίου Βαρβιτσιώτη στις αρχές του 2015.
     Επίσης, στη σελίδα 19  (πρόλογος) διαβάζουμε: […]Το οικονομικό σκέλος για το ξεκίνημα της ιδέας επιφορτίστηκε ο σημερινός Πρόεδρος της Παγκαλαβρυτινής Ενώσεως κ. Δημήτριος Βαρβιτσιώτης. Ο Συγγραφέας και Μέλος του Δ.Σ. της Παγκαλαβρυτινής κ. Νίκος Παπακωνσταντόπουλος συνέδραμε στην τελική προσπάθεια, με την επιμέλεια των διορθώσεων των κειμένων.
     Πολύτιμη υπήρξε η μουσική συμμετοχή και συνεργασία των Δημήτρη Σταθακόπουλου, Γιώργου Δαλιάνη και των παιδιών του, εξαίρετων παραδοσιακών μουσικών, Σταυρούλας, Χρήστου και Νικόλα, καθώς επίσης και των μουσικών του συγκροτήματος Δαλιάνη, όπως και του Πανελλήνιου Συλλόγου “ΡΩΜΙΟΣΥΝΗ”, οι οποίοι στο σύνολο τους, αφιλοκερδώς συμμετείχαν στις δεκάδες ώρες ηχογραφήσεων, σε συνολικά δυο από τα πλέον σύγχρονα στούντιο της Αθήνας[…].


Εξεπλάγην όμως και δεν εξεπλάγην ευχάριστα, διαπιστώνοντας την απουσία του Δημήτρη Σταθακόπουλου από την εκπομπή, που σε κάθε διάσταση της προσωπικότητάς του ο όρος «διακεκριμένος» επιβάλλεται: Νομικός-Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω, διδάκτωρ Παντείου Πανεπιστημίου, ιστορικός, ερευνητής, συγγραφέας, οθωμανολόγος, μουσικολόγος, μουσικός, μουσικός παραγωγός, πτυχιούχος βυζαντινής μουσικής.
    Στον πολύ αγαπητό Δημήτρη Σταθακόπουλο, που τον βλέπουμε πολύ συχνά και στην τηλεόραση, σε κοινωνικά, οθωμανολιγικά, ιστορικά, πολιτιστικά και πολλά άλλα θέματα και ο οποίος με τιμάει με τον ιερό θεσμό της φιλίας, ανήκει η πολυετής έρευνα του έργου της Παγκαλαβρυτινής Ενώσεως «Τα Καλαβρυτινά… με το νερό τ’ αθάνατο». Ο ίδιος  είναι κι ένα μεγάλο «κομμάτι» της Καλαβρυτινής μουσικής. Για τους λόγους αυτούς, και παρ’ όλο που και η συγκεκριμένη εκπομπή «το αλάτι της γης» ήταν επιτυχημένη, προσωπικά τη θεωρώ «μισή», αφού ο ένας εκ των τριών συντελεστών της δεν ήταν παρών.
     Να σημειώσω ακόμα, πως ούτε και στον Πρόεδρο της Παγκαλαβρυτινής Ενώσεως κ. Δημήτρη Βαρβιτσιώτη, που επωμίστηκε το συντονισμό και το οικονομικό βάρος της έκδοσης δόθηκε ο λόγος.
 Νίκος Παπακωνσταντόπουλος




Ο Νίκος Παπακωνσταντόπουλος γεννήθηκε στο Λειβάρτζι του Δήμου Καλαβρύτων. Πέραν του λειτουργήματός του (Διπλωματούχος Νοσηλευτής) δραστηριοποιείται και στο λογοτεχνικό χώρο, με εκδόσεις βιβλίων και δημοσιεύσεις άρθρων στον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο. Είναι παντρεμένος με την Ελένη Γάλλιου από το Γοργόμυλο Πρέβεζας και έχουν δύο παιδιά.

ΔΕΙΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΉ ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.