HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Σε απόγνωση οι κτηνοτρόφοι της χώρας

Σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζει ο κλάδος της αιγοπροβατοτροφίας της χώρας ενόψει του Πάσχα με τους κτηνοτρόφους να αναμένουν το άνοιγμα τ...

Σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζει ο κλάδος της αιγοπροβατοτροφίας της χώρας ενόψει του Πάσχα με τους κτηνοτρόφους να αναμένουν το άνοιγμα των παραγγελιών και της διάθεσης των αμνοεριφίων στην ελληνικά αγορά. Όπως όλα μαρτυρούν η διάθεση θα εξαρτηθεί από την ζήτηση. Όμως μέχρι στιγμής η εγχώρια αγορά είναι μουδιασμένη κρατώντας μια στάση αναμονής, ενώ οι εξαγωγές είναι περιορισμένες.

Σύμφωνα με εκπροσώπους των κτηνοτροφικών συνεταιρισμών η κατάσταση θα αρχίσει να ξεκαθαρίζει από την ερχόμενη εβδομάδα.
Πάντως σύμφωνα με καταγγελίες και μηνύματα που δέχτηκε το neapaseges.gr έμποροι προχώρησαν σε "πάγωμα" των παραγγελιών γεγονός που προκάλεσε την έντονη ανησυχία των κτηνοτρόφων για την επόμενη μέρα. Μάλιστα, επισήμαναν στο neapaseges.gr τον κίνδυνο να μείνουν αδιάθετα τα αμνοερίφια τους ενόψει του Πάσχα, ενώ τους ασκούνται και πιέσεις για διάθεση σε χαμηλές τιμές.
Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΔΟΚ, σημαντικά είναι τα προβλήματα που καταγράφονται στον κλάδο της αιγοπροβατοτροφίας. Το περασμένο φθινόπωρο και τα Χριστούγεννα, η τιμή των αμνοεριφίων είχε φτάσει στα 5,8 ευρώ το κιλό. Εξαιτίας των νέων δεδομένων στην ελληνική αγορά και στις εξαγωγές, η μείωση στην τιμή παραγωγού ξεπερνά το 30%, ποσοστό που για τον κλάδο συνεπάγεται με ζημιά ύψους 45-50 εκατ. ευρώ.
Παράλληλα, σε 2,3 εκατομμύρια ανέρχονται τα αμνοερίφια που προορίζονται για τις εξαγωγές στις διεθνείς αγορές και το ελληνικό Πάσχα, ενώ βάσει των μέχρι τώρα παραγγελιών, αναμένεται ότι θα εξαχθούν περί τις 90-100.000. Οι έμποροι έχουν ήδη στα χέρια τους 1.000.000 ζωντανά ή σφάγια, και τα υπόλοιπα παραμένουν στα χέρια των παραγωγών, που προσδοκούν καλύτερες τιμές.

Ισπανία - Ιταλία: "Κόπηκε" παραγγελία 300.000 αμνοεριφίων
Ενόψει του καθολικού Πάσχα και λόγω της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί με την εξάπλωση του κορονοϊού παραγγελία 300.000 αμνοεριφίων με κατεύθυνση την Ιταλία και Ισπανία έμεινε στα χαρτιά. Πάντως μέχρι στιγμής σφαγεία στη Λάρισα τις τελευταίες δύο μέρες πραγματοποίησαν περιορισμένες εξαγωγές προς την Ιταλία με χαμηλή τιμή παραγωγού που έφτασε τα 4 ευρώ/κιλό.
Στο δυσμενές περιβάλλον, που δημιουργεί η πανδημία του κορονοϊού και ιδίως ο αντίκτυπός της στην κτηνοτροφία, όπως αποτυπώνεται με τις περιορισμένες εξαγωγές αιγοπροβάτων σε Ιταλία και Ισπανία για το καθολικό Πάσχα, αναφέρθηκε ο πρόεδρος της ΝΕΑΣ ΠΑΣΕΓΕΣ Παύλος Σατολιάς, επισημαίνοντας ότι το με κόψιμο της παραγγελίας από Ιταλία και Ισπανία σημειώθηκε μια πτώση της τάξης του 70 με 80%".
Την ίδια στιγμή, οι εισαγωγές από τις Βαλκανικές χώρες είναι γύρω στις 200.000 αμνοερίφια, τα οποία όπως σημειώνει ο Παύλος Σατολιάς "στις περισσότερες των περιπτώσεων πρόκειται για αμνοερίφια που έρχονται στην χώρα ζωντανά και στην συνέχεια επιτήδειοι βαφτίζουν ελληνικά πλήττοντας έτσι τόσο το εισόδημα των κτηνοτρόφων, όσο και την εθνική οικονομία και τους ίδιους τους καταναλωτές. Εμείς επαναλαμβάνουμε προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ότι πρέπει να ενταθούν οι έλεγχοι στα σύνορα και να αντιμετωπισθεί αποτελεσματικά αυτό το φαινόμενο των "ελληνοποιήσεων". Την ίδια στιγμή απαιτείται έλεγχος της αγοράς αλλά και στήριξη των αιγοπροβατοτρόφων της χώρας ώστε να μην βιώσουν τις οικονομικές επιπτώσεις και πέσουν θύματα αυτής της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί ".
Παράλληλα, εφιστά την προσοχή προς τους κτηνοτρόφους της χώρας να μην υποκύψουν στις πιέσεις αυτών που ελέγχουν το λιανεμπόριο και ζητούν εκμεταλλευόμενοι την κατάσταση να πουλήσουν σε χαμηλές τιμές.

Μουδιασμένη η αγορά
Λίγο πριν το Πάσχα, από τις 5 έως τις 10 Απριλίου εκτιμά ότι θα φανεί το πως θα κινηθεί η αγορά για τα αμνοερίφια ο Γιώργος Βαϊόπουλος, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Αγελαδοτρόφων και Προβατοτρόφων Δυτικής Θεσσαλίας. "Αυτή την στιγμή δεν κλείνουν παραγγελίες οι έμποροι κρατώντας μια στάση αναμονής και η αγορά είναι μουδιασμένη. Αντίστοιχα, πέρσι αυτές τις ημέρες οι παραγγελίες είχαν κλείσει και καθένας ήξερε που θα τα δώσει. Όμως όλα εξαρτώνται και από την διάθεση του καταναλωτικού κοινού", σημειώνει ο Γ. Βαϊόπουλος.
Πάντως εκτιμά σύμφωνα και από τα μηνύματα που παίρνουν από την αγορά ότι φέτος η τιμή στον παραγωγό θα κινηθεί σε χαμηλότερα επίπεδα συγκριτικά με πέρσι.
neapaseges.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.