Page Nav

HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

«Έρημη πόλη παραμονές γιορτής» - Κλείνουν σχεδόν τα πάντα - Αλλάζει η καθημερινότητα - Οι επιπτώσεις

Έρημη πόλη παραμονές γιορτής, θα μπορούσε να είναι ο τίτλος, παραφράζοντας ένα παλιό καλό τραγούδι και έτσι ακριβώς είναι παντού, αλλά κυ...

Έρημη πόλη παραμονές γιορτής, θα μπορούσε να είναι ο τίτλος, παραφράζοντας ένα παλιό καλό τραγούδι και έτσι ακριβώς είναι παντού, αλλά κυρίως στα Καλάβρυτα, όπου ο Μάρτιος είναι ο μήνας με επίκεντρο τον τόπο μας…
Κλείνουν σχεδόν τα πάντα...
Με το κορονοϊό να καλπάζει σε ολόκληρη την υφήλιο και στην χώρα μας τα κρούσματα να ανεβαίνουν καθημερινά, τα μέτρα που έχουν ληφθεί πρωτόγνωρα για όλους. 
Μετά το κλείσιμο σχολείων και Πανεπιστημίων, μουσείων , θεάτρων, κινηματογράφων, ακυρώσεις όλων των εκδηλώσεων, αθλητικών πρωταθλημάτων κλπ, αποφασίσθηκε σήμερα να κλείσουν καφετέριες, μπαρ, εστιατόρια, ταβέρνες- όλα τα καταστήματα εστίασης - πλην των delivery και των take away. Κλείνουν επίσης πολυκαταστήματα και εμπορικά κέντρα. Μένουν ανοιχτά τα σούπερ μάρκετ, τα καταστήματα τροφίμων, τα φαρμακεία και οι ιδιωτικές επιχειρήσεις υγείας.  Κλείνουν επίσης οι αθλητικές εγκαταστάσεις -πλην των ανοιχτών χώρων ατομικής άσκησης- και τα κέντρα αισθητικής.  Μένουν ανοιχτοί φούρνοι, ζαχαροπλαστεία με την προϋπόθεση ότι δεν θα έχουν τραπεζοκαθίσματα.  Παράλληλα, θα ληφθούν ειδικά μέτρα για δημοσίους υπαλλήλους που βρίσκονται σε ανοσοκαταστολή. 
Τις ανακοινώσεις των νέων αυστηρότερων μέτρων έκανε ο καθηγητής- λοιμωξιολόγος και εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας Σωτήρης Τσιόδρας, ενώ ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας επισήμανε ότι είναι αναγκαίο να τηρηθούν τα μέτρα από όλους.
Σύμφωνα με την αναλυτική οδηγία που εξέδωσε η ΓΓ Πολιτικής Προστασίας η αναστολή λειτουργίας αφορά:
➠ Εμπορικά κέντρα, πολυκαταστήματα (shops in a shop), εκπτωτικά χωριά
➠ Καφετέριες, καφενεία, μπαρ και επιχειρήσεις εστίασης με εξαίρεση τις υπηρεσίες delivery και take-away
➠ Κέντρα διασκέδασης
➠ Κινηματογράφοι, θέατρα, αίθουσες θεαμάτων
➠ Βιβλιοθήκες, Μουσεία, αρχαιολογικοί και ιστορικοί χώροι
➠ Πρακτορεία τυχερών παιγνίων, καζίνο, λέσχες παιγνίων με την εξαίρεση τους πλανόδιους πωλητές και τα διαδικτυακά τυχερά παιχνίδια
➠ Αθλητικές εγκαταστάσεις, αθλητικοί όμιλοι, πολιτιστικοί όμιλοι και σωματεία (εξαιρούνται οι ανοιχτοί χώροι μεμονωμένης άθλησης όπως θα διευκρινιστεί στην ΚΥΑ)
➠ Θεματικά πάρκα (λούνα πάρκ κλπ) - εξαιρούνται οι δημόσιοι ανοιχτοί χώροι αναψυχής.
➠ Κουρεία, κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής-μασάζ, οίκοι ανοχής, κέντρα δερματοστιξίας (τατουάζ) και τρυπήματος δέρματος/σώματος
➠ Τέλος η ΓΓ Πολιτικής Προστασίας καλεί τις επιχειρήσεις που θα συνεχίσουν τη λειτουργία τους να λάβουν κάθε πρόσφορο μέτρο προφύλαξης ώστε να μην δημιουργούνται ουρές άνω των πέντε (5) ατόμων.

Οι επιπτώσεις στα Καλάβρυτα
Μαζικές ακυρώσεις σχολικών εκδρομών και οργανωμένων γκρουπ ταξιδιωτών από το εσωτερικό αλλά και ακυρώσεις κρατήσεων από το εξωτερικό είναι η κατάσταση που διαμορφώνεται στα Καλάβρυτα εδώ κι ένα 10ήμερο με αφορμή την επερχόμενη επιδημία του κορονοϊού στη χώρα η οποία ήδη διαβαθμίστηκε σε επίπεδο παγκόσμιο σε πανδημία.
Σήμερα ανακοίνωσε και την αναστολή λειτουργίας το Χιονοδρομικό Κέντρο Καλαβρύτων, ενώ κλειστό παραμένει το Σπήλαιο Λιμνών στα Καστριά και το Δημ. Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος
 «Η μεγάλη πτώση του τζίρου στις τουριστικές επιχειρήσεις η οποία αγγίζει ήδη το 60% αποτελεί ένα μεγάλο πλήγμα για την τοπική μας οικονομία η οποία στηρίζεται στην επισκεψιμότητα ενώ ιδιαίτερα αυτή την περίοδο και τουλάχιστο έως το Πάσχα, τα Καλάβρυτα σε ετήσια βάση βρίσκονταν στην κορυφή των επιλογών σε επίπεδο εσωτερικού τουρισμού. Οσον αφορά στον εξωτερικό τουρισμό, η κατάσταση με τις κρατήσεις και τα γκρουπ είναι καλύτερη, δυστυχώς όμως η ανακοίνωση για πανδημία και η αναμενομένη έκδοση τουριστικών οδηγιών, θα μας φέρει αντιμέτωπους με μια πραγματική θεομηνία αρνητικών εξελίξεων» αναφέρει ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Κώστας Δαφαλιάς. «Είμαστε αντιμέτωποι με μαζικές ακυρώσεις καθώς αυτή την περίοδο εκατοντάδες μαθητές βρίσκονταν, σε εβδομαδιαία βάση, στα Καλάβρυτα. Ηδη τα εισιτήρια στον Οδοντωτό έχουν μειωθεί κατά 70% μείωση η οποία, με βάση ιδιαίτερα εποχικά δεδομένα, μεταφράζεται σε εκτίμηση μείωσης κατά 50% στις ετήσιες μετακινήσεις. Η αναστολή λειτουργίας για το Σπήλαιο Λιμνών Καστριών και το Μουσείο Ολοκαυτώματος καθώς και η ακύρωση των εκδηλώσεων μας για τα 124 χρόνια λειτουργίας του Οδοντωτού αλλά και του Μουσείου μας στο Διακοπτό είναι ένα μεγάλο χαστούκι καθώς οι προσδοκίες για φέτος οδηγούσαν σε άλλες, εντελώς διαφορετικού χαρακτήρα εκτιμήσεις για την κίνηση στο τρενάκι» αναφέρει ο Γιάννης Καραπαναγιώτης, πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων του Οδοντωτού. Σύμφωνα με τον κ. Δαφαλιά, προτεραιότητα σε αυτή τη φάση είναι τα μέτρα ανακούφισης στον τουρισμό να λάβουν χαρακτήρα οριζόντιων παρεμβάσεων -μειώσεις ΦΠΑ, φόρων και ασφαλιστικών εισφορών προκειμένου να διατηρηθούν οι υφιστάμενες θέσεις εργασίας και να μην πληγεί η βιωσιμότητα των επιχειρήσεων. Όσον αφορά τον κ. Καραπαναγιώτη, εκτιμά ότι θα πρέπει να δοθεί έμφαση στη στήριξη των μαζικών μετακινήσεων και ιδιαίτερα στο τρένο και την επιβίωση των γραμμών του Οδοντωτού και του Προαστιακού στην Πάτρα.

🔺ΣΗΜ: Ήδη πολλές ξενοδοχειακές μονάδες των Καλαβρύτων, ανέστειλαν την λειτουργία τους και θα ακολουθήσει το σύνολό του. Όπως καταλαβαίνουμε οι επιπτώσεις είναι μεγάλες και η άμεση στήριξη επιχειρήσεων και εργαζομένων επιβεβλημένη 

Αναστολή των εκδηλώσεων
Ο Δήμος Καλαβρύτων, λαμβάνοντας υπόψη τις τελευταίες αποφάσεις της ελληνικής Κυβέρνησης για την προστασία της δημόσιας υγείας λόγω του ιού SARS-CoV-2, αποφάσισε, σε συνεννόηση με τους φορείς και τους συλλόγους που συμμετείχαν στην διοργάνωσή τους, την αναστολή των προγραμματισμένων εορταστικών εκδηλώσεων για τα προεπαναστατικά γεγονότα της επαρχίας Καλαβρύτων που είχαν προγραμματιστεί να γίνουν το Σάββατο 14 Μαρτίου 2020 στην κοινότητα Λειβαρτζίου και την Κυριακή 15 Μαρτίου 2020 στην Φροξυλιά της κοινότητας Τουρλάδας και στη Χελωνοσπηλιά της κοινότητας Λυκούριας.                               
Στα μνημεία της Φροξυλιάς και της Χελωνοσπηλιάς θα πραγματοποιηθούν επιμνημόσυνες δεήσεις την Κυριακή 15 Μαρτίου 2020  με περιορισμένο αριθμό συμμετεχόντων. 
Ο Δήμος Καλαβρύτων θα συνεχίσει να εξετάζει όλα τα δεδομένα και ανάλογα με τις εξελίξεις, με γνώμονα πάντα την προστασία της δημόσιας υγείας, θα εκδώσει νεότερο δελτίο τύπου για τις εκδηλώσεις των επαναστατικών γεγονότων που έχουν προγραμματιστεί να γίνουν στα Καλάβρυτα το Σάββατο 21 Μαρτίου 2020 και στην ιστορική μονή της Αγίας Λαύρας της Τετάρτη 25 Μαρτίου 2020.
➧Την εκδήλωση που κάθε χρόνο κάνει στην Παλαιά Βουλή και στο Σύνταγμα για την επέτειο του 1821, ματαίωσε η Παγκαλαβρυτινή Ένωση. 
➧Η Ένωση Καλαβρυτινών Αθήνας ματαίωσε την αρτοκλασία επί τη εορτή του Αγίου Αλεξίου, πολιούχου των Καλαβρύτων, προγραµµατισµένη για την Κυριακή 15 Μαρτίου στον ναό Αγίου Γεωργίου Καρύτση.

Μένουμε Σπίτι
Το σύνθημα "Μένουμε Σπίτι", έδωσε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, αναφέροντας:
"Το πιο αποτελεσματικό μέτρο περιορισμού της επιδημίας, με την εμφάνιση συμπτωμάτων ίωσης, εάν δεν ανήκουμε σε ευπαθή ομάδα.
Όσοι δεν ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες να μην προσέρχονται στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας προκειμένου να εξεταστούν για τον νέο κοροναϊό SARS-CoV-2 αν έχουν ήπια συμπτώματα.
Υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης της νόσου σε ευπαθείς ομάδες, αλλά και να εκτεθούν οι ίδιοι στον SARS-CoV-2 σε περίπτωση που δεν νοσούν ήδη.
Δίνουμε προτεραιότητα για την εξέταση στους συμπολίτες μας με σοβαρή αναπνευστική νόσο καθώς και σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας με χρόνια προβλήματα υγείας".
Σε ετοιμότητα το Νοσοκομείο Καλαβρύτων και το ΕΚΑΒ
Άσκηση επιχειρησιακής ετοιμότητας πραγματοποιήθηκε thn Πέμπτη 12/03/2020 το μεσημέρι στο Νοσοκομείο Καλαβρύτων, σύμφωνα με τις εντολές του Υπουργείου Υγείας.
Η άσκηση που περιελάμβανε ρεαλιστικό σενάριο, στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία με άριστη συνεργασία υποδοχής του Νοσοκομείου, ιατρών, νοσηλευτών, ΕΚΑΒ, βοηθητικού προσωπικού και διοίκησης του Νοσοκομείου.

Έκκληση
Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) απευθύνει έκκληση προς τους πολίτες που δεν ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και έχουν ήπια συμπτώματα ίωσης να μην προσέρχονται στα δημόσια νοσοκομεία.
Υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης της νόσου σε ευπαθείς ομάδες, αλλά και να εκτεθούν οι ίδιοι στον SARS-CoV-2 σε περίπτωση που δεν νοσούν ήδη. Ο ΕΟΔΥ έχει υιοθετήσει κριτήρια εργαστηριακού ελέγχου σύμφωνα με τις Oδηγίες του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC).
Δίνεται προτεραιότητα για την εξέταση στους συμπολίτες μας με σοβαρή αναπνευστική νόσο, καθώς και σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας με χρόνια προβλήματα υγείας. Το πιο αποτελεσματικό μέτρο περιορισμού της επιδημίας είναι ο περιορισμός κατ’ οίκον με την εμφάνιση συμπτωμάτων ίωσης για τα άτομα που δεν ανήκουν σε ευπαθή ομάδα.
Πρέπει να τονισθεί, ότι όσοι έχουν ήπια συμπτωματολογία ή αναζητούν γενικές πληροφορίες για τον νέο κοροναϊό, να μην καλούν τον ΕΟΔΥ, αλλά να απευθύνονται στον προσωπικό τους ιατρό.
για το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS
Νίκος Κυριαζής

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.