HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Θεσμός το «Παγκαλαβρυτινό τουρνουά ποδοσφαίρου»

Βρισκόμαστε λίγο πριν το ξεκίνημα του Τέταρτου Παγκαλαβρυτινού Τουρνουά Ποδοσφαίρου 2020 και ο ενθουσιασμός μας δεν κρύβεται. Είναι το το...

Βρισκόμαστε λίγο πριν το ξεκίνημα του Τέταρτου Παγκαλαβρυτινού Τουρνουά Ποδοσφαίρου 2020 και ο ενθουσιασμός μας δεν κρύβεται. Είναι το τουρνουά στο οποίο λαμβάνουν μέρος οι πολιτιστικοί σύλλογοι της περιφέρειάς μας που ξεκίνησε σαν μια σκέψη στο μυαλό πριν μερικά χρόνια και που φέτος, την βλέπουμε να εξελίσσεται σε ένα σπουδαίο και πολυαναμενόμενο αθλητικό γεγονός.
Τα λάθη λιγοστεύουν, η προσπάθεια από μεριάς μας γίνεται μεγαλύτερη και οι συμμετοχές όλο και συνεχώς αυξάνονται κι αυτό μας χαρίζει ακόμα μεγαλύτερο χαμόγελο στα χείλη. Πέρσι, το τρίτο Παγκαλαβρυτινό τουρνουά ολοκληρώθηκε με τον συναρπαστικό αγώνα μεταξύ της ομάδας των ΦΙΛΙΩΝ και του ΠΛΑΝΗΤΕΡΟΥ που έληξε στα πέναλτι και βρήκε στην πρώτη θέση το χωριό ΦΙΛΙΑ να καμαρώνει άξια τον τίτλο του πρωταθλητή, ανάμεσα στα δέκα χωριά των Καλαβρύτων που συμμετείχαν στο τουρνουά. 
Πώς όμως ξεκίνησε η ιδέα και η υλοποίηση του Παγκαλαβρυτινού Τουρνουά Ποδοσφαίρου; 
Ας πάρουμε, όμως τα πράγματα από την αρχή γιατί είναι φαινόμενο των ημερών μας, πολλοί άνθρωποι να θέλουν να οικειοποιηθούν μια πετυχημένη ιδέα που ανήκει σε κάποιον άλλο.                
Όλα ξεκίνησαν από το όμορφο χωριό μας, το Καρνέσι που εδώ και έξι χρόνια, στα πλαίσια των  Αυγουστιάτικων εκδηλώσεων που καθιέρωσε ο Σύλλογός μας από το ξεκίνημα της θητείας μου, ως Πρόεδρος, έχει καθιερωθεί να πραγματοποιείται ο ποδοσφαιρικός αγώνας μεταξύ Άνω Ρούγας-Κάτω Ρούγας. Ο συγκεκριμένος αγώνας κέρδισε το ενδιαφέρον του κόσμου και κυρίως της νεολαίας μας, από την πρώτη κιόλας χρονιά.                                    
Γνωρίζοντας ότι η νεολαία μας, δεν επισκέπτεται συχνά τον τόπο καταγωγής του και με κίνδυνο τα χωριά μας να ερημώσουν κάποτε, διαπίστωσα, ότι ο αθλητισμός είναι το κλειδί για να φέρουμε τη νεολαία και πάλι στο χωριό.              
Δεν θα αναφερθούμε τώρα, στην προσπάθεια που κάναμε για την δημιουργία του γηπέδου του χωριού μας, αλλά μπορώ με σιγουριά να πω πως μετά την επιτυχία του αγώνα το καλοκαίρι, καρφώθηκε στο μυαλό μου σαν σκέψη η δημιουργία ενός μεγαλύτερου αθλητικού γεγονότος.                
Το ποδόσφαιρο ήταν εκείνο που έμελλε να μας φέρει κοντά και κυρίως να φέρει  ακόμα πιο κοντά περισσότερους νέους ανθρώπους αλλά και  περισσότερα χωριά.                              
 Αρχικά, διοργανώθηκε ένας φιλικός αγώνας ποδοσφαίρου ανάμεσα στην Άνω Κλειτορία και στο «αδελφικό» χωριό των Καμενιανιτών. Αυτή ήταν μόνο η αρχή για τους αγώνες που θα ξεκινούσαν ανάμεσα σε νέους διαφορετικών χωριών στην Αθήνα.       
Λίγο αργότερα, έγινα μέλος της Παγκαλαβρυτινής Ένωσης και ο πρώτος μου στόχος ήταν να καταθέσω την πρότασή μου για να πραγματοποιηθεί ένα ποδοσφαιρικό τουρνουά στην Αθήνα, μιας και πάρα πολλοί νέοι με καταγωγή από τα χωριά των Καλαβρύτων κατοικούν μόνιμα στην Αττική. Τόσο ο Πρόεδρος κ. Δ. Βαρβιτσιώτης, όσο και τα μέλη του Δ.Σ. της Παγκαλαβρυτινής Ένωσης αγκάλιασαν εξαρχής την πρόταση αυτή και έτσι πραγματοποιήθηκε το πρώτο, πιλοτικό τότε, τουρνουά ποδοσφαίρου, τον Ιούνιο του 2017. Το όνομα του τουρνουά
«ΠΑΓΚΑΛΑΒΡΥΤΙΝΟ ΤΟΥΡΝΟΥΑ – ΕΥ ΑΓΩΝΙΖΕΣΘΑΙ ΣΥΛΛΟΓΩΝ» ήταν μια ιδέα της καλής φίλης και Κοσμήτωρ της Παγκαλαβρυτινής Ένωσης και Προέδρου του Συλλόγου Σκοταναίων κ. Μαριάνθης Χρονοπούλου, με την οποία ξεκινήσαμε μαζί να στήνουμε το τουρνουά  και σήμερα είμαστε υπερήφανοι να μιλάμε για έναν “ Θεσμό”. Τα συναισθήματά μας αυτή τη στιγμή που γράφω αυτές τις αράδες είναι ανάμεικτα. Από την μια μεριά να κυριαρχεί ο ενθουσιασμός και από την άλλη η ανησυχία μας για την επίλυση των προβλημάτων που προκύπτουν και πρέπει να ξεπεραστούν για να γιγαντωθεί ακόμα περισσότερο ο αθλητικός αυτός θεσμός.                                                                                   
Την δεύτερη χρονιά, το 2018, συνοδοιπόρος μου στην συντονιστική ομάδα του τουρνουά ήταν ο κ. Στέφανος Βαγενάς, μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου Καλλιφωνίου, που χάρη στις καινοτόμες ιδέες του και με την ομαδική δουλειά όλων μας, η εν λόγω διοργάνωση ήταν κάτι παραπάνω από επιτυχημένη. Από αυτή την στενή συνεργασία μου με τον κ. Σ. Βαγενά προέκυψε άλλωστε και μια μεγάλη φιλία, την οποία φέρω ως το μεγαλύτερο «Χρυσό Μετάλλιο» που κέρδισα από όλη αυτή την συνδιοργάνωση. Γιατί στόχος της συντονιστικής επιτροπής είναι να προσεγγίζει καινούργιες ομάδες-Συλλόγους, ώστε να μεγαλώνει το πλήθος των ατόμων που συμμετέχουν και να έχουμε όλο και μεγαλύτερη παρουσία περισσότερων χωριών-Συλλόγων. 
Και κάπως έτσι το 2019  φτάσαμε στο τρίτο Παγκαλαβρυτινό τουρνουά με την συμμετοχή δέκα Συλλόγων – ομάδων που διεκδικούσαν μια θέση για τον τίτλο του πρωταθλητή.              
Τι να πρωτοθυμηθεί κανείς γι’ αυτούς τους τρεις μήνες; Χαμόγελα, ένταση, αδρεναλίνη στο «κόκκινο», συναισθήματα που δεν μπορείς να τα περιγράψεις…..αν δεν τα ζήσεις.          
Σ΄αυτό το σημείο πρέπει να αναφέρω την εξαιρετική ιδέα του Προέδρου του Συλλόγου Πλανητεριωτών κ. Δημήτρη Μηλιστόπουλου για την συγκέντρωση τροφίμων και είδη πρώτης ανάγκης για το Καλλιμανοπούλειο Εκκλησιαστικό Διακονικό Κέντρο Καλαβρύτων στα πλαίσια του 3ου τουρνουά. Αυτή η κίνηση ανθρωπιάς απέδειξε ότι ο αθλητισμός, πέρα από θέαμα, μπορεί να προσφέρει βοήθεια στους συνανθρώπους μας που το έχουν ανάγκη και ιδιαίτερα σε ανθρώπους της τρίτης ηλικίας, που δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ποτέ.                          
Κατορθώσαμε μέσω αυτής της ενέργειας και με την πολύτιμη βοήθεια της Γεν. Γραμματέας της Παγκαλαβρυτινής Ένωσης και του Συλλόγου Σοποτινών κ. Αρετής Πράγια, να γεμίσουμε ένα ολόκληρο φορτηγό με όλα τα αναγκαία τρόφιμα και εφόδια. Στο περσινό τουρνουά, από το πλευρό των ομάδων, δεν έλειψε και «η φοβερή κερκίδα των χωριών μας» που έδινε το ζωηρό παλμό σε όλους τους αγώνες μας, που σε κάθε αγωνιστική ξεπερνούσε τα 200 άτομα και στήριζε τις ομάδες- Συλλόγους που αγωνίζονταν. Πρωταθλητές στον αγώνα της κερκίδας αναδείχτηκαν ο Πλανητεριώτες με τους Δαφναίους και τους Φιλαίους. 
Κλείνοντας, την αναφορά αυτή στο τουρνουά, θα ήθελα να συγχαρώ όλους τους Συλλόγους-ομάδες για την συμμετοχή τους: Λυκούρια, Καμενιάνοι, Τριπόταμα, Πλανητέρου, Φίλια, Καρνέσι,Καλλιφώνιο, Δάφνη και ιδιαίτερα, θα μου επιτρέψετε να αναφερθώ στα χωριά ΣΕΙΡΕΣ & ΚΕΡΤΕΖΗ που οι παίκτες έρχονταν από τα χωριά τους για να λάβουν μέρος στο Παγκαλαβρυτινό τουρνουά στην Αττική. 
Να εκφράσω τα Θερμά μου συγχαρητήρια στους νικητές για την μεγάλη τους νίκη και να τονίσω ότι στο Παγκαλαβρυτινό τουρνουά δεν υπάρχουν ηττημένοι, παρά μόνο κερδισμένοι, γιατί πολύ απλά…. καταφέραμε να γίνουμε όλοι «ΦΙΛΟΙι» και αυτό είναι σπάνιο και εξαιρετικό. Πλέον όλοι έχουμε φίλους από κάθε χωριό των Καλαβρύτων κι ακόμη και να υπήρχαν κάποιες στιγμές έντασης στον αγωνιστικό χώρο, μόλις τελείωνε το παιχνίδι, όλοι γινόμασταν μια μεγάλη παρέα. Άλλωστε βασικός σκοπός των πολιτιστικών συλλόγων είναι να φέρνουν κοντά τους πατριώτες και τελικά αποδείχθηκε ότι το τουρνουά ποδοσφαίρου είναι η μοναδική αθλητική και πολιτιστική εκδήλωση που μας ενώνει και μας κάνει πιο ΔΥΝΑΤΟΥΣ. 
Μετά από όλα αυτά, ήρθε να προστεθεί φέτος, μια ακόμη ιδέα και πάλι από την Κοσμήτωρα της Παγκαλαβρυτινής Ένωσης & Πρόεδρο του Συλλόγου Σκοταναίων κ.Μ.Χρονοπούλου με την παρουσίαση του επίσημου σήματος της επετειακής ποδοσφαιρικής ενδυμασίας που «ΠανΚαλαβρυτινού Τουρνουά Ποδοσφαίρου» που πραγματοποιήθηκε στην ετήσια Χοροεσπερίδα και στην κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας την Κυριακή 26 Ιανουαρίου 2020 στην Αίγλη Ζαππείου με την συμμετοχή Συλλόγων-ομάδων και τους εκπροσώπους να παραλαμβάνουν την επίσημη «φανέλλα»  Όλα αυτά βέβαια, δεν θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν αν δεν υπήρχε η  μέγιστη στήριξη από τον Πρόεδρο και τα μέλη της Παγκαλαβρυτινής Ένωσης, οι οποίοι ενισχύουν έμπρακτα και είναι κοντά στους νέους.          
Τέλος, δεν  μπορώ να κρύψω τη συγκίνησή μου για το «ΠΑΓΚΑΛΑΒΡΥΤΙΝΟ ΤΟΥΡΝΟΥΑ – ΕΥ ΑΓΩΝΙΖΕΣΘΑΙ ΣΥΛΛΟΓΩΝ» που έγινε πια κεφάλαιο αξιών και κομμάτι της Καλαβρυτινής γης. Ο ρόλος μας άλλωστε και ο ρόλος κάθε Πολιτιστικού Συλλόγου είναι ουσιαστικός, ενωτικός και στηρίζεται στην εθελοντική προσπάθεια όλων των μελών του. Είναι ένα μονοπάτι επικοινωνίας των μελών με τις ρίζες τους, με τη γενέτειρά τους. Είναι ένας δίαυλος επικοινωνίας των μελών με τον πολιτισμό, με τα τοπικά ήθη και έθιμα. Αυτό που μένει είναι να δείξουμε όλοι πως ξέρουμε να παίζουμε ομαδικά, «εντός» αλλά και «εκτός» γηπέδου. Η συνεργασία ανάμεσα στους πολιτιστικούς συλλόγους είναι
απαραίτητη προκειμένου να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες για την από κοινού δραστηριοποίηση και προαγωγή του πολιτισμού. Και είμαι χαρούμενος που πια, δεν μαζευόμαστε μόνο ένα Αυγουστιάτικο βράδυ στο χωριό μας, αλλά παίζουμε αγώνες, καταστρώνουμε τακτική αγωνιστικής, περνάμε χρόνο μαζί, δουλεύουμε για ένα τουρνουά, που δεν διαρκεί μόνο μια μέρα αλλά μια ολόκληρη χρονιά. Kαι σίγουρα είμαστε έτοιμοι για το επόμενο μεγάλο βήμα στην ιστορία του ποδοσφαιρικού μας τουρνουά.

ΣΠΗΛΙΟΣ ΜΠΑΛΑΦΟΥΤΑΣ
Πρόεδρος Συλλόγου  Άνω Κλειτορίας
Μέλος  Παγκαλαβρυτινής Ένωσης

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.