Top Ad

HIDE

HIDE_BLOG

HIDE_BLOG
{fbt_classic_header}

Classic Header

Breaking News:

latest


Παυλόπουλος από Καλάβρυτα: Ποτέ δεν παραιτηθήκαμε από τις αξιώσεις μας

Δεν ξεχνάμε. Ποτέ ξανά» δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, κατά τις εκδηλώσεις μνήμης για τα 76 χρόνια από το Ολοκα...

Δεν ξεχνάμε. Ποτέ ξανά» δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, κατά τις εκδηλώσεις μνήμης για τα 76 χρόνια από το Ολοκαύτωμα των Καλαβρύτων, υπογραμμίζοντας ότι τα Μαρτυρικά Καλάβρυτα θα θυμίζουν, για πάντα και προς κάθε κατεύθυνση, το απεχθέστερο έγκλημα πολέμου στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου, το οποίο συντελέστηκε από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής στις 13 Δεκεμβρίου 1943.


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι, εκπληρώνοντας εθνικό χρέος, τιμούμε, και φέτος, την ιερή μνήμη των τραγικών θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας και επισήμανε ότι είναι νομικώς ενεργές και δικαστικώς επιδιώξιμες οι αξιώσεις της Ελλάδας έναντι της Γερμανίας για το κατοχικό δάνειο και τις εν γένει αποζημιώσεις της ναζιστικής κατοχής.

Ειδικότερα, ο κ. Παυλόπουλος σημείωσε ότι: «Έχουμε επανειλημμένως τονίσει, οι ως άνω αξιώσεις μας, από τις οποίες ουδέποτε και καθ’ οιονδήποτε τρόπο έχουμε παραιτηθεί, είναι πάντα νομικώς ενεργές -πράγμα που σημαίνει ότι δεν τίθεται κανένα θέμα παραγραφής- και δικαστικώς επιδιώξιμες».

Παράλληλα πρόσθεσε ότι: «Και ο κοινός μας ευρωπαϊκός νομικός πολιτισμός, ως μέρος του εν γένει κοινού μας ευρωπαϊκού πολιτισμού, που συντίθεται από τις διατάξεις, αλλά και από τις θεμελιώδεις αρχές και τις αξίες της ευρωπαϊκής και της διεθνούς νομιμότητας, επιβάλλει την σχετική απόφαση να την λάβει αρμόδιο δικαστικό forum, με βάση το σύνολο του εφαρμοζόμενου, εν προκειμένω, διεθνούς δικαίου».

Στο πλαίσιο αυτό διευκρίνισε ότι: «Η θέση αυτή είναι κυριολεκτικώς εθνική και, κατά συνέπεια, αδιαπραγμάτευτη. Πολλώ μάλλον όταν την θέση αυτή ενισχύει πλέον καταλυτικώς η πρόσφατη γνωμοδότηση (2019) της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Εμπειρογνωμόνων του Γερμανικού Κοινοβουλίου (Bundestag), η οποία αφενός αναγνωρίζει ότι δεν τίθεται ζήτημα παραίτησης ή παραγραφής των αξιώσεων αυτών και αφετέρου προτρέπει, expressis verbis, την γερμανική πλευρά να αποδεχθεί την προσφυγή Ελλάδας και Γερμανίας στο αρμόδιο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης».

Ακολούθως, υποστήριξε ότι μόνο προβληματισμό προκαλεί η από 18.10.2019 απόρριψη της, από τον Ιούνιο του ίδιου έτους, πλήρως τεκμηριωμένης ρηματικής διακοίνωσης της Ελλάδας αναφορικά με την προοπτική προσφυγής σε αρμόδιο δικαιοδοτικό forum για την οριστική επίλυση της σχετικής διαφοράς ως προς τις αξιώσεις της Ελλάδας για το κατοχικό δάνειο και τις γερμανικές αποζημιώσεις.

«Έχω χρέος να τονίσω ότι η προαναφερόμενη άρνηση της γερμανικής κυβέρνησης, αγνοώντας όλα τα κατά τα ανωτέρω πλήρως τεκμηριωμένα νομικά επιχειρήματα, εμφανίζεται παντελώς αναιτιολόγητη, δοθέντος ότι έρχεται σε αντίθεση και προς την ευρωπαϊκή και την διεθνή νομιμότητα. Διευκρινίζουμε ότι η Ελλάδα δεν αποδέχεται την άρνηση αυτή, πράγμα που σημαίνει ότι θα επανέλθει εν προκειμένω, δίνοντας ακόμη μεγαλύτερη έκταση και έμφαση στα νομικά -και όχι μόνο- επιχειρήματά της» κατέληξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας
Στον Τόπο Θυσίας, δέηση υπέρ πεσόντων, έψαλε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ.κ.Ιερώνυμος, συμπαστατούμενος από τους Μητροπολίτες Βρεσθένης κ.Θεόκλητο, Σερβίων και Κοζάνης κ.Παύλο, Νικοπόλεως και Πρεβέζης κ.Χρυσόστομο, Καρπενησίου κ.Γεώργιο και τον οικείο Ποιμενάρχη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ.Ιερώνυμο.     
Μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής των Καλαβρυτινών που εκτελέστηκαν από τα γερμανικά στρατεύματα τέλεσε το πρωί ο Αρχιεπίσκοπος στον Μητροπολιτικό Ναό,παρουσία του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, του κ.Πικραμένου, του Περιφερειάρχη Νεκράριου Φαρμάκη, του πρ. Πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου και των αχαιών βουλευτών Αγγελου Τσιγρκή, Ανδρέα Κατσανιώτη, Ιασονα Φωτήλα, Χριστίνας Αλεξοπούλου Σίας Αναγνωστιοπουλου και Κώστα Μάρκου.  

Το προσκλητήριο νεκρών ανέγνωσε ο Δήμαρχος Αθανάσιος Παπαδόπουλος ενώ παρέστησαν, μεταξύ άλλων, οι δήμαρχοι Πατρέων Κώστας Πελετίδης, Θέρμου Σπύρος Κωνσταντάρας και ο επικεφαλής της μείζονας μειοψηφίας στο δήμο της Πάτρας Νίκος Παπαδημάτος.
ρεπορταζ για το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS
Νίκος Κυριαζής

Δεν υπάρχουν σχόλια