HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Οι Σουδενιώτες μαθαίνουν για τις ρίζες τους (ΡΕΠΟΡΤΑΖ - ΦΩΤΟ)

Η έρευνα για τις ρίζες των Σουδενιωτών έχει ως αφετηρία µια βαθιά ριζωµένη παράδοση για µια απώτερη κοινή καταγωγή που συνδέει τρεις πε...

Η έρευνα για τις ρίζες των Σουδενιωτών έχει ως αφετηρία µια βαθιά ριζωµένη παράδοση για µια απώτερη κοινή καταγωγή που συνδέει τρεις περιοχές της Δυτικής Ελλάδας, τα Άνω και Κάτω Σουδενά (Πεδινά) Ζαγορίου, τα Άνω και Κάτω Σουδενά (Λουσούς) Καλαβρύτων, τα Λουσικά και τα Άνω Σουδεναίικα Πατρών. Η ίδια παράδοση είχε οδηγήσει τους κατοίκους των τριών περιοχών να ανταλλάξουν ενθουσιώδεις επισκέψεις στις δεκαετίες του 1960 και 1970. Και σήµερα που έχει καταλαγιάσει ο ενθουσιασµός, γεννήθηκε η επιθυµία τους να µάθουν τι από αυτά ανταποκρίνεται στην πραγµατικότητα.

Σήμερα, Σάββατο 10 Αυγούστου, στην πλατεία Πετιμεζαίων στους Κάτω Λουσούς Καλαβρύτων, παρουσιάστηκε παρουσία πολλών Σουδενιωτών και από τα τρία προαναφερθέντα μέρη, το βιβλίο που αποτελεί, ιστορική και πολιτισμική παρακαταθήκη. Ένα πολυτελέστατο πολυσέλιδο βιβλίο βιβλίο αποτέλεσμα πολυετούς έρευνας από μια ομάδα επιστημόνων και με επιμέλεια του Κώστα Παπαγιαννόπουλου και της Ελένης Σιμώνη που παρουσίασαν και το βιβλίο. Η έκδοση είναι του Συλλόγου Σουδενιωτών Πατρών και περιχώρων.
Στην παρουσίαση παραβρέθηκε ο Δήμαρχος Καλαβρύτων κ. Λαζουράς, η Δημοτική Σύμβουλος κ. Παπαναγιώτου, οι νεοεκλεγέντες Δημοτικοί Σύμβουλοι, Καούρης και Ανδριόπουλος, εκπρόσωποι της Εκκλησίας, τοπικοί φορείς και εκπρόσωποι των Συλλόγων Άνω και Κάτω Σουδενά (Πεδινά) Ζαγορίου, το μέλος της Παγκαλαβρυτινής Ένωσης και των Απογόνων αγωνιστών του 1821 κ. Αντώνης Πετιμεζάς, ο ιστορικός ερευνητής κ. Φίλιππος Σαρδελιάνος, ο εκδότης της εφημερίδας "Ωρα των Καλαβρύτων" και του kalavrytanews.com Κ. Κυριαζής, εκπρόσωποι τοπικών συμβουλίων και συλλόγων και πολλοί άλλοι.  

Η Έρευνα
Το Ινστιτούτο Τοπικής Ιστορίας με πολυετή εμπειρία στη μελέτη της τοπικής ιστορίας και με ένα επιτελείο συνεργατών έχει ήδη ολοκληρώσει το μεγαλύτερο μέρος της έρευνας. Οι κύριοι στόχοι είναι: α) να καταγραφούν όλα τα σχετικά με το θέμα δεδομένα από αρχεία και προφορικές μαρτυρίες, β) να συμπληρωθούν τα παραπάνω δεδομένα με παρατηρήσεις στο τοπίο των οικισμών και γ) να συνταχθούν κείμενα με βάση τα αποτελέσματα της μελέτης.
Στη διάρκεια της έρευνας, το Ινστιτούτο πήρε συνεντεύξεις από κατοίκους των Λουσικών και Άνω Σουδεναιίκων στα πεδινά μέρη της Αχαΐας με σκοπό να καταγράψει λεπτομέρειες των μετακινήσεων από τα ορεινά κατά το 19ο αιώνα, καθώς και στοιχεία της καθημερινότητας και των εθίμων τους. Η έρευνα συνεχίστηκε στα χωριά Άνω και Κάτω Λουσοί των Καλαβρύτων. Πραγματοποιήθηκαν και εκεί συνεντεύξεις, καταγράφηκαν τοπωνύμια και επώνυμα, έγιναν παρατηρήσεις επί της αρχιτεκτονικής των οικισμών και συντάχθηκαν οδοιπορικά.
Με τα στοιχεία που είχαν ήδη συγκεντρωθεί η ομάδα επισκέφθηκε τα Άνω και Κάτω Πεδινά στο Ζαγόρι της Ηπείρου και εφάρμοσε την ίδια μέθοδο καταγραφής. Και στις δύο περιπτώσεις, δηλαδή στους Λουσούς και στα Πεδινά, οι ερευνητές είχαν την ευκαιρία να δουν και να μελετήσουν με κάθε λεπτομέρεια πολλά από τα σπίτια των κατοίκων και να συνομιλήσουν με τους ιδιοκτήτες τους. Η εμπιστοσύνη που μας επέδειξαν και η φιλόξενη διάθεση με την οποία μας υποδέχθηκαν, διευκόλυνε το έργο μας. Κατ’ αυτόν τον τρόπο το Ινστιτούτο σε μικρό χρονικό διάστημα και με εντατική εργασία δημιούργησε ένα πλούσιο αρχείο από σχέδια, φωτογραφίες και ηχητικά ντοκουμέντα, τα οποία είναι πολύτιμα για την κατανόηση της τοπικής ιστορίας. 
Η μελέτη συνεχίστηκε με επίσκεψη στα οθωμανικά αρχεία στην Κωνσταντινούπολη. Οι Οθωμανοί, που τους αποκαλούσαμε «απολίτιστους», κρατούσαν λεπτομερή απογραφικά στοιχεία για φορολογικούς λόγους, τα οποία είναι ιδιαίτερα πολύτιμα σε μας τους ιστορικούς γιατί περιέχουν ονόματα χωριών και επώνυμα οικογενειών, καθώς και στοιχεία για τη σύνθεση του πληθυσμού από τον 15ο έως τον 18ο αιώνα. Πράγματι ο εντοπισμός και η ανάγνωση αυτών των αρχείων ανέδειξε πολλές λεπτομέρειες του παραδοσιακού βίου των οικισμών που μας ενδιαφέρουν στην Πελοπόννησο και στην Ήπειρο και των μικρών δορυφόρων τους (π.χ. Σιγούνι, Χαμάκου κ.ά.). Μεγάλο ενδιαφέρον είχε η καταγραφή επιθέτων των κατοίκων και οι ασχολίες τους.
Περισσότερο σημαντικό και από την ανίχνευση πιθανών σχέσεων και ομοιοτήτων που συνδέουν τα χωριά των δύο διαφορετικών και αρκετά μακρινών περιοχών μεταξύ τους είναι το ότι υπάρχει ζωντανή η επιθυμία των κατοίκων να «βουτήξουν» στην ιστορία του τόπου τους, των οικογενειών τους ή της γειτονιάς τους ξεθάβοντας παλιά έγγραφα, ξεθωριασμένες φωτογραφίες και παραγκωνισμένες αναμνήσεις. Αναρωτιούνται με μεγάλη περιέργεια, αν το όνομα της οικογένειά τους βρίσκεται στα αρχεία του 1462 ή σε εκείνα του 1520 και ενθουσιάζονται όταν ανακαλύπτουν ότι και αυτοί συμβάλλουν στο γράψιμο της ιστορίας τους. 

Οι συγγραφείς του βιβλίου
Ανδρέας Ανδρινόπουλος Γεωλόγος Msc – Προγραμματιστής GIS
Βασίλης Αργυρόπουλος, Αρχαιολόγος Μ.Α., Εφορεία Αρχαιοτήτων Αχαΐας
Αμαλία Βλαχοπούλου-Οικονόμου, τ. Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Κλασικής Αρχαιολογίας Πανεπιστημίου Ιωαννίνων
Δρ Παναγιώτης Κοντόλαιμος, Αρχαιολόγος – Ερευνητής Οθωμανικής Ιστορίας & Πολεοδομίας
Δρ Στάθης Κουτρουβίδης, Ιστορικός – Επιστημονικός Συνεργάτης της Βιβλιοθήκης της Βουλής
Δρ Ανδρέας Ντάρλας,  Αρχαιολόγος, Προϊστάμενος Εφορείας Παλαιοανθρωπολογίας-Σπηλαιολογίας 
Κώστας Ευ. Οικονόμου, τ. Αναπληρωτής Καθηγητής Γλωσσολογίας Πανεπιστημίου Ιωαννίνων
Κώστας Παπαγιαννόπουλος,  Αρχαιολόγος Mphil – Εκπαιδευτικός
Βαγγέλης Παπιγκιώτης, Ιστορικός Μ.Α.
Δρ Μιχάλης Πετρόπουλος,  Αρχαιολόγος, Επίτιμος Έφορος Αρχαιοτήτων
Αναστασία Ρουσοπούλου,  Αρχιτέκτων Μηχανικός
Μυρτώ Ρουσοπούλου,  Φιλόλογος - Νηπιαγωγός
Δρ Ελένη Σιμώνη,  Αρχαιολόγος, Πανεπιστήμιο Πατρών
Έφη Σουσιοπούλου, Πολιτικός Υπομηχανικός
Δρ Καλλιόπη Στάρα,  Ερευνήτρια Πολιτισμικής Οικολογίας, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
Δημήτριος Τόκας,  Δάσκαλος Μ.Α., Διευθυντής Δημοτικού Σχολείου Λουσικών
Δρ Ρήγας Τσιακίρης,  Δασολόγος – Περιβαλλοντολόγος, Δασαρχείο Ιωαννίνων
Ανθή Φιλίδου,  Αρχαιολόγος Μ.Α., Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων
Πάνος Χαρίλαου Χαραλαμπόπουλος,  Γεωπόνος ΑΓΣΑ – Συνταξιούχος
Δρ Ιωάννης Π. Χουλιαράς, Αρχαιολόγος, Προϊστάμενος Εφορείας Αρχαιοτήτων Θεσπρωτία

Το βιβλίο θα διατίθενται στους Σουδενιώτες και φίλους τους από την κα. Μαρία Ραγιά στο 6945239633, την κα. Θεανώ Κοντούλη 6972291177 και από τον πρόεδρο του συλλόγου Β. Ζαφειρακόπουλο στο τηλ. 6977639555. Κι όσοι  διαμένουν στο εξωτερικό μπορούν να στειλουν με e-mail στο  : newspapersoud@hotmail.gr 

ρεπορτάζ για το kalavrytanews.com
Νίκος Κυριαζής

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.