HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Κορυφαία Πολιτιστική Εκδήλωση στο Λεχούρι - Αφιέρωμα στο Χαράλαμπο Γιαννόπουλο

Αφιέρωμα στο Χαράλαμπο Γιαννόπουλο στον πύργο του Λεχουρίτη - Το ποιμενικό σουραύλι του κερασοβινού  καλλιτέχνη   Στον ιστορικό πύργο ...

Αφιέρωμα στο Χαράλαμπο Γιαννόπουλο στον πύργο του Λεχουρίτη - Το ποιμενικό σουραύλι του κερασοβινού  καλλιτέχνη  

Στον ιστορικό πύργο του Λεχουρίτη, κάτω από τις πολεμίστρες  πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή αφιέρωμα στον διακεκριμένο κλαρινίστα Χαράλαμπο Γιαννόπουλο από την Κερασιά. Πολύς κόσμος από τα γειτονικά χωριά και φυσικά από την Κερασιά παραβρέθηκε στην πολύ όμορφη εκδήλωση, η οποία είχε και συνέχεια με παραδοσιακό γλέντι στην πλατεία του Λεχουρίου.
Ο καμενιανίτης συγγραφέας Κωνσταντίνος Νικολόπουλος μίλησε ιδιαιτέρως για την επίδραση του φυσικού περιβάλλοντος  στη διαμόρφωση του καλλιτέχνη Χαράλαμπου Γιαννόπουλου αναφερόμενος στον ιδιαίτερο τόπο καταγωγής του την Κερασιά. Λόγος έγινε για το ρόλο της οικογένειας Μπέλλη την περίοδο της επανάστασης, απ’ όπου και κατάγεται ο ίδιος. «Απόψε οι πλαγιές του Ερυμάνθου και της Καπρίβαινας χαμηλώνουν για να ακούσουν το γλυκόλαλο παίξιμο του κλαρίνου του» τόνισε.
Ο Νίκος Παπακωνσταντόπουλος, συγγραφέας από το Λειβάρτζι  μίλησε για το έμφυτο ταλέντο του λέγοντας ότι η φλογέρα του ονομαζόμενου «παρεδράκου» έκανε τα αηδόνια να σωπαίνουν. Προίκα του ίδιου τα αγνά  βιώματα από το χωριό του, μπολιασμένος με παραδοσιακές αξίες είχε στο DNA του τη δημοτική παράδοση, όπως χαρακτηριστικά είπε.
Ο Τάσος Φωτόπουλος, πρόεδρος του Ομίλου Ελληνικών Τεχνών και κεντρικός ομιλητής  αναφέρθηκε στην θεωρητική και πρακτική κατάρτισή του με σκοπούς όλου του ελλαδικού χώρου. Επίσης αναφέρθηκε σε έναν τρόπο ζωής χωρίς ανάγκη αυτοπροβολής, όπως αυτός μεταλαμπαδεύτηκε από το Σίμωνα Καρά. Την ιδέα της διοργάνωσης είχε η Ελένη Πορετσάνου, ιδιοκτήτρια του ιστορικού πύργου. 

Λίγα για τη ζωή του
Γεννήθηκε το 1946 στο χωριό Κερασιά Καλαβρύτων. Παίζει κλαρίνο, φλογέρα και λαούτο.
Το 1966 σε ηλικία μόλις είκοσι ετών έφυγε από τον οικισμό  της Κερασιάς κι  εγκαταστάθηκε στην Αθήνα .Μαθήτευσε κοντά στους μεγάλους λαϊκούς πρακτικούς οργανοπαίκτες Τάσο Χαλκιά και Σίμο Κυριακάτη και τον Αριστείδη Βασιλάρη.
Το 1972 συνάντησε τον Σίμωνα Καρά και κοντά του εμπλούτισε θεωρητικά τις μουσικές του γνώσεις μαθαίνοντας βυζαντινή μουσική. Υπήρξε για πολλά χρόνια συνεργάτης του «Συλλόγου προς Διάδοσιν της Εθνικής Μουσικής» παίζοντας στις εκδηλώσεις του συλλόγου, συμμετέχοντας στις ραδιοφωνικές εκπομπές του Σίμωνα Καρά και διδάσκοντας κλαρίνο και φλογέρα στη σχολή του Συλλόγου.
Για 30 χρόνια ο  επαγγελματίας  μουσικός της Κερέσοβας τίμησε το δημοτικό τραγούδι με δεκάδες εμφανίσεις δίπλα σε καταξιωμένους καλλιτέχνες, εντός και εκτός Ελλάδος. Δημιούργησε το σύλλογο  «Όμιλος Ελληνικών Τεχνών» ασχολούμενο με την καταγραφή δημοτικών τραγουδιών , έχει πάρει δεκάδες βραβεία κι έχει κυκλοφορήσει δύο cds.
Μουσικός επίλογος 
Μετά τις ομιλίες ακολούθησε μουσικός επίλογος με το σουραύλι του Μπάμπη Γιαννόπουλου σε έναν ποιμενικό σκοπό, το οποίο μου θύμισε τον παππού μου Λάμπη Τσεντούρο και πνευματικό πατέρα του Λάμπη  Γιαννόπουλου. Τότε που αντιλαλούσαν τα βουνά από το παίξιμό του , αυτό που  βρήκε  άξιους συνεχιστές και έγινε γνωστό παντού. Κι επειδή οι ομιλητές πάντα υπερβάλλουν με το ζήλο τους για μια καλή παρουσίαση των τιμώμενων προσώπων μία και μόνο κουβέντα. Κάθε σόι έχει τις ιδιαιτερότητές  του, σίγουρα όμως το  παρεδρέικο κρατήθηκε από τις γυναίκες και τώρα η οικογένεια του Χαράλαμπου Γιαννόπουλου από τη σύζυγό του   Αθανασία, η οποία ένωσε το μεγάλο ταλέντο του Χαράλαμπου Γιαννόπουλου με τη δική της καλοσύνη. 
Ιωάννα Παπαδημητρίου, το γένος Τσεντούρου,
 εγγόνα του Λάμπη Τσεντούρου 

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.