Page Nav

HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ: Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η χρονιά για την Σχολή Βυζαντινής Μουσικής

Η Σχολή Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεώς Καλαβρύτων και Αιγιαλείας «Κοσμάς ο Μελωδός» παραρτήματος Καλαβρύτων,  ολοκλήρωσε με ...

Η Σχολή Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεώς Καλαβρύτων και Αιγιαλείας «Κοσμάς ο Μελωδός» παραρτήματος Καλαβρύτων,  ολοκλήρωσε με επιτυχία και φέτος το διδακτικό της έργο,  με μεράκι και φιλότιμο. 
Το τέλος του Ιουνίου και η αρχή του μήνα Ιουλίου κάθε χρόνου είναι για τη Σχολή, όπως παλιά στην αγροτική ζωή,  οι μήνες του θερισμού.  Του θερισμού πολλών κόπων και υπομονών όπως θα γράψει ο βυζαντινός στιχουργός, που καταβάλλονται από διδάσκοντες και διδασκομένους για την κατάκτηση της πατρώας βυζαντινής μουσικής,  ενός μεγάλου και σπουδαίου τομέα του πολιτισμού μας.
Η αναγνωρισμένη από εικοσαετίας και πλέον από το κράτος σχολή της Μητροπόλεώς μας,  με το συστηματικό έργο της, κάθε χρόνο, αποδίδει στη λατρευτική ζωή της Εκκλησίας μας πλειάδα νέων καταρτισμένων ιεροψαλτών–τριών, ικανών να πλαισιώσουν τα Ιερά αναλογία των Εκκλησιών της περιοχής μας και όχι μόνο.
Στις αμέτρητες διδακτικές ώρες της σχολικής χρονιάς όπου ο κύριος Βασίλειος Καλογερόπουλος δίδαξε μόνος του όλες τις τάξεις  με πολύ μεράκι και υπομονή, παρουσιάστηκε στους μέλλοντες λειτουργούς του αναλογίου η απαράμιλλη ψαλτική τέχνη, ως στάση ζωής και ευπρέπειας για τους έχοντες τη σφραγίδα της δωρεάς, το ανάλογο δηλαδή φωνητικό ταλέντο.
Μαζί με το ‘Νη-Πα-Βου-Γα’ οι μαθητές μας διδάχτηκαν πως ο ψάλτης στο αναλόγιο πέρα της μελίρρυτης απόδοσης των θεόπνευστων ποιητικών κειμένων, οφείλει να αποπνέει ύφος, σεβασμό,  καθαρότητα, λεβεντιά και πάνω απ΄ όλα αγάπη. Γι’ αυτό και όταν ψάλλει, αφήνει  την ψυχή του να γεμίσει φως «ἐκ τοῦ ἀνεσπέρου φωτός» και αντανακλώντας το στους γύρω του,  γίνεται αφορμή να γεμίζουν οι ψυχές το ακροωμένων από ανέκφραστη χαρά και αγαλλίαση. 
Η ψαλμωδία που διδάσκεται στη σχολή Βυζαντινής Μουσικής πέραν των ψαλτικών γνώσεων παρέχει στους διδασκομένους το μέγιστον πάντων των αγαθών,  που είναι η αγάπη.  Μέσα σε αυτά τα πλαίσια εργάσθηκε φιλότιμα η Σχολή Βυζαντινής μουσικής και πιστεύουμε πως η καρποφορία ήταν πλουσία. 
Κατά την φετινή σχολική χρονιά, στις πέντε τάξεις της Σχολής στο παράρτημα Καλαβρύτων φοίτησαν Δεκατρείς Μαθητές.
Κατόπιν εξετάσεων την Παρασκευή 28 Ιουνίου 2019, από επιτροπή την υπευθύνων της Σχολής που την αποτελούσαν οι: Γρηγόριος Κακούρης – Καλλιτεχνικός Διευθυντής, Βασίλειος Καλογερόπουλος – Διδάξας Καθηγητής του παραρτήματος Καλαβρύτων και ο Αιδ. Ιερεύς Δημήτριος Τζελέπης εκπροσωπεύων την Ιερά Μητρόπολη αλλά και την τοπική Εκκλησία των Καλαβρύτων έλαβαν με βαθμό ΑΡΙΣΤΑ:
ΠΤΥΧΙΟ ΙΕΡΟΨΑΛΤΟΥ: Παπαγιαννόπουλος Παναγιώτης.
ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ: Γιαννούλα Μάρκου, Ανδρέας Μάρκος, Χρήστος Παληκαράς, Αλέξιος Τερζής, Ιωάννης Πολυδώρου, Παναγιώτης Τσεντούρος, Φώτιος Χριστόπουλος, Γεώργιος Κοτσίρης, Ανδρέας Τζελέπης, Γεώργιος Αβραμόπουλος και Ανδρέας Βασιλακόπουλος.

Επίσης από το παράρτημα των Καλαβρύτων το Σάββατο 22 Ιουνίου στις εξετάσεις του Αιγίου έλαβε με βαθμό ΑΡΙΣΤΑ το Πτυχίο Βυζαντινής Μουσικής ο Αναστάσιος Παπασταθόπουλος. 
Ευχόμεθα αυτός ο καρπός ο οποίος θερίστικε εφέτος του χρόνου να σπαρθεί ακόμα περισσότερο και με άφθονο ζήλο.



Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.